Sunday 17 October 2010

Otisak Nedelje - 17.10.2010.

Odavno nije bilo Otiskivanja.
Hajde da malo razbijemo žabokrečinu.

Predlog #1 - Simpo Sranje

Baš je lepa ova slika, zar ne? Stvarno oslikava i Negotin i vascelu Srbiju.
  • Propala firma "Simpo-Vranje", svojevremeno najveći izvoznik domaćeg nameštaja u Ameriku.
  • Antiparadni grafiti na svakoj slobodnoj površini. Mora da bude vertikalna, srBende uvek stoje uspravno dok seru.
  • Saobraćajna vertikalna signalizacija, zabranjen smer. Jednosmerno jednoumlje = bezumlje.
Parada je bila, a bilo je i nešto krvi. Glupost, koja god da se krv lila, bila bi srPska ili srBska. Pa zar je to bitno, ta dva slova razlike?!
Btw, kad sam već kod krvi da se osvrnem i na čast. Ono "28" koje majmun ima istetovirano na desnoj nadlaktici, predstavlja poruku "Krv i Čast" tj. na engleskom "Blood and Honour", neonacističa kvazifilozofija u pokušaju. 28 su zapravo redni brojevi slova B i H u engleskom alfabetu (drugo i osmo). Pa što bre kao pravi srBenda nije tetovirao 1228?! Ćirilično, K+Ч?!
Možda se još uvek nije dovoljno nabildovao pa ne mogu da stanu tolike cifre. Ili ne može da ih sve popamti? Ili možda zbog toga što neonacizam i nije baš nešto izvorno srBski, koliko god ga sakrivali iza "patnje" za Kosovom?
A toliko baš ti isti pljuju po tim gejevima, uvezenim sa trulog Zapada...

Predlog #2 - Domaća basna


Pa, i da niste pratili onu nazoviprepisku između Preparirane i Mungosa, tj. Karleuše i Palme, nešto bi već o tome čuli u pauzama prepričavanja poslednjih i budućih epizoda Šeherezade koje se u radno vreme prate po firmama. Na YouTube varijantu mislim, sa rumunskim "prevodom".
U basnama životinje govore ljudskim jezikom, i obavezno nam uvale neko naravoučenije.
U Srbijici je sve naravouobičajeno naopako - ljudi govore nemuštim, životinjskim jezikom. Pljuju jedni drugima u usta i lice, pa progovore. Očigledno ne ide bez toga.
Zato nam i jeste tako kako nam je.
Nema ni traga od tog naravoučenija, najavljenog pre deset godina i neki dan pride.

Predlog #3 - PZS1 (Pešačka Zona Sumraka)


Negotin ima centralnu pešačku zonu koju je izgradila prethodna vlast, zbog čega ih je prozivala ova sadašnja, potonja. Vlast, da prostite. Verovatno je to razlog što se mnogo i ne trude da je održavaju, nije "njihova".
To ipak nije dovoljan razlog da dopuste divljanje automobilima posred te "pešačke zone".
Koji je kreten uspeo da usred pustinje udari u drvo, tj. obori kandelaber u PZS1?! Ko je njegov brat po IQ koji je oko patrljka polomljenog lampiona natakao automobilsku gumu, zarad bezbednosti ostalih vozača Zone?? Konačno, ko je tenkre numero tre koji je tu gumu zapalio???
Aman zašto bre, da izvuče žicu i proda je kao sekundarnu sirovinu?!
Ili zato što mu se, jednostavno - htelo i moglo.
Bojim se da je ovo drugo u pitanju.

Predlog #4 - PZS2 (Parking Zona Sumraka)

Negotinska parking servis služba, koja posluje u okviru JKP "Badnjevo", pre mesec dana obeležila je godinu dana kako postoji u ovom gradu. I kako-tako čak funkcioniše. Funkcionisala bi još bolje kada bi neko od nadležnih pripomogao ali i kada bi sami građani, poštujući zakone i propise počeli da poštuju konačno sami sebe.
Ovako, ostaje samo za podsmeh slika u Dobropoljskoj ulici, koja se može inače videti svuda gde je odlukom SO Negotin predviđeno parkiranje.
Sa strane predviđene za parkiranje - pustinja. Na suprotnoj krkljanac. Parkiranje na predviđenom prostoru nenaplaćeno jer nema kome, na nepredviđenom - nenaplativo, jer se ne sme. Pa zar ja, kao autogušter, treba da učim saobraćajce da je parkiranje na "nedozvoljenoj" strani ulice isto što i zaustavljanje na kolovozu, kažnjivo jer nisu uključena stop-svetla? Eto im tip kako da namaknu pare u budžet, ako nisu znali.
E sad, ako više od toga vole dojave o nameštenim utakmicama, pa trče u kladionice... šta ja tu mogu.

Predlog #5 - Negotinska Rubikova kocka

Komunjare vrše prevelik uticaj u novoj vlasti. Ne verujete? Baš me briga, ko vam je kriv što ne vidite očigledno i pored očinjeg vida. Vrše pa cepaju tu prokletu vlast, što iz sopstvenih redova, što iz žutih i inih preko svojih "spavača".
Odakle mi sad pa ova fantazija?
Elem, u redovima SPS je ostala ista garnitura mrzitelja lika&dela Čučuk Stane Negotinske, alias Tetka Rade. Kod žutaća to baš i nije slučaj, mislim na garnituru, ali mržnja ostaje i opstaje i dalje. Zašto, kada su Boris i Čeda itekako dobri "gore"; Mali svaki čas spašava guzicu Velikom u Parlamentu, u BG-vlasti drmaju cuzamen. Šta je to onda ovde "dole" u pitanju?
Komitet, dragi moji Negotinci. Nije bio ispražnjen na vreme, pa nam je zato i dalje kriv Crni Vrag, umesto Crvenog.
Zato se ovih dana renovira postament-fontana ispod Spomenika SKOJevcima što ga redom šetaše i izmeštaše po zelenim površinama, verovatno zbog crveno/zelenog kontrasta. Džaba im, daltonisti ionako sve vide u nijansama sivog. Važi za obične ali i za političke daltoniste. Radi se inače o fontani po kojoj ekipa TV RAMA snima uživo safari na kerove, i u kome džukela pobeđuje.

Neko je rešio da sklopi ovu našu Rubikovu kocku, na kojoj su sve stranice iste boje, u nijansama sive. Niks dugine. Makar to, kada nisu našli za shodno da se pobrinu za granitne kocke kaldrme iz negdašnjeg (starog) centra.
Narode, dunđeri su se vratili u naš grad, samo da znate. I to opet na pragu zime. Biće izgleda uskoro nekih izbora, sve mi se čini. To je Mikiju i meni jasno.
A vama?

Predlog #6 - October raindogs


Oktobar još uvek traje a baš se svašta u njemu izdešavalo. Pale su prve jesenje kiše. Bio je BlogOpen u Novom Sadu. I još svaštanešto.
Šta ih sve spaja, zajedničko im je?
Oktobarski kišni psi (rain dogs). Bez Toma Waitsa, on u ovom slučaju nije bio neophodan.
Predlog, bez zadnjih namera. Samo mala zajebancija na račun mog velikog drugara i blogoučitelja, Zorana Stankovića, alias RainDoga. Da ga oraspoložim u ove sumorne dane.
Zoki, biće bolje, izdržaćemo do maja.
Ne daj se, druže.

***
Hm, još uvek nije pao sneg ali su neke zverke ipak pokazale sopstveni trag već sada...
Imao sam još nekoliko stvarčica, ili bolje reći "slučajeva" za večeras, ali mislim da ipak zaslužuju posebne postove o njima. Doduše, i svaki od gornjih predloga bi to mogao takođe da bude, što da ne.

To je bilo sve, narode.
Za večeras, naravno.

13 comments:

RainDog said...

Ma samo kad si se ti vratio pisanju, sad je sve lakše.
Još da nekako onog agrogerilca aktiviramo i ja zaista neću imati zbog čega da brinem, bar kada je maj u pitanju.

Anonymous said...

Glasam za predlog br.2
Zajebalo stvar, što bi rekao Radoš.
Samo mi nije jasno zašto sa rumunskim "prevodom", a ne vlaškim?
A kada je u pitanju pešačka zona, treba postaviti table sa upozorenjem:oprez ovo je i staza "slonova".
Potpis "ne izazivam sudbinu"

Radmilo Kračunović said...

Vidi se da ne gledaš Binbir Gece na YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=9lFQH41Y0BE
Negde ima a negde ne taj "prevod", kako se zalomi...

Btw, danas sam na poslu čuo da je kandelaber iz PZS#1 pao sam od sebe jer je rđa pojela šrafove kojima je bio pričvršćen za štampani beton.
Kako da ne.

Ж. Р. Драгишић said...

Svakako, predlog broj 3! Ma to je fantastično i bez objašnjenja. Ako se tome doda i ova korozija koje je "pojela" vijke, e to je brate nešto!
"Godine koje su pojeli skakavci".

Anonymous said...

Svi predlozi su više nego dobri.
Kada bi moglo glasao bi za predloge 2 i 3. Zašto, jer predlog 2 oslikava naš mentalitet (pa nema na koga da se ljutimo) a predlogt br.3 "našu saobračajnu kulturu".
Ipak za predlog 3
Miša

Anonymous said...

predlog broj 1. Samo zato sto su ovu recenicu napisali klinci iz naseg, tvog, mog ,bilo cijeg komsiluka zadojeni mrznjom prema svemu i svacemu. Sa ovim se susrecem svakoga dana u skoli. Svi cute i ne primecuju. Jer deca imaju prava i ne smes da reagujes jer ces ga obeleziti, jer majke dodju pa placu i ne smeju da reaguju jer ce dobiti pred istom tom decom batine ... mislim da vam je jasno. Ovo je slika cele Srbije. Propadaju nam porodice. Predlog za Laleta. Raspitaj se kolio ima razvedenih brakova u ovoj godini. U celoj toj prici na prvo mesto stavi dete kome niko nikada nece objasniti da li tako treba da izgleda porodica ili se desi da ljubav nestane.
Necu da filozofiram, al nije slucajno sto je i tebi ovaj grafit zaparo oci i sto je na prvom mestu.

Anonymous said...

Predlog broj 5.Ne mogu da verujem da se po ovim vremenskim uslovima,a narocito onim u roku od 60 dana,vlast resila da zavrsi posao.Svaka im cast.To je verovatno smislio MR URUKATIV,on je izuzetno inteligentan i vredan covek,a podrzao ga DR VLAJKO jer ne moze drugacije da opstane od koalicionog partnera.Ali,najvise mi se dopao tvoj zakljucak,da se blize neki izbori,drugog spasa nam nema.Pozdrav.

Marvin said...

Jede ta rdja i mnogo više od vijaka, a to dokle će da im se može, treba pitati šerifa Miću. Nego ipak glasam za predlog broj jedan, ali ne zbog natpisa već zbog toga što je i Simpo u Negotinu zatvorio prodavnicu. Inače, Simpo nije propala firma i mislim da su čak i pokupovali neke fabrike po Srbiji. A zašto su svoju prodavnicu ovde zatvorili je pravo pitanje?

Anonymous said...

Predlog broj 3. Glupo, apsurdno, ali TAKO liči na Negotince...
Tweety

Anonymous said...

lale sta bi sa direktorom Turisticke organizacije. Zasenio ga izbor direktora Doma kulture. Da li nam se to vraca Milance opet!!!!!!!!

Anonymous said...

Predlog br.3 više nije aktuelan.
Možda su "nadležni" počeli da prate ovaj blog. I ne samo oni.
Vidim da TV Rama vesti (dnevna događanja) emituje tako što sliku prati tonski izveštaj (ne vidi se spiker). Za mene super.
Pitam se da li su tu Lale umešane ili došle do iražaja Tvoje ideje?
U svakom slučaju pozitivno.
Miša

Anonymous said...

U Turistickoj je izgubljena dokumentacija jednog kandidata,tako da je ostala samo jedna prijava,aktuelnog ,mladjanog Dusana.Kada je kandidat cija je dokumentacija izgubljena ponudio nove papire v.d direktor je rekao da nema potrebe neka tuzi sudu.Tako ga je poucio URUKATIV koji,inace,prica da kad dodje do suda onda je to njegova briga.Sve u skladu sa novim izborom sudija,Urukativ ih veoma lepo reklamira,pa zaboga on je ispred SPS PREDSEDNIK SO i sud ce raditi kako oni kazu.U nasoj opstini sve bolje od boljeg,nazalost.

Anonymous said...

Lale
Gde si "brale".
IL te more
IL Te tuku
IL si se možda umorio
IL si jednostavno sebi dao "Tajm aut"
Gukni
Razgali ovaj neuki "napaćeni" narod.
Naš čovek



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...