Sunday, 23 March 2014

Otisak Nedelje - 23.03.2014.


Sedam dana posle izbornog dubokog udara, stvari i dalje nisu legle na svoje mesto, prašina slegla niti se strasti smirile. Još uvek ne, ali...

1. Smak sveta


Shodno obavijesti plasiranoj iz pouzdanih izvora (zaječarska TV Best je to, garant), smak sveta nastupio je prije dva dana, tako što nas je imao zveknuti stanoviti asteroid umjetničkoga naziva "2003 QQ47". Dakle, svi mi tkoji ovo sada pišemo ili čitamo možemo sebe slobodno zvati rahmetli.
Jer TV Best knows the best - nekad Ničićeva a danas Mirkovićeva krugovalno-dalekogledna postaja, nikada ne plasira neprovjerena iliti (isusamu!) lažna promidžbena priopćenja pučanstvu. Jokbre.
Kako je smaka svijeta bilo u petak 21. Ožujka, slobodno si možemo reći da su dženaza i prva subota bile istoga vikenda. Ovog, također rahmetli.

2. Padavine

Shodno potresu koji je izazvao prošlonedeljni izborni smak sveta, neki od naročito potresenih usled propasti njihovih ličnih mikrokozama počeše da padaju sami od sebe. Neki hoće, neki neće - ali će svi morati, hteli to ili ne.

2.1 Hoće


Mlađahni Dinkić je pustio URS niz vodu (onu istu Beogradsku), uljuljkan obećanjem da neće biti 'apšen već isporučen u Abu Dabi kao telal i kurir-čerkez Gospodara Vučića lično. Za početak će se povući ili na Ekonomski fakultet ili u muzičku produkciju, kako izjavljuje. Da spoji lepo i korisno. Prugaste tunike su ionako vanvremenski hit u odevanju muškaraca po arapskim zemljama. Posle 12 godina... Dobro da nije 17+, to bi ipak bilo previše - za Srbiju, ne za njega. Kao posledica ovog Dinkićevog poteza, neke od njegovih URSuljica su još pre ove objave prebegle u SPS - akontativno.
Odlazak drVojislava drKoštunice sa vrha DSS ipak predstavlja iznenađenje smaka sveta. Prvenstveno za njega samog, onako neobaveštenog o svemu. Kažu da je ostavku podneo čim je saznao za rezultate izbora - onih predsedničkih iz 2002. godine, kada nije uspeo da pobedi Labusa. OK, ne kasni mnogo. Kao posledica ovog pada, konačno sledi utapanje DSS u SNS. Tamo ih već čeka 2/3 dojučerašnjeg članstva. Kako god bilo, na odlasku je legalista uskliknuo s ljubavlju: "Srbiji sam učinio sve što sam mogao". A i više od toga, ako se mi pitamo.
Ostavka Aleksandra Protića na mesto predsednika Treće Srbije a.d. predstavlja težak udarac - samo što se još uvek ne zna kome. Prepodobni Protić izjavljuje da će se i dalje baviti firmom - pardon, partijom - ali još uvek ne zna kako. Možda krene da čita vodomere i kalorimetre po Novom Sadu, čisto provere tačnosti obračuna "Informatike" a.d. radi? Videćemo i to čudo.

2.2 Neće

Naredni slučajevi su naoko malo teže prirode. Spadaju u one koji odbijaju da poveruju kako im se desilo to što se svima desilo. Ne veruju ni oni prvi, ali ih je nešto kvrcnulo po glavi pa su morali. E zato, ovi drugi i dalje misle da neće morati.


Dragan Đilas je jedva uspeo da prevuče DS preko cenzusnih 5%, mada bi poštenije bilo reći da je u pitanju čista inercija a ne zasluga. Zasluga postoji, ali nju on deli sa Tadićem i ni u snu nema pozitivan predznak. U jesen 2013. godine ekipa okupljena oko Tadića i Šutanovca pokušala je obaranje Đilasa (do hajdučkog rastanka, iako im to nije slava); posle propasti te fantazije, Tadić je otišao a Šutanovac ostao. U isto vreme kreće i serijal tekstova po Kuririma i ostalim promoterima gadosti, na temu kako je Đilas ipak targetiran za kontralapot (nasuprot običajnom, ovde bi da tatko utepa sina) posle izbora, kad gora zazeleni. Verovatno na hajdučki sastanak, čisto da se zna ko će biti domaćin slave.
Konačno, zbog svih starih i novih žutih ludorija, dobili smo Novu stranku, Demokratsku stranku i Novu demokratsku stranku. Pa se vi sad tu snađite ako umete.
Kao zadnji, ali ne i poslednji primer(ak) obeućenosti, Čedomir Jovanović predstavlja zanimljiv slučaj. Ne samo da mu nije jasno kako i zašto LDP nije prešla cenzus, već ni zbog koga. Po novinskim izveštajima sa Predsedništva i Glavnog odbora crveno-lila-teget liberala, pljušte ostavke najviših funkcionera LDP. Za to vreme familija Jovanović pomno osmatra nebo: teško da traže onaj asteroid (setite se, smak sveta se već desio), sudeći po autističnim govorničkim fantazijama alfa-mužjaka u stilu Fidela Kastra i Gadafija zajedno, dok je alfa-ženka preuzela komunikaciju sa medijima - sve u duhu najsvetlije tradicije prijateljske im familije Drašković.
Eh, ti Jovanovići...

Da li su ostavke posledice finansijskih problema u koje su sada već bivši lideri uvalili "svoje" stranke, ili se pak radi baš o tom svojatanju tj. totalnoj privatizaciji i pretvaranju stranaka u privatne prćije lidera - vreme će pokazati. Najverovatnije se radi o skupu tih, i ko zna kojih još sve drugih faktora, koji su doveli i tek će dovesti do ostavki, okretanja naglavce, pa možda i potpunog nestanka nekih od stranaka, koje su sada postale podcenzusne i tako se našle u nebranom grožđu ostavši bez funkcionerskih prinadležnosti i budžetskih jasli na kojima su godinama životarile.

3. Nikad dosta

Stvarno, ovima nikad dosta pameti.
To ne da ne ume, već uporno odbija da nauči.

ХВИИИ susreti u negotinskom Дому цултуре

Ali, ne lezi vraže samo u palanačke jasle...

Bljic, najtiražnije novine na severu Kosovu

Naravno, kako bi drugačije pa moglo da bude.

4. Šibicari i prosjaci

Negotin je pored smaka sveta zadesila još jedna pošast: ponavljanje (samo) lokalnih izbora na 13 biračkih mesta. Kako su mozgovi u Opštinskoj izbornoj komisiji uspeli da smute pa prospu neregularnost samo lokalnih ali i ne parlamentarnih izbora na tim mestima - verovatno ni oni sami ne znaju. Jasno je da nisu ni u snu smeli da prijave poništaj parlamentranih, jer bi u slučaju da RIK odbije "razloge", automatski pao i pokušaj obaranja lokalnih izbora. Zato su uradili to što su uradili, pa ako im prođe - prošlo je. S obzirom da se niko ne žali na ovaj luping (isto im se hvata), kao i na to da kada se vidi koja stranka ima koliko manje glasova kada se oduzmu oni sa tih 13 biračkih mesta, jasno je i ko bi mogao biti Pametnjaković koji je smislio celu ujdurmu koja se završava ponovljenim glasanjem u ponedeljak.
Kada sam u proleće '82. bio I razredu Gimnazije, razredni nas je u vreme nastave odveo do jednog biračkog mesta (na Stadionu) jer su se baš tada dešavali nekakvi izbori (ispostavilo se lokalni). Jasno je da je to bilo radnim danom, ispalo je da je to bio nekakav "čas upoznavanja sa sistemom". Osim tada, ne sećam se da se na glasanje ikada išlo radnim danom.
OK, pored fore da se tako kontrolišu oni koji rade u državnim službama i firmama, plus pomenuta razlika u broju glasova, trag vodi samo ka jednoj adresi. Ukoliko je neko uopšte posumnjao, oni koji obitavaju na toj adresi su se svesrdno potrudili da otklone svaku sumnju sa sebe. Mislim, sumnju da se ne radi o njima...


Obzirom da se glasa u ponedeljak, valjda je trebalo da tzv. predizborna tišina počne u petak u ponoć. Verovatno je to razlog zašto su u poštanskim sandučićima u subotu ujutru osvanuli informator Socijalističke Partije Skupštine Opštine Negotin i upaljač na kome je odštampana poruka kako je nekom Ivici Dačiću SPS-JS naš Negotin na 1. mestu. Ako je i od koga je - mnogo je. Magistar Unogović je privatizovao ne samo partiju čiji je član (za koju me, iskreno, zabole nešto), već je prisvojio celu opštinu Negotin - zgradu, zaposlene, resurse, budžet, vozila, telefone, internet, preduzeća, ustanove, policiju, crkvu, zabavište, prosvetu, seoske puteve, asfalt, zelenu pijacu, dunđere, katamarane, reciklažu, igrališta, binu, projekte, ekologiju, vodosnabdevanje, toplane, građevinsko zemljište... sve.
Najgore mi je ipak to da mi istog dana, u subotu oko 17:30, klinac iz komšiluka zakuca na vrata nudeći letak, hemijsku olovku i opet upaljač sa odštampanim Dačićem. Pa kada je toliko pametan, da ne kažem mudovit, mogao je drug Magistar na upaljač makar da stavi svoje ime. Pa neka onda uzme ko hoće, i ako hoće. Tog klinca su višestruko ucenili - i drug Milan, i roditelji koji mu pune uši "idi, možda će bude neki poso", i drugari koji ga zajebavaju, i svi mi kod kojih je zakucao na vrata a da mu ih nismo samo zalupili pred nosem već ga usput i nagrdili. Ne, nije mi ga žao: klinac je usred predizborne tišine, ukoliko ste makar pokazali minimum domaćeg vaspitanja pa ga pitali šta hoće, bez pardona kretao sa pitanjem da li ćete glasati za SPS i da vas upiše u neki njihov spisak.
Milan Uruković, odlazeći predsednik opštine Negotin i lokalnog rizoma SPS, ne može da shvati da od sutra više nije "prvi "Ћovek opšine Negotin" pa i dalje pravi gluposti, sa sobom povlači u rupu i druge. Niko im nije kriv što ga slušaju, iako je jasno da su naprednjaci još pre sedam dana pregazili sve "nas" i "njih". Ovaj se nada da će na sutrašnjem glasanju uspeti da preokrene prošlonedeljni rezultat glasanja i dođe u situaciju da diktira uslove formiranja vlasti. Lupetanje je dostiglo toliku meru, da se iz komiteta čak raznose abrovi o formiranju koalicije svih protiv SNS (moglo bi, odnos je 25:20 kada se presaberu). Moglo bi, da se Milanče iz Dušanovca nije svima ogadio. Čak i tajnoj frakciji starih komunjara, unutar njihovoh redova. Da su pomnije hvatali Lenjinove beleške, znali bi šta činiti sa svojim mangupima. Ovako, nada umire sa čovekom, kažu.
Samo, drugovi socijalisti, pitam ja sve vas: dokle bre više to umiranje preko tuđih leđa?

5. Nightflyers

Kažu da lepota nije prelazna, ali ludilo zasigurno jeste. Negotin je crime scene koje dokazuje ovu tvrdnju. Sav besmisao zanošenjem ikakvom primisli da bi politika mogla da bude i plemenita, fer veština, koja se igra po određenim džentlmenskim pravilima, pada u vodu kada vam partijski aktivisti poludeli od straha koji prožima njihove poglavice, besomučno siluju poštansko sanduče svojim đubretom.
Zlom.
Evo izložbe njihove pogani (one do koje sam došao), kojom svakodnevno i naročito svakonoćno prelivaju ovu upropašćenu palanku i njene stanovnike kojih je sve manje.
Prvo su krenuli sa bojevim gađanjem glede onog ko najviše može da im pokvari fiksaciju ali i poziciju #2. Ko to "oni", a ko "onog"? Pa oni koji su i poništili izbore na 13 mesta, ko bi drugi. A i nije "onog", već "onu".


Stari stil je dobro poznat, tu je i neizostavni Odbor za protiv, kolor-štampa na sjajnom papiru, pare koje se nemilice bacaju protiv najvećeg od svih strahova. Ne znam da li je išta od ovde napisanog tačno - uopšte me ne bi začudilo da je sve istina, da se razumemo - ali znam da je Urukovićev strah od Radmile Gerov višestruko veći i jači od izbezumljenih demokrata + gubitka vlasti + ukrcavanja naprednjaka u fotelje = zajedno. Ne razumem samo kako ga nije bilo strah kada su svi zajedno, on i "opozicionari", arčili budžet po kafanama na špricere i vešalice na metar. Neko je nekoga tu zavrnuo za neku turu, garant.
Zato je kao kontrameru usledio odgovor letkom koji je već bio deljen u decembru - članak iz Blica, upotpunjen lokalnim budalaštinama na poleđini.


Doduše, većina preduzeća sa spiska bilo je uništeno još devedesetih godina. A ono "sela bez seljaka" - to je 100% tačno. Eno ih: nekada su bežali sa njiva u IHP Prahovo da se odmore, pa kada je ta fabrika pukla zahvaljujući Miloševićevim upropastiteljima, preselili su se u sve partije i odborničke klupe. Jbg, nema politike bez motike, bećarska je ovo opština.
Usledio je potom letak za koji znalci lokalnih prilika i abrova tvrde da je delo crvene frakcije. Znao sam - videlo se to odmah po boji, babe mi.


I ovaj letak je takođe "sjajna kolor-štampa", mada nije lako dobiti crnu boju sa visokim sjajem. Treba tu podosta poliranja.


Konačno, pojavilo se i ovo čudo (zapravo, prerađen letak SPS koji juče i danas dele po Negotinu), za koje se šuška kako je kradikalsko maslo. Videli su nakolenjenog magistra, pa vele 'ajde da mu i mi krnemo po koju u vugla, dok je u delirijumu'. Doduše, druga teorija zavere kaže da su u sve ovo umešani prsti zaječarskog ogranka sada već politički pokojnog URS, za osvetu jer im nije prošla lista za Negotin koju nije sastavljao Negotinac, već još jedan od "onih iz Braćeeevac".
Naravno, noć između predizborne nedelje i izbornog ponedeljka nije smela da prođe bez komunjarskih vampira - silovatelja poštanskih sandučića i taraba.


Kao što rekoh:
Panike, strahinje&užasa - na kilotone.
Taloga, prljavštine & šljama - na megatone.
Ovoliko pogani ne bi preživeli Hirošima i Nagasaki zajedno, kamoli mali i uništen Negotin.

Stvarno "noćni letači", baš kao u SF-horor romanu Džordža R.R. Martina (autor serijala Game of thrones), po kome je 1987. godine snimljen film. Samo što je kod nas stvaran život u pitanju. Pardon - u pitanju su svi oni koji bi da žive normalno, ukoliko je tako nešto ovde još uvek moguće.
Baš kao u sloganu sa plakata za pomenuti film:

Nije bila tajna gde su se zaputili, već ono što ih je tamo odvelo.

***
Tako je to kada umisliš da si Kim Il Un.
A nisi, niti ćeš ikada biti. Krajnje je vreme da to ukapiraš.
Druže.


Bitno je da Negotinci u ponedeljak odu do tih 13 glasačkih mesta, od kojih su 4 u samom gradu. Neka se ne vade na radni dan, jer se glasa od 7 do 20 časova. I neka ponove sve isto od pre sedam dana, svako svoje. Tako će pokazati i dokazati da je ovo besmisleno ponavljanje izbora bilo uzalud.
Okrugom ne mogu doveka da vladaju orci i uruk-hai.
 
Zbogom, drugovi i drugarice.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...