Sunday 7 December 2008

Otisak Nedelje - 07.12.2008.

Počeo je Božićni post, što inače nema nikakve veze sa brojem postova na ovom blogu u prethodnih nedelju dana. Jednostavno, prelistavale su se žute strane a i svi su brojali do 97 (u sebi) ne bi li nekako primirili živce po kojima nam lokalna vlast u Negotinu sve više svira.
Zanimljivo je da je svaki od predloga prethodne nedelje dobio po neki glas/komentar, ali žute strane su izazvale za nijansu više interesovanja od ostalih.
U toku prethodne nedelje nije da nije bilo interesantnih tema za predloge: grejanje u Borskoj koga nije bilo od nedelje do srede, kondicione pripreme žutih kandidata u vidu abrova ko-kako-kada-gde i slično, ubrzano nameštanje lampiona/bandera oko Bonžita-kocke ne da bi se završio projekat nego da nesmetano možemo da okitimo grad svetlećim crevima i pahuljicama - sve u cilju predstojeće zimske olimpijade koja se organizuje u Negotinu, dan borbe protiv AIDS-a, dan posvećen MNRO licima, grdne neke slave ... i tako to.
Čuveni Halo097 je u petak u zasenak bacio sve događaje.
Odlučio sam: ako oni na b92 mogu da u studio dovedu samo jednog gosta (visoka funkcija, pa da ga ne zamaraju ostali), možemo i mi da imamo samo jedan predlog za Otisak nedelje.
I da se glasa da li je pozitivan ili negativan.

Predlog # jedini: + ili -
Da li su bile proročanske reči napisane na ovom blogu, u komentaru na post "Otisak nedelje 23.11.2008"?
Citiram: "... doteraće oni i do 101 pa onda nazad, igraju se tablića sa živcima svih..."
I stvarno, doteraše ga do 101! A tokom sednice, onoliko koliko je trajala, svi smo svedoci koliko ovaj grad stvarno ide unazad. U lepšu i svetliju prošlost.
Da vidimo od čega se sve to sastoji istorijska maratonska partija političkog tablića, poznatija i kao 6. redovna sednica Skupštine opštine Negotin.

Ukoliko još neko ima iluzija o tome kada je sednica počela, da razjasnimo: naravno ne u petak 5. decembra nego najmanje deset dana ranije - a možda i pre. Ne zbog zakonskog roka za zakazivanje, već zbog predigre. Mandata, naravno.
Kako su počeli sednicu, tako je postalo jasno kako će i da je završe. Utvrđivali su Dnevni red više od dva sata, natezali se oko prve tačke (leteće izmene u sastavu Opštinskog veća) - pa jeli.
Potom su tako siti i napiti izglasali nova dva člana Veća, od kojih je jedan zadužen za procenu bezbednosne situacije u opštini. Bezbedne po koga? Da li se to na mala vrata formira lokalna privatna UDBA? Što, da neće da nas napadnu Rumuni ili Bugari, ili možda pamet "od preko Bukova" ...
Ovo je jedna od najdalekosežnijih i potencijalno najopasnijih odluka koju je lokalna Skupština donela u svojoj istoriji. Pazite samo, vreme je pred nama.

Takođe je sve veći problem ko i kako greje narod u ovom gradu. Ima li šanse da neko konačno odgovara za sve što rade po tom pitanju? Sada bi da ponište odluku o poveravanju poslova privatniku - preračunali se, šta li je?

Bilo je i starih gafova na temu kome je išla krv iz nosa pa je time punio penkalo da bi završio školu, za koji su mu razred olovka i blokče sa seminara i da li je tamo nešto uopšte razumeo, međusobno gađanje milionima dinara i evra, projektima i inspekcijama, čija žena inspektor radi za koju stranku, ko šta zloupotrebljava ... pa tu ima toliko materijala da javni tužilac pokrene postupke po službenoj dužnosti protiv svakog ko je makar zinuo ili zevnuo u velikoj sali SO Negotin.
Posebna je tema taksidermija - latinski naziv za prepariranje. Slučajno ili ne, ali Ljubiša Đorđević je direktno pogodio u cilj. Tamo stvarno sede punjene ptice. I njegove, da se ne zanosi slučajno.
Tokom sednice mobilni telefoni rade punom parom. Poruke pršte na obe (kao) suprotstavljene strane u sali, nju savetuju i šalju nove kvake da davi oponente, njemu šibaju podrške i potpiruju ga da nastavi "tako i još žešće". Hajde u neku paru da su i jedni i drugi pošiljaoci sedeli u istoj prostoriji. Takvi su mu savetnici, šta da mu radimo, neka im i dalje veruje.
A o domaćem vaspitanju i nekulturi svih koji tamo sede, onih koji ne mogu da se odvoje od svojih džepnih ljubimaca, svaki birač u Negotinu mora da porazmisli pre nego krene olovkom ka glasačkom listiću.

Davili su oni tako siti jedni druge (ali i narod preko TV ekrana) do mraka, pa su na kraju Timočki odbornici morali da pobegnu sa sednice da im ne bi pobegao voz za kući. Dobro je, vozovi još uvek idu kroz Shitville znan i kao Negotin, na sreću to ne zavisi od lokalnih vlasti.
Svašta su izrekli jedni drugima, ali i o sebi, tokom tih 12 sati napornog rada i pljuvanja. Radmila Gerov izreče još i da je Ljubišino (?) Ministarstvo za lokalno samoupravu namerno da stavi negotinski birački spisak na svoj sajt kao najbolje sređen ... Za šta to, za procenu bezbednosne situacije po Njenu vlast? Ako je to u pitanju, ne sumnjam da su ga sredili baš kako (im) treba.
Bilo kako bilo, za jedan dan pređeno 5-6 tačaka Dnevnog reda. Odlično, taj ritam taman determiniše kraj sednice za kraj godine, bez ponedeljaka (kada ne rade da ih posle ne bije maler cele sedmice). Poslednje tačke su na redu taman po okončanju izbora u DS. A koje su poslednje tačke, svi znamo. Kada se bude baš sve znalo, ni mandati više neće neophodno biti nepoznanica.

Užasavajuća je lakoća kojom se javnost ovoga grada obmanjuje: na sva usta hvale se uspesi vlasti koja donosi krucijalne odluke po ovaj grad u korist svih građana! Pa kada je tako, neka onda javno kažu kada to stupaju na snagu odluke koje su doneli u petak - osam dana po donošenju ili tek po okončanju sednice? Kada se to štampa Službeni glasnik opštine Negotin u slučaju kada se sednice održavaju na parče, po epizodama? U Zakonu lepo piše da sve važi tek po štampanju Sl.gl., ali obzirom da znamo kako ovde cveta kreativno tumačenje života, da se posle ne čudimo ...
Pozivam građane Negotina da porazmisle o dolasku na sednice SO Negotin, lično - uživo da vide to čudo. Zakon i Statut to dopuštaju osim u slučaju kada nije moguće fizički smestiti sve zainteresovane ili ukoliko remete rad Skupštine. Ili da je sednica proglašena zatvorenom za javnost. Ova nije, da se zna, pa ne mogu naknadno to da urade (kao svojevremeno Puljec). U stvari mogu, naravno, može im se.

Ubeđen sam da g.Jova Pejkić prisustvuje 6. redovnoj sednici SO Negotin manje kao dopisnik nekog od dnevnih listova, a više da bi prikupljao građu za drugi deo svoga "Romana o Stojku".

Na kraju, šta to predstavlja slika na početku teksta? Njihova slika, negativ, naglavačke.
Da se vidi dokle su doterali Negotin. A dokle su stigli sa tablićem piše ovde.

...
(samo 3 tačke, zbog nastavka, ko će da kuca 101)

p.s.
Poslasticu čuvam za kraj:
Ovaj idiotizam autora vulesale, koji je trebalo da predstavlja "promotivni džingl Opštinskog veća" zaslužuje nagradu na nekom od sajmova treš-medija! Ako su hteli tačnije da oslikaju Veće i njegove članove - nisu mogli! Takvo džubre se više ne emituje ni na malim oglasima na TV Krajina ili Salaš, pa čak ni na Dona - Dušanovac ili kablovskoj u Prahovu.
Neko za ovo prima platu iz budžeta.
Sam početak džingla je u stilu nekog od ONO/DSZ propova Zastava filma, ili kao početak epizode neke kaubojske serije: pusta glavna ulica, salun u pozadini, nekoliko greda za vezivanje konja ... pa onda sve to isto, ali u mraku.
Pustite samo spot, pa razmislite da li ste muziku u pozadini već negde čuli:
1. video igrice na vašaru
2. neka od Žikinih dinastija
3. švapski filmovi "za odrasle" iz 70-ih
Da li su mogli da nađu bolje mesto da postave ovaj commercial, od čuvenog YouTubea, stecišta sve prljavštine ovoga grada - većeg od deponije i fekalne stanice zajedno.
Definitivno treba razmisliti o njihovom uključenju u Registar zagađivača na teritoriji opštine Negotin.

3 comments:

Peščanik said...

.........
To joj je bio san...nedosanjan. SADA ZAKASNELI, jer od svega toga nema nista.
Ona i kontrola bezbednosti u opstini...
Pa ne daj boze da joj zavrnu usi ima da propeva ko bela -lala.
Ili bez zavrtanja usi, pre bih ja rekla.
To da je bilo dobro odavno bi joj se poverenje poklonilo.
Dva clana veca iz ovog sastava pored koga je grad kao Zona-Sumraka, gde ga je narod trceci napustao, a UCITELJICa trljala ruke i zadovoljno se smejala jer glavna konkurencija i pamet odlazi a sa ostalom ce lako....I takvi da kontrolisu bezbednost, Takvi da te cuvaju....
Ta da brine o narodu...

KO ce da ti upadne ziv ti ja kada ni mackama nije interesantan prelaz preko pruge na izvolte, a jos kada nema ni slanine, eee to ce ti biti muka.

Sta ces, mozes samo da....places sa zakasnjenjem.

Gde li ode onaj Grad koji prkosio vremenu?

Anonymous said...

Ne znam sta treba da se desi da se malo otreznimo, bar mi koji smo ostali ovde, pa da stvorimo bar neke koliko toliko prihvatljive uslove za život u ovom posrnulom gradu.
Koliko jos ima hrabrosti i smelosti da nas zavarava svim i svacim sto joj padne na pamet?Ma kakvo je to veće, kakva je to pomoć građanima? Sve je to jedna promašena politika koju je vodila i sa kojom će nadam se uskoro doživeti potpuni fijasko.

Radmilo Kračunović said...

U vezi sa stupanjem na snagu odluka koje se donose na sednicama SO, evo još jedne informacije:
U najnovijem Službenom glasniku opštine Negotin su objavljene sve odluke donešene na prvom delu sednice održanom 5. decembra!
Ja i dalje pitam - kada to sme, po izglasavanju ili po zaključenju sednice?
Ukoliko je ono prvo, šta nas sprečava da štampamo 101 Službeni glasnik opštine Negotin, po tomovima do naredne sednice?!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...