Friday 14 May 2021

Tupan i Glupan


Tweedledee i Tweedledum su dva brata (blizanca?), jedan drugom nalik kao jaje jajetu, izmišljeni likovi iz čuvene knjige "U Zemlji iza ogledala i šta je Alisa tamo pronašla" Luisa Kerola iz 1871, mada njihova imena zapravo potiču iz Bajronove verzije engleske narodne dečije pesmice, koju je napisao još 1725. godine:

Tvidldam i Tvidldi dogovoriše okršaj
Jer Tvidldam optuži Tvidldija da je polomio njegovu novu zvečku
I baš tad se nad njih nadvi vrana čudovišna, k'o katran crna
Poplašena strašno, oba junaka pobegoše i na svađu zaboraviše

U Kerolovoj knjizi, Tvdldi i Tvidldam su dva debeljuškasta čovečuljka - braća - koji se pred Alisom ponašaju u skladu sa spomenutom pesmicom: prvo zakažu tuču, pa brže-bolje "herojski" pobegnu kada vide ogromnu vranu kako kruži iznad njih. Inače, TD-braća nikada ne protivreče jedan drugom (čak ni kada jedan traži da se pobiju jer mu je drugi polomio zvečku). Štaviše, njih dvojica često dopunjuju jedan drugog, tako što jedan završi rečenicu koju je drugi započeo, što je ilustratora Kerolove knjige navelo da ih nacrta kao blizance iako autor knjige to nigde izričito ne tvrdi.
U zapadnoj popularnoj kulturi, uglavnom u pogrdnom kontekstu, imena ove dvojice predstavljaju sinonim za osobe koje izgledaju i ponašaju se na identičan način u svemu.

***
A šta je sa nama, koji živimo u pravoj Zemlji iza ogledala gde je sve obrnuto od onog stvarnog normalnog?
Zaista, šta vidite na ovoj slici?


Pa, ovde su Tvidldi i Tvidldam likom isti. Izgleda da na takve likove uopšte ne deluje sa koje strane ogledala se nalaze. I oni izgledaju identično iako nisu blizanci, mada braća po liku i naročito delu svakako jesu. Podjednako pokvareni, korumpirani i bahati do srži, obožavaju da orgijaju, pevaju i lome sve što dohvate.
Ovi "naši" se jedino zovu samo malo drugačije od onih originalnih, engleskih: jedan je Tweedle Dee ("Dee" se na engleskom izgovara "Di", baš kao i slovo "D"), a drugi je Tweedle Dumb ("dumb" - glupan).
Zašto je to tako - ne bih vam mogao reći ukoliko sami ne vidite.
Ne vidi samo onaj ko neće, jer smo poodavno prešli prag "ko ne sme" - to više ne važi kao izgovor.

p.s.
Umalo da zaboravim: u našoj Zemlji čuda iza ogledala, glavni lik je AVlisa.
I tačka.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...