Sunday 27 January 2013

Otisak Nedelje 27.01.2013.


Od ovakvih predloga zaista boli glava.

Predlog #1 - Unija praznih skupova


Ovaj letak je bio aktuelan krajem devedesetih godina, pred samo NATO bombardovanje. Tada se pod skraćenicom DS podrazumevala jedna zaista Demokratska Stranka. Nešto sasvim drugačije od ovog čuda koje se danas kiti tim inicijalima. Stranka koja se prvo bavila uterivanjem članstva, pa posrnula baš zbog toga, danas se bavi isterivanjem veštica da bi pala još niže. Isteruju uglavnom ono malo preostalih koji su delili ovaj letak kada je bilo vreme za to. Napuštaju ih oni koji u doba tog letka nisu ni smeli, a neki ni hteli, da pomisle na članstvo u Nekada Demokratskoj Stranci. Proglašavali je izdajničkom, veselili se 12. marta 2003. godine, pravili koalicije sa koštunjarama i komunjarama, umesto cveća zabijali svake godine kolac u Zoranov grob.
Danas se DS preselila na sliku sa letka, zajedno sa ostalom bulumentom "stranaka".
Potpis uopšte više nije potreban - zna se ko je još jedino preostao, na dnu.

Predlog #2 - Pogledi, pogledi


Slobodno tumačite ove poglede kako god hoćete, nećete pogrešiti.
- Ovaj naduvani slon misli da je veći od makovog zrna...
- Paz' mala, stisnut ču ti wuku tako da češ se palit namene i posle petoga oktobwa.
- Kako je lep i pametan ovaj gospodin Šef. Volim ga skoro ko Staljinovu sliku ispod uglja, u Ilijinom podrumu.
- Hm, ovaj mali mi je sve više sumnjiv...
Kada vidim spisak ministara iz "Vlade nacionalnog jedinstva" - i kofa je plitka. Kada vidim ovaj današnji, petnaest godina kasnije - preliva. Velja Ilić, Mlađan Dinkić, Goran Knežević... teorijski, spadaju u one koji su (valjda) delili gornji letak, a gle ih sad!
U Srbiji istoriju uvek pišu, ne pobednici, već oni koji u njoj uopšte nisu učestvovali.

Predlog #3 - Igrarije u pesku


Profesor na FPN, Dušan Pavlović, koristeći teoriju igara uz prstohvat političke statistike, pokušava da objasni verovatnoću a time i razlog mogućih vanrednih izbora koji bi mogli da zadese Srbiju u 2013. godini.
Evo kako završava tekst "Zašto još nema prevremenih izbora?" na svom blogu:
Ako se procenjuje da demokrate mogu da idu još na dole (ili da se čak pocepaju), možda je pametnije sačekati još malo.
Pretpostavka je opravdana. DS se danas nalazi u sličnoj situaciji u kojoj se nalazio SPS posle 5. oktobra. Malo stariji čitaoci se verovatno sećaju kako su ceo oktobar, novembar i decembar 2000. godine proveli šokirani, čitajući u novinama o zloupotrebama i korupciji Miloševićeve vlade. To je rezultiralo debaklom SPS-a na decembarskim izborima na kojima su dobili tri puta manje glasova nego u septembru iste godine.
Moja pretpostavka je da naprednjaci čekaju upravo to. Kada se proceni da je DS dotakla dno, i da odatle može samo nagore, izbori će biti raspisani.
Političari se u Srbiji igraju, čak kockaju sudbinama nekoliko miliona ljudi. Tzv. teorija igara čak i samim svojim nazivom toliko mnogo govori o našoj stvarnosti.
I dalje stoji otvoreno pitanje: Ko drži u rukama dobitnu kombinaciju?
Štagod to zaista značilo nekome ko ovde živi.

Predlog #4 - Nacirekcija


Konačno je razotkrivena tajna erektilne (dis)funkcionalnosti kod antropoidne sorte homo nazierectus. Radi se o savršenoj usklađenosti nekoliko ekstremiteta, koji parno deluju čak i prilikom parenja. Doduše, još uvek nije utvrđeno šta se na ovaj način uparuje kod ženskih pripadnika ove sociopatološke grupe. A nije da ih nema, čak i u Srbiji. U poslednje vreme baš vrište po medijima, dobijaju tikove jer još uvek ne smeju javno da konzumiraju omiljenu nacirekciju, pa zato bez ruku onanišu po NVO sektoru i nepodobnim pojedincima.
I grizu obraze, svi se pojedoše od velikog iščekivanja komande "drž!".

Predlog #5 - Three stooges


"Tri Ugursuza" (The three stooges) su likovi iz istoimene TV serije i nekoliko filmova, prikazivanih u Americi, između 1930. i 1958. godine. Reinkarnirani su u istoimenom holivudskom rimejku iz 2012. godine. Ali, ne samo tako...

Postoji i bolidvudska verzija, obznanjena 26. januara 2013. godine i namenjena striktno za domaću upotrebu. Tri ugursuza nameravaju da svojim budalaštinama prekriju teritoriju Velike Srbije, umanjenu za delove Hrvatske i Makedonije. Računaju i na sibirske sponzore, jer kao takvi, naravno, nikada ne mogu da budu domaći izdajnici i strani plaćenici. Pardon, plaČenici, da citiram Čedomira AntiČa.

Ne razumem zašto ovo rade, kada već imaju DSS. Ili su ipak Drkoštunici dobri samo kada laju van njegovog dvorišta? Poput ostalih dermoparazita u ovom društvu.
Tri domaća ugursuza - Čedomir, Vuk i Boris.
Jbt, tek sad ukapirah foru...

Predlog #6 - Smrt fašizmu


27. januar je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, dan kada je 1945. godine oslobođen nacistički logor Aušvic-Birkenau. Dan kada je istina svom snagom pokuljala iz tog pakla u lice celog Sveta, koji je dotad u neverici okretao glavu od priča o Zlu. Svaka slika i najmanji predmet iz Aušvica još uvek odišu užasom koji je osetila svaka od preko milion žrtava ludila koje je obuzelo Nemačku tog doba, i to samo u tom jednom Pogonu Smrti (a kojih je ukupno bilo stotinak). Posledice su ostale neizbrisive, i još uvek na njih nailazimo.


Ova fotografija je snimljena 1947. godine u Poljskoj, u jednoj instituciji za zbrinjavanje dece sa psihičkim problemima. Devojčica se zvala Tereza (na tabli piše Tereska, što bi na poljskom otprilike značilo Terezica). Odrasla je u nacističkom koncentracionom logoru, i nekim čudom preživela Pogrom. Kada su joj rekli da nacrta svoj dom, ovo je bio rezultat. Poslovica kaže "dom je tamo gde ti je srce". Pitajte se doveka nacidioti, šta su to vaši "ideolozi" uradili tom detetu da ovako vidi svoj dom, svoje srce.
Tako izgleda život kada vam ga kroje fašisti, kako neskriveni tako i oni prikriveni, daleko podmukliji od uličnih bandi ćelavaca. Zlo se ne može nikada sakriti, pojaviće se kad tad na površini. Crno na belo ili kredom na tabli, svejedno.
Da, smrt fašizmu.

Predlog #7 - Šabačko klizište


Konačno je pao drugi ovozimski sneg i čuveno šabačko klizalište u centru Negotina ponovo radi, na radost dece i političara. Ono, jeste da ga ovde svi zovu "klizište" a ne klizalište, ali to je manje bitno od šabačko-negotinske spone koja klizi i puca pa cepa. Svako, ali baš svako ko se dohvatio "polovnog klizališta nabavljenog 2009. godine iz Šapca" (citiram zvaničnu formulaciju opštinara prilikom ove istorijske nabavke), na kraju je puko kao zvečka: Dušan Petrović (advokat iz Šapca) je obezbedio tu "nabavku", a sada klizi u političku propast i od njega svi okreću leđa i nos; potonji konzument je bio šef negotinskog privremenog organa Đorđević, koga je njegova DS 'ladno eliminisala čim su ga izmuzli više od sanske koze, tako, da mu ni šabački patron više nije mogao pomoći; oba DS-direktora JKP "Badnjevo", koji su se zajebavali s tim klizalištem, takođe više ne žuljaju dupeta u fotelji iz koje su skliznuli. Dakle, javlja mi se, da ovima koji danas sede u Opštini nema spasa. Klizište će i njima doći (političke) glave, i to svima u paketu. Jednostavno, to je istorijska neumitnost potvrđena u praksi. Mislim da na to nećemo čekati "sedam i po godina", koliko "je prošlo od smrti Svetog Save", zato što se jezički lapsus i da nekako pregrmeti, ali lapsus u glavi je nepopravljiv. A političko klizanje na krutim i staklenim nogama, zna se, ne traje dugo - i to je istorijska neumitnost, takođe praktično potkrepljena.
Klizište...
Zaista, negotinska deca nisu mogla da nađu bolje ime za ovu igrariju odraslih.

***
Dana 25. januara 2001. godine, Zoran Đinđić je izabran za prvog postmiloševićevskog i demokratskog Premijera Republike Srbije.


Svih sedam predloga za Otisak su na neki način povezani sa Njim. Neki kao uzrok a neki kao posledica sudbine koju su silom naturili i Zoranu Đinđiću i celoj Srbiji. Ko? Pa, imate ih gore, u predlozima, nađite ih. Čak se i ne kriju, misle da su uradili nešto pametno.
Da se razumemo - pritom ne mislim na Dušana Pavlovića, nego na one o kojima je pisao; još manje na malu Terezu, već na neljude koji su joj život pretvorili u užas.

Zoran je i dalje daleko iznad svih tih parazita, i zato nije niti može da bude predlog.
Samo Otisak, za još mnoga vremena koja su pred nama.

3 comments:

Marvin said...

Otisak broj šest je sigurno najupečatljiviji. To zlo nikada ne spava i upravo smo svedoci kako kroz drugačije forme ali sa istim ciljevima buja u Srbiji.
Nego mnogo si strog prema centrali DS-a, pa nije prošlo ni dva meseca od izbora novog rukovodstva. Čak i ovi na vlasti zaslužuju 100 dana, a ne opozicija. Meni je stvarno šizofreno da se mediji više bave i napadaju DS nego stranke na vlasti.

Radmilo Kračunović said...

Novo rukovodstvo DS nije donelo ništa novo osim nastavka unutarpartijskih egzekucija. Imali su oni više od osam godina da ne postanu ovakvi su danas, pa su ipak postali naopaki.
Mediji pod autocenzurom i kontrolom svih vlasti uvek kantaju opoziciju i to pokazuje da ni ova vlast nije toliko čvrsta i sigurna u sebe, koliko bi oni hteli da javnost u to poveruje.
DS je najveći krivac što su ovi i ovakvi na vlasti, kao i najveća prepreka da se takvi oduvaju za sva vremena. Sve dok DS ponovo ne postane Demokratska Stranka, a ne DSPS, pojmovi 'moral' i 'poverenje' su nemogući u istoj rečenici sa njima takvima.

Marvin said...

Unutar stranačka egzekucija je neophodna posle svega što im se izdešavalo u zadnjih četri godine.
Moje mišljenje je da su na dobrom putu da se vrate tamo gde i treba da budu, što ne znači da sam ja u pravu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...