Friday 25 May 2018

Koma


"13 koma 3, 12 koma 0, 11 koma 2, 10 koma 4, 9 koma 6, 9 koma 5, 9 koma 4, 9 koma 3, 9 koma 2, 9 koma 1, 8 koma 9, 8 koma 7, 8 koma 6, 8 koma 5, 8 koma 4."
Ne nije to Vučić čitao listing indeksa sa neke berze, već će to - po njemu - biti stope porasta penzija ovdašnjih nakon odluke AVutističnog AVutarha da ih odmrzne nakon odluke da ih ne odmrzne... nakon nezakonite pljačke - pardon, nakon uvođenja neustavnog Zakona o privremenom smanjenju penzija.
Nakon nakona.


Da se podsetimo predigre ovom današnjem verglanju:
Krajem 2014. godine, Vlada Republike Srbije i tadašnji premijer Vučić donose odluku o privremenom smanjenju penzija i jednog dela plata, koju potom pretaču u Zakon, pravdajući to "pritiscima iz MMF-a, koji su postali neizdrživi" jer je druga (ponuđena) opcija za konsolidaciju javnih finansija bila još katastrofičnija od ove, pa su tako rešili da za spas Srbije podmetnu grbače penzionera i zaposlenih koji primaju plate iz budžeta, ali i zaposlenih u javnim preduzećima koja sa budžetom imaju veze manje od širokogrudo subvencionisanih "stranih investitora", braće & prijatelja.
Do pre par dana, svako ko je javno govorio o neustavnosti tog "zakona" i nezakonitog ponašanja nekadašnjeg premijera a sadašnjeg predsednika + njegove prateće satelitske svite, u trenu je po raznim "pinkformerima" bivao proglašen i potom razvlačen do besvesti kao mrzitelj, strani plaćenik (MMF-a?), nedostojan, izdajnik, napadač na Srbiju, Tačijev i Haradinajev lokator, cijaš, harpovac, mason, iluminat, lemurijanac, đilasovac, pacov, hijena, domicilna ništarija, dosmanlija, žuti, prangija, narko-bos, nesrbin, autošovinista i ko zna šta sve još ne sa spiska od koga bi čak i Crven Ban pozelenio.
2015. se Ustavni sud ovog provizorijuma od države oglasio, smatrajući da je "neosnovan zahtev za utvrđivanje neustavnosti pomenutog Zakona".
2017. poslanici u Skupštini izglasavaju izmenu Zakona ukidanjem vremenske odrednice (čime Zakon zapravo postaje primenljiv "na neodređeno") pravdajući se kako bi na taj način on mogao biti ukinut i pre roka. Onog istog roka koji su upravo tim glasanjem ukinuli.
Međutim... 
10. maj 2018.
- Politika abruje kako MMF sugeriše Vladi Srbije da ukine Zakon o privremenom uređivanju načina isplate (čitaj: smanjenju) penzija jer su javne finansije postale stabilne, tako da Srbija na tom polju treba da nađe sistemsko (umesto privremenog) rešenja.
11. maj 2018.
- Aleksandar Vučić smatra da MMF ne voli penzionere više od njega, jer je on uvek za zaštitu najsiromašnijih, te da stav MMF o ukidanju Zakona kao posledicu može imati drastičan skok najvećih penzija, a nasuprot njima 3/4 penzionera od svega toga ne bi imali ništa. Naizgled nepovezano sa ovim stavom, Ana Brnabić ima još katastrofičniju viziju, po kojoj će prihvatanjem sugestije MMF čak 80% penzionera zapravo dobiti smanjene penzije, pa zato predlaže primenu faznog dvogodišnjeg usklađivanja penzija, kao uvod u buduće sistemsko rešenje.
13. maj 2018.
- Opet Vučić i opet izjave o smaku sveta, ukoliko prihvati(mo) preporuku MMF-a. Ovoga puta ne priča o najvećim penzijama i onima koji će ostati na nuli, već priču širi izjavom da bi ukidanjem Zakona zapravo onima sa penzijama do 25 hiljada rajhsdinara (RSD) godišnje tako "oduzeli" po dve cele penzije. A on to nikako neće dozvoliti.
25. maj 2018.
- Nakon dvonedeljnog teškog prežvakavanja mozga, Vučić se (opet u Obrenovcu?!) iznova oglašava povodom Zakona o smanjenju penzija. Ovoga puta (zavisno od medija, od kojih svaki tu vest prenosi i tumači na sebi svojstven način), mesijanski uzvikuje da će Zakon biti ukinut, pa ukinut do kraja ove godine, pa ukinut do novembra, pa... tj. da će njegovo ukidanje krajem ove godine predložiti ona ista osoba koja je najavila 80% verovatnoće porasta infarkta i drugih nervno-kardiovaskularnih oboljenja u penzionerskom delu biračkog tela. Kao šlag na tu tortu, Vučić čita "procente koma decimale" povećanja penzija, pa doda da će one biti veće za 25%?! Konačno, kao kandiranu voćku povrh šlaga, on najavi za novog ministra finansija nikog drugog do Sinišu Malog.

I tako je, konačno, predsednik čestitao svim penzionerima Dan mladosti.


Ovde se radi o teškom slučaju indukovane društvene kome.
Pitanje je samo da li je njen krajnji cilj izlečenje ili terminacija komiranog društva.
Kako stvari stoje, slobodno zaboravite na ono prvo.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...