Thursday 29 March 2018

Dim i ogledala, magla i prašina



Prevara!
Obmana!
Današnji dan je posvećen ovim i svim drugim načinima varanja naivnih pomoću dima i ogledala, pravi praznik svih mućkova i pokvarenih opsenara. Inače, fraza "sve su to samo dim i ogledala" (u engleskom jeziku) služi da se opiše način na koji mađioničari koriste razne vrste odvraćanja pažnje kako bi bili sigurni da publika ne vidi ono što se zaista dešava prilikom izvođenja trikova. Što mu je umeće obmane složenije, to će opsenar biti u spešniji u svojim trikovima koje uvaljuje naivnim ovčicama. Najočigledniji primer primene dima&ogledala je tzv. legalizam, onaj neverovatno uvrnut način govora koji pravnici obično koriste kada žele da budu sigurni kako ih niko ne razume šta pričaju tj. ne shvata šta se stvarno događa. Političari spadaju u najveće konzumente tog primera.
Da li i kako proslaviti ovaj današnji "praznik? Pa, pokušajte da se vratite njegovim korenima, naučite neki mađioničarski trik i zabavite porodicu i prijatelje.
U srpskom jeziku se za pomenute veštine ne koristi fraza "dim i ogledala", što ne znači da nemamo našu verziju tačnog opisa onoga što rade mađioničari, pravnici i političari. Ona glasi: prodavci magle i bacači prašine u oči.
Dim i ogledala.
Magla i prašina.
Dan prodavanja magle i bacanja prašine u oči, praznik.

3-u-1: opsenar, pravnik, političar
Pa kod nas je ovaj praznik svaki dan, i to državni!
Nikom nije lepše neg' je nam.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...