Friday 14 March 2014

Domaćice


Prosto je neverovatno kakav nam se propust provukao pre početka predizborne tišine: zaboravili smo da Negotincima predstavimo izborne liste koje će im u nedelju neodoljivo biti ponuđene - tako da, jednostavno, neće biti moguće odbiti ih. A opštinska izborna komisija ih je baš uredno & blagovremeno najavila... Danas ispravljamo tu nenamerno načinjenu grešku.


Poštujući predizbornu tišinu, iako nas se ona uopšte ne (do)tiče, predlažemo negotinskim domaćicama proizvode domaće renomirane firme čije ime ne smemo spomenuti - takođe zbog predizborne mučnine.
Izvolite pogledati, probati, možda i izabrati šta ćete svome čoveku u nedelju za ručak spremiti.

Lista na rednom broju 1
"Domaćice" makaroni i fida sa dodatkom jaja - mix


Makaroni sa dodatkom jaja
Za nove ukuse i prave gastronomske užitke. Makaroni šuplja, sa finim brazdama na površini najbolje zadržava sočne sosove sa kojima se priprema. Makaroni sa dodatkom jaja možete da pripremite kao zapečeno jelo, ređane naizmenično sa mesom kao musaka i preliveno jajima i sirom. Makaroni sa dodatkom jaja su stvorene za bogatu i maštovitu trpezu.
Fida sa dodatkom jaja (bez dlaka)
Kao nekada. Novi izgled, nova kulinarska inspiracija, za tradicionalna jela punog ukusa. Fida sa dodatkom jaja će Vas podsetiti na prave domaće rezance, kakve su nekad pravile naše bake - jer to oni zapravo i jesu 100% prirodna, prava kruna svake supe.
Međusobni odnos ova dva proizvoda u ponuđenoj mešavini nije baš sasvim jasan zbog stanovitih aditiva čije postojanje proizvođač ni za živu glavu ne priznaje.
U prodaji se mešavina može naći u pakovanju od 45 grama.

Lista na rednom broju 2
"Domaćica" pšenični griz T-400


Pšenični griz je proizvod dobijen iz centralnog dela endosperma zrna pšenice. Proizvod se ogleda visokom energetskom vrednošću, bogatim sadržajem ugljenih hidrata, manjim sadržajem proteina i veoma malim sadržajem masti. Pšenični griz se najčešće koristi za pripremanje raznih vrsta kohova, kašica za decu, griz knedli… 
Ne preporučuje se za lokalnu upotrebu sa jajima (1), mada neće nešto ići ni u kombinaciji sa testeninom (3).
U prodaji se može naći upakovan u papirnu ambalažu od 45 grama.

Lista na rednom broju 3
"Domaćice" maštalice (sa žumancetom) i tata-tarana (bez jaja) - mix


Maštalice (sa žumencetom)
Maštalice su posebno interesantne najmlađima, zbog svog oblika u vidu slova i brojeva, a vole ih i odrasli. Uglavnom se koriste u supama sa mesom i povrćem.
Tata-tarana (bez jaja)
Evo nečega za prave gurmane! Tata-tarana se priprema najčešće kao tradicionalno penzionersko jelo sa domaćom kobasicom. Kombinujte ih slobodno, pustite mašti na volju! Sa tata-taranom ne možete da pogrešite.
Ovaj miks se u prodaji može naći u pakovanju od 45 grama, i to u odnosu 36:9 u korist maštalica.

Lista na rednom broju 4
"Domaćica" namensko pšenično brašno T-400 oštro


Namensko pšenično brašno T-400 oštro je proizvod dobijen izdvajanjem najfinijega dela endosperma zrna pšenice. Odlikuje se blago šućmurastom bojom i mirisom, kao i oštrom granulacijom, po čemu je i dobilo svoj naziv. Niske je nutritivne vrednosti, ali se ogleda odličnim tehnološkim osobinama. Preporučuje se za pripremanje biskvitnih testa, kolača, torti, čajnih peciva, gde je kvasac sredstvo za narastanje testa. Do 2009. godine se puno koristilo pri spravljanju Negotinske i Timočke čorbe. Odlično prianja uz pšenični griz na rednom broju 2.
U prodaji se može naći upakovan u papirnu ambalažu od 41 gram, ali i u manjim pakovanjima za ličnu upotrebu..

Lista na rednom broju 5
"Domaćinović" kukuruzni griz


Dobija se mlevenjem pripremljenog i očišćenog isklicanog kukuruza. Kukuruzni griz, kao obezmašćeni deo ugljenih hidrata iz kukuruza, je odlična komponenta u nizu prehrambenih proizvoda, od paniranja do niza konditorskih proizvoda. Koristi se za pripremu domaćih knedli, mamaljige, kaša, keksa, i mešanjem sa pšeničnim brašnom za izradu raznih poslastica. Bogat je lako svarljivim ugljenim hidratima.
Dobro se meša sa pšeničnim grizom (sa i bez aflatoksina), ali i sa bilo čime drugim što je na ovom spisku.
Prodaje se u kesicama od 19 grama.

Lista na rednom broju 6
"Domaćica" namensko pšenično brašno T-400 meko


Namensko pšenično brašno T-400 meko je proizvod koji se dobija iz najfinijeg dela endosperma. Odlikuje se izrazito belom bojom i finom praškastom strukturom odličnih tehnoloških osobina za pripremu finih testa i peciva, mekika, krofni, kora za pitu, gde je kvasac sredstvo za narastanje testa.
U recepte se dodaje obavezno troprstohvatom. Zgodno je za kolače sa koštunjavim voćem.
Teško se meša sa ostalim proizvodima, verovatno zbog slabe svarljivosti i ogavnog ukusa.
U prodaji se može naći upakovano u papirnu ambalažu od 250 grama uz koje ide i gratis pakovanje od 15 grama za lokalnu upotrebu.

Dakle, to bi bilo to, da se prvog predizbornotišinskog jutra nije dogodio jedan nimalo naivan incident, čiji počinioci do ovog trenutka još uvek nisu otkriveni.


Ulice Negotina su bile prekrivene na sve strane razbacanim plakatima, lecima i flajerima nekakve fantomske liste na rednom broju 7, za koju svi znaju da uopšte ne postoji - tako nam opštinske izborne komisije, ako nije tako! 
Sumnja se da je u pitanju čista nelojalna konkurencija suparničke firme iz susednog grada, poznate po sklonosti ka državnom intervencionizmu i subvencijama stranim investitorima, kopiranju asortimana proizvoda renomiranih firmi iz drugih sredina, kao i po bradatim oborkneževskim aspiracijama. Navodno, nezadovoljni su što im nije priznata ispravnost njihovog proizvoda, jer se neki od njegovih sastojaka već nalaze u sastavu ostalih šest rednih brojeva (naročito onog prvog). Po mišljenju Komisije, to bi samo zbunilo naše domaćice da ne spreme gozbu koja bi zadovoljila njihove muževe, obrukale bi se i nanele štetu svome ugledu.

***
Sve gore napisano samo je zabava za građanstvo palanke negotinske, dok željno iščekuje rezultat prethodnog muljanja (koje se završava u nedelju u 20h) kako bi se potom svi od ponedeljka složno bacili na kuvanje prljavog veša sa ispiranjem biografija. Jednostavno, možete koristiti recepte i sastojke koje i koliko god hoćete, ali krajnji rezultat će uvek biti isti. Najčešće onaj koji niste želeli, niti o njemu sanjali:
Negotinski i Timočki boršč - onaj, što ga spremaju kuvari koji svakih par godina menjaju firmu ali ne i navike.


Prosto je neverovatno da se u ovom gradu ama baš ništa nije promenilo u odnosu na novembar 2005, oktobar 2008 ili februar 2010 godine. Sve je isto, osim što su pakovanja redukovana sa 70 na 45 (gram/odbornika). Čak su i svi glavni sastojci od onomad takođe na okupu. I dalje bi da jašu.
Samo izvolite, drage naše domaćice, izaberite opet neki od ubuđalih sastojaka iz stalne ponude. Ili je ipak došlo vreme za neki novi recept, po vašoj volji?
Kako god bilo, prijatan nam svima nedeljni ručak.
Unapred.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...