Thursday, 20 August 2009

Mora se ...


Kad se mora, mora se ...

Od 23. jula ove godine primenjuje se novi Zakon o političkim strankama, u okviru kojeg je predviđena i preregistracija postojeće političke bulumente u Srbiji. Primarni, uslov-svih-uslova odnosi se na prikupljanje najmanje 10 hiljada potpisanih i overenih izjava građana-članova neke stranke, kojima oni podržavaju političku organizaciju čiji su članovi. Tom izjavom istovremeno potvrđuju da su članovi neke stranke.
Divota jedna, ali ...

Na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu postoji i opcija "Pišite nam". Da građani pitaju ako im nešto nije jasno u vezi rada Ministarstva. Da se manemo ovoga puta onog čuvenog "е-маила", ima tu drugih muka.
Jedan građanin je 23. juna 2009. godine, pre tačno četiri nedelje, pitao sledeće:
...
naslov: Autentičnost članstva

Poštovani,
obzirom da je započet postupak preregistracije političkih stranaka u Srbiji, zainteresovao sam se oko ove aktivnosti, pročitao Zakon i formulare na stranicama Ministarstva, i raspitao se kod lokalnih političara u Negotinu kako to sve ide, ili bi trebalo (bolje reći) da ide.
Građanin-član neke stranke prvo u svojoj organizaciji preuzme obrazac "Izjava člana o članstvu u političkoj stranci", gde mu popune obrazac ličnim i stranačkim podacima. Potom, on taj obrazac (u 3 primerka) odnosi na overu na šalter Opštinske uprave Negotin, odakle overene primerke vraća stranci rade dalje procedure.
Postavljam nekoliko pitanja, na koja bih voleo da dobijem odgovor od Ministarstva:
1) Tokom overe obrasca Izjave utvrđuje se samo identitet na osnovu lične karte, a ne i istinitost izjave, tj. članstva. Obrazac je moguće preuzeti na ovim stranicama i dostupan je svakome. Izjava će svakako završiti u nekoj od stranaka, ali opštinski službenik ne može da zna prilikom overe, ili Ministarstvo prilikom upisa u Registar, istinitost pojedinačne Izjave o članstvu.
- Da li će uz Izjave biti priložene i kopije pristupnica ili članskih karata?
2) Građane Srbije niko ne može da spreči da se učlane u neku stranku 22. jula, potpišu Izjavu 23. a da se potom iz te stranke iščlane 24. jula (ili po okončanju preregistracije).
- Kako sprečiti 48-sati članstvo, i ako to nije moguće (građansko pravo, po Ustavu) kako će uopšte srpska politička scena biti proređena smanjenjem broja stranaka?
3) Šest meseci je predugačak rok za ovaj postupak, i bojim se da će broj stranaka biti ne manji, već će se tokom tog perioda čak osnovati i neke nove partije. Uzimam u obzir dosadašnji manir bavljenja politikom u Srbiji, ali i trenutnu političko-socijalnu rovitost društva.
- Zašto rok nije bio kraći i uslovi preregistracije oštriji (npr. parlamentarno učešće tokom određenog perioda, mandati u lokalnim skupštinama, finansijska kontrola, aktivnost i članstvo u međunarodnim asocijacijama stranaka u okvirima EU ili Internacionalama itd.)? Da bi stvorili privid ravnopravnosti malih, velikih, lokalnih i stranaka nacionalnih manjina?
4) U jednom broju opština u Srbiji na vlasti su lokalne stranke koje su osetile da su "prve na udaru" u postupku preregistracije stranaka. Ko i kako može da proveri, ili spreči falsifikat instituta članstva, obzirom da sam karakter lokalnih stranaka drastično smanjuje njihov potencijalni rezervoar članova i glasača. Oni uglavnom igraju na kartu cenzusnih procenata, a ne na broj osvojenih glasova. Veoma retko uspeju da osvoje 10.000 glasova, a činjenično vrše vlast ili su čak ponegde i najbrojniji (po procentualno izračunatom broju mandata).
- Kako će bilo koji građanin Srbije moći da zna da je upisan u članstvo neke stranke i kao takav podneo Izjavu, a da pri tom ništa od svega toga - nije istina? Ukoliko to ne bude znao, neće moći da prijavi krivično delo.
Zakon kaže da se svi podaci upisuju u Registar, koji je dostupan javnosti. Takođe, moguće je pokretanje upravnog postupka u slučaju spora. Teško da će bilo šta od toga biti moguće pre februara 2010. godine.
Jasno je da za poslednje pitanje treba poći od presumpcije nevinosti, ali u Srbiji se politika smatra za pitanje života i smrti, borbu u kojoj nema milosti i u kojoj je sve dozvoljeno.
Unapred hvala na odgovoru.
...
Ime i mejl znate, da sad ne pišem još i to.
Dakle, to je bilo pre 28 dana, i naravno da nije bilo nikakvog odgovora. Na sajtu Ministarstva ne postoji opcija "Odgovori na pitanja" niti je stigao ikakav mejl kao odgovor.

Ova pitanja su mogla da budu postavljena i u sledećem maniru:

Imam lokalnu stranku i s nju vladam godinama. Opštinski službenici nesmu da pisnu šta god da im naredim. Osvajam preko šesiljade glasova, ali teško ću se dobacim do deset jer tu ima i neki što me mrzu. Još teže ću si učlanim tolki narod pa da se preregistrujem. Al zato imam uvid u svi birački spiskovi, u našu palanku se svi znaju i koj je u koju stranku a koj nije, plus ovi moji šes iljade svi imaju po dve ruke i znaju i ćirilicu i latinicu - da se potpišu. Znači, mogu si nabavim 4x6000=24 iljade potpisi, a treba mi samo deset. Obrasce ću skinem sa sajt. Štambilj je kod men. One šalteruše mora slušaju jer reko ministar da će se smanjuje uprava a zna se koj će se pitam. Će rade noću na tajnoć lampu, izviđačku i ultraljubičasto disko svetlo da i niki ne vidi. A danju redovno, ako neko oće proverava.
Pitam ja vas: Koj će me uvati?

Niko nije našao za shodno da odgovori na ona četiri pitanja, ali je zato u Blicu od 11. avgusta u donjem levom ćošku četvrte strane, ministar "uokvireno" izjavio da su falš potpisi krivično delo.
Ne mogu da verujem ...
U njegovom ministarstvu je državna sekretarka Negotinka, član i funkcioner SPO. U Negotinu je na vlasti NTKPO - NTK Pokret Opsene, uz višegodišnje trabante oličene u rotirajućim radikalskim frakcijama u vlasti i DS/SPS u opoziciji.
Posle silnih sudskih presuda za nezakonito ponašanje lokalne vlasti, Ministarstvo nije utvrdilo da su se stekli uslovi za raspuštanje lokalne skupštine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Kao i obično u Srbiji - nema dokaza.

Od svih srbijanskih stranaka i političara, jedino je prof Žarko Korać smogao snage za trenutak istine - SDU će veoma teško moći da se preregistruje. Kako on kaže, ispada da je lakše na izbore u lokalu izaći kao grupa građana nego kao politička stranka, ukoliko ne pripadate uskom krugu velikih povlašćenih, "tradicionalnih političkih zajednica". Komotno su mogli da na stranke primene i Zakon o verskim zajednicama, ne bi ni primetili razliku.

Ministar koji kaže "Smanjićemo moć stranaka"?! Hajde da počnemo već jednom sa tim, evo, na primer od izbora takvih stranačkih kadrova za ministre, predsednike opština i gradonačelnike, ili direktore. Deder da ga vidim da postane ministar na nestranački način. Neka počne od sebe i smanji moć svoje stranke da koči sprovođenje zakona i sudskih presuda u Negotinu, jer se boje rezultata na potencijalnim vanrednim lokalnim izborima.

Neka proba sebe da šutne pet puta u glavu
Pa posle slobodno neka tvrdi da

Sud nije u pravu

MM haiku
(nepolitički i neograničen)

Zato ovih dana guraju ekipu ex-Koštunjara, sada stanovnika Žute kuće, da probaju nekako da spuste loptu sa pominjanim NTKPO (stara je to ljubav, nepreležana), pokušaju da iznađu snage za nekakav dogovor oko raspodele vlasti i - spasu i jedne i druge izbora. Plus, da se kao otarase radikala. Zar posle svega zajedničkog što proživeše?!
Ograniči to, druže ...

1 comment:

Spider Jerusalem said...

Jedino ne kapiram razliku između nepostojanja 500 stranaka de facto i nepostojanja 500 stranaka de iure.

Zato mi se baš sviđa kako ih je Kosta Čavoški ovde izudarao po leđima.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...