Monday, 31 October 2016

Lučinoć veštica


I tako... 
Konačno odvojiš malo vremena da se pozabaviš divljanjem srBoslavnih krstaša poslednjih dana, koji bi da deci zabrane maskiranje i iznuđivanje karijesnih zadovoljstava, "slaveći američki satanistički praznik" koji je nastao tako što su nekadašnje irske, holandske i nemačke izdubljene repe sa svećom (postavljane na prag da dušama preminulih osvetle put ali i da pokažu kako ukućani još uvek misle na njih - a ne da teraju ili prizivaju duhove, kako se pogrešno misli) u Novom svetu bile zamenjene sveprisutnim bundevama u istu svrhu pa potom postale poznate po bezbroj treš holivudskih bezmozgarija (nazvanih "horor filmovi").
Odvojiš malo vremena i da tim istim troprstašima pojasniš kako je taj njihov sveti Lukac, bio srborusoslavni svetac taman onoliko koliko nije bio sirijski izbeglica, rođen u Antiohiji "od roditelja pagana", potonji pristalica jevrejske nepriznate četvorokrakišuriken-sekte i verski fanatik koji se potucao od Bliskog istoka, preko Rima, Iberijskog i Balkanskog poluostrva, Egipta, pa sve do Grčke gde je ostavio kosti obešen o maslinovu granu "od strane nekih pagana". Jevanđelista, navodno jedan od četiri autora fabule radnje editovane verzije Novog zaveta, pesnik, ikonopisac i vidar. Svetac, koji bi trebalo da nadomesti zabranu Noći veštica tako što bi deca zazuzvrat morala njega da slave u mraku doma svog i roditelja im zamračenog uma. Jer to je tako srBski... tradicionalno.
Naravno da ne vredi objašnjavati ni jednima ni drugima koliko je glupo deci bilo šta braniti ili naturati, glumiti modernost ili tradicionalnost samo zato što je to "in" a ne zato što je deci naprosto zabavno. Jokmore.
Svetlonoša Džek (Jack-o-Lantern), Lampaš, Lučonoša i gomila sličnih - to je lik koji se javlja u tradicionalnim kulturama skoro svih evropskih naroda, stariji je od hrišćanskih i holivudskih bulažnjenja podjednako. Nadrndano gunđalo, psovač, koji noću ide putem i nosi lampu, svetlom i svojim gunđanjem rasteruje ljude (na spavanje), demone i zle duhove, pa čak i samog Lucifera.
Hm, Lučonoša protiv Lucifera - umalo da napravim geg, reče Pevac.
I tako...
Odvojiš vremena za sve to, i onda naletiš na tvit koji celu tu ujdurmu opiše u jednoj jedinoj rečenici, kojoj se nema šta dodati niti oduzeti, jer je tu sve rečeno:


Usijani matorci, koji bi da pored sebe potruju i što više dece, bolje neka obrate pažnju na još jedan aspekt zaklinjanja u svece srBoslavne, običaj koji praktikuju oni sa kalendarom 13 dana u rikverc. Pa kaže:
  • Na Lučindan se puštaju ovnovi da skaču na ovce, a čobanima se daje svečana i bolja užina ili im se nose pite, koje u Hercegovini zovu pazarice. Kada ovca "zateže", kažu da će biti teška zima. Ako ovce lakše primaju ovnove, veruje se da će proleće ranije doći.
Drage moje ovce srbistanske, umesto da se proseravate svojoj i tuđoj deci o "američkim satanističkim praznicima" i "svetim srBskim jevanđelistima (iz Sirije - prc!)", bolje bi vam bilo da povedete računa kako primate ovnove koji vam obećavaju bolji život, veće plate i penzije, i to već od proleća - koje samo što nije.
A zima? Pa i to je američka satanistička izmišljotina, naravno.
Ne otimajte se dok vas šišaju ili skaču na vas - sve je to samo zbog proleća.
I obavezno ne smete zaboraviti da ovog trena utrnete Luč koja kvari decu, veliku i malu.

Déjà vu:

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...