Thursday, 13 March 2014

Muk


Danas, u četvrtak 13. marta 2014. godine tačno u ponoć, biće organizovan svečani doček Predizborne tišine. Shodno mučnom karakteru ovog pokretnog praznika, dozvoljeno je korišćenje samo petardi, vatrometa, topovskih udara i municije bez barutnog punjenja.
Nažalost, aktuelni Zakon o državnim praznicima ne propisuje još jednu, naoko trivijalnu ali veoma bitnu stavku: političarima i strankama je zabranjeno javno oglašavanje sve do nedelje u 20:00h; međutim, taj isti Zakon (kao i onaj o izborima svih vrsta) ne predviđa obavezu da ti isti političari tokom predizborne tišine moraju da nose brnjice od izolir-trake preko svojih alavih i lažljivih ustiju.


Ovo je veliki nedostatak pomenutog zakona, treba ga obavezno što pre korigovati.

Zakon o izboru narodnih poslanika, član 5 stav 3 kaže sledeće:

Izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova i objavljivanje procene rezultata izbora zabranjeni su 48 časova pre dana održavanja izbora i na dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mesta. 

Politika, 13.03.2014. "Predizborna tišina od ponoći, odnosi se i na internet":

Predizborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, počeće u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta, do 16. marta u 20 sati, a odnosi se na sva sredstva javnog informisanja uključujući internet i portale, izjavio je danas predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.
„Internet je jedna vrsta sredstva javnog informisanja i to se odnosi i na njega”, rekao je Đurđević Tanjugu. On je precizirao da izborna tišina znači da učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe, a trajaće od ponoći do zatvaranja biračkh mesta 16. marta u 20 sati.
Tokom tog perioda zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračma i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.
Od četvrtka u ponoć elektronskim medijima će biti zabranjeno da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznoše procene rezultata izbora, a za nepoštovanje zabrane Zakon je predvideo kazne.
Poštovanje izborne tišine obavezuje i pisane medije što znači da je zabranjeno oglašavanje izbornih lista u oglasnim porukama, objavljivanje njihovih oznaka, slogana, imena, lika, glasa, ličnih svojstvava kandidata, SMS poruka, anketa, telefonskih uključenja.

RTS, 12.03.2014. "Izborna tišina (ne) važi za internet"

Predizborna tišina počinje u četvrtak u ponoć. Onda će političari zaćutati na televiziji i radiju, neće ih biti u štampi, ali je izvesno da će se izborna buka nastaviti na društvenim mrežama. Ni najtvrđi zakon ne može internet da stavi pod kontrolu. A ako se tamo galami, postavlja se pitanje smisla predizborne tišine.
Može li se u Srbiji ućutkati internet? Goran Karadžić iz RRA kaže da nema efikasnih rešenja. Prema njegovim rečima, to bi se smatralo neverovatnim oblikom cenzure i bili bi proglašeni za Severenu Koreju, a sa druge strane to ne može da bude efikasno.

b92 18.05.2012. "Šta se sme a šta ne tokom predizborne tišine"

Zakon zabranjuje bilo kakvu izbornu propagandu u sredstvima javnog informisanja, održavanje javnih skupova i zabranu iznošenja rezultata na izborima. Zakon jasno definise kazne za medije koji bi emitovali neki reklamni spot, ali ne predviđa šta se događa ukoliko to isto neko čini na internetu, ocenjuju u CeSID-u.
"Ako je zakonopisac predvideo da postoji neki institut predizborne tišine da bi građani na miru odlučili koga da glasaju, onda i pozivanje tokom izbornog dana i slanje SMS poruka i eventualno kampanja od vrata do vrata može da se tretira kao određeni vid kršenja predizborne tišine", kaže Bojan Klačar iz CeSID-a..
U CeSID-u navode da ovako definisana predizborna tišina predstravlja jedan prevaziđeni institut.


Nadasve kreativno tumačenje jedne jedine zakonske rečenice koja definiše ovaj političko-propagandni interregnum. Kao i sve ostalo u provizorijumu od društva i pripadajuće mu države, kakva je Srbija XXI veka.
Pretpostavljam da ste primetili da u ovim tekstovima kao potencijalne prekršioce Zakona navode izborne liste, kandidate, stranke, učesnike izborne kampanje, medije... Građane, "obične" glasače niko ne spominje. Pa, šta još čekate? Ponoć je prošla.

Predlažem pokretanje građanske inicijative, peticije, za izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika, ali i svih ostalih akata izbornog zakonodavstva u kojima se spominje institut tzv. izborne tišine. U svakom od njih, umesto dosadašnje formulacije, umetnuti sledeću rečenicu koja je suštinsku suprotna od dosadašnjeg rešenja:

Predizborna tišina u Srbiji traje počev od trenutka zatvaranja biračkih mesta (izborna nedelja u 20:00h) pa do poslednjeg četvrtka u ponoć (24:00h) pred održavanje izbora. Kršenje predizborne tišine predstavlja krivično delo za koje prekršilac odgovara personalno i ličnom svojinom.

U međuvremenu, neka umuknu i rade nešto u korist građana čije glasove decenijama bunare, umesto da glasno cepaju jedni druge - u tišini.
Srbija bi bila mnogo bolje mesto za život.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...