Sunday 30 April 2017

WWW protiv Dačića


30. aprila 1993. godine, Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) je prebacila World Wide Web (tada poznat kao "W3 software" tj. WWW) u javni domen, čime je on postao svima dostupan i to besplatno:


Izjava povodom prebacivanja CERN-ovog W3 softvera u javni domen

Uvod
World Wide Web (Svetska Mreža), u daljem tekstu W3, je globalni umreženi računarski informacioni sistem.
W3 projekt omogućava kolaborativni informacioni sistem koji je nezavisan od hardverske i softverske platforme, kao i fizičke lokacije. Ovaj projekt obuhvata tehničke projektne beleške, dokumentaciju, novosti, diskusije, materijal za obuku, lične napomene, publicitet, biltene, aktuelne statusne informacije i numeričke podatke u vidu uniformnog kontinuuma, u potpunosti integrisane sa sličnim informacijama iz drugih disciplina.
Informacije su prezentovane korisniku u formi mreže međusobno povezanih dokumenata.
Pristup informacijama kroz W3 je:
- preko hipertekst modela
- mrežni i globalan
- nezavisan od formata informacija
- visoko nezavisan od platforme i operativnog sistema
- prilagodljiv od lokalnih napomena do distribuiranih baza podataka
Mreže mogu biti nezavisne odnosno međusobni podskupovi ili nadskupovi. Mogu biti lokalne, regionalne ili globalne. Dokumenti dostupni na mreži mogu se nalaziti na bilo kom računaru koji ta mreža podržava. 

Deklaracija
Sledeći CERN-ov softver će biti stavljen u javni domen:
- W3 osnovni (linijski mod) klijent
- W3 osnovni server
- W3 biblioteka zajedničkog koda
Namera CERN-a je da unapredi kompatibilnost, zajedničke prakse i standarde umrežavanja u računarski podržanoj saradnji. Ovo ne predstavlja presedan koji se može primeniti na bilo koji drugi CERN-ov softver zaštićen autorskim pravima.
CERN se odriče svih prava na intelektualnu svojinu ovog koda, u izvornoj i binarnoj formi, i dozvoljena je njegova slobodna upotreba, kopiranje, izmena i redistribucija.
CERN apsolutno ne obezbeđuje nikakvu garanciju u pogledu ovog softvera. Kompletan rizik po pitanju kvaliteta i performansi ovog softvera je na korisničkoj strani. Ni u kom slučaju CERN neće biti odgovoran bilo kome za bilo kakvu štetu nastalu korišćenjem ovog softvera, podrazumevajući da nema ograničenja, štetu nastalu gubitkom podataka ili gubitkom zarade, niti bilo koju drugu posebnu, slučajnu ili posledičnu štetu.

U Ženevi, 30. aprila 1993. godine.

***
Povodom ovog jubileja milog&dragog nam Paralelnog Sveta, oglasio se i drugospodin Ivica znači-Dačić, sa svojom novom izjavom u standardno starom buzdovanskom stilu:


U Skupštini Srbistana, 29. aprila 2017. godine.

Ukoliko ste kojim slučajem blesavi, vi onda poverujte kako njega i njegovog Gospodara stvarno muče lažni profili i mejl-adrese. Znaju oni dobro da bi ukidanjem interneta prvi nadrljali upravo njihovi botovi tj. ostali bez posla, što bi izazvalo pravu revoluciju u njihovim redovima. Broj botova je i dalje (prividno) neograničen u odnosu na broj radnih mesta u "državnoj službi".
Njih i dalje muči ona CERN-ova klauzula o slobodi korišćenja Svetske Mreže, preko koje i dalje ide sve ono što ne mogu da zabrane cvikanjem žica i puštanjem vode u koaksijalne kablove. Cvikali bi oni i puštali, poput sebi sličnih širom sveta, samo da ne cvikaju od EU poglavlja 10 - Informatičko društvo i mediji.
I taj CERN, šta im je trebalo da to troWglavo čudo puštaju iz onih podzemnih tunela ispod Alpa. A baš smo lepo živeli u mraku, svi mi znači-Dačići & Co. sa površine Balkana i dna Evrope.
Nije smešno, jer budala priča ono što ludak pomisli.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...