Friday, 31 October 2008

NOĆ VEŠTICA

Dan 31. oktobar se obeležava na razne načine. Neko proslavlja datum osnivanja biblioteke, neko Svetoga Luku, neko Noć Veštica (Helloween), neko razbija, neko lumpuje, neko cepa deset s lukom na skari.
Za Noć Veštica se (na Zapadu) deca uveče oblače u razne kostime, uglavnom maskirana u razna čudovišta i duhove, idu po komšiluku i kao plaše narod, pa ko se poplaši mora da im dá slatkiše. Pozvone na vrata, i kada domaćin otvori oni uzviknu "Trick or treat!" (na negotinskom bi to bilo nešto kao "MOŠA!"), i ako se ovaj prestravi onda mora da im napakuje punu kesu bombona, kolača i druge slatkoće. Ako se ne uplaši, nego se to desi deci ... onda posle Holivud snima filmove o tome.
Pa dobro, hajde da vidimo koga su to poplašila danas naša deca, od ranog jutra. To jest, ko su bre ti što se prave da su čudovišta&dusi pa dižu narodu šećer u krvi.

1. Moša! #1

Od ranog jutra cirkus u zgradi Mesne zajednice. Neko je razvalio rešetke, obio vrata i polupao enterijer u prostorijama starih Radikala, da prostite Šešeljona. Policija, novinari, uznemireno članstvo, zainteresovani i nezainteresovani, zluradi, žirafe, počinioci - svi se sjatiše "da vide".
Bre, to obijanje mi postaje sve više sumnjivo, počinje da liči na neka prethodna koja su iskusile demokrate pre par godina kada su im (isto) obijali rešetke i vrata neki bivši članovi uz logističku podršku nekih koji nisu bili nigde članovi a komanduju u svakoj stranci. Kada se to desilo demokratama, Ljubiša Đorđević je nabio kamaru novih brava i katanaca na vrata prostorija DS da ne bi neko ušao ... Pričao se i fazon da je stavio i saksiju na poklopac WC šolje da više ne mogu čak ni tu da se uvuku. A da pozajmi radikalima neku žardinjeru?
Nisam mogao pomenuto da snimim, da ne budem sumljiv organima.

2. Moša! #2

Kada smo već kod ovih i onih kradikala, danas mi u ruke ulete Velika Srbija br.3246 za septembar 2008. godine. Koj' će mi? Pa, ima tu interesantnih tekstova, a naročito onaj izveštaj o glasanju Otadžbinske uprave kada su iz SRS isterani Toma Nikolić i njegova ekipa šešeljomrziteljskih izdajnika i ustaša. Na više od deset strana. A tek slike, čudo jedno.
Prvo su duuuuuboooookooooo razmišljali ...
Onda su glasali, razmišljali ili ne - isto im se hvata.
Stop! Stoj!! Stani!!!
Koga mi to vidimo na malim ekranima naših TFT monitora?! Ma je li to Čika Sloba prerušen u Džordža, glasa da se izbace Tom & Jerry iz Odeljenske zajednice??? Uveličaj bre domaćine tu sliku!
Pa hajde što si glasao, i glavu pritom oborio (ko li te ter'o da sedneš u prvu klupu, tu se obično ugnezde štreberi i uvlakači), nego još pričaš da si glasao da izbace Tomu kako bi on onda formirao novu stranku, pa da bi onda imao gde da pobegneš sa časa.
C, c, c ... Vidanoviću, Vidanoviću, izgoreće ti kesa.

3. Moša! #3

Na današnji dan, 31. oktobra leta Gospodnjeg 1846-ga, episkop Negotinski g-din Dositej Novaković oformi Čitalište Negotinsko, istoga dana kada nastade i Beogradsko. Čitalište kasnije postade Biblioteka "Radmila Novaković". Radmila Novaković je inače bila knjaževčanka, profesorica istorije i dugogodišnji direktor Negotinske Gimnazije. Aktivista SKJ i učesnik NOR-a. O njoj, više ni pomena - nije politički korektno sećati se prošlosti. Kasnije, preimenovaše Biblioteku "R.N." u Narodna Biblioteka Negotin. Konačno, na današnji dan, 31. oktobra leta Gospodnjeg ali 2006-oga, ovaj hram srbske kulture i ribolovačke veštine kuvanja čorbe&gulaša sa alevom paprikom postade Narodna Biblioteka "Dositej Novaković" Negotin. Tradicionalno, drugi put, u to ime slavimo godišnjicu, kao i zaštitnika ove Kuće, Svetoga Luku. Održavaju se prigodne promocije knjiga nekoliko autora, a posebnu pažnju privukla je monografija pod naslovom "Od Dositeja do Radmile, od Radmile do Dositeja" - odličan esej o umetnosti prerušavanja (za Noć Veštica) u cilju pribavljanja što većeg broja jedinica šećera u krvi biračkog tela.
Nego, nikako mi nije jasno što N.B."D.N."N. ne radi u dane 30. i 31. oktobra? Zbog 162. godišnjice osnivanja? Zbog sv. Luke? Zbog deset s lukom u po somuna? Što, kao, niko ne čita - ili ne sme da čita - kada se slavi?
Ili je to ipak možda zbog onih 10+lukac+1/2, da se ne mrsu stranice dok se čitaju knjige. Petak je, da li je slava posna?
Eh, knjževnici moji serbski, od kada se to ime slave piše pod navodnicima - "Sv.Luka" - je li to slava, poliklinika ili vrsta povrća?
A to što ljubitelje pisane reči uporno nazivaju "korisnicima", to je tek poseban bezobrazluk.

4. Moša! #4

Bokcamupoljubim, pa Rijeka je izgleda jedini bukvalno shvatio prerušavanje za Noć Veštica! Pazi ga molim te, deli flajere za novu igraonicu Tweety - opa, reklama! Eto, da i neko iz Građanskog Kruga doprinese nešto konkretno za Helloween.
Deca koja su ga videla večeras u centru - oduševljena!
Ehm, a možda reklamira novo izdanje knjige "IT" Stivena Kinga - crvene mu nešto oči ...

5. Moša! #5

Kad smo već kod maskiranja, Građanskog Kruga i inih, evo još malo priloga večerašnjoj maskaradi za Noć Veštica:
Nataša je maskirala GSS u LDP, a Sunđer Bob se maskirao u Mikija.
Deki je maskirao STV u TVK.
I profesor Korać se pridružio euforiji - BU!
A ovo, e to je neka budala ...

* * *
BU! Trick Or Treat!
Happy Helloween!
Daj bre taj šećer ovamo!!!

1 comment:

Peščanik said...

...
1.ima svakojakih nacina da se pokaze nemoc...ucenjivanjem, batinjanjem, demoliranjem, spletkarenjem.. Ma ko da je i ma ko se i na kom polozaju nalazio. Pod time se podrazumeva da osoba prikriva osećanje inferiornosti pretvaranjem da je superiorna.
Itd , itd....
A sta je tu kriv enterijer.
2.Ako pisana rec laze, slika ne laze.Dal je to zal?
3.Kicenje i iskoriscavanje "laznim perjem". Kazu nojevo je naj kvalitetnije, to za ubuduce.A i pristaje, ko ...
4.Eh da je vise ovoga i od srca, velkooooga srca.
5.Eto i to.

I vodicu.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...