Saturday 11 October 2008

Blic-krigla

Sevnu Blic i eto kakvu sliku napravi o Negotinu.
Jasnu?
Naravno da za svakoga ko živi u ovom gradu naslov teksta ne odgovara baš sasvim istini koju znamo (i preživljavamo): nije SRS ostala u Negotinu bez većine - bilo koja od trenutnih frakcija te taife, već će Radmila Gerov & comp. ostati bez podrške 7 odbornika koji su je do sada slušali bez pogovora.
A to već podiže situaciju na nivo koji je daleko od naivnog, tj. unutarradikalskog prepucavanja čiji je ključ od tavana, šta se drži levom a šta desnom rukom - pečat ili glinerica, da li se piše dvanaesti ili dvanajesti septembar, da li svako ko se "zaposlio preko stranke" (a ne preko Zavoda za zapošljavanje) mora da uplati na račun ekipe po 10% mesečnih prihoda (plate) + plus članarina, ili da li cvećara treba da proizvodi ili da kupuje cveće ... ili čemu uopšte služe stranke u ovoj zemlji kada se bave svim i svačim, a nikako onim za šta i postoje - da se bave politikom?
A to što rade nije politika. Više liči na teoriju o naoružanom narodu, iz udžbenika ONO i DSZ.
Uostalom, što bi se bilo koja od negotinskih frakcija kradikala bavila politikom, kada onaj njihov idiot u Holandiji piše onakve knjige kakve piše, pa još dođe i do broja 103!
Ako vas interesuje stadijum do koga je trenutno stiglo mentalno rastrojstvo Crvenog Vojvode, pročitajte tekst Miloša Vasića u novom broju Vremena.
Nekako mi nije jasno ponašanje države u ovom slučaju: kao izdavač svih knjiga figuriše Srpska Radikalna Stranka. Stranke imaju pravo da štampaju sopstveni stranački i propagandni materijal, ali ovo oni zovu knjigom (...) Koliko ja znam, stranke se ne bave izdavačkom delatnošću. Bez obzira da li će to "štampano čudo" da poklanjaju ili prodaju, bave se delatnošću koja se ne uklapa u okvire delovanja stranaka. Jeste Onaj "pisac", ali izdavač je neko ko nije registrovan za to. Doduše, u članku piše da većinu knjiga uopšte nije ni napisao Š. već trust mozgova iz Zemunskog Magistrata.
Po pitanju idiotarija koje Š. naziva knjigama, baš me interesuje odgovor na dva pitanja:
1. Jeste da koristi font "Miroslavljevo cirilica", ali što mora da koristi arapske (mudžahedinske, balijske) brojke 1, 2, 3 ... 100, 101, 102, 103? Ako neće da koristi rimske (satanističke, ustaške) onda neka piše autohtonim srBskim ćiriličnim brojkama - na prste ...
2. Ma, zašto mi korice ovih njegovih "knjiga" neodoljivo liče na onaj beli mermer sa zlatnim slovima u Kući Cveća na Dedinju ... ? Stara ljubav ili neka slutnja?
Da se vratimo mi na ove negotinske firmopisce i firmogrebače.
Pošto je Glinerica bio previše revnosan pa zgulio slova, sada niko više ne zna ko je korisnik dve prostorije na spratu zgrade Mesne zajednice u ulici JNA broj 10 u Negotinu. Kud Radikali baš u ulicu JNA, ne može to bez neke oružane sile ... (*)

Rankić ih tuži za zloupotrebu imena&lika&dela SRS, oni se proglašavaju "Odborničkim klubom Napred Srbijo" a traže prostorije i potpisuju se kao kradikali, grebu table i cepaju Šešeljeve plakate (pun je hodnik MZ nebesko plavih iscepaka). Na vratima njihovog obora stoji ova tabla.

Koja je sad pa ovo stranka?! Srpska Stranka Negotin?!! Šta, kao, kad može vlaška može i srpska?!!! Svesrdno im predlažem da izgrebu i ono "srpska" i neka ostane samo "STRANKA". Od toga ne postoji bolji način da sami sebe definišu:


A kada tako postanu Stranka Negotin, onda lepo izbuše rupu u podu pa se spoje sa PNTK čije su prostorije ispod, i tako konačno Radmila dobije partiju na dve vode koja ima prohodnost "po vertikali". U duhu prave dunđerske terminologije, kako i priliči.
Očigledno, Rankić će povratiti mandate radikalima jer Čubrilo nije mogao da ostavke zadrži kod sebe.
Šta onda Negotin dobija od toga?
Odmah posle izbora u maju puštena je jedna moguća varijanta: radikal predsednik SO, socijalista predsednik Opštine, demokrate drže većinu, budžet i ključne firme. DS ne glasa za SRS nego zbog SPS, SRS ne glasa za DS nego zbog SPS (a ima nešto i u Boru...), SPS ne glasa nego ih glasaju, Tom & Jerry nemaju odbornike, Radmilu smenjuju sa mesta predsednice i Uruk postaje Ona a ona beži iz Negotina, i ... - okruglo pa na ćoše. Opet se sve vrti oko Nje, zar je moguće da to niko ne vidi? A Njeni, pravi rovatori i krtice koji buše i ruše Negotin dvadeset i više godina? Oni koji su koliko prekjuče bili crveni, pa juče koštunjavi, pa lokalpatriote - šta sad? Vraćaju se opet kući, u komitet?
U celoj ovoj papazjaniji dajem savet negotinskim demokratama (iako bi trebali da za to plate): ostanite po strani i ne valjajte sebe u brašno od koga Radmila mesi gorak negotinski lebac. Lokalna vlast će neumitno da padne, ali to mora da bude zbog radikala. Pustite ih neka tresnu što jače o zemlju, da skroz puknu. Da se što jače čuje. Izmaknite se ne korak, već tri unazad, da vas onako mahniti ne povuku za sobom. Imaćete samo koristi. U suprotnom, Žena-zmaj će se (kao i obično) dočekati već nekako na noge. Pa posle neka vam opet neko drugi bude kriv.
Na kraju, po pitanju "dve sobe na spratu nekadašnjeg hotela Pariz" (priča se kako je tu nekada bio i kupleraj - što bre "bio"?) izjavljujem sledeće:
Nemojte da te prostorije više nikome i nikada izdajete u zakup. Zapečatite ih i stavite što više katanaca na vrata i prozore. Proglasite to spomen-sobom bezumlja jednog vremena, jedne vlasti i jedne grupe slučajnih ljudi. Postavite spomen-ploču sa imenima svih aktera ove sulude priče, da se nikada ne zaboravi.
I ne skidajte nikako te rešetke. Baš im lepo stoje.

p.s.
(*) Čudan je ovaj Negotin: radikali (četnici, komite) su u JNA, partizani su u komitetu, demokrate su u parku (šumi). A bre, crvenima je mesto u zelenilu (zato su posle rata pobili koze da im ne pobrste kamuflažu), četnici su komite pa neka idu tamo (u komitet), demokrate ionako furaju novi stil.
A kupleraj da se izmesti odakle je sada i vrati gde je bio.
Moliću fino.

4 comments:

Anonymous said...

evo i u koloru
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=60261

najjaci je zakljucak:
Iz spiska naslova 103 toma sabranih dela prof. dr Vojislava Šešelja već se može nazreti i naslov 104. toma: "Ustaška špijunska kurva Del Nikolić, pederčina Del Vučić i njihova izdajnička banda naprednjaka iz mog dupeta". Ili tako nekako.

a na lokalu, novi SRS napravice dogovor tj. nasledice funkcije starog SRS tj. sadasnjeg SNS i mirna backa i badnjevo.

Radmilo Kračunović said...

Eh, kada bi pored boje mogli još da dodamo i miris ...
Naravno, počela je utrka "Ko će pre da kupi Rankića?".
Pitanja su:
- kada,
- za čije pare,
- za koliko para, i
- za koga i koliko još pored Rankića?
Kada se to bude znalo onda se dobija i odgovor na pitanje 'Ko'?
Zato i rekoh da se u Negotinu zna ko je najveštiji u dočekivanju na noge.
... i Bukovo, i Čubarsko brdo, i Kusjak.
Kupleraj.

Anonymous said...

Svi asove i motike u ruke pa na neobradjeno zemljiste ,kao biste bili primer ovom narodu, moze i na traktore, sejalice, kosilice pa na njive jer od ove price nema lebac.
Sta zardjale vam motike...pa od nerada, puno pricate a malo radite.

Aha...bice dzada iz grada, samo da se dokopa ona neke pozicije u drugom.Laganica, zaj...va nas u mali mozak a niko da vidi.
A u blicu sto grad dobi povelju za napredak grada.E to je vec ortodoksna laz. Gde je tu boljitak pa da slavim, daj otvorite mi oci.Sve nam izvoz ide, zemlja koja place obradjena.Da, da dajete u zakup jer ste nase oterali.Uspeh, samo idijot moze time da se ponosi.I prekrsti noge kad sednes damo i kod kuce , sto napisa neko.

Jos kada bi imalo i sta korisno od tog vrtenja oko nje i slicnih pa da covek kaze bravo.
Uruk je idealna kombinacija, mame mi.

Anonymous said...

Дао бих им ја један савет.
Нека одлучује госпа мало, хоће ли тада имати тло под ногама . Овако вам баца врућ кромпир у руке сваки пут, а одговорност нема. Са потписом исклјучиво.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...