Sunday 22 July 2018

Evo duša, evo telo


Dakle - "Zakon o doniranju"?
'Oćete jetru ili pluća? Pft, nisu neki, radim na tome. A i u bubrezima ima nekog peska i kamenja. Pitate da li imam neki organ zdrav i u funkciji? Imam! Možete da ga sisate!


Nemam ništa protiv spašavanja života! Naprotiv, spasio sam ih nekoliko, sigurno. Vozio sam helikopter u "službi spasa" i dao sam krv do sad pedeset puta. Ali sve je stvar POVERENJA a ja u ovu državu i ovaj sistem i "ove gore" uopšte nemam poverenja! Naročito u donorstvo! Ovo NIJE "Zakon o donorstvu organa", nego "Zakon o otimanju organa", jer donorstvo podrazumeva dobrovoljnost a ne prisilu! Jednostavno, zgrada Skupštine Srbije je požutela!

"Organ mora da bude živ da bi od njega bilo koristi."
Znači, ne uzimaju se organi sa mrtvog tela, nego sa živog tela koje je "neko" proglasio "mrtvim"! 
Opet se ne radi na preventivi, da ljudi žive zdravije i pristojnije i da im organi ne otkazuju zbog nezdravog načina života, nego se ide na "rešavanje" posledica. Neko će da se bahati, kupa u šampanjcu i kokainu i ja da mu spašavam jetru i srce? Ili će država da dovede ljude do očaja i siromaštva, da ih drži pod konstantnim stresom i u strahu i onda - šta? Neka im poslanici na čelu s Velikim Šefom nadoknade gubitak zdravlja!

Interesantno mi je i neoglašavanje SPC.
Iskreno, mene boli dupe (još jedan lep, čvrst i zdrav organ koji posedujem) za tu "najveću jevrejsku zaveru od svih jevrejskih zavera" koju teoretičari zavera uočljivo zaobilaze (umesto da poštujem Peruna, Vesnu, Svevida i ostale, ja ću, kao, da se klanjam jevrejinu koga su razapeli drugi jevreji jer je pričao da je sin jevrejskog boga?). Elem, nikako da "sledbenici Hrista", "sveti oci" objasne gde je čovekova duša! Da li je u mozgu? Da li je u srcu? Jetri, pankreasu, hipofizi...? OK, mnogima je "duša u nosu"! Šta se dešava sa dušom kada se od mozga, koji je "klinički mrtav" ili u komi, hirurški odvoji srce, oči?
I još nešto: bdenje nad pokojnikom je stari srpski običaj. Naši preci su, očigledno, odavno znali za "kliničku smrt", samo je nisu tako zvali. Da li će se odsad pa nadalje bdenje obavljati nad iskasapljenim telom (ili onim što je ostalo od njega) ili će se bdenje ukinuti i zabraniti zakonom? Kako će izgledati opelo nad takvim "moštima"? SPC? Irineju? Neko...?


Uglavnom, nemam poverenja u to koje stanje mozga će ovi "stručnjaci" proglasiti "smrću". Jer je tako reklo "američko lekarsko društvo"? Kao što je i "američko psihijatrijsko društvo" reklo da je čovek koji ne veruje vlastima "ozbiljno psihički poremećen"!? Jednostavno, nemam poverenja i zato: nećete moju kožu na bubanj!
A pitao bih nešto i onog majmuna iz skupštine:
Ako, "kad čovek umre više ne poseduje ništa, pa ni svoje telo", zašto ga onda svaki put stavljate u birački spisak, kad ne poseduje ništa pa ni svoj glas?

Bratislav Rančić

Bracina posla:
- post #606 (11.02.2014): Vox populi, vox non populari
- post #1232 (26.06.2017): Nebitno je jedino bitno
- post #1237 (03.07.2017): Uzrok i posledica stanja

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...