Sunday 23 August 2009

Otisak Nedelje - 23.08.2009.


Prethodne nedelje je definitivno bilo manje parkiranih motora po travnjacima u centru Negotina. Ne znam šta im bi.
A "ona" formula izgleda da funkcioniše ...

Predlog #1 - MIGavci

Zaista interesantno, ukoliko ima imalo istine u tome što piše u splitskoj "Slobodnoj Dalmaciji". Pa što se to nisu dogovorili pre dvadesetak godina? A nije da Srbija nije htela ... da srpski MIGovi naMIGuju po hrvatskoj.
Da je neko početkom devedesetih predložio ovako nešto, bokcamu ne znam kako bi se proveo.
Sve za pare.

Predlog #2 - Kratko i jasno

Negotinski Komunal je najzad uspeo da nekome izda lokal u centru grada, koji se nalazi na najekskluzivnijem mogućem mestu (...)
Nemam blage veze o kome se radi, ali čovek je odmah krenuo u renoviranje prostora i doveo neke svoje dunđere da rade. Pošto je istima vrućina, a rade i sa raznim farbama i razređivačima, dosetili su se da na letve na vratima postave nekakav ventilator iz koga na sve strane vire žice.
Upozorenje?! Kratko i jasno.
Samo - za koga bre to? Sudeći po onoj faci nacrtanoj na kartonu, koja neodoljivo liči na nekog vanzemaljca iz Dosijea X i sličnih, plus što ulaz u lokal direktno gleda na oktagonalni loksodrom, meni ovo više liči na neko upozorenje onima koji bi da slete.
Ako znaju da čitaju ćirilicu.

Predlog #3 - Formula 3

Pre dve nedelje sam se zapitao da li radi formula "kako naterati Bećare da isprave svoje brljotine, makar one koje svi vide". Radi, pa cepa. Desetak dana zakašnjenja, ali ipak radi.

I ove nedelje je predlog br. 3 na istu temu. Namerno.
Dakle, nisu postavili kineske otirače ali jesu novi deblji sloj gume, kod tobogana ali i ispod klackalica gde su takođe počele da se naziru rupe. Jedan od majstora reče da su oba sloja gume (crni i crveni) isti, nego se samo razlikuju po boji. Ehm, ahm.
Obratite pažnju na tobogan, pre i posle intervencije. Crven, pa onda metalik. Zamenili su tobogan, da ne bi morali još i da ga ponovo farbaju, jer se oljuštio podjednako brzo kao što je propala prva gumena podloga.
Gledajući sve te silne trake oko igrališta, šta drugo čovek može da zaključi: original "crime scene". Tragovi na sve strane. Vratili se majstori na mesto ...

Predlog #4 - Saxualno vaspitanje

Čudo jedno na šta sve čovek može da naiđe kada neoprezno luta YouTube prostranstvom.
Folk Disk Salaš. Jedan od uobičajenih "spotova" u njihovoj produkciji.
Kahvana "LUX", omiljeno mesto za snimanje hepeninga pomenute TV stanice sa lokalnom zaječarskom frekvencom, a koju gleda ceo region. Za to vreme negotinska TV Krajina ima regionalnu frekvencu, ali nju ne može da gleda niko - čak i da hoće.
Dakle, šta smo to videli na malim ekranima naših monitora? Lokalna opoziciona elita proslavlja uvođenje privremenih mera u opštinu Negotin - za desetak dana, kako sami naokolo pričaju?!
Ma jokbre, ovo je tipičan primer spoja estrade, politike i privatnog biznisa.
Odbornici se vesele.
Kao u onom starom SFRJ vicu: "Ej bre, nije to zlatna WC šolja, nego saksofon!"
Prošli put neko spomenu šoder listu, zbog Policajke. Jeste lista, al' odbornička. Crvena.

Predlog #5 - Remont

Aman bre čoveče što si dosadan sa tim podsećanjima! Pa šta, bilo je 2005, pa 2006, potom 2007 i prošle 2008. I opet će. Priča o grejanju, privremenim merama i vanrednim izborima, bla bla truć truć.
Ali remont niko ne radi.
Nama je podjednako neophodan kako remont toplana i remont lokalne vlasti, tako i (naročito) remont sopstvenog ponašanja i odnosa prema sebi i drugima. Da nam se ne ponavljaju iste vesti svake godine.
Dosadno je bre više.Što se tiče grejanja u gradu, to je posebna, teška muka. Najgore je što su krenule glasine kako se beogradski privatnik, kome je poklonjena toplana Borska, sprema da ispari iz Negotina pre početka grejne sezone. Ne znam da li je to istina, ali toplovodnih cevi je ispred toplane sve manje a niko nije video da su po naselju vršeni neki radovi.

Toplana je konstantno pod ključem, ne vidi se da je iko u nju ulazio mesecima. Sedište privatne firme koja "vrši" grejanje u tom naselju nalazi se baš tu - u samoj toplani Borska. Građani nemaju kome da prijave potrebne popravke na instalaciji ili da se informišu oko naredne grejne sezone.
Neka nam je Bog u pomoći na zimu, kukaćemo mi za ovom vrućinom.
Niže temperature pogoduju razvoju virusa gripa, samo da podsetim sve koji su odgovorni za grejanje u Negotinu. Ne mislim samo na komunalce.
Ne zanosite se da kiseo kupus i rakija sprečavaju epidemiju. I oni u Černobilju su mislili da votka poništava radijaciju ... do maja 1986.
Negotin i Evro region Dunav 21?
Ni približno, pre bi se reklo NTK region 00.

Predlog #6 - Akcijaš

Owa hartija oswanula je po ulazima zgrada širom Negotina. Neka akcijaška agencija shwatila je da je prawi trenutak da se krene u otkup akcija koje je Dinkić podelio građanima. Kod njega su wredele 1000 a kod owog akcijaša 800 ewra, po komadu. Ne znam da li je taj baš čitaw, ali niti su te akcije na samom početku wredele tisuću, niti sada wrede osamsto ewreja.
Lik daje 800€ po akciji, a nije mogao owaj oglas da odštampa na kompjuteru, nego piše olowkom?! Samo napred narode, slobodno weruj owakwima. Werowatno i on ima neki specijalan uređaj, tipa raif-bond eliminator ...
Dobro bre, osim ako nije u pitanju jezik koji koriste u Welsu, zašto stalno to "W"?
Pa zbog Slawoljuba, bata Šurdo.

***
Baš kako rekoh - remont nama treba, jedan sveobuhvatni, za kompletno društvo bez izuzetaka. Zato me i ne čudi kada uđem u službene prostorije državne firme a na zidu ovaj kalendar za 2009. godinu. Nema nama spasa bez bravara ...
Bravari znaju da prave i ključeve i kalauze.

6 comments:

Peščanik said...

Moguce da je bilo manje parkiranih motora na travnjacima predhodne nedelje ali je sigurno da ludacka voznja motorima kroz siri centar grada NIJE smetala saobracajcima, koji jelte svoj posao obavljaju casno i savesno kontrolisuci(kaznjavaju) SAMO vozila stranih tablica i po sto puta,sa razlogom ili bez. Toliko cesto da nikome vise ne padne na pamet rodno mesto i dolazak u isto.
Pune budzet preko leta..neka rabota jeste sigurno....Ipak.. leto kratko traje...tako da je predlog.#5 vredan paznje.
Ma da, ni Spanija nije toliko daleko.

Radmilo Kračunović said...

Dakle, ovako: danas sam u centru grada mogao da snimim kompletan foto album sa motoristima i biciklistima koji tu jurcaju, plus tablicu svakog vozila koje je bilo parkirano usred pešačke zone.
I šta onda s tim?
Ništa.
Napraviš slike, predaš ih policiji, i onda neki počnu da te vuku za rukav po ulici ili zivkaju telefonom "kad mu vreme nije". Umesto da takvi budu pokažnjavani, na kraju ti ne ginu batine u nekom mraku.
Nepoverenje u državu?
U šta bre?!!
Jedan drugar mi je pričao kako niko neće u javnu bezbednost (standardni policijoti koji patroliraju ulicom) ali se svi biju da uđu u saobraćajce. Pitam se zašto ... pitam se, pitam se.

Anonymous said...

Šta reći, nego da sve što se uradi u centru, kasnije treba prepraviti. Da li je ovo centar za obuku majstora?

Radmilo Kračunović said...

E ovo je komentar!
CENTAR ZA OBUKU MAJSTORA
Ovim su opisani svi dosadašnji postovi, svaka čast.
Pretpostavljam da se odnosi na br.3, ako se ne varam?

Anonymous said...

Da.Odnosi se na br.3.

Radmilo Kračunović said...

OK.
- (tabla)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...