Thursday 5 March 2009

You shall not pass!

Svako koga iole zanima internet, a ne služi mu samo za fejsbukovanje, ovih dana imao je priliku da posmatra veliku bitku koja se odvijala na "mreži svih mreža".
Gledano po broju komentara podrške, novinskih članaka, pažnje koju posvećuju čak i institucije pojedinih država (na čelu sa Novim Rimom američkim - jakako), može se zaključiti makar jedno: Planeta gori.
Gori od požara u Australiji, od ekonomske krize, ali gori i od histerične želje svetskih korporacija da što pre zaživi sve ono što je William Gibson do sada napisao u svojim cyberpunk knjigama:
Svet podeljen, ali ne između političkih i vojnih blokova, već isparcelisan na zabrane nekoliko Multikorporacija, svemoćnih da postavljaju svaku vladu, genseka UN, pa čak i lokalnog vatrogasca ili šintera. Multicorps sa sopstvenim mini armijama, naoružanim najmodernijim highest-tech sredstvima, posebno uvežbanim za ultra brze udare bilo gde - na kopnu, u vodi ili vazduhu, u orbiti pa čak i dalje ... space is NOT the final frontier, my Jean-Luc.
Naučna fantastika? Ma kakvi, većinu stvari koje smo gledali po SF-kome(n)dijama, zapravo su već tada posedovali, pa ih posle nekoliko godina (ili decenija) pustili u javnost, kada zastare.
Roboti, laseri, šatlovi, teleportacija, mobilni komunikatori i računari, 3D-vizija, hologrami, sateliti, put u svemir, atomsko oružje i druga exterminaciona pomagala ... nanotehnologija?
Johnny Mnemonic, ili ljudski mozak kao eksterni hard disk?
Internet? Da, i to.
Dakle - bitka, i to ona koju ste mogli uživo da pratite na internetu. Može se reći i "novi Trafalgar", samo što su ovoga puta umesto engleske flote i španske armade uloge preuzeli svetski torrent portal "The Pirate Bay" i jedna od muzičkih Megakorporacija (za sada). OK, jesu u pitanju autorska prava muzičara, i naravno njihovih producentskih izrabljivača, ali ovde je u pitanje dovedena P2P komunikacija korisnika računara koja sa autorskim pravima ima veze taman koliko i sa virusom ptičjeg gripa. Naravno, sa tehničke ali i suštinske strane gledano.
Zašto bi nekome, npr. državi ili još gore nekoj prebogatoj kompaniji, bilo omogućeno da kontroliše privatna pisma, video-zapise sa letovanja ili rođendana, lični softver koji bi možda jednoga dana mogao da se pokaže revolucionarnim, privatne stvari uopšte ... ma čak i najobičnije ćakulanje.
Suština P2P fore jeste, onako najprostije, laički rečeno, u fazonu "ja tebi - ti meni", direktnoj razmeni fajlova između računara samih korisnika bez posredstva nekog (tj. nečijeg) servera za pohranjivanje istih, i naravno bez nezaobilaznih administratora, kukija, spajdera i spajwera, adwera, trojanaca i sličnih budalaština i dečijih bolesti interneta koje su njihovi istinski finansijeri pretvorili u pravu e-kugu, a da ponekad i sami žestoko osete udar svojih "mezimaca" otrgnutih od kontrole.
Doduše, tačno je i da se sa nekim od torrent menadžera može svašta da navuče u računar, i oni moraju da žive od reklama ...
Zato, najprostije rešenje: mačinjite Windows sa računara, živeli Linux & open-source bratija. A Bili G. i njegovi FBI/CIA/KGB/DB/VBA/SPC/SS/Telekom kompanjoni neka žive od državnih institucija pod ingerencijom Vlade Srbije, kada su već svi našli da se u tu priču ugrade.
Para vrti svet, i tamo gde burgija neće.
Neko to zove monopolskim položajem, ja to zovem medijski-fašizam.
Evo fantastično detaljnog teksta na blogu Agro Gerila, baš na temu Telekom-fašizma poznatijeg i kao "cene interneta u Srbiji":
Da se naježiš ...
Pa šta još tu ima da se doda, kada je sve rečeno? Možda opomena svima koji bi da se priključe na internet preko ADSL modema, a ne žele da im provajder bude Telekom Srbija - sve završavajte preko korisničkog servisa onoga za koga želite da vam bude internet provajder. Oni su za to plaćeni i ne čine vam nikakvu uslugu - to im je posao. Plus, izbeći ćete rečenicu koja vam obavezno sledi ukoliko odete u lokalni Telekomitet i postavite pitanje: "Hoću ADSL priključak preko ***, jel može?" Neizbežan odgovor je: "***?!!! Kojćeti, mi smo bolji i jeftiniji za 100 dinara, oni nemaju pojma."
O čuvenom slučaju nametanja opreme za praćenje (prisluškivanje, kako neko reče) internet komunikacija, koju je pokušala da nametne država Srbija preko svojih agencija (...), a koja je podrazumevala i obavezu svih provajdera da državnim bezbednosnim agencijama (...opet) predaju kompletne baze svojih korisnika - šta još reći? Za sada im nije prošlo, al ne mora da bidne tako i ubuduće.
I tako, došli smo do pitanja oko koga se vrti ovaj tekst:
Zašto i kako je nestao Negotinski Forum?
Sada je 22:55, četvrtak 5. mart uveče, 2009. godine.
Ceo dan razmišljam o tome šta su to NTK Bećari hteli da postignu, prvo skidanjem Negotinskog Foruma sa weba, a zatim i kompletnog sajta opštine Negotin?
Evo nekoliko razmišljanja iz Nobelove knjige - bez čuvenog Puljeca:
1
U poslednje vreme je Forum malo "proklizao" sa komentarima i čitaocima uopšte (po broju hitova), tako da nekih oštrijih napada na lokalnu vlast i pripadajuću joj kvaziopoziciju nije ni bilo, pa da bi se neki NTK duhovi uzburkali. Jeste da je bilo najava "razbijanja" foruma i forumaša čim nam u opštinsku upravu bane drug Bane "radikalno uvezen iz Srebrenice preko Bora, u cilju da Pokrene privredu u Negotinsku i Timočku Krajinu."
Skraćeno - da PNTK.
Bre, što taj voli Krajine ...
2
Moguće je da su za sve krivi oni fiktivni forumaši, za koje zapravo svako vidi (i zna) pogledom na njihov profil da su to podmetnuti linkovi ka "onim" sajtovima, sa tri slova X ali ne ćirilična. Tj. da su viruslije konačno došle glave opštinskom sajtu, koji je napravljen na besplatnoj platformi (naravno i forum) a date su poštene pare iz budžeta nekom. Pitanje je i koja i u kolikoj meri zaštita postoji na opštinskim serverima. Bili smo svedoci "pada" servera daleko ozbiljnijih firmi/organizacija u prošloj godini, nego što je to Opština Negotin. Ukoliko je uopšte ozbiljna.
3
U opciji je bila varijanta "nekom debelo gori i žuri mu se" pa je zapeo da makne sve moguće varijante izražavanja drugačijih stavova osim pametnih - od strane vlasti, i glupih - od strane opozicije. Kako da to izvede? Da proglasi forumaše za hakere, a ima ih koji su pokazali znanje bilo u komentarima bilo otvaranjem tema na forumu koje zahtevaju ipak nešto soli u glavi. Forumaši-hakeri razbiju opštinski sajt da bi sprečili širenje propagande o uspesima lokalne koalicione SRS-PNTK vlasti, naročito na evrointegracionom putu koji nam se uskoro smeši. U toj varijanti forum je svesno kolateralno žrtvovan, da bi se zavarao trag.
Postojala je i podvarijanta 3a, u kojoj bi neki baksuz ili kvaziopoziciji naklonjeni forumaš zaista izhakerisao opštinski sajt, ali je ta opcija usled sve svoje sumanutosti i nemogućnosti da se nađe makar jedan dovoljno blesav forumaš za tako nešto - apriori odbačena kao kretenska.
I, šta se to zaista dogodilo?
Prvo:
Izvinjavam se svim čitaocima ovog bloga što sam ih u prethodnom tekstu, iznoseći moguće varijante i razloge za slom foruma i sajta negotinskih, obmanuo i uvredio time što sam precenio lokalne dahije i njihove stručnjake za informatiku, na čelu sa najvećom profesorkom informatike u istoriji Poljoprivredne škole (posebno za oblast fraktalnog dizajniranja skupštinske većine), jašta - Radmilom, predsednicom opštine Gerowstan. Neko to još zove i Negotinom, ali uludo.
Nemaju oni dovoljno mozga, koliko god neki od njih bili pokvareni, da urade tako nešto iako umeju da smisle ovakvu teoriju zavere.
Drugo:
Obmanuo sam prvo sebe pa potom i sve ostale, jer nisam video odgovor na postavljeno pitanje iako mi je sve vreme bio pred očima:
Pa, lepo piše (ukoliko vas mrzi da kliknete na sliku)
***
Warning:
mysql_connect() [function.mysql-connect]:
Unknown MySQL server host 'mysql69.opstina-negotin.org.yu' (1)
in /www/webvol4/8v/cxb24tzzryor96t/negotin.rs/public_html/_common.php on line 22
Could not connect to mysql server:
Unknown MySQL server host 'mysql69.opstina-negotin.org.yu' (1)

***
Da prevedem na srpski: prebacili su, u stvari preusmerili svoju adresu sa
www.opstina-negotin.org.yu
na
www.negotin.rs
i misle da su završili time sav posao. Prešli su kao na domen .rs.
Zapravo, nisu uradili baš ništa jer su im i forme (forms) ali i sve baze sa podacima ostale na serveru koji i dalje ima domen .yu! Nisu čak ni promenili pravu adresu, već su samo preusmeravali upit i farbali svakoga onim .rs. Njihov SQL server je i dalje ostao na .yu adresi i zato ne može da mu se priđe i koriste podaci, kako sa sajta opštine tako i oni sa foruma.
Treće:
OK, pa šta sad s tim, zameniće se sve to, kada već do sada nije - ćeraćemo se mi i dalje.
Ajde bre!
Da li u Opštini uopšte postoji neko ko je čuo za poslednju opomenu Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNDIS) da se 3. marta 2009. godine ukidaju .yu internet adrese, osim onih koje su prijavljene za produženje do 30. septembra kada se definitivno sve ukidaju? Prekjuče je još samo njih 1900 iskoristilo mogućnost produženja.
Mozgovima nije bilo ni na kraj pameti da kontaktiraju one koji su im sve ovo napravili (ala su ga napravili, svaka im čast), ili što je još gore - možda i jesu, ali su oni tražili još para, jer to nema u ugovoru ... ili, što je najgore - nemaju blage veze o čemu se zapravo radi.
Nadam se da su redovno radili backupove svega što imaju pa će im biti lako da sve iz početka preinstaliraju na novu adresu sa ispravnim domenom. Nadam se, a bojim se ...
***
Radi se o skandalu jedne od "najboljih opštinskih uprava u Srbiji", kako Bećari vole sebe da nazivaju. Propust zbog koga bi neko morao da snosi posledice, tj. da neizostavno izgubi posao. Pa za to primaju plate iz budžeta, a ne da špijuniraju forumaše i da se raspituju unaokolo ko se krije iza koga niknejma. Ja ih ne plaćam iz svog džepa da to rade.
Bolje da su više vodili brigu o poslu za koji su plaćeni, i blagovremeno reagovali pa do ovoga ne bi ni došlo. Ne bi bilo bruke do neba.
Ili su ipak sve ovo namerno dopustili ne bi li se otarasili foruma i napravili novi, bolji i lepši sajt opštine (po novim cenama) - sve o istom trošku, sa istim razlogom kao izgovorom.
E, to bi mogla da bude tema za dve duplerice u Blicu.
***
Da završimo kako smo i počeli.
Žudnja za vlašću i kontrolom naroda, poznatijeg i kao biračko telo, prevelika je svuda - i u nas, i širom sveta. Zaista se sve vrti oko para, jer su one glavni vid ispoljavanja moći.
Drugi vid je nasilje, ali ne možete ga praktikovati baš svuda i kada vam se prohte. Iza tapaciranih vrata, i nasamo - hm, nije ti loša ta ideja ...
Iako su u sva tri pomenuta slučaja Kompanija, RATEL i Opština Negotin ispali najblaže rečeno smešni, i dalje ostaje gorak ukus u ustima.
Pirate Bay se izborio za odlaganje donošenja presude do sredine aprila, ali očekuje se povoljan ishod po njih.
RATEL i DB se za sada prave kako su odustali od špijuniranja korisnika interneta u Srbiji, ali niko živ ne sme da se zakune u to da se to nije radilo i pre tj. da se radi i ovog trenutka, bez zakonskog pokrića.
I tako, Negotin do daljeg nema ni Forum ni zvaničnu prezentaciju Opštine.
Ostala su samo dva bloga: Građanski Krug i Živeti Slobodno, kao mesta gde se može da pročita još po koja disonanca.
Facebook je isto što i Pink među TV stanicama, ili turbo-folk u muzici. Dakle - neizbežan.
Lokalna TV Krajina, kakva je - kao i da je nema. Jedina radio i TV stanica koja na svojim talasima ne bi da talasa. Kako bi se to reklo na hrvatskom: bezvalna krugovalna i kratkovida dalekovidna postaja. Obavezno se prave mutavi kada im se kaže da se ponašaju kao da su gluvi i slepi.
Neko sam sebi lepi flastere na čula, nekome ih lepe drugi.
Da li je moguće ućutkati misao?
Teško da iko veruje u tako nešto. Zato se jedni i pored svega raduju, a drugi plaše.
Bitno je da i jedni i drugi stalno imaju na umu formulu:

Jačina misli obrnuto je proporcionalna dužini motke u ruci.

1 comment:

Nitogen said...

Opraviše gu,kritika je urodila plodom.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...