Sunday 15 May 2011

Otisak Nedelje - 15.05.2011.


Nema drugih predloga za Otisak ovoga puta. Jednostavno, sve je besmisleno, pada u vodu pred pričom koja sledi.

Uzalud su se mnogi trudili da im lik ili delo osvanu ovde. Džaba bilo obretenije glave Bin Ladena, East Weekend Fest u Boru, Tomina stiroporska dijeta do Lazareve subote, krečenje Simpa i regulisanje saobraćaja u pešačkoj zoni koje su sproveli mladi LDP Negotin, današnji najdemokratskiji izbori u istoriji Srbije (koji traju zapravo šest dana) za predsednika LDP gde AMA-BAŠ-SVI članovi partije mogu da izaberu Čedu za poglavicu, najava ukidanja Belog šengena i vraćanja tako nam dragih&milih viza za ulazak u zemlje EU, Cecine sise i Karleušina usta, srboslavni bojkot severne tribine na Derbiju i crno-bele sudijske nameštaljke u nečemu što još samo neobavešteni zovu domaćim fudbalom, Noleđole, posle nekoliko mirnih godina ponovo zapaljena deponija u Negotinu, bitka za Libiju koja i dalje traje, bombaške dojave po Beogradu, prvomajskouskršnji pokolj stočnog fonda, novi/stari poverenik lokalnih demokrata, najezda lekara na liderska mesta po negotinskim partijama...

Jokbre. Niks.
Postoje neki drugovi koji su nenadjebivi.

Elem...

Đorđe Stanojević (1858-1921)

Rođen je u Negotinu 7. aprila 1858. godine, gde je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju, a zatim više razrede gimnazije i Veliku školu u Beogradu. Na Visokoj školi studirao je na Prirodno-matematičkom odseku gde je pokazao vanrednu sklonost i nadarenost prema prirodnim naukama, zbog čega ga je nakon završenih studija 1881. godine tadašnji ugledni profesor Kosta Alković zadržao za asistenta-pripravnika na katedri za fiziku. Tu je ostao i radio do 1883. godine, a po položenom profesorskom ispitu iz fizike, mehanike i astronomije, Ministarstvo prosvete postavilo ga je u Prvu beogradsku gimnaziju za profesora fizike. Zbog svojih rezultata koje je postigao, od strane Pariske opservatorije dobija poziv da učestvuje u naučno-istraživačkoj ekspediciji radi proučavanja Sunca, u Petrovsku gde je proučavano potpuno pomračenje Sunca, a dve godine kasnije i u drugoj naučno-istraživačkoj ekspediciji radi proučavanja Sunca i termičkog spektra, u Sahari. Po povratku u zemlju 1887. godine postavljen je za redovnog profesora fizike i mehanike na Vojnoj akademiji, a 1893. godine za redovnog profesora eksperimentalne fizike na Velikoj školi u Beogradu. U burnim ratim godinama, 1913. postaje rektor Beogradskog univerziteta i na tom položaju ostaje sve do svoje smrti 24. decembra 1921. godine.

(izvor: Scribd user mperac, tekst o Negotinu)

***
OK, ovo je deo jednog đačkog rada u kome ponešto piše i o Đorđu Stanojeviću, poznatom srpskom naučniku, pa još i Negotincu pride. Pa? Pa - ništa. I svašta. Ovako nešto sigurno ne bi umeo da napiše a još teže da pročita onaj na koga se današnji Otisak odnosi.
Đorđe Stanojević se u nekim tekstovima spominje i kao prvi srpski astrofizičar.

No, da pređemo mi na pravu stvar.
Pre neki dan beše Dan opštine Negotin. Da budem picajzla, tj. precizan - u četvrtak 12. maja. Narafski, sa sve pripadajućom mu Svečanom sednicom u Domu kulture.

Ne radi se ovde o tome kakva je veza najvećih donatora lokalne DS sa laureatima ovomajske nagrade; ni fuckoff koji je priredila Garnitura našoj sugrađanki koja je nosilac nekakve javne funkcije u Francuskoj što na svakom koraku baš mora da spomene kako je iz Srbije i Negotina (baksuz neki, šta joj je?); ni o tome da su naše pčele srale med pa israle nagradu na bankovni račun NVO "Udruženje pčelara" koje je najzaslužnije za razvoj preduzetništva, punjenje budžeta, porast broja zaposlenih u opštini i najveće ikad uočeno poštovanje Zakona o radu i PDV-u. Ne, ne radi se ni o Svečanoj sednici SO Negotin na koju su bile pozvane baš SVE (parlamentarne i vanparlamentarne) stranke u Negotinu osim LDP-a, za šta Radmila tvrdi da ima i dokaz. Ne radi se ni o dobitniku kome je ona motka o koju je okačen mikrofon prekratka - pardon, stalak. Niti o pratećem horu koji je izgledao kao da mu je stajling radio Enver Hodža lično. A ni o tome za koliko je zvanica i za čije babe maslo priređeno potonje prežderavanje i folk-vrištanje u hotelu INEX.
Ne radi se više ni o tome kako ova palanka uporno odbija da nazove jednu ulicu po prof. Kruni Spasiću (valjda stoga što i on ima veze sa Francuskom - kome se pa u ovom leglu beščašća i anomije jebe za francuski orden Legije časti i njegove nosioce). Ne vredi više ni da spominjem apsolutno odbijanje da se pokrene rasprava o preimenovanju ulice 12. Septembar (taj datum ama baš ništa nikome ne znači jer je lažno predstavljan kao dan odlaska nemaca 1944. a ne dolaska Crvene furije), u ulicu Zorana Đinđića, premijera čija je Vlada 2001. godine našoj opštini dala sredstva za kompletnu rekonstrukciju baš te ulice. Smejali su se akciji "Asfalt za demokratiju", a danas jurcaju kao sumanuti tom istom ulicom?

Joks bre. Ništa od svega navedenog.
Radi se o tome da je onaj što konstantno nešto konstaNtuje ovoga puta Đorđa Stanojevića nazvao austrofizičarem.

Ovaj grad baš nikako nema sreće sa #1 lokalnog Parlamenta: jedan je pričao kako su "na ovu livadu za slobodu život dali mnogi Krajnici" i da "ovo nije Lok Anđelos pa da se ne zna kolko je široka prikolica na traktor", još jedan je držao govor u spomen "druga Hajduk Veljka", pa je jedan pričao o tome da li i kako mu je njegov novoizabrani potpredsednik u školi "poklonio pet da može posle da upiše fakultet", jedan je bušio Nobelovu knjigu, a jedan bio sve vreme zbunjen i stalno se bojao ludih oko sebe.
I sad ovaj, poslednji jedan.
...
E pa secite me gde sam najtanji ako na pitanje "Šta je to bre austrofizičar?", taj jedan ne bi dao sledeći odgovor:
"To je onaj šta otišo ko gastarbajter da radi fizićki poslovi na bauštel u Beć."
Ponelo ga gradivo, nije on kriv. Bliži se 31. maj, dan kada lokalne glavešine idu u Austriju da malo obiđu klubove gastosa i agituju da se za njih glasa u znak zahvalnosti što je Beč jedini naš grad kome se stanovništvo konstantno povećava. Za Beograd više nisam siguran da je tako.

***
Pa dobro bre, ima li ovaj post uopšte nekog smisla i poruke, osim konsta(n)tacije konstantne prepametnosti brojeva jedan?!
Ima.
Ono o čemu sam pisao 2008 i 2009. Dosadiše mi više sopstvenom drskošću i bezobrazlukom, ignorisanjem i odbijanjima. Svi odreda.


Neka se zna:
Građanski Krug na blogu pokreće raspravu o preimenovanju ulice 12. (sa J) Septembar, ne u 12. Maj (sa J) nego u ulicu dr. Zorana Đinđića.
ZA ili PROTIV, ali samo argumentovano i bez lupetanja. Takođe bez J, naravno.

Drž!

17 comments:

Anonymous said...

kao prosvetni radnik ZA za promenu , i to zarad nakaradne jezicke nepismenosti. Bojim se samo da ce neko ko bude farbao drugu tablu sa nazivom ulice, da ko po pravilu, uprska pa se jos vise obrukamo. Kada vec govorimo o tom 12. septembru, i osnovna skola koja obrazuje decu sa smetnjama u razvoju nosi ovaj nesrecan naziv. Pre par godina , bivsi direktor Voja Kozicic pokusao je da promeni ovu pricu ali ocigledno bezuspesno. Nisam pristalica menjanja istorije. Sto nam je to nam je nase je, rodilo se ljuljaj ga , ali ako je datum samo u arhivskim spisima, vise se i ne slavi ... za sam da promenimo.
D.

Marvin said...

Za. Moram da priznam da me je "sezonsko" menjanje naziva ulica oduvek nerviralo, medjutim to ovde nije slučaj. Obzirom da se radi o čoveku na čija dela i misli stalno treba podsećati, podržavam.

Senad Hayfield Poljo said...

..Ja sam ZA da se menja ime ulice,a i ime škole.Ali,molim vas nemoj te onda da se i škola za decu ometene u razvoju zove po Dr.Zoranu Đinđiću,bilo bi škakljivo...ali,pak mislim da mi treba još što-šta toga da promenimo i da su imena ulica jedne obične"komunalije"u odnosu na ono šta u stvarnosti i realno ŽULJA našu Varoš,a i Državu naravno-a,to je gde smo,šta smo,ko smo,kuda idemo,kako živimo???

Anonymous said...

ZA svakako ali za naziv ulice Nikola Tesla ili Teslina kako to vec ide.

Radmilo Kračunović said...

Da pojasnim još jedared: Razlog za preimenovanje konkretne ulice (koja se nekada zvala Takovska) je donacija Đinđićeve Vlade za njeno uređenje, bez ikakvih zadnjih politikantskih i patetičnih namera. Mislim da je to mnogo čvršći razlog od onog kojim su to uradili sa bulevarima u Beogradu i Nišu.
Isto važi i za ulicu sa Teslinim imenom. U Negotinu takva ne postoji, dok je u Prahovu ima.

Radmilo Kračunović said...

Evo, kada je već pomenuto, imam predlog i za Teslinu ulicu:
Neka to bude ona koja iza OŠ Branko Radičević spaja 6 stambenih zgrada koje se u Komunalnom vode kao Lamele 1-6 u Naselju Rastoka. Čini mi se da je u planu daljeg širenja tog naselja predviđeno da izgradnjom novih zgrada (ehm...) ta ulica ide sve do Badnjevske, negde između Vodne zajednice i kasarne.

Sinisa Mirovic said...

slazem se i Zorana DJ.i za Teslu moze i treba,oni su obelezili jedan znacajni deo srpskog bica,a ovi sto treba da se sklone za njih jedva i da je cuo neko u Negotinu,a kamoli dalje,mislim na razne heroje sa jednim ispaljenim metkom.

Valter said...

Želim puno da pozdravim Laleta. Ovaj post sam malo duže čekao, tako da ću sada polako da ga iščitavam, da duže uživam u njegovom pisanju.

Anonymous said...

Predlozih Teslinu upravo iz razloga koje si pomenuo.
Tirkizno plavo

Anonymous said...

Ja sam za preimenovanje ulica, to treba da se obavi. Ali takođe smatram da je to trenutno totalno nepotrebno i nema nikakvog značaja. Mene lično kao najprosečnijeg stanovnika ove palanke (mislim i na Srbiju i na Negotin) zabole dal' će ulica da se zove ovako il' onako. Još će ispasti gore njesra ako se promeni naziv, zato što će onda i stanovnici te ulice morati da menjaju lične isprave i ostale dokumente pa će da malo pune budžet ovim diletantima iz opštine i republike. još jedan argument dajem, Đinđić je bio političar i uvek samo političar. Drugi znameiti Negotinci po kojima bi trebalo nazivati ulice su ipak bili i malo mnogo više od političara. Bilo bi sramota dati ulici njegovo ime zato što bi jedna crvena politika zamenila drugu žutu politiku, a i nije Đinđić jedini koji je gradio Negotin i ulagao u njega. Postoji i intelektualno ulaganje i zaduženje kojim se ponosimo i danas zahvaljujući našim pregaocima ;)
Miki

Valter said...

ZA. Samo što mislim da ni to ne možemo da uradimo. Jednostavno, ne postoji dovoljna energija mlade, moderne inteligencije da bi to ostvarila. Ili bilo šta drugo ostvarila. Što se pčelara tiče, znajte da je mnogo teže baviti se privatnim biznisom nego raditi u državnom sektoru/lokalnoj samoupravi. Firme se zatvaraju, čak se i buvlja pijaca polako gasi. Kineske radnje niču. Politikom se bave inspektori, doktori i druge državne službe. Niko se ne interesuje za stanje privatnog biznisa. I lično smatram da je to hitno pitanje za lokalnu samoupravu. Pogotovu za članove DS-a.

Radmilo Kračunović said...

OK, Đinđić jeste bio političar štagod to u nas značilo, i kao premijer jeste dao pare za neku ulicu u Negotinu, a koja će to biti odlučili su Jović, Vučićević i ostala bratija iz tadašnjeg privremenog veća.
Argument ima smisla, što da ne.
Kao i to, da je on više pričao o tome kakva Srbija treba da bude nego što je činjenično uspeo da uradi na tom planu. Zašto je to tako, svi znamo.
Mada, po takvoj logici ispada da Tesla nije ništa uradio za Negotin, kao ni General Isajev, IX Brigada i Krajinski odred, Đuro Horvatić, Aga Rogožinarević, Stanko Paunović, Milentije Popović, Vera Radosavljević, Branko Perić, Piki, Lola Ribar i ko zna ko sve još. Kalabić i Draža, pride.
Dakle - znameniti Negotinci.
Znamenitim Negotincima se ne dodeljuju majske nagrade. Siromah Mira Nešić, jedva mu dodeliše jedno sokače blizu vašarišta. Kruni Spasiću ni toliko. A gde su Vlada Čukun, Mile Zevalo, Josić, svi Jotići, doktorke Natalija i Bosa, matori Gedža sodadžija, Tasa frizer, kafedžije Gera i Mile Lopov, fudbaler Goran Drulić, novinar Dragoš Ivanović, Adam Puslojić, Trkulja, Željko Marinović...
Btw, ko je to gradio Negotin i ulagao u njega poslednjih godina - Tončev, Saša Zidar i slični? Barbaroš, koji brže zatvara firme nego što ih kupuje?
Stoje argumenti i za i protiv, ali ponekad je dovoljno nekome reći jednostavno "hvala" pa makar i na takav način. Zoran je mogao ladno da kaže "nema za vas u Negotinu ništa, niste znali da nas izaberete 2000, pa ni 2001, i uvek vam je kriv đavo". Pa ipak nije. Za razliku od ovih današnjih koji ga se sve manje prikriveno gnušaju. Jer ih i mrtav podseća na to koliko su nesposobni i koliko su ga mrzeli dok je bio živ.
A danas su žuti.
To da je privatno preduzetništvo činjenično jedino preostalo što puni budžet, jasno je svakom iole razumnom Negotincu.
Ili ipak nije?

Anonymous said...

Ja sam lično ZA , dosadilo mi je brate . Živim u ulici sa falš datumom kobajagi istorijskog događaja već 36 godina , otkako je moj otac dobio mali prahovski stan i ja tako dosada ostao u njemu . Još kao klinac nisam voleo ime ulice u koju smo se doselili , a preselili smo se ovde iz dedine kuće u karađorđevoj ulici . E jbt , Karađorđe , kako to je to zvučalo u klinačkim glavama . A posle kad me pitaju gde stanuješ , ja sam uvek na brzinu promrmljao dvanes septembar , onako od sramote . Kako neki bezvezni datum može da bude ime ulice uopšte.
A sigurno me neće biti sramota da moja ulica nosi ime Zorana Đinđića ,čak šta više biću ponosan na tako nešto !
nerangt ... !

Anonymous said...

Ma sve sami kurci palci. Ovde treba neko da bude pokojan, da bi postao velikan, nista za zivota. Dok je Djiki bio ziv svi su komentarisali da je obican djilkos i da nije bilo Kostunjavog Sloba ne bi skiknuo! Za Veljka Hajduka postoje price da je bio veliki zenskaros , ispicutura, baraba!
Pa cak i Mocart, a i Gog Van umrli su ko poslednji olosi a da im se ni grob ne zna!!! A i mnogi drugi koji tek kad se povampire postaju toliko cenjeni i "veliki".
Kako rece Njegos: Ko dovijeka zivi imao se rasta i roditi!
To se bas nekako ne uklapa u profil ovih nasih ovovremenskih politicara!?! Ma grabi brate dok mozes jer ce posle neko drugi!
Eh, majske nagrade koje se dodeljuju za posebno isticanje u drustvenom zivotu naseg lepog grada, pa cek sto je ne dobi Gerovka. Pa zar se ona nije svojim zalaganjem posebno istakla u tome kako nas grad i opstina izgleda, bez nabrajanja postignutog. Sad ce neko da kaze ovo je neko njen, ma nije to u ? pa sigurno se nije Janja ili ti pcelari ili ne znam ko jos zalozio vise od nje, braco budimo realni! Bitno je da su tu bili metuzalemski predsednici opstina koji su za vreme svog predsednjikovanja samo otkrivali neke spomenike i nista drugo.
I niko, ama bas niko ne priupita gospodju Vojinovic Draganu koji je to recept da se dobije orden viteza, vec je samo za njih bitno koliko to para donosi!
Eto to smo mi...

Radmilo Kračunović said...

Ovaj anonimni komentar nije prošao moderaciju:
"Lale zasto ne objavis moju pitalicu?! Koja je razlika izmedju M....." itd.

Zato što nastavak teksta može da se svrsta u prikriveni govor mržnje uperen na jednu nacionalnu manjinu a takođe može da posluži za privatnu tužbu za klevetu. Vrlo anonimno duhovito.
Kada bi taj M na svom blogu (...) pustio ovako nešto napisano na moj račun, ja tačno znam kako bih ga odrao na sudu od kazne. Eto zašto.
Samo se potpiši punim imenom i prezimenom i puštam štagod napišeš.

Anonymous said...

E bas da ne bi Gerovka dobila majsku nagradu ili mozda ulicu. Da ne preterujemo. Jos i Busi nacelnika da ishvalimo pa smo kompletni.

Ж. Р. Драгишић said...

Mislim da bi trebalo promeniti naziv te ulice, ali ne zbog toga da bi sada nosila naziv 12. maj. Moj razlog je mnogo jednostavniji. Naime, ima tome dvadesetak godina, kada sam, radći na, sada pokojnoj STV, u nekoliko autorskih emisija pravio priloge koji su imali cilj da nadležne prizovu pameti i uklone to "pravopisno ruglo". Međutim, nisam ni za to da ulica nosi ime dr Zorana Đinđića. Iz dva razloga. Prvo ta ulica je najružnija ulica koju Negotin ima i bilo bi neumesno da ona ponese ime čoveka koji je ubijen vodeći bobu za demokratske promene. Drugi razlog je taj što će neko, ponovo, napraviti grešku, pa staviti na tabli sledeći natpis : "Ulica dr. (ili DR, ili DR. Zorana Đinđića". A onda će nam trebati, ponovo, čitava večnost da ispravimo tu pravopisnu zavrzlamu. A nagradno pitanje bi moglo da glasi: Gde je tu greška?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...