Sunday, 8 March 2015

8.03


Blogpost #803

 
Jedna saudijka, koja je bila žrtva brutalnog kolektivnog silovanja, osuđena je na 200 udaraca bičem i zatvorsku kaznu od 6 meseci jer je na sudu proglašena krivom "zbog davanja izjava medijima povodom tog zločina, ali i zbog nepristojnosti". Žrtva silovanja je pripadnica šiitske manjine u Saudijskoj Arabiji (grupi, prema kojoj aktuelna kraljevska porodica ispoljava otvorenu netrpeljivost pa čak i mržnju), imala je 19 godina 2006. kada se zločin dogodio. Bila je u autu sa svojim prijateljem studentom, kada su dvojica nepoznatih muškaraca uskočila u vozilo, primorali ih da voze do predgrađa gde su nesrećnicu silovala njih sedmorica.


Nju su isprva osudili na 90 udaraca bičem jer je bila u autu sa nepoznatim muškarcem, zato što Saudijski zakon nalaže da ženu u javnosti uvek mora da prati neko od muških članova porodice, inače se to smatra kažnjivom nepristojnošću. Silovatelji su, na opšte iznenađenje, bili osuđeni na po 5 godina zatvora, što se može smatrati lakom kaznom ukoliko se u obzir uzme činjenica da su za ovo nedelo mogli da se suoče i sa smrtnom kaznom. Advokat žrtve se na ovu presudu žalio Vrhovnom sudu, međutim, sud je više nego duplirao njenu kaznu jer se usudila da javno u medijima progovori o svojoj nesreći. U obrazloženju pooštrene kazne, izjavili su: "Saudijski pravosudni sistem dozvoljava žalbu svakome ko ima prigovor na izrečenu presudu, ali bez oslanjanja na medije." Naravno (...) advokat je sklonjen sa ovog slučaja, licenca mu je bila oduzeta, a on pozvan na disciplinsku odgovornost i saslušanje koje je zakazano za kraj marta 2015. godine.
Brojni političari i organizacije za ljudska prava osuđuju ovakvo ponašanje Saudijskih vlasti i reaguju na presudu, zahtevajući njeno poništenje.
- Kada pogledate kakav je zločin u pitanju i činjenicu da je za to proglašena krivom i kažnjena žrtva, to vas u velikoj meri ostavlja iznenađenim i zapanjenim. A Saudijska vlada ima moć i nadležnost da ovu presudu ponovo razmotri i promeni je. (Sean McCormack, nekadašnji portparol Stejt departmenta)
- Ovakvo ponašanje vlasti ne šalje poruku samo žrtvama seksualnog nasilja da ne podižu optužnice i ne bune se; tako se, zapravo, nudi zaštita od kazne i odgovornosti počiniocima. (Human Rights Watch)
Međunarodne organizacije za ljudska prava su u više navrata osuđivale Saudijske vlasti zbog ovakve situacije u pravosuđu te Kraljevine. Smatraju da Saudijska Arabija uporno sprovodi represivnu politiku koja guši slobode govora, udruživanja i okupljanja.


Da li ova dvojica posle svakog sastanka koji završe rukohvatom, peru ruke - svako iz svog razloga? Čisto sumnjam, zaista im dobro ide to što rade.

Shodno laprdanju dežurnih tumačenja reči Prorokovih i sprovoditelja Šerijatskog zakona, nije ni čudno što se ovakve besmislice dešavaju u Saudijskoj Arabiji, koja otvoreno pretenduje na mesto opšteg i jedinog lidera svih muslimana sveta, iako su samo savremena tehnološka čuda ono što na površini razlikuje Rijad od Kandahara. U tome imaju otvorenu podršku Zapadnih sila (čitaj Amerike) jer to "pomaže u borbi protiv islamskog terorizma". Saudijski multimilioner i rahmetli lider Al Kaide je primer koliko je to zaista tako.
Prorok (navodno) kaže da je "žena kriva (odgovorna) za silovanje, jer u sebi nosi greh, njeno telo je instrument zla, greha i nečistoće. Samo je muškarcu dozvoljena seksualna požuda i ispunjenje iste; žena, služeći muškarcu, istovremeno služi Alahu."

samo nek' je pristojno

Pošteno rečeno, ovo baljezganje se najvećim delom može pripisati i pravoslavnim, katoličkim i judaističkim propovednicima mržnje u ime Vere Ljubavi. Nema razlike za žrtve silovanja u Saudijskoj pustinji ili nekoj srbijanskoj zatucanoj palanci. Nikakve.
Zanimljivo, niko od dušebrižnika koji tvrde da je žena kriva za sopstveno silovanje, nema komentar kada je žrtva silovanja muškarac (od strane muškarca, naravno). Verovatno su i za to krive žene. A ko bi drugi.
Zanimljivo je i to, da žena u politeističkim i neznabožačkim zajednicama još uvek ima daleko važniju ulogu i zaštitu, nego u onima koje se kite tzv. jednoboštvom. Jedan k'o nijedan, što bi rekla deca ali i prost, neuk narod. Pučanstvo, da prostite.

***
Na planeti Zemlji, danas, još uvek ima više žena kojima je 8. mart nesrećan, umesto da bude obrnuto. Najblaže rečeno, 90% je tako zahvaljujući onim budalama sa XY hromozomima, da citiram Proroke gluposti. U stvarnosti, taj procenat je apsolutnih 100.

08.03.2010 - 100 x 8 #341
08.03.2014 - 100 + 4 #615
+

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...