Wednesday 4 November 2009

Negotinski Fokus br.8 (IX/2006)


Pošto (po Organu) važim za "Radmilinog čoveka" (ljubi ih sve majka prepametne), hajde da se malo podsetimo Negotinskog Fokusa, nekadašnjeg biltena Građanskog Saveza u Negotinu. Još od januara ih nisam ovde objavljivao.
Broj 8, septembar 2006. godine.
Pročitajte šta je tu sve pisalo.

Svašta.
Eto, tako je to bilo s jeseni leta dveiljadešestog. Pretpostavljam da se neki od vas sećaju ovog broja, koji je štampan i deljen u najvećem tiražu, od ukupno deset Fokusa. Broj koji je izazvao i najveću ciku i vrisku po gradu, koji je bio fotokopiran u ko zna još koliko komada, čitan i prepričavan. Inače, Negotinski Fokus je i u vrhu tadašnjeg GSS u Beogradu prihvaćen i ocenjen kao veoma dobar vid komunikacije sa građanima, biračima. Zoran Ostojić, tadašnji predsednik stranačkog odbora za informisanje i medije, inače i sam novinar po zanimanju, prilikom čitanja nekoliko brojeva Fokusa nije mogao suzu da zaustavi. Zaceni se čovek, od smeja ...
Kako god bilo (pa prošlo), bacite oko na ono što ovde piše. Pa uporedite sa svime što se dogodilo od tada pa do danas. I danas se događa.
Inače, moram da napomenem i ovo: u sred zahuktale predizborne kampanje, u proleće 2008. godine (otprilike pre godinu i po dana), kada je bilo preostalo još relativno malo vremena za popravljanje ili kvarenje rejtinga, nekoj usijanoj glavi u lokalnom odboru DS pada na pamet da iskopira ovaj broj Negotinskog Fokusa i deli ga po negotinskoj opštini.
Prvi efekat je bio totalno neočekivan, onaj koji su najmanje očekivali i jedni i drugi!
Počeli su da zvone telefoni članova nekadašnjeg GSS Negotin, sa samo jednim pitanjem:
- Šta bre, pa vi još postojite? Krenuli ste u kampanju!
Niko živ da spomene ni Radmilu nit' Ljubišu ...
Po nekim procenama (bolje rečeno - pričama), negotinske demokrate, pardon - članovi Demokratske stranke, odštampali su 5000 primeraka Fokusa #8, na nekom plavom krep-papiru i poturali ga prvenstveno po selima, i manjim delom po stambenim naseljima u samom Negotinu. I tako sebi učinili medveđu uslugu, jer su svi znali da to nije niti može da bude njihovo delo, umotvorina.
Najobičniji politički falsifikat, paunovo perje, a da se čak nisu potrudili ni da iz zaglavlja maknu logo GSS, stranke koja tada više nije postojala. Kao, nema ih više pa sad možemo da se okoristimo za džabe.
A Negotinci nemaju pojma o tome ...
Zato su na izborima prošli kako su prošli. Mislim na članove Demokratske stranke, naravno.
I, zašto sad odjednom baš ovaj, osmi broj Negotinskog Fokusa?
Kao prvo - nije bilo nikakvih batina, pa da bude asocijacija na to.
Kao drugo - da se ne zaboravi ko je šta i kada radio i govorio, a ko plandovao i cvrčio i šetao besna kola po okolnim selima i delio razdrndane kompjutere.
Kao treće - e, to je ono što ima veze sa ovim brojem.
Gledam nešto one video vesti na sajtu Opštine, kad - u Negotin navalili Norvežani k'o mutavi! Najezda vikinga, kakve nije bilo još od snimanja onog prastarog filma "Dugi brodovi" (neki kadrovi su snimani u Đerdapskoj klisuri koja je glumila fjordove, provereno znam jer je jedan od mojih stričeva omastio brke dnevnicama, pošto je bio viking-statista)!!!
Došao norveški brodovlasnik, koji je i vlasnik brodogradilišta u Kladovu.
Došao je i onaj nesrećnik, norvežanin čubarski, izgleda je i njemu konačno stala krv iz nosa, opet se uhvatio za vinograde.
Šta nam sve to govori?
Da se sprema najezda Organa-Vikinga na Ameriku!

- S' ti normalan bre?
- Jakako da sam! Evo, ko je bio največi vikinški brodograditelj i moreplovac? Lajf Erikson, ne bre taj sa mobilni telefon, nego onaj šta otkrio Ameriku pesto godine pre Kolumbo, iskrco se na teritoriji današnje Kanade (Njufaundlend & Labrador), i na tu zemlju dao ime - Vinland. Potom su o Vinlandu spevali sage, al to je neka druga tema. Sin na čuveni norveški kralj, moreplovac i osvajač, Erik Crveni Barbaroš.
- Kuku ...
- Jeste, a iskrcavanje ima da vedžbaju negde na potez od Srbovo do Kladovo, neču odma' da kažem gde, to ču posle. Ima da tu negde gde neču da kažem sagrade jedan objekat i da probaju kako če se iskrcaju i šta če rade tamo s indijanci.
- Ind....
- Jes, jes, jes, indijanci. I to če im obezbedi naša opština na čelo s Organ. Sve če im obezbedimo infrastrukturu, samo da uzu da nešto kupe od nas. Sad nema više da uzu batine, to bilo pa prošlo, i zato če sad.........
- ŽENO!!! Daj bre ovamo taj daljinski da okrenem neki drugi kanal, ne mogu bre više ovo da gledam! I obavezno proveri mikrotalasnu, frižider i rernu. I veš-mašinu, da se nije i tamo zavuko u neki program.

***
Baš sam vam ja neki baksuz. Ne mogu nikako da sedim miran.
A čovek mi lepo rekao da se ne čačkam, biće funkcija za nas kad pobede naši ...
Sto posto.
btw Fokus je ponovo tu, čisto da ne bi opet nekom mozgu palo na pamet da krade tuđe fazone.

10 comments:

Jeremija said...

Bolje da vazis za Radmilinog coveka nego za Organovog,ako vec moras da biras izmedju dva zla. Uostalom,Organu nije jasno kako neko moze da ima skolsku drugaricu,niti ce mu to ikad biti...

Svinjski grip said...

Nije mi jasno sta se sad desava sa spornim sednicama, jesu li validne ili nisu? Sta je sa odlukama sa tih sednica? Da li se Priv. organ bavi time ili ne? Kakav je uopste znacaj uvodjenje priv. mera?
Sve mi to vise lici, kao kad se calko nekog klinca umesa u igru dece u kojoj njegov sin ne moze da ubaci loptu u kos sa linije , pa on kao autoritet kod klinaca, kaze sinu da se priblizi uz kos kako bi ubacio loptu i dobio poen!
PS. A i deca su cesto zlocesta, nikako da daju sansu slabijem!

frutti said...

Privremeni organ se bavi samo smenama direktora i upravnih i nadzornih odbora. Povecanjem plata radnika u Opstinskoj upravi. Davanjem novca televiziji Krajina, a istovremeno i smanjenjem novca za skole i ustanove.
PS: umalo da zaboravim. Uvodjenjem Medijskog mraka i nasminkanih priloga Predsednika Privremenog organa

Svinjski grip i cvarci said...

Ruku na srce, plate opstinara i nisu neke , sto je RG i potvrdila javno dok je bila predsednik! Ali LJDJ, je ipak , vratio malo dostojanstva, ionako polugladnim catama!

Tvojih obecanja sita,uvenula ti... said...

Videcemo to dostojanstvo kad ih bude otpustio,a u kampanji pricao nova radna mesta,strane investicije, steone junice(hiljadu grla),zatvorena pijaca,pokriven bazen,FK Hajduk Veljko u Ligi Sampiona...bla,bla,bla,truc,truc,Dusan PetroviČ,ne ovaj vd turisticke organizacije,nego onaj iz Sapca.

frutti said...

http://www.negotin.rs/article.php?lg=cp&id_article=2251

ne razumeh kakve veze predsednik SO Kladovo i Vitomir Stankovic - Gencu, osim sto su clanovi SPS-a imaju sa dolaskom Direktora Srbija Vode, takodje clanom SPS-a

Jeremija said...

Organ se svaki dan slika,ma kakav da je sastanak u pitanju.Ni Lepa Brena na vrhuncu svoje slave se nije ovoliko fotografisala.Ne sme covek TV da ukljuci,ni frizider da otvori od straha da ne "iskoci" Organ. Strasno!

@frutti,

Gencu je bata na Organ,isli zajedno u skolu u Laznici.Kazu da je to bila jedna od najboljih generacija koje je videla ta skola.

Anonymous said...

Ljuuuudi, majmun je ušao u tenak!!!

pnmtk negotin said...

Danas je na nekoliko adresa prosleđeno Otvoreno pismo predsedniku RS i DS Borisu Tadiću. Otvoreno pismo bez koverta i marke, žiga pošte, datuma.
U zaglavlju mejla stoji

From: Bojan Zivanovic [pr_info@negotin.rs]
Date: 21.04.2009. 09.55
Subject: OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE

Tekst pisma je (doslovce) sledeći:

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE
I PREDSEDNIKU DEMOKRATSKE STRANKE G. BORISU TADIĆU

Poštovаni Prеdsеdničе,
Nа lokаlnim izborimа održаnim mаjа 2008. godinе, u opštini Nеgotin pobеdilа jе lokаlnа političkа strаnkа Pokrеt zа Nеgotinsku i Timočku Krаjinu (PNTK), kojа jе dobilа povеrеnjе 6321. birаčа, а timе i 17 odborničkih mаndаtа u Skupštini opštinе Nеgotin. Ostаlе političkе strаnkе kojе su prošlе izborni cеnzus, osvojilе su : DS 12 mаndаtа, SPS 8 mаndаtа, SRS 7 mаndаtа i koаlicijа Vlаških strаnаkа 1 mаndаt.
Od sаmog formirаnjа skupštinskе vеćinе, strаnkе kojе su ostаlе u opoziciji žеlе dа nеdеmokrаtskim srеdstvimа izmеnе izbornu volju grаđаnа. Političkom opstrukcijom člаnovа Izbornе komisijе opštinе Nеgotin, tаčnijе nеdolаskom nа sеdnicu Izbornе komisijе, i to člаnovа i zаmеnikа koji su imеnovаni nа prеdlog DS, SPS i SNS, nаmа, odborničkoj grupu PNTK, onеmogućеno jе dа dobijеmo Rеšеnjе o dodеli mаndаtа i uvеrеnjе o izboru novih odbornikа, jеr Komisijа nеmа kvorum zа rаd. Nа tаj nаčin krši sе izbornа voljа grаđаnа iskаzаnа nа poslеdnjim lokаlnim izborimа, а dovеdеno jе u pitаnjе i funkcionisаnjе Skupštinе opštinе Nеgotin.
Obrаćаm Vаm sе kаo prеdsеdniku Rеpublike Srbijе, koji štiti Ustаv Rеpublikе Srbijе, prеdsеdniku Dеmokrаtskе strаnkе, аli i kаo čovеku poznаtom po zаlаgаnju zа poštovаnjеm osnovnih principа dеmokrаtijе, tе složićеtе sе, dа jе izbornа voljа tеmеlj svih principа dеmokrаtijе i vаšе politikе, kаo i pokаzаtеlj dа nаšа zеmljа možе dа budе punoprаvni člаn Evropskе unijе.
Poštovаni Prеdsеdničе, mi (Pokrеt zа Nеgotinsku i Timočku Krаjinu) nе trаžimo vеći broj mаndаtа od onog koji su nаm grаđаni dаli, niti dа od drugih političkih strаnаkа uzmеmo mаndаtе, mi žеlimo sаmo ono što su nаm grаđаni dаli nа izborimа.
Poštujući Ustаv koji gаrаntujе svim grаđаnimа dа imаju prаvo dа birаju i dа budu birаni i poštujući dеmokrаtski procеs iskаzаn nа izborimа, prinuđеnа sаm dа Vаm sе nа ovаj nаčin obrаtim u imе svih birаčа koji su glаsаli nа prеthodnim izborimа, dа zаštititе izbornu volju grаđаnа i omogućitе ustаvno prаvo odbornicimа koji čеkаju dodеlu mаndаtа od 02.02.2009. godinе.
Složićеtе sе dа jе nеshvаtljivo dа dеvеt godinа nаkon dеmokrаtskih promеnа u nаšoj zеmlji niko, а posеbno prеdstаvnici Dеmokrаtskе strаnkе, nе bi smеli dа prеkrаjаju izbornu volju iskаzаnu nа izborimа i tаko kršе Ustаv i dеmokrаtski procеs, zа koji stе sе i Vi zаlаgаli.
Smаtrаm dа jе izbornа voljа grаđаnа iznаd svih političkih hirovа, tе vеrujеm dа ćеtе Vi, kаo nеko ko sе zаlаžе zа dеmokrаtiju, dеmokrаtski procеs i izbornu volju grаđаnа, а prе svеgа njihovo ustаvno prаvo, sprеčiti prаvno nаsiljе kojе vršе prеdstаvnici Dеmokrаtskе strаnkе u Izbornoj komisiji i Skupštini opštinе Nеgotin i omogućiti nеsmеtаno funkcionisаnjе lokаlnе sаmouprаvе.

S poštovаnjеm,

Prеdsеdnicа opštinе Nеgotin
izаbrаnа nа prеdlog
odborničkе grupе PNTK
Rаdmilа Gеrov

Radmilo Kračunović said...

Bre, nisi mogao da se uzdržiš - ipak ti je palo na pamet da kradeš tuđe fazone. Šta ćeš, IQ k'o broj cipela, nema tu pomoći ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...