Saturday 14 October 2017

Zlatna bmućka Beograda


U petak, dana 13. oktobra 5. godine napredne, na akumulacionom jezeru Slavija je po prvi put u istoriji održana tradicionalna kulturno-umetničko-sportsko-komunalna manifestacija "Zlatna bmućka Beograda".
Tip izlova i vrsta ulova - standardni.
Jedini takmičar i apsolutni pobednik u svim kategorijama - još standardniji.


Pored somova, i glasovi se takođe hvataju na bmućku, i to na istu foru - praviš bmuku da privučeš gladne i halapljive somiće, kad priđu - tras, čaklja ili veslo po glavi pa u čamac. Tj. u lonac, ili glasačku kutiju (isto je to).
Ko ne veruje neka skokne do Tekije, čuvene po somolovu; tamošnji procenat glasova za SNS Zmihajlovićka, Mali, Vesić i njihov Poglavnik samo mogu da sanjaju u Beogradu. Tekijanci vele, "On je nama pomogao da ponovo sredimo Tekiju posle poplave", ali na pitanje kako i čime, tj. da li je izvadio sopstvene pare iz džepa ili se kao i obično razbacuje parama svih građana Srbije, sledi odgovor "Nemoj bre to glasno ovde da pričaš, će te gađaju paradajzom iz komšijskog dvorišta". Čak i neko iz Medveđe, Čajetine ili Lovćenca je učestvovao u toj pomoći isto koliko i građanin Vučić, ali samo je on pobrao marketinški kajmak. Btw. Vulin je, zanimljivo, tada iz Kladova pre pošao nego što je došao, srpski rečeno - pobegao glavom bez obzira kada su krenula neka nezgodna pitanja meštana, i to povišenim tonom i (naročito) sistolnim pritiskom. Svakako da nije sporna pomoć, već čije su zaista pare koje su tamo žestoko pumpane zarad marketinga - tad i nikad više, jer Tekija i dalje predstavlja uspavanu i zaboravljenu "dolinu" čak i od same opštine Kladovo (koja zdušno radi na tome da Zlatna bućka Đerdapa ne bude više u Tekiji), a kamo li nekog dalekog Beograda ili još dalje Republike.
Silno preoravanje Beograda ima samo jednu, ali dvostruku ulogu: da jedne zastraši i natera da glasaju za pravu stranu, jer "niko osim njih" neće moći da završi započeto, a druge da kazni - akontativno - što za kradikalsku bandu neće glasati. Kako stoje stvari, sve je izgledniji njihov strah da će ovih drugih biti više na predstojećim (beo)gradskim izborima.
I zato, u pamet se beograđani. Bmućkanje je čudo, a ovo na Slaviji bi moglo da im se po prvi put poput bumeranga obije o glavu.
Baš zato što su halapljivi, alaviji i od samih somova.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...