Tuesday 18 August 2009

Put vina


Via de Vinum

Tabula Vinaria
Svakoga dana, vraćajući se sa posla, prolazim pored ove table koju je postavila Turistička organizacija opštine Negotin. Ma, konstantno mi tu nešto žulja maštu, svaki put kada bacim pogled na to čudo. Put vina, put vina ... ommmmmm ...
... prosvetljenje!
Naravno - put vina! A šta bi pa drugo!!! Toliko očigledno da je i bilo moguće za prevideti. Pa šta bi taj "put vina" mogao drugo da bude do baš to - put vina.
Od usta - do kloake. Prirodno.

Tabula Anatomica
U Mihajlovcu srknete vino, i ono prirodnim padom, kroz Negotinski želudac, bubrege Rečku i Rogljevo, stigne do kloake - Braćevac. A odatle, ona mala odskočna daska koja štrči na gore - ka funkcijama, u nekoj drugoj ravni postojanja, izvan ili iznad ove negotinske depresije. Nemoj da je nekom slučajno pala na pamet neka druga ideja po pitanju onog "štrčećeg" dela!
Da se i ostali sa puta ne zapuste, eto, mogla bi Čubra da predstavlja jetru (baš zgodno!) a Mokranje (...) - pankreas, kad već nije nešto južnije. Ostalo - po izboru.
Nego, nešto mi se čini da se dobro vino kod nas pravi i u drugom mestima osim ovih na karti. Gde nestadoše Jabukovac, Samarinovac, škola i manastir Bukovo, Kobišnica, Bukovče? Plus Zlokuće i Litl Rok, pardon - Aleksandrovac i Mala Kamenica.
I Štubik.
Dosta bre više.

***
Ne znam ko je autoru ove table dao podatke kako da je napravi, ali u opštini Negotin ne postoji selo "Tamni" pa da smo još toliki. A da nije u pitanju Tamnič?
Šta je, papila maca Č?
Ne mogu da verujem da sam tek sad primetio kako je neka gladnica pravila ovu tablu. Izem ti takvog firmopisca! Ili je možda u pitanju ipak neki ФNРМОПNСАЦ? Još jedan od pripadnika te čuvene sorte u našem narodu...
Na latinično-ћирилични boršč od table/panoa ne vredi trošiti vreme.
Aljkavo kao i raspukli betonski centar, antigramatički opštinski sajt, gumirano dečije igralište u parku, polikolorski drvoredi, raspevane sednice Skupštine opštine, parkiranje svuda samo ne tamo gde treba, autohtona primarna selekcija smeća, lokalpatriotska politika.

1 comment:

Reminder said...

Ma bitno je dok udara ? Zato ljudi i piju.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...