Saturday 14 February 2015

13+1


Ehm... Valentin, Trifun, Dan zaljubljenih, Dan vinara - kako god bilo, ove godine nam zapade odmah posle petka trinaestog.
Verovatno postoji bolji način da provedete današnji dan, od pubertetlijskog tupljenja na temu romantike, ljubavi i ružičastih iznutrica & iznukučina. Ljubav traje i dokazuje se svaki dan, a ne po slovu i potrebi crkvenog kalendara, tinejdžerskih magazina i tabloida, ili zato što je nekom zgodno palo na pamet da jedared godišnje isprazni zalihe ambalaže pink boje i pritom još debelo zaradi.
Elem, čime bi još mogli da obeležimo današnji dan?


1818 - S obzirom da je bio rođen kao rob, Frederik Daglas nije znao tačan datum svog rođenja pa je naprosto izabrao današnji. Kada je odrastao, posle više bezuspešnih pokušaja, konačno mu polazi za rukom da vozom pobegne u države Severa, gde potom postaje jedan od najpoznatijih abolicionista - boraca za ukidanje ropstva u Americi. Postao je plodan i uspešan pisac, ali i savetnik tadašnjeg predsednika Abrahama Linkolna, prilikom donošenja zakona kojima je ropstvo konačno bilo ukinuto. Ove godine je mesec februar proglašen za tzv. Black History Month, tj. Mesec obeležavanja istorije afroameričke populacije.

1835 - Kneževina Srbija u Kragujevcu predstavlja, a dan kasnije i usvaja tzv. Sretenjski ustav, što je potom u XXI veku iskorišćeno kao povod za uvođenje državnog praznika koji "pada" između obe Nove godine i Uskrsa, tj. Prvog maja. Red je i bio, da se ne useknemo od napornog rada.

1920 - Sufražetkinje u Čikagu osnivaju Ligu žena-glasača, šest meseci pre nego što je pravo glasa na izborima konačno priznato ženama u Americi. Cilj ove organizacije je bio da edukuje i ohrabri žensku populaciju da to svoje izboreno pravo koristi. Prateći rezultate savremenih izbornih ciklusa širom sveta, gde god se održavaju iole slobodni i ravnopravni (i po biračkom pravu) izbori, svuda je veća izlaznost žena u odnosu na muškarce. Liga još uvek postoji, a njen vebsajt je pun informacija o izborima koji se svaki čas održavaju u USA. Zbog čega nečeg sličnog nema u Srbistanu? Čisto sumnjam da je krivica do američkih sufražetkinja.

1924 - Kompanija CTR menja svoj naziv u onaj po kome je danas svi poznaju: IBM.

1946 - Javnosti je predstavljen prvi računar opšte namene - ENIAC. Novinari su ga prozvali "Veliki mozak".

1989 - Imam Homeini odašilje strelu Fatve na Salmana Rušdija, zbog knjige "Satanski stihovi". Ta strela još uvek leti i uzima krvavi danak, mada niko iole razuman ne može da tvrdi da za nju ne važi efekat bumeranga. Previše je dokaza da važi.


1990 - Kamera svemirske sonda Vojadžer 1 snimila je prilikom napuštanja Sunčevog sistema, sa udaljenosti od 6.054.558.968 km čuvenu fotografiju "Bleda plava tačka" (Pale blue dot).

2000 - Evropska unija, u sklopu sankcija protiv režima Slobodana Miloševića, proširuje listu sa 600 na 900 lica kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU. Zanimljivo, na tom spisku su se nalazili i neki "znameniti" Negotinci, negde oko broja 500. Još uvek ima živih stanovnika ove palanke koji se vrlo dobro sećaju po čemu su to spomenuti likovi zaista bili znameniti.

2001 - Skupština Republike Srbije je ukinula Miloševićev Zakon o informisanju iz 1998. godine, po kome je tadašnji ministar Aleksandar Vučić Nenapredni nepodobne medije osakatio za preko 30 miliona dinara, a neke bogami i za postojanje.

2003 - Naučnici su bili primorani da, usled višestrukih problema sa zdravljem (artritis, rak pluća), uspavaju ovcu Doli, prvog uspešno kloniranog sisara u istoriji nauke. Da li je Doli uopšte trebalo da bude klonirana? Da li se kloniranje kosi sa etikom, ili ne? Da li isto važi i za eutanaziju? Teško je utvrditi da li je naučni napredak važan bez obzira na cenu, tj. da li postoje granice koje se ne smeju preći. Jozef Mengele je u mnogome doprineo razvoju posleratne medicine i genetike (iako se to javno ne govori), ali rezultati njegovih "istraživanja" su listom bili zasnovani na eksperimentima koje je sprovodio na živim ljudima. I ne samo on, bilo je sličnih primera i pre i posle njega širom Plave Lopte. Teška filozofska nedoumica, ili samo sredstvo za odvraćanje pažnje sa "obaveza" vezanih za današnji datum? Zavisi koliko ozbiljnom smatrate kontemplaciju o moralnosti nauke.

2005 - Startovan je YouTube, internet servis za postavljanje i razmenu video fajlova, ali i za mlaćenje prazne slame u radno vreme. Iako je u principu to sajt na kome se nalaze video zapisi, u Srbistanu je to omiljena web adresa sa koje se muzika - sluša.

2015 - Ove godine 14. februar pada u subotu, na Zadušnice, dan posle petka 13. Pa? Ma... nebitno.


Zapadnim hrišćanima je danas Valentinovo, istočnima je Trifundan. Obojicu pomenuti isti (ali svako na svoj način) smatraju svecima, lekarima i mučenicima (posekli su ih rimski carevi mačem, u istom veku). Danas širom sveta u slavu Valentina obeležavaju Dan zaljubljenih, a oni koji to nisu, shodno Trifunu vinogradaru, svoju nezaljubljenost & neispunjenu politikantsku nezajažljivost utapaju u pijančenju širom vinskih podruma naše zemlje ponosne. Jbg, red je da se na današnje Zadušnice pripreme za prvi dan državnog praznika Srbodržavnosti, kada smeju da loču i ostale eliksire na bazi etanola - sve u slavu Atamana od Bajčetinske Rakije, što proglasi nam dan ovaj Praznovanja.
Ove godine im se, takođe, potrefilo da dvodnevni "praznik" padne polovično u dane vikenda, tako da će imati bonus od punih 48 sati da se otrezne do srede. A onda...


Zanimljiv beše taj Sretenjski Ustav. U njemu je pisalo i sledeće, k'o sad da ga gledam:
- Status Kneževine Srbije zavisi od Turskog sultana (Sulejman) i Ruskog cara (Putin).
- Vlast je podeljena na zakonodavnu, zakonoizvršnu i sudsku Aleksandra Vučića.
- Centralni organi vlasti su Knez, Državni sovjet i Narodna skupština. Vlasti srpske su samo Knez i Sovjet. Današnje Republičke vlasti su samo Knez, naravno.
- Knez je neprikosnovena i neodgovorna ličnost, njegovo dostojanstvo je nasledno. Haug!
- Državni sovjet je oligarhijski organ koji bi trebalo da ograniči vlast Kneza. Članovi Sovjeta su predsednik, sekretar, popečitelji i neodređen broj savetnika. Pa da, o tome sve vreme pričamo...
- Zakonodavnu inicijativu imaju samo Knez i Sovjet, koji su istovremeno i zakonodavni organi.
- Izvršnu vlast dele Knez i Sovjet. Popečitelje imenuje Knez, koji ih može i smeniti. Ako ih smeni, oni i dalje ostaju u Sovjetu kao savetnici, za šta nisu politički odgovorni. Uglavnom nisu ni za šta odgovorni ako ne pisnu, tj. ne budu antiprotivni Gospodaru i ne laju po Sultanu i Caru. Stvari postaju sve više poznate, zar ne?
- Knez saziva Skupštinu kada mu treba njena saglasnost, koja ga inače ne obavezuje. Tamo se ionako samo razrezivao porez na godišnjem nivou, što je bila glavna funkcija Skupštine. Dakle, zaključak je da porez nije obavezujuć za Kneza?
- Skupština nema zakonodavna ovlašćenja niti može da pozove popečitelje na odgovornost. Samo može da izrazi želju za donošenjem nekog zakona ili preispitivanje rada nekog od popečitelja.
- Sudstvo je nezavisno. Baš kao i 180 godina kasnije.
- Ustav proklamuje građanska prava, ali ne i politička. Zvaničan jezik je Srpski. Obratiti pažnju: Srpski a ne srBski.
- Činovnici se na položaje imenuju doživotno. Položaj je nenasledan. Mogu biti otpušteni samo uz sudsku krivicu. Ne smeju se baviti trgovinom i zanatstvom. Spadaju u retko pismeno stanovništvo. Imaju pravo na penziju.
Turska je bila protiv ovog Ustava jer je Srbija tada još uvek bila vazalna kneževina u okviru Otomanskog carstva. Austrija je bila protiv, jer ni sama nije imala Ustav. Rusija je ovaj Ustav smatrala za "francuski rasad u turskoj šumi". Knez tadašnji je jedva čekao ove opaske, kako bi brže-bolje ukinuo Sretenjski Ustav.
Današnji Knez bi rado ukinuo aktuelni Koštunjavi Ustav, što ga ne sprečava da se ponaša kao da Sretenjski i dalje važi. Podrazumeva se da kada kažemo "knez" (izgovara se slično kao "kinez"), uopšte ne mislimo na Tomislava (Dragice) Nikolića. On je samo predsednik, a to po Sretenjskom Ustavu ne postoji, slavio ga on ili ne.

***
Vezano za Vojadžerovu fotografiju blede plave tačkice koju zovemo Zemlja, astronom Karl Sagan je napisao sledeće:

"Kada pogledamo sa ove velike daljine, Zemlja i ne izgleda nešto posebno zanimljiva. Međutim, za nas koji smo na njoj, stvari su sasvim drugačije. Hajde da pogledamo još jednom tu tačkicu. 


To je naš dom. To smo mi. Na njoj su svi koje volite, poznajete, za koje ste ikada čuli, svako ljudsko biće koje je ikada postojalo i proživelo svoj život. Sve naše radosti i patnje, hiljade poznatih religija, ideologija, ekonomskih doktrina, svaki lovac i sakupljač, junak i kukavica, svaki tvorac i uništitelj civilizacija, svaki kralj i seljak, svaki zaljubljeni mladi par, svaka majka i svaki otac, dete puno nade, izumitelj i istraživač, svaki učitelj morala, svaki korumpirani političar, svaki superstar, svaki Vođa, svaki svetac i grešnik tokom istorije naše vrste - svi su oni živeli tu, na zrnu prašine okačenom o Sunčev zrak."

Za onoga ko shvati Saganovu poruku - da je za Vaseljenu manji od najmanje čestice kosmičke prašine, ali i da je za sebe i svoj komadić dodeljenog vremenskog beskraja veći i važniji čak i od najveće galaksije - ni sam Kosmos više ne predstavlja konačnu granicu.
Granice su ionako samo u nama. Izmišljotina, baš kao i glupi praznici.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...