Tuesday, 21 August 2012

Ovo je Srbija 21.08.2012.


Ne gori London, ni Babylon niti Raspotočje - u pitanju je negotinska deponija.
Opet.
Već tri dana plamen ponovo divlja po Radujevačkom putu, na nekim mestima čak izbijaju stubovi dima i gasova nalik gejzirima tople vode u Jeloustonu, što samo pokazuje koliko je visoka temperatura ispod sloja smeća i zemlje koji tamo tinja. Večeras je smrad sumpora toliko jak da polako ali sigurno postaje neizdržljivo, štipa za oči i guši. Da ne spominjem spoljašnjih +30°C u 22h...


Ovakva slika se ponavlja svakog jutra, otkad stoka "samopotpaljuje" deponiju, i to godinama unazad.
16.07.2009 - Vutrogasci. Koordinisana saradnja nadležne opštinske službe za zbunjivanje građana i protivpožarnih policiota, naravno, rezultirala je ovako debilno sročenim saopštenjem i pozivom agropiromanima da se uzdrže od paljenja njiva, privatnih gajeva i košnica. Ovakvi ne da ne gase, već još više raspiruju paljevine.
26.07.2009 - Otisak Nedelje #5. Kao i obično, deponija gori a ciglana saučestvuje.
27.09.2009 - Otisak Nedelje #5. Opet, tj. o5. Kumu je izgorela kesa i posle Mokranjčevih dana iako teorija zavere kaže da deponija obavezno gori od petka uveče do ponedeljka ujutru, a naročito pred spomenuti muzički festival. Opština daje ladno fuckoff JKP projektu za izradu bušotine iz koje bi se deponija zalevala i hladila vodom i tako makar pokušalo da spreči "samozapaljivanje" smeća.
Tokom 2010. godine nije bilo većih paljevina jer je leto bilo uglavnom vodnjikavo, sa malim brojem vrelih dana. Plus, zna se - kada pada kiša teže gore gume.
23.06.2011 - Jedan mnogo zagušljiv post. Toliko je zagušljiv da u Palanci i dalje ne može da se diše. Ne zna se šta je smrdljivije: ponovo potpaljena deponija ili paljevina koja se nikako ne gasi u lokalnoj vlasti. Pojavila se teorija po kojoj požar prave neki romi koji pale bačene automobilske gume kako bi iz njih vadili žicu i prodavali je po Bugarskoj. Niko ne kaže kako to prenose preko granice.


23.06.2011 - Hirošima-Negotin. Video snimak na YouTube, obilazak mesta odakle je krenuo požar. Lepo se vidi da su bačene gume netaknute a da vatra tinja na sasvim drugom kraju deponije. Šta je onda u pitanju, ili bolje reći - ko?

16. avgust 2011.

Tačno godinu dana kasnije, ponovo ista slika u Negotinu. Ujutru i uveče, kada padne temperatura vazduha, sav dim se slegne i polegne po ulicama pa vi onda izvolite izađite u večernju šetnju ili krenite na posao. Noćno otvaranje prozora slobodno možete da sanjate, ukoliko budete mogli da spavate u zagušljivim sobama sa zatvorenim prozorima. Tokom dana topao vazduh podigne dim, ali tada krene i paljevina na deponiji.
Već četvrtu godinu zaredom pišem o ovoj nesreći i ništa se ne preduzima da se to već jednom sanira. JKP Badnjevo poseduje projekt preseljenja ovog smetlišta na lokaciju van grada, ali meštani sela Kobišnica prigovaraju da će im gradska deponija biti bukvalno pod nosem. Imovinsko-pravne odnose oko zemljišta i pare za realizaciju preseljenja da ne pominjem. 
Ovih dana ponovo je aktivirana priča oko bušotina za vodu kojom bi se gasila paljevina po deponiji. De sad da vidim ko će da blokira ideju, mada opet sve zavisi od opštinske vlasti - da 'beoca!
U celom ovom cirkusu, u koji su (da se ne zajebavamo) umešani ama baš svi nadležni i nenadležni (od komunalaca, preko vatrogasaca i policije, opštinske vlasti i ekologa, pa do samih građana i piromana), nikome nije palo na pamet da uradi analize kvaliteta vazduha i napravi uporednu studiju zagađenja i povećanja bolesti disajnih organa. Kao da negotincima nije dosta močvarnih isparenja kojih i dalje ima jer je poslednjih godina nešto porastao nivo podzemnih voda, nego im je sada serviran i kiseli dim, mešavina ugljenikovih i sumpornih oksida koji su vrlo otrovni u većim koncentracijama. Da li treba dočekati te cifre pa da neko konačno mrdne dupe i reaguje?
Ne radi se ovde samo o nereagovanju i neradu, već i o sabotiranju onih koji bi nešto da urade. Ljudi koji su umislili da su lokalna vlast međusobno potpliću jedni druge da ne bi slučajno neko od njih istrčao sa nekim konkretnim rezultatom, okoristio se time i sebi podigao "rejting". U tome posebno prednjače pomahnitale frakcije lokalne Demokratske Stranke koje više i ne kriju od javnosti svoje unutarnje sukobe, po ulici prete hapšenjem jedni drugima, trećima, četvrtima...
Jedan od žutih foteljaša ovih dana se čudom čudi "kako to da deponija gori uvek pred Mokranjčeve dane" (koji se održavaju sredinom Septembra)?! Čovek je očigledno pao direkt sa Marsa u lokalnu samoupravu, jer samo takav mozak ne zna za ovdašnji običaj agropiromana, tzv. seljaka, da pale ritualne lomače po njivama u slavu boga Dima i Vatre. Jbg, ne postoji predmet "Osnovi strnjike" na studijama agroekonomije...
Jednostavno, ovim gradom vlada neverovatan buljuk nerazumnih nesposobnjakovića, od kojih su gori samo oni presposobnjakovići pre njih a posebno deo koji bi ponovo da jaše. Da, naravno da mislim na SNS koji su bili koalicioni deo onih prethodnih, a sada bi opet da budu potonji. Naravno, koalicioni, da ne zaboravim.
Kako se nezvanično priča, uzrok aktuelnog potpaljivanja deponije leži u plamenu na obližnjoj njivi. Takođe nezvanično, vutrogasci su došli da to ugase ali nisu hteli da uđu i na deponiju. Na poziv dežurnog odgovorili su da ih "zabole qrc za njegovu deponiju". Posle lančane nuklearne reakcije na višim instancama, vratili su se da zaliju malo i taj đubrovrt, čisto da ućutkaju bundžije. Ala su ga zalili, svaka im čast.


Koliko god to glupo ili smešno nekome bilo, postoji jedna stvar koja malo golica maštu a tiče se kako odnosa unutar lokalnih žutaća tako i sledstvenih posledica po funkcionisanje lokalne vlasti i njoj podređenih preduzeća i službi. Elem, svi ključni akteri tog đurđevdanskog džapanja su ovako ili onako poreklom iz sela Jabukovac. Predsednici, direktori, načelnici, inspektori, šefovi, nadzornici... svi listom jabukovčani. Dobro, i abronoše - kud njih da zaboravim.
Jabukovac je nekada bio sresko mesto, opština, imao je četničku komandu i rudnik kamenog uglja. Sada ima lovce, posebno one na partijske knjižice i fotelje.
Jabukovac se na vlaškom zove Jakubov'c.
Zbog tog rudnika, postojala je posebna vatrogasna jedinica u Jabukovcu. Nekada je i Negotin imao svoju, sve dok nedavno nije ukinuta (makar to bilo na papiru, ali jeste tako). E zato je Jabukovac tu da pripomogne i okači svoju tablu na zgradu Vatrogasnog doma u Negotinu.
Da se zna kad je Jakubovac vladao Vlašingtonom - kakav bre crni Dušmanovac, Praškovo em Sanmarinovac! A to, ko će plati ono pivo što popismo pred Zadrugu i oko čega se pobismo, šta vas briga! To je samo naša stvar, jakubovačka.
Ši tačka.

***
Narodna poslovica kaže da je "majstor dobar svuda osim u svom selu". Majstori su došli u grad ali je selo pošlo za/u njima pa su tako svi nastavili po starom. Majstora ima raznih, ali selo je selo čak i u gradu.
Dakle, šta sad s tim i dokle?
Do septembarske sednice SO Negotin ili do Mokranjčevih dana? Nebitno, neko će do tada morati da propeva hteo to ili ne. Kako god na kraju bilo, publiku će činiti oni koji prežive gasnu komoru zvanu Negotin. Ovde se više ne zna šta je opasnije po građane - sumporni dim sa deponije ili dim iz Opštine koji miriše na mućkove i pokvarena jaja, naravno - žuta.

O žutim dimovima nekom drugom prilikom.

2 comments:

Lale said...

Dakle, tvrd vam stojim na sledećem stavu:
U Opštini je neko jutros čitao ovaj tekst i rešio da se oglasi.

http://negotin.rs/article.php?lg=cp&id_article=3837

Veliki deo saopštenja lokalne vlasti poklapa se sa tekstom ovog posta. Kao što je tačno ono za vatrogasce, tačno je i to da mr.MU jeste na kraju morao da interveniše jer, nažalost, onaj kome to jeste posao kao i njegov zbunjeni zamenik s Marsa - nisu. Znali ili hteli, svejedno je. Njima je važniji Žuti Građanski Rat od brige za opštinu Negotin i njene građane. Bitno je da će i za to primiti platu.
Drago mi je da su rešili da se trkaju sa blogom Građanski Krug, zato ovo saopštenje nema datum u zaglavlju. Juče ga nije bilo na opštinskom sajtu, potpisujem. Samo su ga pomerili dva reda niže da izgleda kako je objavljeno ranije c c c
Hehehehe, ljubi ih baba Vlajkobranko.

Taj sam said...

Copy http://gradjanskikrug-civiccircle.blogspot.com/2012/08/ovo-je-srbija-21082012.html , paste http://negotin.rs/Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...