Sunday, 7 November 2010

Otisak Nedelje - 07.11.2010.


E pa stvarno sam se ulenjio, baš ništa ne pišem iako me "neki" prosto mole da ih zveknem. Zaista, da li je nešto postalo bitno drugačije nego pre tri nedelje, kada sam poslednji put napisao blogpost?
Ja vidim, a i vi vidite, što da se pretvaramo. Udavismo se od dosade nečinjenja.
Elem, isto. Stanje redovno.
U toku su veliki radovi na sve strane po Negotinu. Trljam ruke, spremam se za zimu, a sve mi nešto više miriše na nekakve izbore, pre nego na sneg.

Predlog #1 - Promene?

Stvarno, pa zar nije vreme za promene? 1990. se Milošević prefarbao iz komuniste u komunjaru, 2000. je DOS sljuštio njegovu zapeklu farbu, 2010. su se demokrate prefarbale u crveno. Konačno.
Promene neizostavno moraju da podrazumevaju nešto novo i bolje, inače gube sopstveni smisao. Kakva je svrha menjati trenutno loše za nešto što je provereno još gore? Sećate se stava celog DOS-a (na čelu sa DS) o SPS-u? Sećate se stava DOS-a (na čelu sa DS) o potonjoj koaliciji DSS sa socijalistima? DOS je mrtav, a DS je i dalje na čelu, k'o petokraka. Žuta. U drugarskom zagrljaju sa SPS-om.
To se danas zove Proevropska koalicija na vlasti...
Oni što se izvinjavaju za tuđa nedela umesto da ih hapse i osude. Izvinjavaju se za sopstveno nečinjenje, lenjost, glupost, neimanje muda da učine nešto dobro i za druge, ne samo za sebe.
Posle 20 godina višestranačja u Srbiji, došli smo na najveći aeromiting u istoriji ove zemlje. Upravo gledamo i živimo najveličanstveniji luping koji izvode naši političari.
I najbezobrazniji.
Zar zaista narod treba da uzme stvar u svoje ruke po principu uradi sam?
Od promena trenutno najviše volim zamenu dinara za čvrstu valutu. U tu crkvu rado idem.

Predlog #2 - (...)radilište

Kao što na početku rekoh, cela Srbija pa tako i Negotin jedno su veliko gradilište. Gradi se sve i svašta na sve strane, mostovi, tržni centri, poslovni objekti ... zgrade za izbegle, raseljene i ugrožene domicilne porodice. Jebo ih onaj ko izmisli ovo poslednje. Ugrožene domicilne porodice, kao da pričaju o vagonima i domicilnim železničkim stanicama, a ne sete se da kažu kako su te porodice ugrožene.
Socijalno bre, mozgovi jedni opštinarski, zar je bilo teško to napisati u naslovu, koji je ionako uobičajeno tunjavo napisan. Hjeh, izbeglice su iz Bosne i Hrvatske, raseljeni sa Kosova a domicilni iz Negotina. Jebemti terminologiju za isto - sirotinju.
Većina naroda u Srbiji danas se može svrstati u domicilno ugrožena lica, sa i bez porodičnog okupljanja. Domicilno ugroženi od sopstvene železničke stanice, pardon - države.
Slobodan Milošević je sebi bio dao dovoljno slobode da narod naziva "pacovima, hijenama i domicilnim ništarijama", da se i to ne zaboravi.
E, zato dolazimo do naslova ovog predloga: Srbija je jedno veliko gradilište. Međutim, kako se ponašaju sve garniture koje su protrčale kroz vlast godinama unazad, Srbija je i jedno veliko ugradilište, svi su se ponešto ugradili, odvalili parče od tuđe a za sopstvenu guzicu.
Kako stoje stvari, slušajući ceo buket bivših i sadašnjih ministara policije, Srbija je i jedno veliko kradilište. I to otkriju odmah čim odu oni pre njih...
Da, Srbija je jedno veliko radilište. Rade nas k'o majmune.

O standardnoj gramatici koju koriste kucači sa sajta Opštine Negotin, šta i dokle više pričati? Ako su u školi imali keca iz srpskog, mnogo je. I kec je ocena. Ovo je za neocenjivanje.

Predlog #3 - Kocka, kockica...

Negotin spada među najveće kockarnice.
Na stranu to što imate kladionica koliko hoćete pa se u njima kladite i klatite do mile volje. U Negotinu je nekada centar grada bio pokriven granitnim kockama koje su nestale sa uvida javnosti kada se pristupilo sređivanju tog dela "urbanog naselja na teritoriji Opštine Negotin". Tokom izgradnje onog loksodroma u centru, granitna kaldrma je prebačena na lokaciju na kojoj se inače nalaze vodovodni bunari, što je inspekcijskim nalazom utvrđeno kao nedozvoljeno jer ugrožava bunare i normalno snabdevanje građana pijaćom vodom. Komunalci nemaju gde to da presele, mada postoje "neki" koji bi rado pokupili granitne kocke. Ali da se ne zna da su to bili "oni".
Najveća kocka je ipak ona skojevska, na kvazifontani. Ona, koju za tri nedelje nisu uspeli da završe. Garantujem da je razlog to što ja nemam pojma i ne razumem se u dunđeraj. Sve mi se čini da skojevci na vlasti u zgradi opštine nemaju nameru da ubrzaju završetak radova sve dok ne budu sigurni imaju li kvorum za narednu sednicu Skupštine opštine Negotin.

Predlog #4 - Okruglo pa na ćoše

Kada smo već kod kockanja kvorumom za sednice SO, i to treba napomenuti: za neki dan ističu tri meseca od poslednje održane sednice. Priča se da nemaju ni većinu niti kvorum za novu sednicu, svi nešto traže. Trenutno su najtraženija direktorska mesta - onih vršilaca dužnosti koji su zajahali pre više od godinu dana, po uvođenju Privremenog veća, pa im sada istekoše mandati preko sve mere. E, zato sada neki što su (kao)opozicija ili samo podržavaju, nikako ne učestvuju u vlasti, hteli u te puf-fotelje. Traže da usade guzice ili kvoruma biti neće...
Hoće, da se ne lažemo. Strah od kolektivnog gubitka vlasti jači je od trenutne alavosti pojedinaca. Sednice će biti u zakonski predviđenom roku, i na njoj će biti sve tačke koje su ranije predviđene. Sve ostalo su najobičnije buve, koje puštaju krpelji.
Problem je što se tromesečno zajebavanje naroda, na odloženo, ponavlja i nastavlja. Spočitavali prethodnima, praktikuju aktuelni. Lep primer za naredne.
Tačka.

Predlog #5 - Još malo o dunđeraju

Stvarno, te priče o gradilištima i kradilištima nikada dosta. Bilo je ovde reči o gerometriji, algerovbri, auto-trkama, dunđerskim bratstvima i sličnim cirkusima. Baš tako, cirkus nikako da ode iz ovog grada. Jbg, leba i igara kod nas imaju novi naziv - asfalta i štampanog betona, ulica i trotoara.
Da se ne zezamo, ovaj grad je prethodnih decenija bio previše zapostavljan i na kraju sasvim zapušten od strane raznoraznih garnitura politikoida.
Radmili Gerov smo svi spočitavali razbacivanje parama iz budžeta na nepotrebne građevinarske zahvate bez vođenja računa o socijalnom položaju Negotinaca. Štampani beton, Tončev, GAGA auto klub ... i sada opet isto. Sve to što je njoj bilo lepljeno od strane kvaziopozicije, ti isti danas takođe praktikuju. Ali baš sve isto.

Ne sređuje se Dobropoljska ulica, kako piše u naslovu ove vesti na opštinskom sajtu, niti se uređuju trotoari, pešačke staze, zavodi red u parkiranju i saobraćaju. Sređuju se prilazi lokalima u bekstejdžu te ulice, i to onima čiji su vlasnici trenutni budžovani i stalni buzdovani u opštinskoj vlasti. Pa ko se prepozna. Zabole me za takve, javiće se već ionako sami.

Sređuju i skver kod Doma zdravlja. Put M-24. Onaj isti na kome su zabranili postavljanje tzv. ležećih policajaca, jer je međunarodnog karaktera. A na šta sada liči skver, posle najnovijeg načertanija nekog od sumanutih projektanata? Tek će biti reči o tom Negotinskom Lavirintu, živi bili pa videli.
Po dolasku na vlast ovih posle Radmile Gerov, odrađeni su i asfaltirani Samarinovački put, Pikijeva i ulica Age Rogožinarevića, sada i pomenuti kružni tok. Na oba kraja ove trase nalazi se ista poznata privatna firma. Koja i čija? Pazite da vam ne kažem, posle če me tuži šta ga blatim po internet...
I opet opštinskim kucačima ne ide od ruke. Baš me kopka šta se dobije kada se preko Skajpa okrene onaj broj iz teksta.
Stvarno, kako su sve ove stvari moguće a Radmila nije na vlasti? Ili ipak jeste??
Pojma nemam.

p.s.
Zamolio bih dežurne prevodioce i tumače u opštinskoj upravi da ovoga puta ne trče pred rudu i za doručak svojim nalogodavcima (kojima se i u snu uvlače u dupe) ne serviraju "šefe, vidite šta je onaj napisao za vas na blogu... serserser". Šefovi, ako ih nešto zanima, mogu i sami da pitaju. Znaju gde mogu da nađu Građanski Krug. Ili neka pišu ovde komentar, sa potpisom ako smeju.

Predlog #6 - E moj Srbo...

Počelo je sređivanje ulice Srbe Jovanovića - u kompletu. Najzad postavljaju ljudski pločnik sa leve strane, predviđeno je i asfaltiranje (valjda) kolovoza, sređuje se prilaz oko Hadži-Midinog konaka. Valjda će doći na red i konačno sređivanje Puljecovog sokačeta.

E kada smo već kod tog P-sokačeta, tj. prilaza doktorskoj zgradi, tu je priča malo drugačija. Mozgovi zvani "izvođači radova" prilikom skidanja starog trotoara uspeli su da počupaju telefonski kabl, i to ispred same Pošte. Vidi se i na ovoj slici, pokidane krajeve kabla umotali su u nekakve kese. Niko u najbližoj okolini trenutno nema telefonski signal, što znači da nemaju ni internet i IPTV. Račun za pretplatu će im uredno stići, u to niko ne sumnja. Problem je što niko ne veruje da će telefoni proraditi pre završetka radova u toj ulici. U 21. veku nemati telefon, internet ili TV zaista se ne može smatrati za normalnu situaciju.
Ali, Negotin je ovo. Kod nas je sve moguće, naravno.

Predlog #7 - Tablić

E pa ne da mi je krivo što nisam uspeo da napravim bolju fotografiju... Lik na kolima ladno ima nalepnicu u stilu tablića. Samo ne znam na šta to udara table: pešaci, kerovi, biciklisti, prolasci na crveno, neplaćene kazne ... Majkemuga, k'o Crveni Baron koji je tako obeležavao broj oborenih Savezničkih aviona u I Svetskom ratu.
Velemajstor.

Predlog #8 - 7-11

7-11 je naziv lanca prodavnica u Americi koje rade produženo, od 7 ujutru do 11 uveče. Ali, ne radi se o tome. Pisao sam o 7. novembru i prošle godine, ispade to stvarno tužan post o jednoj kišnoj suboti. Aman bre, beše rođendan Marjetki, Mladenu, meni i hiljadama drugih širom sveta. O tome se radi.
Srećan nam svima bio, i dogodine opet.
Ove godine sam u daleko boljem raspoloženju nego pre 365 dana. Znam i zašto, i imaću to na umu narednih 365 dana konstantno. Život je kurva i treba ga kvalitetno iskoristiti, inače najebasmo i to za džabe. Svi, bez obzira na datum roždestva.

Evo, dajem jedno rođendansko obećanje kvazipolitičarima, budalama i bitangama: Ne zajebavajte se i ne opuštajte, posmatram vas odozgo iako ne znate tačno odakle. Nije ni bitno, ne budite ludi i pogani ni prema drugima niti prema sebi, koliko god u trenutku izgledalo primamljivo - na kraju se ipak ne isplati.

***
Znam da neće da slušaju, ne žele da vide, nemaju nameru da dvaput promisle pre nego što jednom preseku. Bandoglavo pa to ti je, onako po srBski. Pa opet će morati, dokle god im se tresu gaće pri pomisli na biračke kutije.

Zato im dajem na poklon ove specijalne naočare za Jednookog Džeka.

9 comments:

Marvin said...

Čini mi se da ti je pauza prijala, predlozi su fantastični. Pošto mi je zaista teško da se opredelim, glasam za broj osam - SREĆAN TI RODJENDAN.

Ж. Р. Драгишић said...

Od svih ovih "graditeljskih" predloga, nekako mi najviše leži onaj pod r.br. 4!
To je ona stara priča o pod.......u dok ne dođem tamo gde sam naumio, a onda ko vas j..e.
U tome zaista nema razlike. Zato, možda nije loše da razmislimo, kako bi bilo da nešto ukinemo izbore. Jer, tu i nemamo nešto da biramo. Sve mu se svede na isto.
Možda je došlo vreme da do tih "narodnih predstavnika" dolazimo na neki drugačiji način...
Srećan rođendan!

Dragisa Racic said...

Vec duze vremena nisam u Negotinu, po onome o cemu pises vidim da se skoro nista i ne dogadja. Puno je predloga za otisak nedelje i ne mogu da se odlucim ni za jedan...ostaje mi samo da ti pozelim sretan rodjendan.

Lale said...

Bre ljudi, šta da vam kažem osim TENKJU PIPL!

Marvin said...

Evo nečeg novog.


REKURZIJA

Anonymous said...

Predlog br.4
Sačekajmo 17, ali se bojim da to ništa neće izmeniti.
Prohodnost ka drugim blogovima je više nego dobra.
Pridružujem se čestitkama.
Miša

Anonymous said...

Kakve su to priče o ceni grejanja.
Navodno je prvo utvrđena cena od 72 dinara i OBJAVLJENA u Sl. listu opštine, da bi sada pod istim brojem objavljena cena od 8o dinara.
Da li neko zna nešto više o tome?

Anonymous said...

Anonimnom u 9,18
Debelo si se zeznuo. PDV za grejanje je 8%, a ne 18%.
Tako da je cena grejanja PRAVILNO PRIMENJENA
SAMO SE PITAM DA LI JE TO SLUČAJNO ILI NAMERNO LANSIRANO - baš danas.

Lale said...

Da, zaista se radi o dezinformaciji jer u JKP niko živ ne zna za objavljenu cenu od oko 80 dinara koja se zaista dobija sa PDV-om od 18%. Ni direktor, ni šef računovodstva niti obračunska služba.
U Službenom glasniku SO Negotin br.34 objavljena je korektna cena bez PDV-a, kako i treba, a identičan je i cenovnik koji je doneo UO firme na osnovu koga se rade obračuni.
Na kraju, građani su sami videli obračune za 17 dana oktobra (od 15. do 31.) koje su nedavno dobili, po kojoj su to ceni urađeni. Baš zbog ovog novog načina, sa po 2 mesečno s tim da se drugi plaća tek za 6 meseci, proveravali smo i program i tačnost obračuna nekoliko puta.
Kačim u nedelju u Otisku sva ta dokumenta pa ih sami pročitajte i uverite se.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...