Monday 8 October 2018

Duduk


Postizborno prebrojavanje se nešto oteglo u Bosni...
Hajde malo o tamošnjim dešavanjima - i Dodiku.


Elem, uzeh ovih dana opet da pročitam knjigu našeg diplomate Nebojše Vujovića "Poslednji let iz Dejtona". Ne znam da li ste je čitali, ne znam da li znate čoveka i koliko je relevantno ono čemu on svedoči. Naime, gledao sam jednu emisiju na netu u kojoj je Vujović gostovao, i izrekao otprilike sledeće: da je u šetnji sa saradnicima primetio nekog tipa u razgovoru sa jednim čovekom iz "Stejt departmenta" i jednim iz CIA ... Na pitanje "Ko je onaj?", dobio je odgovor da je to "neki Dodik, nova politička zvezda u usponu, očigledno američki čovek".
Posle toga sam otišao i kupio knjigu, pročitao je.


Evo jednog detalja iz knjige (na stranici 172/173):

"Nakon Milutinovićevog odlaska, telefonirao mi je Milorad Dodik, koji je bio u Vašingtonu i predlagao da se vidimo. Pozvao sam ga da dođe u Ambasadu, ali je on rekao da bi se radije sastao sa mnom u hotelu Meriot, u kojem je odseo. Dogovorili smo se da se vidimo oko šest sati po podne. Razgovarali smo u hotelskom separeu. Rekao je da je došao u okviru programa USIA (Unated States Information Agency) na sastanke i na upoznavanje s Vašingtonom kao američkim političkim centrom. Imao je korisne razgovore u Republikanskom institutu, u Nacionalnom demokratskom institutu, s predstavnicima Stejt departmenta, i svi su ga oni, a posebno novi šef odseka za Balkan, Bertran Braun, posavetovali da mi se javi, da porazgovara sa mnom. Stekao sam utisak da je to bilo američko ulaganje u nekog novog političkog lidera među bosanskim Srbima, koji bi popunio prostor posle odlaska, odnosno eliminacije Karadžića, Mladića i stare ekipe, optužene za ratne zločine. Pretpostavio sam da je u toj formi Milorad Dodik bio izabran da bi bio testiran i da bi ga Amerikanci bolje upoznali i bliže mu preneli svoje stavove.
Posle dužeg razgovora, zadržali smo se i na ručku, takođe u hotelu. Dao sam Dodiku nekoliko korisnih saveta. Bio je to naš prvi susret. Narednih godinu-dve Milorad Dodik je u svim mojim kontaktima, a i na druge načine, bio pozitivno okarakterisan u američkoj administraciji, kao i u američkoj vodećoj štampi, Washington Postu i The New York Timesu."

Interesantno, hm?
Probajte da u gornjem tekstu umesto "Karadžića, Mladića i stare ekipe" stavite "Miloševića, Šešelja i stare ekipe" i umesto "Milorad Dodik" stavite "Nikolić / Vučić..." - al' da ne dirate ništa drugo. Čudo jedno...


Ovisno o izvorima, do ponedeljka uveče u Bosni je prebrojano "između 70 i 89 procenata glasačkih listića", ali domaća i strana glasila su već objavila "pobede" favorizovanih kandidata. Dakle - i Mileta D. Laktaša.
Onog istog, koji je pretio otkazom svakom državnom službeniku koji ne glasa za njega i njegove, baš kao i svim stanovnicima teritorije koju svojata: da će ih "pojesti Turci" ako ne glasaju - za njega i njegove, naravno.
Zajeban neki lik, ha? Američki čovek, ruski čovek, kineski čovek, Tadićev čovek, Vučićev čovek...
A Vučić se, baš kao i on, ljubaka sa svima - pa i Turcima.
I, kako sad?!
Vaistinu interesantno...



Bracina posla:
- post #606 (11.02.2014): Vox populi, vox non populari
- post #1232 (26.06.2017): Nebitno je jedino bitno
- post #1237 (03.07.2017): Uzrok i posledica stanja
- post #1501 (22.07.2018): Evo duša, evo telo

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...