Thursday, 30 October 2008

Predskazanje 2008 - epizoda #2


Javlja mi se, javlja mi se ... e da, ne brinite, nije kamen u bubregu, imate rak. Ćerka vam nije trudna.
(Ljubiša Trgovčević, vrtilac prstena i prorok, TV Krajina devedesetih)
...
Danas je zasedala čuvena Komisija JKP na temu poveravanja poslova grejanja u kotlarnicama Borska i Veljko Vlahović privatnoj firmi. U proširenom sastavu, članovi+zamenici, sindikalci, direktori, računovođe, pravnici ...
Predočen predlog Ugovora sa privatnikom. Štelovan, da odgovara pogodite kome?
Po opravdanom stavu sindikalaca, taj Ugovor zaista ne garantuje nikome od radnika ništa - ni onima što idu niti onima koji ostaju. Kažu, po isteku 10 godina onima koji odu garantuje se radno mesto u JKP "Badnjevo"?!
Pa ko garantuje da će JKP da postoji za 10 godina, a kamoli da ima potrebe za kotlarima!
Na papiru nigde mesta za potpis Opštinara, glavnih osumnjičenih da treba da budu garant bilo čega.
Kaže, ide onaj ko izjavi da hoće. Pa šta ako neće niko?!
Član xy ugovora kaže da se ugovor raskida ako se JKP privatizuje ...
Sve je zamuljeno (i dalje) oko toga ko i kako obračunava i vrši naplatu. Kaže, privatnik uzima 10 radnika: 5 kotlara, 3 majstora, 1 administrativca, 1 rukovodioca. Za cca. 1300 stanova 10 radnika, a za preostalih 300+škole JKP-u preostaje dvadesetak zaposlenih (oko grejanja).
Čudo jedno.
Ja danas rekoh:
Ovo je poslednji čin farse koja je započeta 2002. kada su Puljec i Ročulj uzeli toplanu Borska od IHP-a na katastrofalan i nelegalan način. Ovakvim odnosom se Komunalu zabija kolac direktno u srce i otvaraju vrata stečaja.
Radmila ih tukla na izborima 2004, između ostalog i zbog toga. I nastavila po starom, 2005 "napravila" d.o.o. za grejanje koje nije ni zaplakalo a već mu uzeše meru za sanduk (ove godine ističe zakonski rok od 3 godine za gašenje firmi koje u tom periodu nemaju nikakvo poslovanje - eto štete po Budžet u vrednosti osnivačkog uloga od 500€), 2005/2006 konačno uterala imovinsko-pravne odnose IHP-SO-JKP u zakonske okvire i ... grejanje je bilo kakvo je i bilo zadnjih par godina.
Čemu rečenica "poverićemo poslove grejanja u 2 toplane privatniku, preko tendera, a ako se niko ne javi opština pomaže Komunalu da odradi ovu zimu". Citiram Nju lično, nikoga drugog. Pa dobro bre što to ne reče u maju pa da se sada ne mislimo i ne svađamo, ni mi unutar firme niti sa građanima koje svi sluđuju i zbunjuju.
Danas je iznet veliki problem:
JKP ima problema u poslovanju zbog ogromnih troškova održavanja sistema koji ima vreme (polu)raspada kraće od ozona kada dođe u dodir sa freonima i izduvnim gasovima. Blagovremenost u nabavci energenata kao i u remontu i zameni dotrajale instalacije, kao pojam ali i praksa - ne postoji. Čekalo se sve vreme, i dočekalo ... do duvara.
JKP činjenično leti (van sezone) ima veoma nizak nivo naplate potraživanja od korisnika grejanja ali i povećana ulaganja - investicione troškove. Kada se sve tada odradi kako treba, onda su tokom sezone (zimi) troškovi svedeni na mazut, struju, plate i eventualne operativne zahvate/intervencije koji su manji što se bolje sistem pripremi tokom leta. Ali, i ono što je bitno: tokom zime, tj. hladnijeg vremenskog perioda, naplata drastično raste u korist JKP.
I šta sad, umesto da je sav pomenuti posao odrađen još u maju ili junu, čekalo se da zahladni pa onda navrat nanos 'vataj privatnika! Kud nađoše sada kada počinju da rastu prihodi, tj, uplate.
Po izjavi jednog od dipl.ecc u JKP, dali mi toplane ili ne, firmi ne gine novi kredit u januaru. Kako ćeš da ga platiš ako smanjiš prihod? Od vode i smeća, pa da posle ni to ne funkcioniše? To je taj "kolac u srce firme".
Samo vi čekajte celo leto da vam opština kaže šta će da bude, i ne radite ništa. Menjaju se direktori. Onda počne pad temperature, niko ne sme da kaže narodu da neće da bude grejanja, nego komunalci - a sad, trk krpi sistem, nabavljaj gorivo i redovno radi zaduženja. I videćemo za privatnika. Prošlo je više od šest meseci od kraja prethodne grejne sezone a da se nije mrdnulo, prvenstveno zbog procedure koja najviše zavisi od lokalne samouprave.
Kaže se u Ugovoru: naplaćena sredstva za sezonu 2008/2009 se prenose privatniku umanjena za troškove JKP do datuma potpisivanja Ugovora. Šta da se prenese ako su do sada troškovi veći od naplate, koja tek treba da dostigne neki normalan nivo? Podsećam, od naplate za prošlu sezonu trošena su sredstva i za novu.
Direktori JKP sede i čekaju da im opština kaže šta da rade, i nikako im ne pada na pamet da preuzmu inicijativu. Zbog građana, zbog firme, zbog sebe. Jok bre.
Nisu komunalci mogli preterano ni da utiču na proceduru jer ona zavisi od sednica Skupštine opštine i Opštinskog veća. I predsednika opštine lično. Sve lepo piše u Ustavu i Zakonu o lokalnoj samoupravi.
Zato, 'vataj komisiju u što proširenijem sastavu, da se digne prašina i magla, tu smo najjači, dok oni laju mi odrađujemo posao jer nema rešenja i dogovora na vidiku. Kakav bre dogovor, ovde se radi o poslovanju jednog javnog preduzeća koje pruža javnu uslugu! Sve je striktno definisano zakonskom procedurom, šta tu ima da se dogovara?
Postoji još jedan problem: 99% danas prisutnih je imalo negativan stav prema celom ovom "slučaju". Radi se o sudbini zaposlenih u preduzeću koje se polako ali sigurno naginje preko ivice propasti. Predloženo je da opština finansijski (ili materijalno, neka nađu donacije kao što sto uradili ONI 1996 za naselje V.Vlahović) pomogne Komunalu da odradi grejnu sezonu 2008/2009, urade analize i planovi aktivnosti na poveravanju posla privatniku, usklade i donesu nova opštinska i JKP akta u skladu sa aktuelnim zakonima i propisima, utvrdi "brojno stanje" zaposlenih u JKP kao i organizacija i sistematizacija - sve ono što je pokušano da se završi kroz 2-3 brzinska okupljanja "komisije", pa da se potom od 01.07.2009. poslovi povere pretendentu-privatniku. Neka im se uvaži ovaj aktuelni tender, ali prolongira realizacija. Privatnik tu nema šta da izgubi, jedino neće da odmah dobije.
Ispadoše nezadovoljni samo top-menadžeri. Nije im nešto prošlo?
U ovoj situaciji, koja je samo šlag na ionako kiselu tortu svakodnevnu u JKP (nerad, javašluk, neodgovornost, nezadovoljstvo, nezainteresovanost, neažurnost, očaj, pa čak i evidentne krađe - koji, iako u manjini zasenjuju ono normalno ponašanje na radnom mestu koje i dalje postoji), ko garantuje pružanje kvalitetnih usluga građanima koji to sve treba da plaćaju? Niko. A niko i ne želi. Lakše je da se baviš, ili vadiš na politiku.
Sveopšta pomama za članskim kartama, politička ornitologija sa posebnim osvrtom na teoriju jata i niskog preleta (ispod horizonta radara).
Ovde se ne radi o tome "vi ne možete da se dogovorite, a narod ispašta", što bukači i telali vlasti odmah spočitavaju komunalcima po jutarnjoj zapovesti, kao prvu vulgaris kontrameru dok ne smisle oštrije korake. Postaje već dosadno koliko je uobičajeno. Radi se o neodgovornom ponašanju "glavonja" koje se obavezno preliva na podređene državne službenike (što komunalci de facto jesu), a ispaštaju oni koji su ih birali da im to posle rade. Mislim da ih varaju, i da ih vare ...

I opet sve u krug, na osam ćoškova.

appendix (nije slepo crevo nego dodatak, mada...)
Posle održanog sastanka, "neko" je odmah ekspresno referisao Zakupoprimaocu šta i ko je rekao na zadatu temu. Komentar je bio: "Baš me briga, e sad 'oću samo Borsku!"
tačka
Petak, celo jutro zaseda AVNOJ u opštini da se vidi šta dalje.
tri tačke

tačka po tačka - zečititis

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...