Wednesday 10 December 2008

10. Decembar - Dan Ljudskih Prava

Svako ima svoje "prvi put". Tako je GRAĐANSKI KRUG prvi put prisustvovao nekoj konferenciji za medije - u formi izveštača. Da skinemo medijski mrak.
Danas je održana konferencija za medije Odbora za ljudska prava u Negotinu, povodom 10. decembra svetskog Dana borbe za ljudska prava. Članovi Odbora su u toku prepodneva delili promotivne pakete u centru Negotina, a potom u svojim prostorijama održali konferenciju na kojoj su sumirali svoje aktivnosti u toku 2008. godine.
Da podsetimo, Univerzalnu povelju o ljudskim pravima usvojile su Ujedinjene Nacije 10.12.1948. pre tačno 60 godina, dok je za zaštitu ljudskih prava i sloboda zadužen Međunarodni sud u Strazburu. Povelja je nadnacionalni akt u odnosu na nacionalno pravo pojedinačnih država.
Mnogi ljudi danas još uvek ne znaju svoja osnovna ljudska prava, iako su u Srbiji garantovana Ustavom i zaštićena Zakonom. U našoj zemlji je situacija bolja nego pre 2000. godine, ali je još uvek daleko od idealne. Građani su se svakako osmelili da saznaju i traže svoja ljudska i građanska prava.
U sklopu aktivnosti koje danas sprovode mnogobrojne NVO širom Srbije, aktivisti Odbora za ljudska prava Negotin su u centru grada tokom prepodneva delili promotivni materijal na svom štandu, a potom održali i konferenciju za novinare. Kažu, cilj im je da građani spoznaju i traže svoja prava, ne jedan već svih 365 dana u godini.
Odbor za ljudska prava u Negotinu postoji od 1999. godine, a od 2000. je član CHRIS Mreže (Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji) koju, pored negotinskog, čine i Odbori u Nišu, Novom Sadu, Vranju, Novom Pazaru i Valjevu. Ovi odbori su građanima pružali pravnu pomoć do 2000. godine uz pomoć YUCOM-a, a po formiranju Mreže nastaju lokalne Kancelarije pravne pomoći. Mreža danas sarađuje sa Švedskim Helsinškim odborom u Srbiji.
Pravna pomoć je besplatno dostupna svim građanima.
Odbor za ljudska prava Negotin u toku 2008. godine imao je razne aktivnosti:
- Projekat Nacionalne koalicije za decentralizaciju u aprilu i maju, niz panela i okruglih stolova održanih u Negotinu i Kladovu na temu decentralizacije Srbije.
- Projekat pod naslovom "Srbija u EU - šta od toga imam ja, a šta od toga ima moj grad" u okviru predizborne kampanje za majske Republičke i lokalne izbore u cilju motivacije građana/birača da podrže proevropske stranke.
- Do kraja novembra je bio aktuelan i projekat pružanja besplatne pravne pomoći, u saradnji sa Republičkim ministarstvom pravosuđa.
Ovom prilikom su članice Ženskog foruma Odbora za ljudska prava Negotin, želele da podsete i na još jedan važana datum: 25. novembar Svetski dan borbe za ženska prava, koji se inače od 1999. godine obeležava svuda u svetu.
Pošto su podneli svojevrstan godišnji izveštaj o svojim aktivnostima, sa posebnim osvrtom na brojne slučajeve uspešno pružene pravne pomoći, članovi Odbora su pozvali prisutne novinare i goste da postave pitanja.
blog GRAĐANSKI KRUG: Obzirom da u Srbiji sve više dolazi do izražaja neophodnost prave, institucionalne decentralizacije, umesto one koju praktikuju razne grupe građana, pokreti i lokalpatriotske stranke "kojima je dosta Beograda", kao i činjenica da su ljudska prava tesno povezana sa civilnim (građanskim) društvom, recite nam da li Odbor za ljudska prava Negotin i dalje namerava da organizuje neku školu civilnog društva, seriju seminara, okruglih stolova ili predavanja na temu civilnog društva?
DUŠAN PRVULOVIĆ: Kao prvo, mi u Odboru želimo da imamo što manje posla po pitanju ljudskih prava - ne da ne radimo ništa, već da se ona ne krše. Na žalost, ni danas, osam godina od promena 2000. kršenje ljudskih prava u Srbiji nije mali broj zabeleženih slučajeva, dok se pretpostavlja da je broj onih neprijavljenih nekoliko puta veći. Na temu decentralizacije države i sistema državne uprave odradili smo pomenuti projekat u okviru Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Svakako da nam je želja da nastavimo sa radom na unapređenju građanske svesti i razvoja civilnog i otvorenog društva. Moram da napomenem, naš Odbor je deo CHRIS Mreže tako da se takvi projekti planiraju na višem nivou, ne lokalno. Međutim, svakako da ćemo se truditi da organizujemo i u 2009. javne tribine na lokalne teme, poput Okruglog stola na temu privatizacije, održanog u junu ove godine.
RTV KRAJINA: Koliko su nevladine organizacije, civilni sektor uopšte, u prilici da utiču na odluke koje donosi vlast?
DUŠAN PRVULOVIĆ: Republičko ministarstvo za ljudska i manjinska prava ponudilo je saradnju svim NVO i udruženjima građana uopšte, poziv na komunikaciju u vezi predloga, izrade, diskusije, kritika, izmena i donošenja novog Zakona koji bi regulisao oblast ljudskih prava u Srbiji. NVO u Srbiji, a posebno one koje se bave ljudskim pravima, očekuju razumevanje Vlade za svoje kritičke stavove, ali - vreme će pokazati.
U lokalu, Odbor ima određeni nivo komunikacije sa lokalnom samoupravom, koji se pretežno ogleda u međusobnim pozivanjima na razne tribine i okrugle stolove. Moram da napomenem - opština ne donosi zakone pa samim tim i nije faktor koji može presudno da utiče na rešavanje problema u ovoj oblasti. Sa druge strane, pitanje je koliko uvažavaju (osim kada se to mora) stavove Kancelarije pravne pomoći?
Tokom ove konferencije izrazili smo određene kritike i zamerke na rad pojedinih državnih organa u Negotinu, a posebno Centra za socijalni rad, policije i pravosuđa. Pitanje je koliko su ove institucije spremne na dalje reforme - u lokalu na ličnom, a u Beogradu na institucionalnom nivou.
Ono što je najvažnije, mi ovde imamo slučajeve kada su te državne institucije uvažile i prihvatile stavove pravne službe Odbora za ljudska prava, pa donele odluke u korist građana koji su nam se obratili za pomoć.
Na kraju, predstavnici Odbora za ljudska prava Negotin obavestili su prisutne o Godišnjoj dodeli nagrada u oblasti ljudskih prava u organizaciji više NVO iz cele Srbije, a koja će biti organizovana 15. decembra u Beogradu, u kojoj će, naravno, i oni uzeti učešća.

4 comments:

Anonymous said...

Kakvo je vaše mišljenje o delovanju i učincima Nacionalne koalicije za decentralizaciju?

Jeste li zadovoljni onim što se radi?

Peščanik said...

Prijatno iznenadjenje...

Dodala bih samo....
Ako zelja postoji da gradjani saznaju svoja prava i traze ih svih 365 dana u godini...a ne samo jedan..
Bas iz tog razloga Odbor za ljudska prava treba i mora biti na ulici sa tim istim gradjanima, naravno i mediji dolaze u obzir, svih 365 dana u godini.

Anonymous said...

dobar tekst laki

dusan prvulovic - borac, samo ne znam za sta... mada laki nece o takvim borcima da da komentare, a kad bi o njima pisao...

Radmilo Kračunović said...

Bre uhvati me na prepad, morao sam pažljivo da proverim reč-po-reč šta sam tačno napisao: aman "anonimni", gde si pronašao da piše da je Dušan Prvulović - borac?
Pazi, ovaj post nije promocija lika i dela DP, već jedine organizovane manifestacije u gradu povodom Dana ljudskih prava. Ko se još osim Odbora u Negotinu bavi time?
Od partija, LDP-u i DS-u su puna usta priče o ljudskim pravima, ali ako ste ih vi videli da nešto rade - i ja sam, onda.
Ne treba preterano personalizovati ovu akciju u stilu "duleovoduleono", tamo su sa njim još 3 diplomirana pravnika koji nešro RADE, plus još par saradnika. Baš po završetku konferencije je u Odbor došlo 4-5 žena na konsultacije oko pravne pomoći, a sve su zaposlene u jednoj od lokalnih firmi koja je u "aktuelnom raspadu", pardon - transformaciji.
Mnoge su kritike izrečene na račun D.P. sa raznih strana. Najčešće od strane partija, koje su istovremeno tvrdoglavo odbijale da uspostave saradnju sa Odborom od njegovog osnivanja - OK, u početku su se DS i SPO sa njima "viđali" ali kako je potom udarala vlast u glavu tako ... dobro, i vlast i pare - obostrano.
Činjenice su neumitne: 1999. godine niko u Negotinu osim DP nije hteo ili nije smeo da osnuje Odbor za ljudska prava. Niko, a ima više njih kojima je to bilo ponuđeno.
Ja mu lično zameram aktuelni politički angažman, iako je to i njegovo ljudsko pravo kao i svakoga od nas. Jednostavno, stranka nacionalne manjine je po definiciji nešto "suženijih" pogleda na svet u odnosu na tzv. normalne partije - koje doduše uglavnom po istom pitanju žmure.
Posebna je tema koja će se jednoga dana neizostavno nametenuti a tiče se paralelnog postojanja tzv. "ratnih profitera" sa jedne, i tzv. "antiratnih profitera" sa druge strane, tokom svih ovih godina - od početka 90-ih, pa na žalost do/i danas.
"...a kad bi o njima pisao..." onako kako bi to čaršija htela a ne racionalno, bogami ona njegova 3 pravnika-advokata bi okačila moju (svačiju) kožu na zid kao trofej, uz svu onu silesiju pohvala, priznanja, diploma etc. koje je Odbor dobio za svoj rad tokom prethodnih 9 godina.
Pa, ko voli nek aberiše i dalje. Mislim, dok ne pribavi nešto konkretnije i argumentovanije na temu lika i dela.
p.s.
Evo, sada priznajem, ogrešio sam se o jedno udruženje građana: ispustio sam da "odradim" tekst povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Tim problemom se u Negotinu bavi Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima (MNRO) već nekoliko godina, i sigurno zavređuju daleko više pomoći i medijske pažnje od aktuelnih politikantskih bitangi. Njima se izvinjavam, bitangama ne.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...