Friday 21 September 2018

Dupli petak


Danas, od svitanja do sumraka u petak 21. septembra 6. godine Napredne - dupli program:

1. matine: zvanično otvaranje Malogospojinskog vlašara

Čim je sleteo iz Kine, imperator Si-Vučić je momentalno krenuo za Negotin. Veli, mora da se iskupi za decembarsku ispalu kada je za bespotrebno vanredne 3 meseca pred redovne lokalne izbore ceo Negotin bilo premalan Njegovim plakatima, zastavicama, bilbordima, posterima i salvetama, najavljujući dolazak lično Njega na predizborni koncert u Hali sportova, a On ih je sve - željno & strasno iščekujušče Ga - zjbao spičivši sa fruštuka u Nišu direkt na visinske pripreme za odlazak u goste imperatorskom kolezi Putinu.
E zato će danas, u Negotinu, On svečano otvoriti Zid smrti!
Tom prilikom će demonstrirati i veštine balansiranja koje je naučio tokom noćenja u Šaolin manastirima.


Tehničku podršku u pit-stopu pružaju Tomislav Dragice Bajčetinski, Zmihajlovićka i Oborknez Zaječarski.
Pored toga, na vlašaru će biti upriličena i demonstraciona prezentacija mini-salona prototipova kineskih letećih električnih automobila. Manekenka & hostesa: Nada Lincura.


2. povečerje: zvanično zatvaranje 53. Mokranjčevih dana

Tokom Mokranjčevih dana, između ostalih događanja i instalacija, beše upriličena promocija knjige (?) - sa pripadajućim joj predavanjem - pod nazivom "Počeci masonskog rada u Srbiji krajem XIX veka, sa osvrtom na članstvo Stevana Stojanovića Mokranjca", autora naširoko nepoznatog osim samom sebi i radnim krugovima o kojima slovi.
Kao radno-prateći deo ove promocije, posred festivalske sedmice, pored masonskih započeti su i zemljani, fasaderski i infrastrukturalni radovi u samom centru, u združenoj organizaciji Telekoma & opštine Negotin. Telekom je uredno zaorao prvu brazdu u parku od stare Pošte do spomenika narodnim herojima, a opštinarski rovci su krenuli da gule kolovoz i trotoare na potezu biblioteka - Gerina kahvana - stanica policije - opština i nazad do biblioteke. Termin između petka 15. (otvaranje) i 21. septembra (zatvaranje festivala) povazdan je bio najbolji deo godine za rovovsku borbu sa neprijateljima Duha Palanke.
Povremeno i za smene predsednika opštine.
Nije jedan od dunđera uludo, na pitanje "Pa gde ste našli da radite sad, i to još u centru, zašto niste sačekali da se Mokranjčevi dani završe?", odgovorio "Koe be to veze ima, ovi što dođu idu da slušu muziku. Šta mi imamo snji i oni snas."
Pa odoše dalje s onija kamenčiki iz Gornju Dubravu.

19.09.2018.

Revoltirani negotinci su u znak protesta prkosno razbacali đubre iz kanti po preostalim nepreoranim površinama, u inat dunđer-rovcima koji im brukaju grad pred tolikim stranim i domaćim gostima iz muzičke sviračko-slušalačke branše. Ako se članovi hora iz Slovenije, zvanično ekološki najčistije zemlje na svetu u 2017. godini, nešto budu bunili ili (nedajbožeponjih) pitali, uvek možemo da se vadimo na spontanost, gastajbarterska pijana derišta koja su napravila haos po gradu pa pobegla u Nemačke još pre mesec dana, ili NATO koji tokom noći namerno iz aviona vrši desant đubretom po centru Negotina tokom Mokranjčeve sedmice. Nećete verovati koliko ima domorodaca koji bi zaista poverovali u neku od ove tri ponuđene opcije, pa što ih onda ne bi statistički bilo i među Slovencima. Msm, stvarno...
Da ne grešimo dušu, komunalci centar grada čiste prepodne a radnici zadruge popodne, shodno dogovoru sa opštinom, ali ovde definitivno postoji pokret otpora & subverzivnih delatnosti koji interregnum između 15 i 17 časova neometeno koristi za svoja dejstva.
Ne znam šta bi drugo moglo da bude u pitanju.

***
Znajući o kome se radi, ne bi me čudilo da iduće godine padne predavanje "sa osvrtom na članstvo Stevana Stojanovića Mokranjca u SNS". Jbg, bilo je ovde svojevremeno prizivanja "druga Hajduk Veljka", "proslave sedam godina od smrti Svetog Save", "vatanja dvaes kila pužova po bioskop", "davanja spomena brojnim Krajnicima koji su položili život za slobodu u Prvi srpski ustanak" i ostalih "osmih padeža" u lokalnoj vlasti.
Sve je ovde moguće.

Eto, to se desilo, dešava i desiće se.
Svakoga dana, kao i obično.
This is Serbia.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...