Monday 10 November 2008

Socijaldemokratska Unija Negotin

Socijaldemokratska Unija (SDU) je stranka socijaldemokratske i građanske orijentacije, tzv. levog centra. Osnovana 1996. godine od strane profesora Žarka Koraća i grupe njegovih najbližih saradnika, poznatih još iz dana Reformista Anta Markovića i Građanskog Saveza Srbije. Svoj beskompromisan antidiskriminatorski i hiper-tolerantan stav pokazali su mnogo puta - od koalicije Zajedno, preko DOS-a pa do političkog saveza sa LDP, GSS, LSV i nebrojeno mnogo nevladinih organizacija i grupa građana.
Ova stranka danas ima tridesetak lokalnih ogranaka širom Srbije (bez Beogradskih odbora). Profesor Korać je narodni poslanik u Republičkom Parlamentu.
Lokalni odbor SDU je u Negotinu formiran 2006. godine. Aktuelni predsednik je g. Milutin Vučićević, lokalni političar dugog demokratskog staža i građanskog opredeljenja. Članstvo se do sada kalilo u tri izborna ciklusa: 2007. na Parlamentarnim izborima (lista sa LDP i GSS), 2008. na Predsedničkim izborima (kandidat Čedomir Jovanović), i iste godine na Lokalnim i vanrednim Parlamentarnim izborima (u koaliciji sa LDP). Osim g. Vučićevića koji je bio odbornik u periodu od 1996. do 2001. godine, stranka nije stekla lokalno parlamentarno iskustvo.
Sa druge strane, lokalni odbor SDU Negotin uživa poverenje vrha svoje stranke (jer je iznikao tako reći ni iz čega), što se ogleda u političkoj, ali i materijalno-tehničkoj pomoći koju dobijaju iz Beograda. Potvrda rejtinga stigla je u septembru 2008. kada je Negotin dobio mogućnost da organizuje politički seminar na kome su uzeli učešće predstavnici Laburističke Partije (Labour Party) koja je na vlasti u Velikoj Britaniji, uključujući i premijera Gordona Brauna. SDU je kao stranka ušla u partnerski odnos sa britanskim Laburistima, kako na međusobnom bilateralnom nivou tako i u političkim institucijama Evropske Unije.
Kao poseban vid naklonosti, ali i zahvalnosti za odlično organizovan seminar, negotinski odbor SDU je stekao pravo da 21. novembra ove godine pošalje svog predstavnika na tzv. "Vikend u Londonu", kao člana tima SDU koji ide u posetu svojim prijateljima i partnerima Laburistima. Sve to o trošku domaćina. Negotinac će biti Vladimir Đorđević, predsednik Socijaldemokratske Omladine (SDO) u Negotinu.
U koalicijama koje smo spomenuli, članovi SDU Negotin su uvek korektno učestvovali, ispoštujući dodeljenu kvotu na listama kandidata i članova biračkih odbora, učešćem u konferencijama za medije i distribuciji predizbornog materijala - pa i više od toga, uskačući svuda gde je bilo potrebno da se pokriju prostor i vreme (pa i finansije).
U sklopu aktivnosti SDU u Negotinu, u nedelju i ponedeljak su po gradu deljene kutije "leka za glavu i srbsku pamjat" pod nazivom ANTIFAŠIZAM, sve u kontekstu obeležavanja 9. novembra, Svetskog dana borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije. U kutiji se nalazi uputstvo za upotrebu.
Milutin i Vlada su, specijalno za blog GRAĐANSKI KRUG, pristali da u originalnom duhu koji odlikuje ovu akciju i samu stranku, u domaćem ambijentu pokažu kako se lek koristi.
Uputstvo:
1. Izmeriti krvni pritisak i uporediti sa normalnim vrednostima. Tako se utvrđuje prag tolerancije.
2. Samostalno odrediti potrebnu dozu.
3. Ne postoje kontraindikacije niti gornja granica upotrebe leka.
4. Lek je besplatan i dostupan svima.
5. Nije potreban recept, niti uput lekara. Dovoljan je zdrav razum.
6. Primenjivati svakodnevno i u svakoj prilici.
Svaka čast.
Današnju akciju deljenja leka u centru Negotina propratili su i mediji.
Na žalost, nemoguće je prevideti neobaveštenost novinara TV Krajina koji nisu "provalili" tačan naziv stranke u svom prilogu, a još je veći promašaj što su kao organizatori navedeni "LDP i Demokratska Unija". Nažalost, nije tačno, a bolje bi bilo da jeste - ovo je bila samostalna akcija SDU; negotinski liberali u ovoj akciji nisu učestvovali na organizovan način.
* * * * *
Eto, kako umem da budem i konstruktivan & afirmativan, a ne samo da namćorišem, kao i obično.
Zaista, Građanski Krug pozdravlja svaku akciju stranaka koja je u duhu onoga za šta se zalažemo. Samo kada bi toga bilo češće u Negotinu, ali i u Srbiji.
A TV Krajina? Ehm, ovo im se uobičajeno prečesto dešava ...
p.s.
Ne zavaravajte se da su ovi ljudi toliki napaljenici na crveno-belu boju pa su im i šerpe i lonci (u pozadini) stranački obojeni. Pozadina samo oslikava spontanost koja ih odlikuje. Toga se niko normalan ne stidi.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...