Sunday 22 July 2012

Otisak Nedelje - 22.07.2012


Večeras na db92 nema Utiska Nedelje jer je Od Bećkovića Mala otišla da navata nešto pigmenta. Dakle, šta bi onda mogao da bude Otisak prethodne nedelje?
Možda neki od sledećih predloga koji su se istakli tokom prošle sedmice: 

1. Aleksandar Vučić, drugi naslednik svrgnutog Džordža Tadića

Poput Tomislava Nikolića, i sam nasleđuje jednu od Tadićevih nekadašnjih javnih funkcija (ministar ONO i DSZ); najavljuje ukidanje Čedinog i Dinkićevog Zakona o informisanju da bi vratio onaj svoj iz 1998, uz pomoć Dinkića bez Čede; staviće u džep sve bezbednosne službe i dosijee kako bi nastavio posao koji je tako lepo radio Dušan Olio Mihajlović; trenutno neprikosnoveni gospodar misli i dugih jezika svih okupljenih u koš oko SNS. Korupcija mu je dnevna i noćna mora zbog čega na sebe preuzima sav teret narodne nesanice. Dva puta gubi gradonačelničku trku sa Đilasom, posle čega obavezno izlazi još jači i moćniji, a uticaj NDI savetnika postaje sve očigledniji. U postizborni period ušao sa SNS Vladom od 12 ministarstava, trenutno zastao na cca. 17 sa 19 članova.

2. Ivica Dačić, premijer Vlade Unutrašnjih Poslova koji je na funkciji pendrek-efendije nasledio sam sebe

Ivica Dačić će se ponovo pobrinuti za javnu (za razliku od Vučića koga više mori ona tajna) bezbednost opstanka na vlasti; uspeo je da nadmudri kompletan nekadašnji DOS strpljivo grickajući nokte u svojoj i ne baš tako tesnoj rupi, sačekavši da se konačno zadovoljno nasmeje i kaže "vidite da sam bio u pravu, ne može nam niko ništa jer mi smo vaša sudbina"; samoproklamovani neeurorusointegrator; ljubitelj Samsonite kompleta; odbija da pusti sedu bradu, kako bi narod konačno uvideo neku razliku. Gubitnik prvog kruga trke za predsednika Srbije, podržao Tadića u drugom krugu da bi ovaj mogao da izgubi i tako omogući čvršću koaliciju SPS-SNS. Nesporno inteligentan i vrlo snalažljiv u blatu srpske politike. Nikada ne govori u egzaktnim ciframa i terminima, još teže se petlja u strane jezike.

3. Rasim Ljajić (ministar spoljnjeg&unutrašnjeg pazara i dimnih signala) i Sulejman Ugljanin (ministar prazne zubarske stolice)

Rasim je večiti favorit svake vlasti, skoro pa doseže do visina Tomice Milosavljevića i Mlađana Dinkića; shodno destinaciji odakle je (kako to Dačić voli da se izrazi) napazario je odgovarajuće ministarstvo; kao kandiranu trešnju prišivene su mu telekomunikacije (zna bre čovek, naučio na silnim SMS sednicama prethodne Vlade) i informaciono društvo (dobro je kad nije za informatičko, zabrinuh se da ću morati da stavljam rub-el-hizb na kraj svakog narednog blogposta); apsolutni stručnjak opšte prakse.

Suljo će i nadalje vaditi po dva zuba u glavi odjedared, da se ne bi posvađali; pritom nastalu promaju u ustima popunjavaće tamponima bez portfelja.

4. Zaharije Roadrunner Trnavčević, trenutno ubedljivo najstariji golub-preokretač

Kao stariji osnovac, Krkobabiću i Mićunoviću otimao klikere i lupao čvrge u školi; svojim ACME Znanjem pomoći će novoj vlasti oko Imanja; lider Srbije ne zna se čime sve Bogate.

5. Aleksandar Veliki Tijanić, čovek-bastilja

Omiljeni mundvaser za predizborno ispiranje usta svake opozicije i podjednako omiljeni gazda javne medijske kuće tih istih kada prestanu da budu opozicija; nesmenjiviji od Dinkića i Tomice zajedno; ako ikada doživi da bude smenjen sa mesta direktora RTSPS, otvoriće velikoprodaju nameštaja i bele tehnike zaplenjenih u ime neplaćene TV pretplate na reprizu devedesetih koju gledate dok je preživljavate.

6. Dragan Đilas, čovek-dabar

Osoba koja poseduje sve kvalitete da jednoga dana preuzme kormilo neke fabrike obuće, pogon za izradu đonova od obraza; veliki postizborni obožavalac onih po kojima u svakoj predizbornoj kampanji pljuje i ne razume ih, ali i pružalac ruke saučestvovanja u potonjim lupinzima; posedovalac dobrih veza sa svima; u poslednje vreme omiljeno rame za jadanje puknutog Cara Borisa; vrhovni menadžer bus+taxi javnog prevoza u Prestonici; prorok koji ume da gleda u budućnost po četiri godine unapred, bez slušnih koščica za prošlost.
Da pojasnim malo taj proročki talenat, koristeći intervju koji je DĐ dao za Vreme 2008. godine. Zašto baš taj intervju? Pa, u njemu je lepo opisao do detalja kako i zašto će 2012. godine:
- DS izgubiti na izborima,
- LDP neće preći cenzus u Beogradu,
- ko će biti veći saboritelj stručnjaka i od samog Dinkića lično,
- kome je dobar Vučić a ko je dobar Vučiću, postoji li porodična tvrtka Đilas-Vučić i ima li tu trećeg,
- kako će talog i pogrešno ubodena želja Tadića koštati trona a zlatna jabuka sama uskočiti u Đilasov koš,
- kako će DS prerasti u glavnog kočničara formiranja ozbiljnog građanskog i demokratskog bloka koji bi predstavljao antipod i antitezu novoj vlasti formiranoj od starih pacijenata.
Ovaj i ovakav lik će već koliko sutra, kao potencijalni novi lider DS, zahtevati da povede buduću demokratsku opoziciju protiv sadašnje vlasti - iste one u kojoj bi da ovako ili onako kooperira, da u nju ugura članove svoje partije ili porodice, formira timove koji se ne svađaju nego rade...
Da li posle njegovih najnovijih izjava još uvek postoji neko ko bi da pljuje po Nevažećima? Postoji, da se ne lažemo.

7. Osoba MU iz jednog sela nadomak Negotina, na korak do nikad ispunjenog deputatskog sna

Iako mu Zakon o izboru narodnih poslanika garantuje mandat shodno rednom broju po spisku, a koji sada odskače iznad crte ulaskom perjanica SPS u ministarske i druge visokonaslonske fotelje, odozgo će ga potapšati po glavi i preporučiti da je korisnija upotreba osmog padeža u svom ataru nego u Skupštini Srbije, te nekako pokuša da (po Dačićevoj formuli) prejebe lokalne demokrate sa kojima je još uvek u koaliciji, pa volšebno bude izglasan za predsednika opštine Negotin a da sve ostalo bude isto. Aha, tek što neće.
Stvarno, i taj baksuz dr. Vlajko, što ne ispadne džek i sam podnese ostavku kad je već to mogao da uradi njegov Tadić kao predsednik države, ili drug predlog #7 na poslaničku abonentsku knjižicu za menzu - bez iskorišćenog kupona?!
Priznajem, kada je ovaj zadnji u pitanju, pogrešio sam posle đurđevdanskih izbora tvrdeći kako će Negotin u novom skupštinskom sazivu imati tri poslanika. Jbg, mislio sam da će ih najverovatnije biti troje, a ispade da će ipak biti samo dve.
To stvarno nije lepo, da se tako ne poštuje rodna ravnopravnost slabijeg IQ. Sramota.

***

Niko od ponuđenih ne zaslužuje da ponese titulu teme koja je obeležila prethodnu sedmicu.
Najjači Otisak nedelje (koja traje već godinama, jer se ništa ne menja i vreme je stalo), predstavlja sveopšti nepodnošljiv oštar miris koji predlozi šire oko sebe, i to toliko dugo da ni po kom osnovu više nije bezopasno po zdrav razum prisutnih.
Pih.


1 comment:

Vasa S. Tajcic said...

Opa - sedam kandidata za sedam patuljaka!!
A ko je tu Snezana, Toma Nikolic ili Boris Tadic, to nam nisi napisao.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...