Sunday 30 August 2009

Otisak Nedelje - 30.08.2009.


Svi vole dečija igrališta, a neki naročito - toliko, da im baš ništa ne znači kada se igraju tuđom sudbinom. Za takve je detinja igra kada neko ostane bez hleba. Kolače još uvek ne nude, znaju na šta to na kraju izađe ...
Važno je da se kotrlja.

Predlog #1 - Piromanski sindikat

Srpski anarhisti (?) su rešili da i u praksi sprovode anarhosindikalističku solidarnost, pa su malo kao potpalili prozor u prizemlju ambasade Grčke. Kamera ih uočila ali ne i snimila, jer je u pitanju "samo video nadzor". Ambasada koja ima kamere ali ne beleži to što se njima vidi? Propast.
Da ih nije uhvatio sindrom negotinskog webcama?

Kako god, i u našem kraju ima takvih paljevina. Poslednja u Rgotini kod Zaječara. Pop umislio da je neki novi Jan Palah, Jan Zajic ili Evžen Plocek (sva trojica se samozapalila u periodu januar-april 1969. kada su komunistička braća odlučila da tenkovima bratski izbiju Česima iz glave razne reformističke bubice). Pop nije crven a još manje je reformista, povod je daleko prizemniji - menjaju mu radno mesto, premeštaju ga u susedno selo. Pa, da li su tamo manje vredni vernici, ili su neke druge vere, ili čak traže fiskalni račun od popa? Ko bi ga znao ...
Piše da on nije jedini, te da i ostali pastiri ne bi da menjaju stado. Dal' zbog vune il' zbog čega, tek čini mi se da je na pomolu formiranje popovskog sindikata i stupanje u štrajk.
Anarhosindikat ili popovski sindikat, Crni Ilija ili Crni Lazar.
Crna Krajina.

Predlog #2 - Spasimo delfine

Dao Bog, pošto guram nos svuda po internetu stigla mi je i poruka da se pridružim svetskoj inicijativi za sprečavanje masakra 20 hiljada delfina godišnje u Japanu. Umlate ih i potom prodaju kao meso od kitova. Poseban šlagvort daje činjenica da je meso delfina puno žive koja je otrovna za ljude. A japaneri žderu li žderu kitovo meso od delfina. Ekipa aktivista i snimatelja se nekako uvukla u ribarsko selo Taiđi koje je pod teško naoružanom stražom, i uspela da snimi dokumetarac "The Cove" (eng. uvala, mali zaliv) o ovom pokolju stvorenja po inteligenciji nama najsličnijih. Ukoliko imate slab stomak i volite životinje (ali ne samo za jelo), verujte na reč. Ili ipak pogledajte ovaj film.
Kako god, priključite se ovoj peticiji - više od 60 hiljada bezrepih Zemljana je to do sad već učinilo.

Ako se ne opametimo, ne gine nam ona priča iz Adamsovog "Autostoperskog vodiča kroz galaksiju" - svi delfini su napustili Zemlju pre njenog uništenja, i ostavili samo poruku: Doviđenja i hvala na svim ribama.

Predlog #3 - Zdravstveni centar?

Teško dokazivo (kako to ponekad umeju da kažu inspektori rada kada im se obratite), ispade da i nije tako teško. Mobing, to nema nikakve veze sa mobilnom telefonijom - da se zna, za početak. Ali zato ima veze sa maltretiranjem od strane poslodavca (boss - šef) ili kolega (mob - rulja), kada te zatrpavaju svim mogućim i nemogućim poslovima, ali i kada ti ne daju baš ništa da radiš, kada ti kažu da je aktuelni premeštaj zapravo nagrada, kada ti "za tvoje dobro" svakodnevno prete po svim mogućim osnovama (pol, sindikat, politika, fizički izgled, način govora, aktivnosti van radnog vremena), kada te teraju da primaš platu u banci u kojoj to oni žele a ne ti sam, kada ti kažu da ideš ako ti se ne sviđa tu gde jesi, kada ti kažu da im nisi jasan i da te ništa ne razumeju ...
A opet, sa druge strane, ponekad se i njima ceo dan ime vrti na onoj traci u dnu ekrana kada okrenete kanal TV B92. Grdne li satisfakcije!
Eto, sadašnji drMoma nije mogao da iznađe bolji poklon bivšem drTići. Direktori. Ono dr. nije od direktor, nego od doktor ...

Predlog #4 - Uzorkovanje

Šta je sad pa ovo na slici? Nije bušenje, nije lomljenje, nije guljenje betona, ovo nije kompresor, ni pikamer, niti brusilica za beton ... Šta to radi ovaj dunđer?!! Napravio je ukupno desetak ovakvih rupa po centru.
Uzima uzorak, betonski čep (valjak) da bi posle ispitivali zašto toliko puca štampani beton u Negotinu.
Stručnjaci kažu da je to zbog dilatacije - zbog kilave izvedbe, usled širenja i skupljanja betona na višim i nižim temperaturama. Oni zarezi su samo kozmetika, jer površina nije napravljena od manjih betonskih ploča sa zazorom između njih, već je rađena kao da je izlivena iz jednog komada. I puca zbog zato. Tako kažu građevinci.
Ja bih rekao da oni ipak uzimaju uzorak ovog betona da bi ispitali javno mnenje, tj. populus o tome kakva je naša lokalna vlast. Pa da se, shodno rezultatu ispitivanja, nadalje ponašaju. Da vladaju ili se pripremaju za nekakve izbore.
Čudo jedno šta sve ume taj štampani beton, zar ne?

Predlog #5 - Doček Petka

Kao prvo, konačno smo saznali čemu služi ono sa krovom u parku - to je muzički paviljon. Dobro.
Kao drugo, u četvrtak smo saznali da Četvrtko po stoti put nije bio u pravu, i da Vlada nije raspustila SO Negotin.
Kao treće, Petko je još u sredu saznao da Četvrtko kao i obično nema pojma pa je Sretin koncert prerastao u svečani doček petka (preskočiše četvrtak unapred, nije bitan), što se posle ponoći pretvorilo u urlanje nekakve oštrokondže koju je neko zajebo da zna da peva Brenine pesme. Počev od 00:10, ceo grad je pucao od te akustične agresije primitivizma, tačno do 00:30 - skoro k'o novogodišnji vatromet.
Kada smo već kod Petka, izgleda da je najavljena nova sednica SO Negotin za 4. septembar. Naravno - u petak.
Tjah ...

Predlog #6 - Baba Sero, javi se!

Radi se o toaletu u zgradi tzv. Mesne zajednice u Negotinu. Tu su Eko-Fond, SPO, SRS, muzička omladina, PNTK, neke privatne agencije, G17, Denzor, kinolozi. I udruženje onih sa oštećenim sluhom i govorom. Poruku je napisao neko iz tog udruženja.
Jeste da smo narod koji se pokida od tolerantnosti, ali kako - KAKO da telefonski nabaviš ključ od ve ce(j)a i to još iz Društva gluvih, kako su sami napisali?!!! Pa i da pošalješ SMS na broj mobilnog koji je dat, ali šta sa fiksnim ...
Aman bre.

***
Eto vam predloga za Otisak nedelje, od 24. do 30. avgusta 2009. godine.
Izaberite sami šta vas je od svega ovoga najviše pogodilo, razočaralo, oduševilo - ili, predložite nešto čega ovde nema.

Plus, izoštrite svoje stavove, jer od 1. septembra startuje E-Stav. Evo i reklame na YouTube.
Za prvi put, i ja doprineo jednim tekstom: Večiti kalendar i Sanovnik.
Pročitajte ga - u utorak.
Wimpy.

7 comments:

Ilich Ramírez Sánchez said...

Imam ja jedan predlog...hajde da sačekamo sledeću sednicu pa da upadnemo i polijemo ih benzinom i zap...u stvari, ajde da nabavimo nekoliko plamenobacača i osnujemo terorističko-militantnu grupu građana pod imenom "Vrat(n)a pakla" i krenemo da spaljujemo svaki oblik kiča, šunda, seljaštva, pandilstva, pederstva i seljaštva...over & out...

Reminder said...

Predlog br.1
pitam se samo odakle im pare za benzin ?

Radmilo Kračunović said...

Pandilstva??!!!!
U bre ...
btw Odlično ime za pučansku udrugu "Vratna Pakla", baš anarhosindikalno i piromanski. Plus, ima tamo i manastir, da se ne zapuste. Pa onda neka spaljuje ko šta voli.
A što bre dva puta seljaštvo, da ne promakne neki, ili zbog nečeg drugog?

Radmilo Kračunović said...

Pare za benzin im ne trebaju, sada kada je tu Majka Rusija.
Majkeimga.

Vladan said...

Postoji seljaštvo i pedersko seljaštvo...

Anonymous said...

Predlog br.5
Mislim da ono sa krovom u parku može da služi za muziku, ali za neku klasičnu, džez, bluz i sl. muziku, i to bez ozvučenja i to preko dana, a ne noću.To bi bila prava svrha te kućice u parku.

Peščanik said...

...#4..to ti je od prilike kada se u sopstvenom cvoru dostrikava...klot frket mustre....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...