Thursday, 20 March 2014

Ne pucaj u barmenaDa je Prvi svetski rat bio kafanska tuča...Nemačka, Austrija i Italija su zajedno stajale nasred kafane, kada je Srbija munula Austriju i prosula joj pivo. Austrija od Srbije zahteva da joj kupi komplet novo odelo, zbog novih fleka od piva na nogavici pantalona. Nemačka je izrazila podršku ovakvom stavu Austrije.
Britanija svima preporučuje da malo o'lade.
Srbija izjavljuje kako nema para da kupi komplet novo odelo, nudi da plati čišćenje pantalona Austriji.
Rusija i Srbija se nešto zablenu u Austriju. Austrija pita Srbiju u šta to bulji. Rusija preporučuje Austriji da joj ostavi mlađeg burazera na miru. Austrija pita Rusiju kojom armijom će je naterati da to uradi.
Nemačka skreće pažnju Britaniji da je Francuska nešto popreko gleda, i kako nije baš po kućnom redu da Britanija na to ne odreaguje. Britanija odgovara kako Francuska može da bulji u koga hoće, pa se potom i Britanija zablene u Nemačku - i šta će sad Nemačka preduzeti tim povodom?
Nemačka kaže Rusiji da prekine sa buljenjem u pravcu Austrije, ili će je momentalno učiniti nesposobnom da to više radi.
Britanija i Francuska pitaju Nemačku da nije slučajno popreko pogledala Belgiju.
Turska i Nemačka se nabiju u ćoše i nešto domunđavaju. Kada se vrate, Turska pravi predstavu od nebuljenja ni u koga od prisutnih. Nemačka zavrće rukave, pogleda Francusku i nokautira - Belgiju.
Francuska i Britanija počnu da udaraju Nemačku. Austrija zvekne Rusiju. Nemačka bije Britaniju i Francusku jednom a Rusiju drugom rukom. Rusija se zaleti da tresne Nemačku ali promašuje i umalo se preturi preko glave. Japan uzvikne iz suprotnog ćoška kafane kako je na strani Britanije, mada se i dalje ne pomera s mesta. Italija, na iznenađenje svih, opiči po Austriji.
Australija onda udari Tursku pa dobije porciju nazad. Nema nikakve frke između njih, jer je Britanija naterala Australiju da to uradi.
Francuska biva izbačena kroz kafanski prozor napolje, ali ubrzo se vraća u šorku. Rusija leti kroz drugi prozor, nokautirana i sa potresom mozga, budi se kompletno izmenjene ličnosti.
Italija pokuša opet da udari Austriju - i promašuje, ali Austrija pada nezavisno od tog udarca. Italija diže obe pesnice u vis i jurca u krug po kafani pevajući.
Amerika po strani čeka sve dok ne bude jasno da će Nemačka pasti pod stalnim udarcima Britanije i Francuske, potom prilazi i zakuca je barskom stolicom, a onda se pretvara kako je sama pobednik u ovoj tuči.
Do tog trenutka sve stolice u kafani su polomljene a veliko ogledalo iza šanka razlupano. Britanija, Francuska i Amerika su saglasne da je Nemačka uputila prvi udarac, i da je na njoj krivica za celu frku. Dok je Nemačka još uvek u nesvesti, oni joj pretresu sve džepove, maznu joj novčanik i potom tim parama časte cirkom sve svoje ortake.


The Meta Picture: If WWI was a bar fight

***
Kamo sreće, da su stvari pre jednog veka bile toliko proste.
Ali nisu.


Ljudima nikada dosta srče, krvi i gluposti.
Da parafraziramo Mokranjca:
U kafanu srča - mišu do kolena, žabi do ramena.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...