Sunday 9 November 2008

Otisak Nedelje - 09.11.2008.

Eto, prođe prva sedmica novembra. Obična - pa baš i nije, ali uobičajena za naše "stanje" jeste.
Novo na blogu Građanski Krug: od sada svake subote obavezna rubrika OTISAK NEDELJE, ono što se desilo ili nije (a moglo je), u prethodnih sedam dana na mikro i makro kosmičkom nivou.
Postovi će ići uobičajeno kao i do sada, dok ovo pokrećemo kao obavezan pregled. Pa, ako se neki od tzv. medija seti (ne za Dan bezbednosti), možemo da popričamo i o autorskim pravima u valuti.
Bitno je sledeće:
- Pozivamo sve posetioce bloga GK da u komentarima glasaju za neki od predloga. Anonimni, blogeri itd. napišite "Glasam za br.#" i slobodno komentarišite, jedan ili sve predloge, ne prekidamo vas.
- Za one koji su anonimni a ne znaju kako da napišu komentar: kliknete na "postavi komentar", unesite svoj tekst ispod "Pošaljite komentar", zamućena slova/brojke unesite u polje za verifikaciju ispod i kliknite na dugme "Objavi moj komentar". (piše ponekad sve ovo, ali i na engleskom)
- Slobodno predlažite šta bi moglo da bude na listi za sledeći pregled.
- Rezultat naredne nedelje.
Da počnemo.

Predlog #1 - Burek Obama
Izabraše ga!!! Konačno jedan Srbin na čelu "najveće fašističke zemlje na svetu" (da citiram jednog penzosa-oficira iz doba embarga, pred bombardovanje). E sad, kad krene saradnja ima sve da pršti od izvoza Yuga u New Y(ug)ork, Floride na Floridu plus Kaliforniju i sva druga poluostrva, pa Guča umesto Guccija, šajkače i opanci umesto lula mira i skalpova, pa Trube za Little Big Horn (jes', rog za sveću) itd&etc.
Sve to, 'ajde, ali kad krene izvoz bureka u smrznutom pakovanju! Ko ne veruje da to postoji neka pita svakog gastarbajtera šta im to domaći šalju u zadnje vreme - jal kore za gibanicu, jal je burek smrznuti. Sarme ne mogu da se prenesu u EU i USA, odma' posumnjaju carinici da u gepeku ima nešto neživo. Po mirisu ...
Ali, obavezno da piše jasno&glasno BUREK, da ameri ne pomešaju sa BARAK, pa da ne ispadne opet cirkus kao kada smo onomad u USA izvozili NEGRO bombone, odžačare grla, pa se neki tamo pobunili, po rasnoj osnovi.
A mi, šta stvarno dobismo pobedom našeg čoveka? Naravno, ništa više nego sami sebe. Mr. B.H.Obama je predsednik USA a ne USS (United States of Serbia). Demokrata, ali ne k'o ovi naši. Amerikanac, a ne "preplanuo" kako lupeta Berluskoni. Citizen, a ne ovakav ili onakav kako komentarišu stručnjaci za fudbal i politiku na srbski način.
U vikend izdanju lista "Danas", urednik Mihal Ramač daje dosta dobar prikaz pomenutog, i još ga ilustruje anegdotom iz Američke komisije za dodelu državljanstva: Kao, pitaju na testu (što inače i jeste praksa za Green Card) doseljenika iz Italije "Da li po Ustavu imate pravo da budete izabrani za predsednika USA?", ovaj je odgovorio: "Gospodo, nisam došao da vam budem predsednik. Došao sam da pravim pice, jer se od toga može bolje da živi ovde nego u Napulju."
Kada bi Ameri mene pitali isto pitanje, ja bih im odgovorio: "Gospodo, po Ustavu svako može da bude predsednik Amerike. Zato sam i pobegao ovde iz Srbije, tamo svako misli da može da bude predsednik."
Naš tzv. "Ustav" bolje da ne spominjem.

Predlog #2 - Centralno hlađenje
Zimska idila. Zaista lepa slika. Samo, šta ćemo ako/kada se ova divota ispred Pedagoške preseli u stanove po Borskoj? Još uvek nije postignut dogovor i doneto konačno rešenje šta sa gradskim toplanama u Negotinu. Po poslednjim nagoveštajima, toplanu Borska bi trebalo da preuzme zainteresovani privatnik, ali ... Za sada, stanovi su kako-tako smlačeni. Samo da usred zime, kad zagudi kad mu vreme nije, stanari ne budu smlaćeni.

Predlog #3 - Predizborno čudo Gurgusovačko
U nedelju 09.11.2008. održavaju se vanredni lokalni izbori u Knjaževcu, jer narodni izabranici nisu mogli da se dogovore od 11. maja do danas, ko će narodu da zavrće uši naredne četiri godine. Baš svi bi u vlast, i svi ne bi iz iste.
Novopečeni Radikalni Naprednjaci u liku i delu Aleksandra (Borke) Vučića izjaviše: Stranka će na ponovljenim lokalnim izborima u četiri opštine u Srbiji izaći samostalno kao Grupa građana "Napred, Srbijo - Tomislav Nikolić". Grupa? Građana?? c c c
I da se posle neko čudom čudi dostignućima novosrbske heraldike, npr. grbu grada Knjaževca. Hajde trobojke i sijaset zelenih tonova, i utvrđena Džervinska kula kao kruna, ali gde bre nađoste dva grifona da vam drže barjake?! Grifon = mutant/hibrid orla + lava. Odakle pa to sad u ovim krajevima?
Sa neba.
Kako bre sad pa to?!
Prosto. U predizbornoj kampanji se sa svih strana stuštilo velikaša partija koje pretenduju da stoluju u Kuli. Što kolima, što busevima, ali dvojac Pačić-Crkobabić se spustio sa neba. Helikopterom. Grifonski, k'o što grb i nalaže.
Pa im posle krivo što Gurgusovčani pričaju vic:
- Zašto je Dvojac došao helikopterom u Knjaževac?
- Ako se Krkobabiću sloši, da ga odma' prebace u Urgentni centar.

Predlog #4 - Jednosmerno blato

Da se vratimo u Negotin. Pade trodnevna kišica (sipuća, kako nalaže srbski RTS novogovor), i eto veselja. Taman smo zaboravili, kad evo nama starog dobrog - blata. Naravno, u centru. Radovi u toku, sređen drugi osmokraki target-trg kod Robne kuće, na redu je čuvena SKOJevska kocka-fontana-cvećnjak. Mažu je i oblažu bitumenom, dal' zbog lepljenja ploča od štampanog betona, dal' zbog izolacije (što, da ne prokišnjava). Pojma nemam šta će od toga da ispadne, al' ako tako projekt kaže ... e, onda mora tako i da bidne.
Pa kad se to završi, pa Partizanka Mara povede jedno kozaračko uokolo sve cuzamen sa Crkobabićima + podmlatkom SUBNOR-a + Ravnogorskom Omladinom, sve u duhu pomirenja. A bez blata ne valja, kozaračko je to, ej!
Ima tu još čuda lokalnih. Jedno od njih je nestanak saobraćajnih znakova za jedan smer u ulici JNA (od Gerine kafane prema Pedagoškoj) i zabrane skretanja udesno iz ulice Stefanije Mihajlović u JNA. Da prevedem na srpski: ulica JNA je ponovo dvosmerna. Ako je ikada i bila jednosmerna.
Odakle sad pa to? U Službenom listu Opštine Negotin br.30 od 31.10.2008. godine, u tekstu pod naslovom "REŠENJE O TEHNIČKOM REGULISANJU SAOBRAĆAJA U GRADU NEGOTINU" stav II tačka "3. Jednosmerne ulice" strana 374, ni pomena o pomenutoj ulici JNA u samom centru grada.
A šta ako su saobraćajci do sada nekoga već kaznili što je vozio u pogrešnom smeru? Puj-pike, jelte?
Ima je zato u delu o parkiralištima strana 375, pa ako niste znali, od 31. oktobra smete da se parkirate sa leve strane od Pedagoške do Barbaroša, i sa desne od Barbaroša do Gere. Da se zna.
Posebna je idiotarija koja kaže da je parking prostor onaj ispred hotela INEX!!! Ako ne znaju šta je ispred Hotela, da im se pokaže: ispred Hotela je ulaz u njega i trotoar od Pedagoške do Pošte - deo koji gleda na novi park preko puta. Ili su mislili na iza umesto ispred (što jedino i ima smisla, jer se parking tamo nalazi, prema dvorištu Pedagoške) pa pogrešili u kucanju, ili neko ima dil sa turističkim organizacijama koje rade eksurzije i tako legalizuju ono što svaki Negotinac zna: autobusi se uvek parkiraju ispred Hotela, umesto na parking prostor iza. Pešaci, pređite na drugu stranu, trotoar je namenjen za autobuse a ne za ljude. A kada odu, gledaj gde gaziš, nemoj posle da tražiš odštetu od Opštine što si isprljao tepih kod kuće motornim uljem i naftom.
Baš 'vala: Vozi Tetka, ne može ti niko ništa!

Predlog #5 - 9. novembar
Nedelja, 9. novembar. Svetski dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije. Najavljeno deljenje prigodnih letaka od strane negotinskog odbora SDU, ispred Barbaroša u nedelju pre podne. O ovome nešto više u narednom, posebnom postu u nedelju uveče.

Predlog #6 - Insajder u autu
TV B92 je prekinula serijal emisija Insajder na temu fudbalske mafije. U četvrtak, 6. novembra, emitovana emisija o umešanosti "likova i dela" u ubistvo Zorana Đinđića. Poslednja epizoda, pomalo naglo završena porukom "POMIRENJE" i likovima & delima u pozadini.
Insajder više ne ide na TV B92 ...

*****************************************
Toliko za prvi put.
Čitajte i glasajte, ne (po)mirite se sa onim što vam se ne sviđa.
Glasovi se broje do sledećeg Otiska Nedelje, tj. subote 15. novembra popodne.

6 comments:

Peščanik said...

Otisak...Kazu prvi ne vara, pa ajmo tom filozofijom, salim se naravno, definitivno Predlog br.2.
Jako ozbiljan problem.Jako.

Anonymous said...

Da, ja sam platila kaznu saobracajnoj policiji jer sam vozila u suprotnom smeru u pomenutoj ulici. I sta sada? Ko ce da mi vrati pare, sudija za prekrsaje, SUP ili opstina.
Na sta ovo lici, jednoga dana ovako, drugog onako kako se kome prohte, te moze da se vozi na ovu stranu, te ne moze ... pa ko to svaki cas menja pravila zivota u ovom gradu, neki ludaci!
Sramota. Sramota. Sramota.
Naravno da glasam za #4!!!

Anonymous said...

ГЛАСАМ ЗА ПРЕДЛОГ #4.

Anonymous said...

Ja sam bio prisutan kad su zaustavljali i kaznjavali i to nekoliko sati po postavljanju znakova. Trebalo je prvo samo da opominju ljude, a ne odmah kažnjavanje.
Glasam za predlog broj 4.

Anonymous said...

saobracajni haiku

uzimala davala
sa kuckama spavala
u zvezdaninom azilu

policajci nisu krivi sto su radili svoj posao na pogresnom mestu

glasam za predlog broj 4

Anonymous said...

p.s.
a dzukele da vrate narodu pare!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...