Monday 8 January 2018

Totalegalizam


Zašto kažu legalizam uvek kada misle na totalitarno državno nasilje nad životom i imovinom pojedinca?
Zato što to nisu izmislli Milošević, Koštunica, Đilas/Vesić ili Vučić (asovi, poznati po najvećem stepenu striktnog držanja za zakonske plotove), već ekipa uzora osamdeset i kusur godina pre njih.
Zato što nema frke, čim je sve uredno i legalno prijavljeno.
Po zakonu - i tačka.

Peter Kuper: Lawful Assembly (The Nib, 11.09.2017)

"Pre samo desetak dana, čoveku srednjih godina iz Beograda otet je dom zbog duga od 480.000 dinara. Iz stana u kome je rođen, a vredi najmanje deset puta više od duga, izbacili su ga na ulicu privatni uterivači, uz pomoć državne policije. Prekršeno je nekoliko zakona, pre svega onaj o nesrazmeri duga i vrednosti nekretnine koja se prodaje. Ima na desetine takvih primera u Srbiji. Privatne haračlije postale su paradržavna siledžijska kasta, neka vrsta strašnih odreda, koji zbog komunalnih dugova na doboš preprodaju jedina staništa očajnih ljudi. U naprednjačkom boljševičkom parlamentu nije prošlo zaštitno zakonsko rešenje, na primer iz Hrvatske. Po njemu je jedini dom neprikosnoven, te se ne može ni oduzeti.
Možda neću najtačnije parafrazirati stav Zlatka Pakovića o običaju režima da negira i brutalno krši zakone koji su važeći, i pravima građana u takvim okolnostima. Ali u sažetom obliku to izgleda otprilike ovako: U jednom času, kad bezakonje postane model vladavine, pravo je građana a i njihova dužnost da stvar zakona uzmu u svoje ruke. To će reći da državna klika nikada nema monopol nad pravom, posebno ne ako ga neprekidno ruši svojom samovoljom, stihijskom alavošću i nastojanjem da otimanjem podmiri svoju, sve brojniju parazitsku koloniju. Otpor tome, naravno, nije nasilno kršenje zakona koji važe, nego uporno, pametno, neprekidno, neodoljivo, nenasilno rušenje bolesnog režima i njegovih ilegalnih temelja.
Skoro je izvesno da će oblici nasilja vladajuće grupacije nad građanima biti sve brojniji, jer se plutokratski apetiti primitivne elite sve teže namiruju iz dostupnih fondova. Ali taj je cilj istog nivoa važnosti kao i poruka građanstvu da će jurišni odredi biti sve agresivniji i da je svaki pravni, moralni ili bilo kakav otpor njima potpuno uzaludan. To da je otpor uzaludan, da nema nade da će se bilo šta promeniti, osnov je Vučićeve filozofije vladanja. I to je lozinka sulude utopističke ideje: večnost jedne vladavine koja nema realne temelje i prirodno lebdi nad ambisom. Uz razvijanje dva nasmrt sukobljena stava: obećanja da će svakako biti bolje - evo samo što nije - i uterivanja straha među pukom da sve može biti neuporedivo gore. Ovaj drugi deo je jedina realnost koja dolazi iz takve ideje."

kronizam, 480 hiljada rajhsdinara je više od 5 miliona evreja, izvršitelji... pa kako se kome zalomi

Podsetite se samo kakav je, kako je sklepan i na koji "legalistički" način usvojen aktuelni Ustav Republike Srbije, ko i kako ga već dvanaestu godinu "sprovodi", kakvi su zakoni iz njega izvedeni, kako nam je danas svima zbog silnog legalizma koji kasti na vlasti curi na uši. Na šta nam liči društvo i pripadajuća mu država.
Ako ste blesavi - oprostite im, samo im nemojte to zaboraviti. Oni upravo to od svih nas traže.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...