Friday 20 March 2015

Ružni su ti mejlovi, Petre Jakovljeviću


Možda toga niste ni svesni, ali danas postoje alati za praćenje mejlova koji nekome mogu da omoguće lako praćenje da li ste otvorili neku poruku u elektronskoj pošti, na šta ste kliknuli, gde se nalazite. Google je razvio alat za gmail, namenjen onima koji traže posao, oglašivačima ili onima koji se bave PR-aktivnostima. Ispada tako, da se mejlovi više ne razlikuju od standardnih kontakata, s tim što sada možete dobiti informacije i kada, gde i kako je vaš kontakt pristupio poruci i šta s njom uradio.
Srećom, na mreži se pojavilo kontrasredstvo pod nazivom Ugly Email ("ružni mejl") koje nam ukazuje da li su nam mejlovi praćeni, i to čak pre nego što otvorimo poruku. Instalacija Ružnog je laka, a kada otkrije nekog od Google Čvorovića (Bananatag, Streak, Yeswear) ovo programče doda ikonicu u vidu oka kraj mejla koji je praćen.


Za sada, Ugly Email radi samo na Google Chrome pretraživaču, ali programeri kažu da ubrzano rade na verzijama i za druge web browsere tj. ostale e-mail servise i njihove špijunčiće. Inače, osim Ugly Emaila iste stvari u vašu korist radi i nešto stariji alat PixelBlock.

Steven Tweedie (Business Insider, 19.03.2015):
How to see if my emails are being tracked in Gmail before opening them

***
Jakovljeviću... Pa zar ti stvarno misliš da si pametniji od nas, Jakovljeviću? E pa nećeš, valasigamajci, tako lako ovoga puta da se izvučeš, Jakovljeviću. Ružni su ti mejlovi, ružni i izdajnički! Ogovarali ste nas, ismevali, nazivali raznoraznim imenima na stranim jezicima i latinicom, ubijali ste nam radost i sreću rada za dobrobit Srbije, MMF-a i Svetske banke. E moj Jakovljeviću, pa šta ti misliš da možeš da otvoriš kovertu po prvi put a da ja ne znam njen sadržaj?! Pa jel ti bre znaš kad te Đuro dohvati, ima da te hromira od batina - ovaj, trekovanja, hoću da kažem, da će to da pršti na sve strane! Jel' tako Đuro, hajde reci ovom špijunu? Reci mu, brate.. neeeeeeeeeeee bre da pucaš u taj wi-fi ruter, to je moj a ne njegov, uhvatio sam ga da mi krade signal, baš kako to neko veče preporučiše na trećem Dnevniku!!! 
Pa dobro bre, šta to napravi, crni Đuro... aman. Pa što nam uništi sredstvo veze, kako će ovaj domaći izdajnik i strani plaćenik odsad da radi za naše? I šta sad, ako za ovo čuje onaj žuti džabalebaroš obdusman Janković?


Petre Jakovljeviću, ti si kriv, da znaš. Ko te je tukao po ušima da koristiš Gmail.
Ružan si bre k'o ovi tvoji mejlovi. Nepročitani.
Đuro, brate, nema nam druge - cvikaj žicu.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...