Sunday 5 December 2021

Prethodna vlast


I prethodna i svaka, al' stvarno.
Hajde u neku paru da će Šizoje i ovog da oplete, kad-tad. Iz ćoška.
Jer, prethodna vlast je dovela Rio Tinto u Srbiju ...


Zapisnik sa virtuelnog sastanka između predstavnika Evropske Komisije i izvršnog direktora Rio Tinto kompanije, održan 4. juna 2021. Sastanak je održan u sklopu priprema za razgovore predstavnika te kompanije i predsednika Vučića.
Ključne teme o kojima je razgovarano:
1) Status razvoja projekta Jadar (litijum/borat) - procena uticaja na životnu sredinu je u toku i očekuje se njeno objavljivanje u toku septembra/oktobra 2021. Rio Tinto planira upravljanje vodama i isušivanje jalovine kako bi se ograničio poguban uticaj na životnu sredinu. Očekuje se da će neophodne dozvole za eksploataciju i ostali zakonom propisani koraci biti pribavljeni do oktobra 2022. Početak pripreme lokacije i ostali radovi - početak proizvodne faze od 2026.
2) Ovaj projekat ima političku podršku srpskog predsednika - g. Vučića jer predstavlja značajan ekonomski podsticaj srpskoj privredi u narednih 10-15 godina. To će takođe stvoriti nova radna mesta u novim oblastima zelene ekonomije u cilju smanjenja uticaja prelaska sa uglja na druge energente.
3) Srpske vlasti su zainteresovane za celokupan lanac vrednosti (od proizvodnje baterija do e-Mobilnosti) koji u potpunosti treba razviti u Srbiji. Rio Tinto je uspostavio inicijalne kontakte sa nemačkim proizvođačima opreme za automobile i planira da u Loznici otvori fabriku litijumskih baterija (vađenje, obogaćivanje i prerada).
4) Obavestili smo Rio Tinto o predstojećim razgovorima (između vlada) sa srpskim vlastima o mogućnosti razvoja strateškog partnerstva u oblasti opasnog sirovog materijala i baterija u sklopu predstojećeg dijaloga pristupnih pregovora između Srbije i EU radi lakšeg integrisanja u EU lance vrednosti.


Eto, tako prethodna vlast radi za budućnost dece sadašnje vlasti. Ili su to sve vreme ipak bili jedni te isti?
Ljubi ih baba, baš ona koju demonstranti u subotu u Beogradu sprečiše da na vreme iz Jagodine peške stigne na snimanje reklame u kojoj Artriflex maže na Vučićev 'leba od tri dinara.

***
Deder guknite, golubovi... kradikalski.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...