Friday, 23 December 2016

Kvaka 26


Iako je prošlo nešto više od mesec dana od pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, sve su brojnije određene neizvesnosti koje se tiču skoro svih bitnih pitanja vezanih za društvo. Njegovu politiku, stavove i ideologiju mnogi naučnici i komentatori opisuju kao populističke, protekcionističke i nacionalističke (op.a. pitanje je šta pojam "nacionalizam" u SAD zaista predstavlja, ali je svakako bliži pojmu "rasizam" nego što je to slučaj u Evropi). Tramp zagovara neintervencionistički pristup spoljnoj politici ali i povećanje izdvajanja para za vojsku, fokusiranje na borbu protiv islamističkog terorizma i agresivno vojno delovanje protiv tzv. Islamske države. Sa druge strane, previše je sumnji u njegove stavove o zaštiti životne sredine, razvoju nauke i obrazovnim standardime.
Neki od kandidata za Trampov kabinet su pripadnici Hrišćanske evangelističke crkve, poput Skota Pruita, koji je takođe u očima javnosti poznat po tome što poriče postojanje klimatskih promena. Majk Pens (novoizabrani potpredsednik) i dr Ben Karson (Trampov kandidat za ministra stanovanja i urbanog razvoja), takođe su pripadnici pomenute crkvene zajednice i poznati kao zastupnici kreacionizma koji u javnosti striktno zagovaraju Biblijsku dogmu o tome da je Zemlja kao planeta stara samo 6000 godina.
Poseban razlog za zabrinutost, po izjavama kritičara, predstavlja imenovanje Betsi Devos za ministarku obrazovanja. Pogodili ste - i ona je evangelista, zastupnik istih stavova.


Skot Pruit (trenutno državni tužilac Oklahome) i njegov pomoćnik Luter Strejndž  (državni tužilac u Alabami) izjavljuju: "Naučnici se i dalje ne slažu oko stepena i obima globalnog zagrevanja i njegove povezanosti sa ponašanjem čovečanstva. Tu debatu treba podsticati - u učionicama, javnim nastupima, po salama Kongresa." Pruit u svom "dosijeu" ima i protivljenje jednakosti polova u braku, zabranu ulaska transrodnim osobama u javna kupatila, zabranu abortusa, kao i javno protivljenje inicijativi za razdvajanje crkve i države na nedavno održanom referendumu u Oklahomi. Takođe, bio je po medijima prozivan i kao pripadnik "tajnovite alijanse" između Republikanskih tužilaca i naftnih kompanija.
Trampova odluka da Betsi Devos bude ministar obrazovanja samo dodaje ulje na vatru. Ona je glavni pobornik uvođenja školskih vaučera, programa kojim bi se javni novac slivao u verske ili privatne škole. Ona i njen suprug, Dik (ehm...) Devos, svoju podršku sistemu školskih vaučera pravdaju delovanjem zarad "unapređenja Carstva Božijeg". Tokom svoje kampanje 2006. godine, Dik Devos je javno pozivao uprave školskih okruga da decu uče o tome kako je Viša Sila stvorila sav život na Zemlji, bez obzira što pojmovi poput "inteligentnog dizajna" i "kreacionizma" ne uživaju skoro nikakvu podršku naučne zajednice.
Sam ton Trampove kampanje zabrinuo je mnoge nastavnike i profesore po pitanju budućnosti obrazovanja u oblasti liberalnih umetnosti tj. nauke, tehnologije, tehnike i matematike (skraćeno STEM, na engleskom). Kvinsi Braun je programski direktor STEM obrazovnih istraživačkih projekata pri Američkom udruženju za unapređenje nauke. On kaže da je predsednik Obama 2011. godine pokrenuo inicijativu za obrazovanje novih sto hiljada STEM nastavnika, i navodi: "Takve inicijative motivišu obrazovnu zajednicu. Ukoliko takve poruke ne dolaze od samog vrha države, pitanje je onda i da li će doći do promena u prioritetima."
Po američkom Ustavu, predsedniku i Kongresu nije omogućeno da diktiraju obrazovne standarde, već svaka od saveznih država sama donosi odluku o tome. Novoizabrani predsednik Tramp je u više navrata najavio da će ukinuti postojeći zajednički nastavni plan koji se odnosi na nastavu matematike i jezika. Sve je više izražena zabrinutost da bi ovakva politika mogla da otvori vrata preispitivanju naučnih standarda i uvođenju kreacionizma i inteligentnog dizajna u škole. Tramp smatra kako porodica, a ne država, treba da odluči u koju (i kakvu) će školu ići deca i da im treba omogućiti da pritom koriste javna sredstva namenjena obrazovanju ali za javno ili privatno obrazovanje - po njihovoj želji.

Protivnici ove ideje ne pristaju na takvo preusmeravanje državnog novca u privatno versko obrazovanje.


***
Dakle, šes' nedelja od završetka izbora, kruciformiranje USAmeristana se nastavlja nesmanjenom žestinom.
Meanvile in USSrbistan, pre desetak dana nam se Kvaka 26 zaglavila u fijoci još jedne od kleronaučnih država poput naše - ovoga puta u USCroatistanskoj.
Farsična nameštaljka sa navodnim protivljenjem Republike Hrvatske otvaranju poglavlja 26 o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, zbog nepoštovanja određenih stavova po pitanju udžbenika za obrazovanje na jeziku nacionalnih manjina (pritom su kukali samo o Hrvatima, ne spominjući i ostalih par desetina nacionalnih manjina u Srbiji) - što baca senku sumnje u iskrenost i realnost upućenih primedbi, i naročito miriše na još jednu od "nameštaljki" koje srBsko-kroatske vlasti kooperativno priređuju za unutrašnje i povremeno spoljašnje potrebe - završiće se na vrlo jednostavan način, čim prođe srbijanska izborna histerija u 2017. godini: Srbija će iz Hrvatske preuzeti udžbenike "podobnog" sadržaja, doslovce ih preštampati u nekoj od ovdašnjih privatnih štamparija bliskih vlasti, uz dozvolu Ministarstva prosvete da taj udžbenik ispunjava zakonske standarde; tiraž će, naravno, biti na nivou broja pripadnika hrvatske nacionalne manjine koji su se tako izjasnili na poslednjem Popisu - jer rabat predstavlja najbitniju stvar u razrešenju cele ove lažno sporne priče.
Poput "problema" sa udžbenicima, tako će biti rešeni i ostali "problemi" koji se spominju u nesporazmu dve susedne i bratske državice. Ska probljem, sve bumo zrihtali. Bre.

Kvaka 26, za naivne domoljuBce

No, problem ne leži u tom "problemu".
Problem, na koji retko ko obraća pažnju, predstavlja rečenica iz izjave predsednika Vlade Republike Srbije koji kaže da "o Poglavlju 26 više neće ni da razgovara". Bravo majstore - tebi mozgožuljonosno Poglavlje 26 se ne odnosi na poštovanje EU standarda za obrazovanje i kulturu hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, već se tiče svih građana ove zemlje, bez obzira kako se nacionalno ili verski izjašnjavaju. To što "niko nema primedbi u EU osim Hrvatske" (citat A.V.) ne znači da kleronacionalistički revizionizam, koji se u sve većoj meri podmeće u udžbenike za obrazovanje na svim nivoima - od osnovnog do akademskog - predstavlja vid poštovanja evropskih standarda.
Površne evrobirokrate se nisu bavile prekrajanjem istorije prilikom navodnog davanja zelenog svetla na otvaranje Kvake 26, zato što je njima dovoljno sledeće:
  • nema veličanja Hitlera, Musolinija i Staljina
  • Tito & Co. ne postoje u udžbenicima kao ozbiljna referenca
  • uloga Miloševićevog ganga (dobrim delom i ovog današnjeg) je prezentovana po principu nit smrdi nit miriše, ali rane devedesetih su još uvek sveže pa ćemo i njega u kantu sa Titom (do daljeg)
  • nema negativnih referenci na ratne i poratne lidere Zapadnih zemalja, što zaslužuje ekstra kosku za dobru kucu
  • poništena je odluka Ljiljane Čolić, nekadašnje koštunjave Ministarke neobrazovanja i kleronauke (ovdašnja verzija Devosove), da se "Darvinovo učenje o evoluciji ne ukida, al' se u obrazovanje uvodi kreacionizam" (doneta 2004. godine)
  • sve je aktuelnije laprdanje o uvođenju vaučerizovanog obrazovanja i u naš burdelj, baš lepo
  • besplatnog ručka nema ni u kulturi, zaradite ga projektnim finansiranjem (budalaština koju u iskrivljenoj varijanti podmeću već godinama domaći ministri nekulture, plašeći "kulturne" radnike privatizacijama i sličnim nebulozama teško poznatim na Zapadu)
Sve ostalo je u nadležnosti lokalnih prosvetnih organa određene države, baš kao i u Americi. Razlika je u tome što ni Srbija ni Hrvatska ne mogu promeniti standarde EU poglavlja po svojoj volji, onako kako je to zamislio Donald Tramp a ove naše usijane plemenske glavudže rado kopirale i "implementirale".Da je kojim slučajem Donald Tramp neki faktor u Srbiji, kladim se da bi rekao isto što i ovi naši poglavari da su kojim slučajem (ludilom) izabrani za predsednika Sjedinjenih američkih država: "Neću više da ni da razgovaram o Poglavlju 26" se na novoameričkom kaže "I will end the existing Common Core curricula standards".
Na našu sreću, ovi naši će morati da ispoštuju Poglavlje 26, šta god laprdali ovde ili preko Save i Dunava. Na nesreću Amerikanaca, njihove budale će pokušati da zloupotrebe sistem koji je osmišljen upravo da spreči to isto. Taj sistem je, do sada, odolevao kroz istoriju (sa manje ili više uspeha) i posle kriza bio menjan uglavnom na bolje. Šta će sada biti, ostaje pitanje na koje ćemo morati da sačekamo odgovor - možda i ne tako dugo.
Rat teroristima smo odavno objavili, obrnućemo i po koju kinticu kroz humanitarni uvoz-izvoz naoružanja, sa verskim organizacijama (svim, uključiv i evangelističku) smo najdobri i najsuper u tolikoj meri da im je sada bolje nego u vreme Kralja & Tita zajedno, na čemu će Tramp i njegovi mozgovi morati da još porade ne bi li nas sustigli. 
Obrazovanje i kultura spadaju među najveće neprijatelje svakog populističkog režima, što se naročito odnosi na široku dostupnost obrazovanja i nauke kao i sve veću multikulturalnost globalnog sela koja ruši standarde zatucanosti svake palanke - od Srbije do Amerike. Biznis, trgovina, bankarske i berzanske špekulacije ne poznaju granice, i to važi podjednako za populističke i autoritarne režime baš kao i za demokratske i liberalne.
Za obrazovanje i kulturu ne važi, već smo rekli zbog čega.
I zbog koga.

I zbogzašto.

Ne kaže se Hrvati već Republika Hrvatska, jedna od članica EU, ali onda izjava nema željenu nacitežinu.

p.s. (20 sati nakon nastanka prethodnog dela teksta)

Zaglavljena Kvaka 26 je danas, posle 11 dana šlajfovanja, konačno odglavljena a ovdašnji izbori još nisu raspisani. Čudo neviđeno! Šta se to drastično dogodilo i promenilo za tih 11 dana u odnosu na 12. decembar, teško da će javnost saznati dokle god ova ekipa jahača bude bila u sedlu. Čini se da je predizborna frka u redovima ovdašnje vlasti veća nego što to izgleda.
Svaki bravar će vam reći da, pre nego krenete u kaznenu ekspediciju čekićem i šrafcigerom po neposlušnim bravama & kvakama, sve to lepo prvo malo podmažete. U podmazivanju se krije najefikasniji lek za zaglavljene kvake i poglavlja. Podmažeš, pa klizi k'o novo.
Bolje tako nego da lomiš kvaku. Vučić to najbolje zna, zar ne?

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...