Thursday 23 July 2020

Sestre Marks


Politika je umetnost traženja nevolje: da je svuda pronađeš (čak i kada ne postoji), postaviš pogrešnu dijagnozu i primenjuješ neodgovarajuće lekove.
- Gručo Marks

Napomena:
Ovaj citat se često greškom pripisuje jednom od braće Marks, iako je njegov pravi autor britanski pisac, izdavač i političar ser Ernest Ben.


Ne postoji osoba u Srbiji koja nije dobila podršku respiratora ako joj je bila potrebna, odnosno ne postoji niko ko je preminuo u Srbiji jer nije bilo respiratora ili čekajući na respirator.
- Ana Marks

Ljubiša Ðurić je preminuo od Kovid-19 u Zemunskoj bolnici čekajući na respirator, a uprkos bolničkim izveštajima i samoj potvrdi direktora bolnice da nije bilo slobodnih respiratora, premijerka Ana Brnabić tvrdi da je reč o strašnoj laži njegovog sina Petra. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar takođe je danas negirao tvrdnje Petra Đurića.
- NovaS, 23.07.2020.

Napomena:
Iako je drugu izjavu sasvim komotno mogao da izgovori i čuveni Otto von Grunf, ona je ipak nusprodukt današnjeg misaonog procesa osobe koja se i dalje predstavlja kao premijer(ka) Republike Srbije. Njen svakodnevni cinizam (koji služi - iako odavno provaljen - kao maska za glupost) ne može da pomuti čak ni morbidna konstatacija da zaista i ne može da postoji neko ko je preminuo. Ne više.
Ali svakako može da postoji grupa ološa koja vlada ovom zemljom, čiji je autor(ka) gornjeg citata jedan od najistaknutijih članova, i to pomoću beskrupulozne bljutave medijske kampanje protiv svakoga iole razumnog, pritom nemilosrdno gazeći i po živima i po mrtvima. Upravo je to ekipa koja se savršeno uklapa u opis politike i političara koji je dao Ernest Ben - ili izrekao Gručo Marks.
Ana, taj izgubljen pa pronađen sedmi od braće Marks, savršeno se uklapa u vodviljski stil kradikalskog Teatra apsurda i mržnje. Njen misaono-verbalni "proces" - lišen većeg dela gramatike jezika kojim se obraća javnosti, baš kao i svakog smisla i logike u svemu što kroz ta usta izađe - odlično valja dodeljenu joj ulogu zeca koji odvraća pažnju od Vrhovnog Režisera ove cirkuske predstave koju smo prinuđeni da živimo kao da ne postojimo.
I u njoj umiremo.

***
Ukupno je bilo šestorice braće Marks. Pored petorice svima poznatih (Čiko, Harpo, Gručo, Gamo i Zepo), postojao je i prvi, najstariji brat Meni, koji je još kao beba preminuo od posledica gripa. Najpoznatiji od braće, Gručo Marks, preminuo je 1977. godine nakon teške upale pluća.
Prvi mehanički aparati za disanje (danas aktuelni "respiratori"), napravljeni su još 1928. godine, ali značajniji tehnički napredak u toj oblasti načinjen je tek početkom XXI veka.
Ulaskom Ane Marks u vrh srbistanske vlasti 2016. godine, načinjen je prvi značajniji pomak u istoriji beščašća i bezobrazluka, oblasti kojom već tri decenije suvereno vladaju Šešelj i njegov nakot. Pretendenata ima na buljuke, ali taj sedmi brat Marks se po svom stilu sve više približava dosadašnjem neprikosnovenom šampionu kradikalizma - starijem od braće Vučića Uveoka.
Osim ako svi oni, ovde pobrojani, zapravo nisu samo manifestacije jedne te iste osobe. Ako je to tako, onda je to bolest kod koje nam respiratori ne mogu pomoći.
Nevolja, s početka ovog teksta.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...