Friday 15 October 2021

Predizborna Glasnost


U Četvrtak, tačno u ponoć, počela je negotinska predizborna tišina.
Da li se sećate Glasnosti, pojma koji je
 uz Perestrojku smislio Gorbačov, u značenju "jasnost, javnost, transparentnost"? Danas i Negotin ima svoju Glasnost, predizbornu naravno. Naopaku. Predizborna tišina, a na sve strane dreka, lelek i kuknjava, lupnjava i zvonjava, treskanje vratima i glavama o zidove u njima, gasovi... i fejsbuk lupetanja.

ovo su garant napisali neki žuti lopovi, u tišini i po mesečini & ladovini

Vanredni lokalni izbori su u nedelju 17. oktobra (sa i bez M), već po drugi put zaredom u Vlašingtonu. Ali, to već znate. Ne znate, a i zašto bi bilo ko normalan znao, ko se to sve nama u nedelju utrkuje mimo Đurđevdana - kad mu vreme nije.
Elem, opštinska izborna komisija je zaključila proglašenje izbornih lista - biće ih šest, ovim redom:
  1. Aleksandar Vučić - Za Našu Decu - Ivica Dačić
  2. Dr Vojislav Šešelj - Srpska Radikalna Stranka
  3. Krsta Stanković Njenjulović - Narodna Stranka
  4. NADA Za Negotin - Pokret Obnove Kraljevine Srbije (POKS) - Demokratska Stranka Srbije (DSS) - Nacionalno demokratska Alternativa - Dr Miloš Jovanović - Žika Gojković
  5. Zdrava Srbija - Milan Stamatović
  6. Savez 90 Zelenih Srbije - Miloš Simić
Baš lepo.
Kradikali polako ali sigurno opet pretvaraju Negotin u nekadašnji "grad hemije" (bez insinuacija, molićufino) plus standardni štampani beton & asfalt. Wadikali će po običaju nedati Bosnu i Kwajinu, sve lepo piše u Šešeljuginim knjigama koje su delili po nabavnoj ceni (u nizu sa Šainovićem i Šljivančaninom). Jeremićevi dobošari obećavaju da će u Negotinu otvoriti Lidl čim pobede (...), u kome će po diskontnim cenama garantovano biti i pravi domaći Cijalis i Titan gel, neprskani i bez aditiva. NADA za Negotin je beznadežan slučaj koalicije koštunjara i karađorđevićevaca. Stamatovićeva Zdrava Srbija će, naravno, nedati Kosovo osim Rusima na 99 godina, a gondola od vrha Bukova do dunavske plaže na Kusjaku se podrazumeva. Bündnis90/Grüne... pardon, novoformirana prevod-sa-nemačkog-partija tj. savez raznih Zelenih stranaka i udruženja je isuviše zelen da bi se bavio palanačkom kvazipolitikom a da pritom ne budu providni. Pardon - Glasni.
Dežurni kritičari kritičara će odmah podvrisnuti - "aha, opet ti niko ne valja, radiš za Vučića!" (slobodno upisati i neko drugo ime, prezime, JMBG ili službeni pseudonim). Nije da jeste tako, evo i zašto:
Od podnetih i prihvaćenih 6 izbornih lista, čak 4 imaju ukupno 61 kandidata za odbornike (triput po komada 15 i jednom komada 16), od mogućih 45 po svakoj. Dakle, imaju samo zakonski minimum od 1/3 (tj. 15/45) kandidata na listi koji im obezbeđuje učešće na izborima ali nemaju zakonski minimum od 2/3 (30/45) da bi imali i članove biračkih odbora u proširenom sastavu, tzv. čuvare kutija. Kako to? Ili, možda je bolje reći zašto? Ko će "čuvati" kutije, tj. da li su one već u njihovo ime (sa)čuvane - od koga? Ili je možda bolje reći - za koga?
Ostaje otvorenim strah da su svi oni tu samo da bi glasače nezadovoljne SNSPS ekipom, a koji se još uvek lome šta da rade u nedelju, u što većoj meri odvukli od glasanja za listu "Krste Jeremića". Znajući ove na vlasti, znamo i da upravo to rade godinama unazad na svakim izborima.
Preostale dve liste (SNSPS i NS) imaju ukupno 80 kandidata - SNSPS svih 45 a NS 35 (što je bilo dovoljno da imaju članove biračkih odbora u proširenom sastavu).
Još jedna zanimljivost: ovoga puta su se zdravstveni radnici u nešto većoj meri odazvali porivu bavljenja palanačkom kvazipolitikom. Jer, lokalna svakako nije, u ovako centralizovanoj zemlji kojom vlada ultracentralizovana "stranka", a nije ni politika. Upravo je broj lekara i medicinskih sestara na listama pokazatelj zainteresovanosti podnosilaca da uzmu ozbiljnije učešće u radu buduće lokalne skupštine, jer se u palanačkom neumu doktori smatraju lepkom za glasače ali i ne baš kvalitetnim odbornicima (što je višedecenijska praksa pokazala i dokazala, čast retkim izuzecima). Shodno tome, a i shodno zdravom razumu i logici, ozbiljnu šansu za dobijanje odborničkih mandata imaju samo liste SNSPS i NS, bez obzira na sezonsko sniženje cenzusa na 3%.
Uparite sada broj kandidata i broj zdravstvenih radnika na listama i stvari će vam instant početi da "mirišu". Osim SRS, svi ostali su u Negotinu formirani pre nekoliko nedelja. Dodajte u lonac i taj podatak. Stamatovićeva stranka je lokalna ekipa iz Čajetine, i on bi morao da povede računa o tome kako je lokalna Ničićeva ekipa iz Zaječara prolazila na ovdašnjim izborima. U stvari, zašto bi to radio? Pa on ima sačuvanu kutiju, što da se brine da li se ovde neko prima ili ne na njegove gondole i pravoslavne kampove za vojnu obuku dece sa ruskim instruktorima - specijalcima iz Čečenije. Pored NjKV Aleksandra V. svaka priča o bilo kojoj drugoj dinastiji je deplasirana, tako da i monarhisti mogu za uši ili pod ruku sa Zdravosrbijancima. O šešeljevcima ne vredi ni trošiti reči, ovdašnji su ionako po nekoliko puta razmenjivali partijske knjižice SRS i SNS, da ni sami više nisu sigurni "za kojega su". Zeleni imaju suštinski dobru, zapravo najbitniju ideju, ali na pitanje šta misle o planu da se opština Negotin pretvori u "hemijsku nišu" Srbije odgovaraju sa "pa radna mesta, investicije, razvoj... to". Sorry, gađanje završeno.
Podsetimo se: na dan izbora, na samom glasačkom mestu i do 50m oko njega, Zakon zabranjuje isticanje stranačkih znamenja i propagandnog materijala. U suprotnom, birački odbor se raspušta a izbori na tom mestu ponavljaju. Šta će tim povodom uraditi birački odbor na BM7, da li će imati dovoljno dugačku pantljiku za proveru tih 50 metara do monarhista?


Vratimo se sada dvema listama koje pretenduju da budu shvaćene kao ozbiljne... štagod to značilo.
Kako trenutno stoje stvari, a stoje k'o bez Afričke šljive, najveće kukumavke u ovom predizbornom periodu bili su niko drugi do - kradikali, naravno. Vlast. Njihova koaliciona sabraća iz SPS, stare i prevejane ljukave ljisice, mudro ćute, čekaju ispunjenje svoje odborničke kvote i ne mešaju se kako u unutarnaprednjačko krljanje ispod stola tako i u vlažne snove koje Vučići Uveoci imaju glede Jeremićevih pulena, tačno dve nedelje pred Noć veštica i to u po bela dana. Svakodnevno & svakonoćno.
Elem, do sada su najuporniji u silovanju poštanskih sandučića bili aktivisti Narodne stranke i NADA. Naprednjaci dele ratluk i kafu bez neto PDV-a u gramima, kampanju sprovode na radnim mestima i ulaznim vratima stanova svojih "sigurnosnih glasova". Preostali se oglašavaju na fejsbuku i NG Portalu. Retki na N1. I to je to.
U stvari - nije.
Predizborno ujedanje neopranim zubima počelo je većom žestinom u utorak uveče, dva dana pred predizbornu tišinu, navodnim napadom maskiranih ljubitelja bejzbola na jednog od visokoplasiranih kandidata za odbornike SNS i - zašto da ne - nešto više od toga. Bez ikakvih konkretnih dokaza, u uvijenoj formi, odgovornost za napad je uvaljena jeremićevcima uz nemušto podsećanje negotinske javnosti da to nije prvi put da se na identičan način napadaju politički aktivni građani Vlašingtona, mada bez napomene kako je taj napad u martu 2019. godine bio usmeren protiv jednog od organizatora tadašnjih protesta 1 od 5 miliona u Negotinu.


Odgovor je usledio tokom noći nakon početka predizborne tišine. U petak ujutru, centar grada je osvanuo oblepljen plakatima SNS na kojima su Aleksandar Vučić i napadnuto lice pod r.br. 4 na listi kandidata za odbornike, uz prateći tekst "za predsednika opštine". Šok & neverica u čaršiji, jer se ta rečenica u tom trenutku po prvi put pojavljuje u javnosti - naprednjaci do sada nigde zvanično da zucnu o tome ko bi mogao da bude predsednik opštine Negotin nakon ovih izbora - da li "mister iz-2-u-3" (daš dvaput ostavku da bi triput bio predsednik), da li će predsednik zapravo biti predsednica (kako su u privatnim door-to-door razgovorima "šušukali" neki od njihovih aktivista), ili će to biti neko treći tj. četvrti, jer treći hoće nešto drugo i nikako prvo. Kako god, svi plakati su do podneva bili pocepani.
Ko je lepio: naprednjaci ili neko ko je protiv njih, i kako baš u noći početka predizborne tišine?
Ko je cepao: sukobljene struje u SNS ili (opet) neko ko je protiv njih? Neki plakati jesu sami otpali sa zidova zbog kilavog lepka i bolesno dosadne kiše koja natapa Negotin već desetak dana bez prestanka, ali neki plakati jesu bili cepani i to na nadasve "zanimljiv" način: pocepana samo slika Osobe #4 i dodatak o kandidaturi za predsednika opštine, a Vučić - netaknut. Ma, ne samo da je zanimljivo već je i žestoko "fishy" što bi rekli Englezi. Smrdljivo, do neba i nazad. Grad hemije, šta ćete.
Fora je u tome što sada niko ne sme da se oglasi ovim povodom, jer - tišina, pogađate.
Baš zgodno.

O pravnom i institucionalnom cirkusu do koga je došlo usled "nezainteresovanosti" CESiD, CRTA i Agencije za sprečavanje korupcije da kontrolišu ove izbore, kao i o ometanju učešća nezavisnih posmatrača OFID kojima je opštinska Izborna komisija odbila već prihvaćene akreditacije, biće sigurno reči narednih dana.

Ima još.
Pored gorepobrojane izborne elite, postoje ovde i oni koji su rekli da izlaze na izbore, pa nestali. Primer je, takođe novoformirana u lokalu, Srpska Narodna Partija notornog Nenada Popovića koja je navrat-nanos sklepana jer im nije uspela ideja da po drugi put ovde zapate Rusku stranku. I to jednom je bilo previše. Šta će na to reći nadležni službenik FSB u ruskoj ambasadi u Beogradu - nikada nećemo saznati. Jer... e, zato.
Postoje i oni koji su naprasno dobili etiketu nepodobnih i nepotrebnih, poput PUPS-a koji žulja SNSPS koaliciju još od lokalnih (poslednjih održanih u redovnom terminu) izbora 2014. godine, kada su bili na listi DS. Njima, baš kao i nepodobnoj varijanti Vlaške stranke (postoji i ona podobna, naravno, koja "gazduje" Savetom te nacionalne manjine), na stari provereni crnorukaško-udbaški način podmetnuti su dupli potpisi prilikom podnošenja liste (već iskorišćeni za nekog drugog, ali to ljudi nisu znali...), pa je ispalo da nisu imali dovoljno važećih istih za kandidaturu i time otpali iz trke za odborničkim mandatima. Žalili su se, odbijeni su od suda, pa sada najavljuju da će ćerati do Strazbura jer je to kršenje prava nacionalnih manjina. Vlaška stranka, da se razumemo, ne i PUPS. Oni su nešto drugo, već navedeno na početku. Zbog muvarenja sa PUPS-om, iz SNS je izbačen nekadašnji predsednik opštinskog odbora SNS (tj. poslednji redovan, jer nakon njegovog svrgavanja oni imaju non-stop lokalno povereništvo godinama unazad). Da li će PUPS izreći recipročnu meru i zbog muvarenja sa Vučićem iz članstva isključiti Krkobabiće?
Zbog svega, penzosi i Vlasi su pozvali građane Negotina na bojkot ovih izbora.
Naravno, postoje i oni koji bojkotuju a nisu penzovlasi. Zovu se UNO - Udružena Negotinska Opozicija, koju čine SSP, DS, SDS, Narodni radikalni sabor, Dveri, pokret Oslobođenje i grupa građana "Za Negotin bez diktature". Bojkotašku ekipu je trebalo da upotpuni Narodna stranka, ali Jeremija je u poslednji čas prelomio i odlučio da pusti ove njegove na izbore. Samo oni znaju šta ga je ubedilo da promeni mišljenje.


Dok je Jeremić skakao lastu pa načinio salto mortale (videćemo da li i prelom), Đilas i Obradović su po Negotinu predizborno krkali krastavce i paradajz, a poptredsednice DS se po novinama nadgornjavale u tome koja će dati gluplju izjavu o bojkotu izbora. Da se razumemo, stav o nepostojanju normalnih izbornih uslova je kamen temeljac ozbiljnog bojkota bilo kakvih izbora u Srbiji, i to je ono što bi podržao veliki broj glasača koji nije naklonjen ovoj ekipi koja je zajašila Srbiju. Međutim, problem je i dalje u onima koji sada zagovaraju bojkot, jer nikako da se dogovore ne samo oko zajedničkog bojkota, već nemaju stav ni o kontroli izbornog procesa upravo kroz bojkot (ako ne znaju neka nađu snimke iz 2006. kada je bojkot Ustavnog referenduma itekako imao rezultate u otkrivanju lopovluka na licu mesta, ali oni su tada podržali koštunjavi Ustav, baš kao što su do juče napadali svakoga ko je bojkotovao ili poništavao glasački listić iako su izborni uslovi... pa, recimo da su "isto pakovanje"). Plus, nemaju ni agendu šta posle svega toga.
Kao šlag na tortu, krajnje je licemerno i bezobrazno bojkotovati izbore a sedeti u stalnom sastavu Izborne komisije (za šta se dobijaju nimalo naivne novčane naknade) "zato što im to pripada jer tako piše u Zakonu", kako to rade lokalne demokrate (jer su imali odbornike u prethodnom sazivu, pa eto). Po toj logici pripadaju im i mesta u stalnom sastavu biračkih odbora na izborima koje bojkotuju.
Osim ako to nije način koji su izabrali za aktivnu kontrolu, kao sastavni deo bojkota.
Ehm... 
Naravno, postavlja se pitanje kako zaista sprovesti bojkot izbora koje organizuju kradikali, na kojima se rezultat unapred zna (treba samo naštelovati procente kao način uvlačenja "onima gore"), zna se da glasaju mrtvi i raseljeni, pa čak i nepostojeći, da se izborni rezultat i zapisnici menjaju "u hodu" - od biračkog mesta do Opštinske izborne komisije, da se u glasačke kutije ubacuju glasački listići zaokruženi van biračkog mesta... sve se to zna. Pa kad se zna, onda neka organizuju aktivan bojkot i kontrolu izbornog procesa, umesto da lupetaju po novinama oprečne stavove iste stranke, kalkulišu i otpisuju palanke i kasabe ali ne odustaju od izbora za "visoku politiku" pa se onda čude što više ne postoje u tim istim palankama i što im neke lokalne barabe preuzimaju odbore i privatizuju ih zarad sopstvenog prkna.
Aktivnim bojkotom i kontrolom izbora na licu mesta neka pronađu dokaze o krađi i lažiranju izbora i nagaze onog ko to radi svim pravnim sredstvima, na svim mogućim nivoima. Dokažu da su pravu, umesto što kukaju kako "ove podržavaju EU i SAD" pa onda vlažno preko ramena i ispod oka gledaju ka Moskvi. Ne ide bre to tako, braćo i sestre.
To nije samo njihov problem, jer sa takvim stavom i oni postaju deo problema koji davi ovo društvo.
Dakle, Negotin je nebitan svima osim negotincima, i zato neka se ugledaju na pijanog Dačića koji to barem ne krije i javno lupeta da je ovo samo laboratorijska vežba za ono što sve njih jedino interesuje.
Možda im iskrenost, umesto prenemaganja, stvarno donese neki glas podrške više.
Neka probaju, ne može ih koštati više nego što svi oni koštaju nas.

***
I, šta sad?
To jest - u nedelju.
Šta uraditi, pitaju se vlasnici biračkog i konzumenti glasačkog prava:
  • bojkotovati izbore (aha, i šta posle s tim)
  • izaći na glasanje, pa ih sve precrtati (nema efekta protiv te ekipe osim ako to ne rade i njihovi nezadovoljni birači)
  • glasati za bilo koga od ponuđenih osim za SNSPS (teorijski ima smisla, u praksi je višestruko obesmišljeno pa i glupo)
  • glasati za Džeremajinu ekipu, jer oni realno mogu kradikalima da odlome parče kolača i pored njih jedini uđu u lokalnu skupštinu nakon izbora (formula Koštunica v.2), ali to onda nema nikakve veze sa politikom već sa inaćenjem ili odlukom iz ličnih razloga
  • glasati za Zelembaće, iako su previše zeleni a bogami i sumnjivi (i to ne samo zbog prepisanog imena i programa nemačkih daleko poznatijih i uticajnijih imenjaka)
  • glasati po prvi put u životu za SNSPS, jer nam se ovakvima kakvi smo prečesto dešavalo da su upravo oni za koje smo glasali vrlo brzo nestajali sa političke scene
Dobro, precrtajte poslednju opciju. Nismo baš tolike budale.
Problem je, zapravo, onaj isti koji nam se kroz živote provlači decenijama unazad: Ovo pitanje se ne postavlja dan pred izbore, već najmanje šest meseci pre njih. Ovako, pitanjem sami sebi dajemo i odgovor.
O sebi.
Negotinska bojkot opozicija na jednom od svojih plakata ima sliku Hajduk Veljka i uzvik "Drž!"
Navodno, mit o Veljkovoj smrti kaže da su to njegove poslednje reči nakon što ga je pogodilo tursko đule. Taj mit ne kaže ništa o drugom mitu, po kome je Hajduk Veljko pogođen dorzalno.
Srpski rečeno - s leđa, bre.
Upravo to je bio i ostao jedan od najvećih problema kroz čitavu istoriju ovog naroda, 
Nikako da ga prevaziđemo i tako iz svojih života odstranimo jedan od glavnih razloga što ne verujemo ni drugima ni sebi.
Čak ni da je Zemlja okrugla, ili da su nemaskirani lopovi upravo to a ne patriote.

Čudo jedno, ta domaća Glasnost - preglasna predizborna tišina koja traje li traje... 

Negotinski vanredni lokalni izbori 17.10.2021. info:

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...