Sunday, 22 March 2009

Otisak Nedelje - 22.03.2009.

Dakle, prošle nedelje je pala trica sudeći po Vašim komentarima. Predlog broj 3, tj. mikrotalasna teorija mikrolokalne mikropolitike.
Trica? Trice & kučine ...

Predlog #1 - Ne bi Njegoš dao, da 'be oca!

Najveći pregovarač u združenoj istoriji pro€vropske vlade i tradicionalnih verskih zajednica, poznatiji kao Irinej (B.), neki dan dade izjavu koja nas uverava da se sve oko Antidiskriminacijskog zakona kreće u pravom smeru, tako tradicionalno verski poželjnom. I zajedničkom - da ne zaboravim nešto od tog "TVZ".
A ovo na slici, to je čuveni Rukoljub Karić.
Vladika Rade (Njegoš) je naš duhovni savremenik, a biće savremenik i onima koji će živeti i misliti i posle nas. Ipak, sreća je naša što nije i naš fizički savremenik, jer da jeste, prilikom izglasavanja pomenutog zakona pao bi pod udar njegovih stvaralaca i bio optužen kao zagovornik diskriminacije i netolerancije, a možda bi, štaviše, pustinjak cetinjski svoj kratki život završio i kao pustinjak haški.
(Vladika Irinej, skup o Petru II Petroviću Njegošu, Matica srpska, Novi Sad 19. 03. 2009.)

Predlog #2 - Zezamo krizu

Ovi u Vladi su izgleda sasvim poblesavili?! Malo im je bilo skraćenje radne nedelje, pa produženje plaćenog i neplaćenog odsustvovanja, sada hoće da dodatno oporezuju penzije i plate jer nikako ne mogu da pokrpe rupe nastale u budžetu, zbog krize. Mislim - ono krpe, a ne nastale. Ili, nova ideja da poslodavci solidarno uplaćuju državi neku kintu po skali visine primanja zaposlenih.
Ej bre, nesposobna država pred bankrotom odbija da prizna da ekonomska kriza postoji, da se i kod nas sve više zahuktava prvenstveno zbog naopakog zastarelog poimanja ali i realizacije ekonomskog i finansijskog sistema. Krize nema, ali tražimo rešenje kako da je neutrališemo!
To me toliko podseća na one izjave generalčina u SFRJ vreme, po pitanju atomske bombe:
Atomska bomba? Nemamo je, ali ako treba - bacićemo je!!!
Na koga bre? Pitam generale (za onda) i Vlast (za ovo sad).
Crkobabić kliče da se penzije neće smanjivati. A o dodatnim nametima na to ionako premnogo za njegovo glasačko telo, ni da zucne. Ispade mu zubalo baš tad.
Sumanuta ideja, koja je takođe procurila u javnost, jeste i preporuka sudovima da "zamrznu" radne sporove dok ne prođe kriza. Radni sporovi se, inače, najčešće rešavaju u ekspresnom roku (za naše uslove to je nekoliko meseci). U najvećem broju slučajeva u korist radnika, i sa određenim iznosima koje su poslodavci dužni da odštetno isplate. Ovako ispada da svako koga su šutnuli sa posla jer je rekao nešto politički nepodobno ili, ne daj Bože, razotkrio lopovluke direktora - sada može da se slika. U stvari ni to, jer više neće imati ni posao ali ni pare. Pa ni do sada poslodavac koji izgubi radni spor nije bio obavezan da zaposlenog vrati na posao, već samo da isplati cifru po presudi.
Harač, danak, kadije, kabadahije - to su srpski pojmovi, importovani u turski jezik.
Sa ovakvim nebulozama ćemo sigurno da uđemo u Evropu, ali onu iz XIV veka.

Predlog #3 - Okruglo pa u ćoše

I bi to čuveno sučeljavanje negotinske vlasti i opozicije.
I bi opet presipanja iz šupljeg u prazno.
I bi opet sve isto, i bejahu sve isti.
I opet će.
Još nisu prestali da svetlucaju poslednji elektroni na ekranima ugašenih televizora, a već je čaršijom negotinskom krenula priča o novom prekomponovanju lokalne vlastodržuće koalicije. Ovog puta su svi u studiju glumili finoću u cilju da pokažu kako je lik Betmena koji je zastupao SRS, zapravo niko drugi do Džoker! Da su ti radikali nesreća jedna i da se to videlo u emisiji, i da to neizostavno mora da se menja!!! Predsednica nije čačkala Žutog Doktora, nije ni on nju. Crveni Magistar i Naprednjaković su dobili zaduženje da kantaju Ušatog. A Gune, predsednik Skupštine, šta je sa njim? Ništa - on je dobio zadatak da bude samoukantan, kako bi to bio krunski dokaz kako umesto njega treba da dođe neko drugi.
Nova NTK matematika bi bila: Radmila Gerov - ostaje predsednica opštine, Ljubiša DS Đorđević - menja Maksimovića na mestu zamenika, Milan SPS Uruković - uskače na mesto Guneta Đorđevića, naprednjacima ostaju sadašnja rukovodeća mesta (Vidanović) u JKP do isteka mandata v.d. devojčeta (kada i nju tamo trajno zapošljavaju, a umesto nje firmu će da zajaši crveno-žuti dvojac sa sve pripadajućim im pravom da sve okrenu naglavačke zarad spasa), u novoformiranu ustanovu koja će se baviti sportom i omladinom biće upumpano bezbroj naše dece (zna se po čijem izboru, tj. ključu). Za početak.
Krajnji rok za održavanje sednice SO Negotin je 24. april, kako se priča. To je i deadline za ostvarenje snova pomenute dame i pominjane gospode i drugova.
Bude li se to desilo u toku narednih par nedelja, mislim da na TV Krajina više nećemo gledati emisije "Sučeljavanje". Pogodite zašto.

Predlog #4 - Opet ti!!!

Nije podsećanje na neki od starih postova sa ovog bloga. Slikano je u subotu 21. marta 2009. godine. Da se zna.
Gazda Fridrih Barbaroš i dalje nema nameru da kupi i postavi kontejner za smeće, trpa i prepunjuje smećem i prikolicu i kombi - više ni vrata ne mogu da mu zatvore. Ko i kako mu sve to prazni i odnosi negde, tek ćemo da vidimo.
Svakoga dana tu prolazim kada se vraćam sa posla, i svakoga dana me taj lik i njegovo delo vređaju i podsećaju da Negotinci ne mogu da budu toliko urbani koliko on može da poseljači i porančeriše ovaj grad.

Predlog #5 - Opet ja!!!

Naša lokalna Vlast je po treći, jubilarni put krstila jariće u poslednjih godinu dana, tj. donela Odluku o tehničkom regulisanju saobraćaja u gradu Negotinu. Videli oni da tu nešto ne štima, pa hajde da preduzmu korake ...
Evo šta su napravili u Službenom listu opštine Negotin br.6/2009 od 12. marta ove godine.
Džaba ona priča o teleportaciji Negotina iz Jugoslavije u Srbiju (.yu-.rs), kada se opštinske službe koje spremaju dokumentaciju i odluke vlasti uglavnom koriste resavskom metodom slepog kucanja. Inače, ne bi ko mutavi i dalje prepisivali frazu "jugoslovensko-bugarski granični prelaz", i to nekoliko puta da slučajno neko ne posumnja na štamparsku grešku. Hajde Mokranje, tako i jeste, ali baš da vidim kako se to iz Radujevca prelazi u Bugarsku? Skočiš u Dunav pa te odnese voda do tamo, kao naftnu mrlju?
U odeljku vezanom za tzv. slepe ulice po gradu, proglasili su za takvu i Cersku ulicu. Ona se proteže od banke Intesa do ulice Stefanije Mihajlović, i negde na sredini ukršta sa Niškom. Otvorena je na oba svoja kraja. Pa kako onda može da bude slepa? Jednosmerna - da, ali slepa ne, jer nema na jednom kraju svoj fizički završetak (zid, betonske ili metalne stubove, nečiju kuću, trotoar i slično). Ukoliko neko želi da dođe do svoje garaže u Niškoj, sa istočne strane iz pravca ul. S.Mihajlović, to neće moći nego će morati da obiđe ceo kvart i priđe sa druge (zapadne) strane. To je bar 500 pa i više metara u krug!
Zabranjen je saobraćaj motornim vozilima u centralnoj pešačkoj zoni. Tako i treba. Jedino svrbi maštu način ulaska dostavnih vozila u istu. Nije baš bio pri pameti onaj ko je predvideo ovakav prilaz lokalima u centru, kada im stigne roba. Zašto bi, npr. dostavno vozilo za salon nameštaja kod Pedagoške moralo da obiđe pun krug kada se taj isti salon nalazi na dvadesetak metara od severnog kraja pešačke zone (krajnje desno na skici)? Pa baš sa te strane stoji isti onakav znak kao i u Kraljevića Marka, a policajci ne sprečavaju ulaz (iako je zabranjen) već opominju one koji izlaze iz pešačke zone da se vrate ... O mini auto-trkama koje su u subotu upriličili neki vlasnici lokala u PZ po snegu i klizavici, ili jurnjavi dostavne formule Efes Pils - šta reći? Nisam ni stigao da ih uslikam koliko su brzo protutnjali kroz pešačku zonu.
Baš se nešto mislim čemu služi onaj webcam na zgradi opštine i da li negde snimaju sve što se tu vidi.
Slepo kucanje, slepe ulice, slepa poslušnost.

Predlog #6 - Tri dana proleća

Prvi dan proleća, petak 20.03.2009. - poluoblačno, vetrovito i suvo vreme
Drugi dan proleća, subota 21.03.2009. - dan počeo sitnom kišom koja je od podneva prešla u vejavicu, sneg po okolnim brdima napadao preko 10cm, hladno i vetrovito
Treći dan proleća, nedelja 22.03.2009. - sunčano, umereno vetrovito, temperatura vazduha viša od 10°C
Ko će bez tegoba da pregrmi ovakvo kaljenje? Malo nam je politike ...

Predlog #7 - Republika

U martu mesecu 2009. godine navršava se punih dvadeset godina kako izlazi obnovljeno izdanje lista Republika, sa kojim Građanski Krug ima uspostavljeno partnerstvo.
Dvadeset godina uporne i principijelne borbe protiv stihije straha, mržnje i nasilja u Srbiji. I niti trena kompromisa.

Vredi pročitati martovski, jubilarni broj. Kao i bilo koji drugi.
Čestitke Republici od Građanskog Kruga, da ostanu uporni barem još toliko.

***
Da završimo posle sedam predloga i objavimo još jedan, naš mali jubilej:
Ovaj aktuelni post "Otisak nedelje - 22.03.2009." zapravo je 100-ti post na blogu toka svesti.
Prva stotka Građanskog Kruga.
Eto, da se i mi nečim podičimo.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...