Thursday, 2 September 2010

Počela škola...

Baš stvarno, počela škola.
Ali ne ona srednja građevinska, ta je zatvorena na proleće. Mislim škola, jelte.
Počela je ona obična škola, za decu i to stvarnu a ne onu iz Skupštine Opštine.
Bacam poseban naglasak na nastavu srpskog i likovnog.
I na Građansko nevaspitanje.

Nismo dunđeri ali hajde da se bavimo lokalnim zidožvrljotinama.
Zažmurimo i na tren zamislimo da su zidovi i fasade zgrada po Negotinu školske table...
I da svaka tabla pripada jednom razredu osmoljetke.

I razred: Prvi mural u Negotinu

Taj čuveni prvi negotinski mural naslikan je 2001. godine na zidu kuće koja se nalazi na uglu Obilićeve i Knez Mihailove ulice. Tu je nekada bio dućan u kome su se kupovale kape, šubare i slična pokrivala misli, koji je kasnije srušen (ostadoše samo one crvenožute pločice da najave buduću koaliciju onih koji su se te 2001. međusobno izrotirali na vlasti). Rupe za kablove su postojale i tada, ali one nove, zagipsane delo su ruku bezmozgovića koji bi da kroz mural, pardon zid, provuku creva za klima-uređaje.
Potpisi nisu autorovi.

II razred: Razglednica

Zapravo, radi se o poleđini nekadašnjeg Negotinskog Fokusa (konkretno br.2) iz 2005. godine. Сребреnica, kerolovci, bela Srbija crnih noktiju i žutih zuba, ocila und schwastika ... i ostale nacipatriotske nebuloze, još uvek krase zidove ove palanke. Čast retkim izuzecima, gde toga više nema.

III razred: Market JNA

Moram da kažem da se u III razredu uči novi predmet - Ziodometamorfoza. Razvojni put zida na Marketu JNA ... a tek što mu ime paše uz one prve žvrljotine - dgjbm!
Od srbonacištrojpatriotskih bljuvotina, preko prepucavanja Sever-Jug pa sve do Snage U Nama.
Ovo poslednje daje nadu da ipak ima šanse za ovaj grad, u njegovoj deci.

IV razred: Sever-Jug

Koliko god da sam na strani FK onih sa Severa, ovde se vidi sva neinventivnost Severaša u Negotinu. Ceo grad je izmasakriran Nejakim Urošem, bakljohraniteljem nekog policiota, dok Južnjaci to ipak rade sa više stila. Procenite sami, na kraju.
Upamtite taj crveni sprej, biće ga još do kraja školovanja.

V razred: V-8

Ne, naslov nema veze ni sa osmim odeljenjem petog razreda, niti sa nemačkim mlaznim raketama. Jednostavno radi se o dvema stranama iste zgrade, čuvene V-8 u naselju Borska.
Nekada su obe bile patridiotski ukrašene.


u

Strana zgrade prema Karapandžinoj ulici je doživela zidometamorfozu, u nešto.

Strana prema ulici Generala Pavla Ilića i dalje ne liči ni na šta. Bedno do bola.

VI razred: Ped ...ologija

Prolaz između zgrada broj 8 i 10 u ulici Dvanajestog septembra.

Na kraju školske godine, u junu, crveni sprej nije uspeo da završi razred jer je pao iz predmeta Ped... tj. bežibreideneko! Mislim da se tako zove taj predmet, "Fizičko nevaspitanje"?
Stvarno, Pedologija je nauka o tlu i uče je u Srednjoj poljoprivrednoj školi. Pa kako onda, Srbija zemlja tla? Ili se mislilo na nešto drugo, a mi ne znamo na šta ... koga.

E zato je sprej ipak položio posle avgustovskog popravnog roka, polagao samo kolokvijum iz onog dela koji mu je nedostajao za celu ocenu.
Dakle, o tome se radi. Pa OK, slobodno se složite sa ovim kolokvijumom pa posle se nemojte čuditi ako za doručak dobijete baklju. Topli obrok u punom smislu.
Posle nema kajanja, da se zna.

VII razred: Sk8eri

Bilo je svesrpsko okupljanje skejtera u Negotinu pre par nedelja, deca se lepo provela i gradu poklonila malo živosti. Makar na zidu Hale sportova, građene kao neki ogroman inkubator, a korišćene i kao konclogor kada su se nekada održavale tzv. vojne vežbe "ništa nas ne sme sprečiti da se iznenadimo".

Iza ćoška, naravno. Opet crveni sprej, ali boldiran ovog puta ...

VIII razred: Vuk K.

Ne znam koji je to fudbalski klub "S", ali sam skoro siguran da Vuk Karadžić nije koristio zelenu maskaru za oči, makar ni glave pribijene na Mitrićev umjetnički kolac ispred istoimene Osnovne škole.
Ma, neko bi već pisao o tome pre mene.
O silnim parama uludo bačenim na održavanje spomenika francuskim oslobodiocima u I Svetskom ratu ne znam ko još nije pisao.

***
Beše ovo načertanije i pisanije Garašaninovih potomaka.
Rekoh ja, počela škola - ali nikako da je završimo kolektivno, kao narod.

p.s.
U subotu opet auto-trke u Negotinu.
Sklanjajte se sa ulica, bežite na krovove ... dok ne organizuju aero-miting.

2 comments:

Anonymous said...

Malo ozbiljnijeg angažovanja noćne policijske patrole tj naših dobrih čika policajaca, a i ako to nisu, naučiti ih kako se to postaje, i eto problem rešen.Itd, itd, itd....

Anonymous said...

Ko je kriv? Opet roditelji verovatno.Treba kazniti roditelje! Po dzepu. Bilo bi pozeljno sto dublje ruka da se zavuce, eh pa da vide oni kako ce tada mali zvrkovi imati za sprej i da li ce tada moci da upropascavaju nasu istoriju koja nije nista drugo do trovanja tih istih mladih umova, pa otud svi silni agresivni natpisi na finom fasadama, sveze uradjenim pedeset i neke...
Ma prost narod.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...