Saturday 21 March 2009

Korektivno silovanje?!

Kopajući po internetu naišao sam na nešto što me je zaprepastilo. Iskreno, naviklo se u Srbijici na svakojake budalaštine i vratolomije, ali ovakav idiotizam zaista prevazilazi čak i "maštu" lokalnih domoljubaca.
Na web sajtu organizacije Care2, koja pokreće peticije i akcije pomoći putem interneta širom vascele kugle Zemaljske, sledeći link iz mejla koji sam dobio pre par dana, otkrio sam najnoviju peticiju koju pokreću. Nema razloga da dalje objašnjavam o čemu se radi (tekst je inače na engleskom), evo prevoda - pročitajte sami.
...


U novom izveštaju organizacije ActionAid opisan je šokantan porast broja slučajeva "korektivnog" silovanja u Južnoj Africi - gde su južnoafričke lezbijke bile silovane u cilju izlečenja od sopstvenog seksualnog opredeljenja. Organizacije koje prate ovaj problem obaveštavaju o broju od 10 novih slučajeva "korektivnog" silovanja u Kejptaunu svake nedelje. A situacija je još gora u ostalom delu države.
Veliki broj silovatelja uglavnom prolazi nekažnjeno u Južnoj Africi, ali situacija po pitanju silovanja lezbijki daleko je gora. Zapravo, 31 lezbijka je ubijena u homofobičnim napadima od 1998. godine do danas, a samo u jednom od tih slučajeva izrečena je kaznena sudska presuda.
Iako južnoafrički Ustav priznaje prava gej i lezbijske populacije, njihov pravni sistem ne smatra da su zločini počinjeni nad njima zbog njihove seksualne orijentacije, zapravo zločini počinjeni zbog mržnje. Južnoafrički pravni sistem mora da proglasi "korektivno" silovanje za zločin iz mržnje sa aktom silovanja, u cilju uspostavljanja daleko većih kazni za ovakav brutalan i naširoko rasprostranjen čin seksualnog nasilja. Zahtevamo da južnoafrički predsednik Kgalema Motlanthe "korektivno" silovanje proglasi zločinom počinjenim zbog mržnje!

U okviru peticije potrebno je poslati pismo južnoafričkom predsedniku, elektronskim putem preko sajta Care2. Tekst pisma je sledeći:

Poštovani predsedniče Motlanthe,
Šokirani smo i užasnuti poslednjim izveštajem organizacije ActionAid u kojoj sugerišu da je "korektivno" silovanje naširoko rasprostranjen običaj u Južnoj Africi. Ta praksa, da muškarci siluju žene lezbijke ne bi li ih "izlečili" od njihove seksualne orijentacije, užasavajuća je i mora da se zaustavi.
Za pohvalu je to što južnoafrički Ustav priznaje prava gej i lezbijske populacije, ali me duboko pogađa što se to ne odražava kroz sam sistem. "Korektivno" silovanje mora biti proglašeno za zločin iz mržnje - i kažnjavano punom primenom južnoafričkih zakona.
Činjenica da je 31 žena lezbijka bila ubijena u homofobičnim napadina od 1998. godine, da je protiv samo dva počinitelja pokrenut sudski postupak - a samo jedan od njih bio osuđen - jasno demonstrira problem u južnoafričkom pravosudnom sistemu. Žene zaslužuju da nikada ne budu silovane - biti lezbijka nije nešto što se može korigovati prisilnim heteroseksualnim odnosom. "Korektivno" silovanje se mora smatrati za zločin iz mržnje, sa posebnim naglaskom na hapšenje i procesuiranje počinilaca ovakvog zločina.
Zahvaljujemo Vam što ste posvetili pažnju rešenju ovog problema.
...

Da podsetim, današnji dan - 21. mart, obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, "čuvenog" aparthejda, koji je baš toj istoj Južnoj Africi kao državi umalo došao glave.

***
Tako je u Južnoj Africi.
A kako je u Srbiji, zemlji u kojoj usvajanje Antidiskriminacijskog zakona (koji ima direktno veze sa pomenutim problemom) koče "tradicionalne verske organizacije", ali i evropejska vlada i nacipatriotska opozicija - podjednako?
U zemlji u kojoj se naširoko praktikuju:
- korektivno preporučivo učlanjenje u političke partije
- korektivno reketiranje prilikom zaposlenja, odlaska kod lekara, dobijanja dozvola i ko zna čega sve još
- korektivno isterivanje sa radnog mesta, zbog krize
- korektivno gaženje neopreznih pešaka na trotoaru, zelenim površinama i pešačkim zonama
- korektivno premlaćivanje svakoga ko "vrcka", na očigled organa reda
- korektivno peglanje bora i izbeljivanje boje kože, do teget nijanse
- korektivni medijski bojkot svakoga ko talasa
- korektivni progon novinara i medija koji "laju"
- korektivno kreativno ad-hoc tumačenje i primena zakona od strane državnih institucija
- korektivna pljačka prilikom privatizacije Nacionalnog Parka Srbija
- korektivno formiranje apsolutno antikoncepcijskih koalicija na vlasti
- korektivno idiotsko ponašanje ministara, poslanika i odbornika po skupštinama, ali i u javnosti uopšte
- korektivna hipercentralizacija života, od organizacije same države, preko centrala političkih stranaka ili centralnog grejanja koga nemate, pa sve do vodokotlića
- korektivno kolektivno ludilo i nebriga za budućnost
- korektivno ignorisanje zdravog razuma i svakodnevnih potreba Malog Čoveka
+
- korektivno ubistvo Zorana Đinđića

Šta to još treba da se desi u ovoj zemlji, ili u ovom gradu, pa da se zaista zabrinemo kuda vodi sve ovo što se danas u ovom narodu praktikuje?

Dokle bre više, aman.

1 comment:

Nitogen said...

"Dokle bre više, aman."

Dok korektivno ne poludimo.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...