Wednesday 31 March 2010

La dolce vita


Sladak život.
Pa, hajde baš da vidimo koliko nam je to život sladak - mereno kockicama šećera:

pića (tzv. soft drinks)

voće i povrće

sladoledi, jogurti, prelivi

razne grickalice

Zamislite, kada bi umesto kockica šećera ovo bile kockice politike? Bez čega bismo pre mogli da preživimo, i šta daje sladak a šta sladunjav ukus životu?
Bez šećera se zapravo ne može - naravno u normalnim i umerenim količinama. Povećana količina šećera u krvi uzrokuje dijabetes, "šećernu bolest".
A bez politike, ili barem onoga što se tako zove u Srbiji XXI veka? Povećana količina politike i krvi uvek kao rezultat ima nekakvu propast. I rezolucije.
Kako li se osećaju, i šta im je skočilo (kako se danas po gradu priča), odbornici novog saziva SO Negotin koji su dobili Rešenja o verifikaciji mandata, kada su ih obavestili da ta ista Rešenja treba da vrate, a da će im se izdati nova jer "ima neka greška u tekstu". Da podsetim, Rešenja im je uradila ona ista OIK čiji članovi pre neki dan nisu mogli da se nabroje šuški, za predan i mukotrpan rad prethodnih meseci.
Tako se priča ...
A gde ima priče ima i dima.
O dimu - u četvrtak.

Sunday 28 March 2010

Otisak Nedelje - 28.03.2010.


Šta predložiti za otisak, kada je jedna jedina stvar pregazila sve ostalo u ovom gradu?

Gromoglasna postizborna tišina.
Izborni zakon predviđa institut predizborne tišine, kada je zabranjeno vođenje svake javne kampanje a građanima ostavljeno da na miru porazmisle za koga će glasati. Ovaj muk posle izbora nigde nije predviđen. A opet, građanima je tek sada ostavljeno vreme da dobrano porazmisle za koga su glasali. Bolje reći - za šta.
To traje tačno tri nedelje, iako je izborna matematika završena. Šta još čekaju, ta gospoda i ti drugovi, pa da nas već jednom povedu u tu toliko najavljivanu bolju budućnost ovog grada?
Nisu se još oko toga dogovorili, ili čak to nisu ni započeli? Ne mogu da završe? Ne znaju ni ko su sami, a gde bi još i sa kime da se dogovore, garantujem. Sve one budalaštine koje (navodno) dospevaju u javnost iz redova "republičke koalicije koja treba i ovde da vlada", govore da nešto sa njima samima baš i nije u redu.
Konstitutivna sednica SO Negotin u novom sazivu još uvek nije zvanično zakazana, spominjali su prvo 7. april, a sada je u igri 7. maj. Tj. krajnji zakonski rok posle koga bi Vlada Republike Srbije ponovo morala da se bavi Negotinskim Četvrtkom.
Javlja se čak i ideja, u nečijoj sumanutoj glavi, o varijanti novih vanrednih izbora u Negotinu. Ja ne znam da li ima normalnih ljudi u toj DS pa da već jednom preseku sve ove gluposti. I u Negotinu i u Beogradu. Da kažu, jasno i glasno, biće to, tako i tada. I tačka na idiotarije. Budemo li došli u situaciju da se u ovom gradu ponovo održe nekakvi izbori, definitivno se treba zapitati da li ima iko čitav u Beogradu ko to može da spreči. Smatram da nikome ne odgovara ta opcija, ponajmanje samim demokratama. Pa, zašto onda takva budalaština od priče ide baš iz njihovih redova?
Ko to, i dokle više kalkuliše imenom Demokratske Stranke bezumno samog sebe obmanjujući kako će time nešto da postigne?
Pa zar nešto već nije bilo postignuto pre tačno 21 dan?
Sami su rekli da su pobedili, ko im je sada kriv? Opet građani, opozicija (doduše, ni to se sasvim ne zna ko je sve ovde u opoziciji), sunčeve pege, horoskop, sekte, CIA, snajka Danica, Bata Šurda, globalno i lokalno zagrevanje ...

Hm, ovako, iz satelita, Negotin izgleda sasvim normalno. Da, ali to je iz satelita. De da ih vidim da siđu malo dole, te satelitdžije, pa da vide šta je to ovde normalno.

Saturday 27 March 2010

Dobri đaci


Dobri đaci uče na tuđim i svojim greška, osluškuju puls tržišta i birača, prihvataju savete, čitaju novine i blogove ...

pre

posle

U sredu je jedan od radnika INEX-Uzor Marketa 18 vasceli matine proveo čisteći prostor iza te prodavnice, oko kontejnera i tankova za mazut. I očistio. Svaki dan tu prolazim kada idem na posao ili se vraćam kući, bogumi sinko - i dalje je čisto. A blato je blato, mora da ga bude - inače u Negotinu neće biti politike.
Doduše, prolazim i pored Mister Nenadjebivog, istim putem ...

i pre i posle = uvek

Stvarno su majstori zanata.
Uopšte se ne uzbuđuju, i dalje teraju po starom. Čak, više ni ne prenatrpavaju tuđe kontejnere (koje svojataju). Uopšte ih i ne koriste. Ni prave kontejnere niti sopstveni čuveni kombi-kontejner sa pripadajućom mu prikolicom. Za smeće, na to sam mislio.
Stvarno, kako (na kraju) Mixajlo Uzorni može a Fridrih Barbaroš ne? Hm, možda ono "može" treba zameniti sa "hoće" ...

Ehm, dragi moji Negotinci, a šta nas sve to sprečava da konačno formiramo Savet potrošača pa ladno ovakvima kažemo da ćemo pozvati sugrađane na bojkot njihovih firmi dok se ne uljude?
Mada, možda bi mi sami prvi trebalo da se uljudimo ...

Bolje da nisam stavio ove slike kontejnera iz tzv. urbanih delova Negotina, iz naselja Borska i Veljko Vlahović, oko Zelene Pijace. Koliko tek tu Barbaroševića živi!!!
Da, nema ništa od toga, dok se sami ne uljudimo.

Friday 26 March 2010

Karavan




U petak 26. marta, Karavan mladih LDP gostovao je u Negotinu. Došla dečica, održali neki od njih i malo govorancija u muzičkom paviljonu u parku preko puta opštine negotinske, muzika cepala malo glasnije nego obično, tek da onima koji su u isto vreme zakazali sednicu Organa ne bude dosadno međ' ušima (gadan je taj efekat žutog šuma, ide direkt iz mozga).

Prisustvovali su i negotinski skejteri, po ko zna koji put tražili da im se napravi ta sitnica (za tako velike i ozbiljne face) od skejt parka.
Evo šta su o svemu ukratko za blog Građanski Krug rekli Đorđo i Stefan.

Đorđo

Stefan

Na kraju, posle parkovske varijante, omladina se pokupila i otišla da prekreči jedan od nacigrafita u gradu.

E sad, jbg, neko će već da mlati kud baš nađoše da malaju po Grobarima, šta ti mladići imaju sa Srebrenicom? Pa, verovatno imaju onoliko koliko i Uzorov Market JNA sa đeneralom Ratkom.
Iz pomenute JNA.

***
Da vas sve pitam nešto:
Možete li da zamislite Srbiju, i u njoj Negotin, gde ovakav grafit ne bi pokrivali, jer bi tu zapravo pisalo - Tadiću, hvala ti za Srebrenicu.
Naravno da mislim na pravu, ljudsku Deklaraciju o ratnom zločinu i genocidu, jašta.

Da li možete to da zamislite?

Wednesday 24 March 2010

Licitacija


Radnici JKP Badnjevo poslednjih dana sređuju grad posle izbora i klizanja. Skidaju plakate koji ruže fasade po gradu, peru štampani beton. Uklanjaju tragove kampanjerosa. Peru nečiju savest, bez predpranja i omekšivača. Šta li će biti ako neko uključi centrifugu? Ma, čini mi se da ona radi sve vreme, ali na suvo.

Komunalci će za čišćenje trga i skidanje plakata uzeti pošteno zarađene pare. Naravno, iz budžeta Opštine. Istog onog budžeta koji pune svi građani, bez razlike - izašli na izbore ili ne. Po ko zna koji put vraća mi se poznata rečenica: Plakate treba da skine onaj ko ih je lepio, inače treba fakturisati čišćenje svakoj stranci posebno, po komadu skinutog plakata. Stranke bi za kampanju trebalo da dobiju pare iz budžeta, da to plate, ali onda se vraćamo opet na početak, da sve (kako god bilo) na kraju plaćaju građani. Pa, pošto plaćaju, onda imaju pravo i da zahtevaju od pevaljki da stoje kraj stola kada naruče pesmu, a ne da im presole kafu ili pljuju u supu.

Kad smo već kod komunalaca, danas je na Zelenoj pijaci održana redovna licitacija za godišnji zakup tezgi i prostora. Pomenuti komunalci su prethodnih dana isparcelisali i numerisali slobodan prostor predviđen za izdavanje, oprali pijacu, popravili krov i neke od tezgi. Narod se okupio, zakupio, pljunuo kintu za narednih 365 dana i - razlaz, do sutra.

Sistem godinama ovako funkcioniše, razrađen. Postoje numerisane tezge, jasno označen i takođe numerisan prostor, komisije, licitanti i zakupci. I sve protiče u redu, bez problema.

Pa, u čemu je onda problem?
U onoj drugoj, Velikoj Licitaciji, koja besomučno traje još od nedelje 7. marta uveče. Poznati su jedino licitanti, oni koji su prešli izborni cenzus.
Ulog, depozit, minimum i maksimum učešća, ponuda, potražnja, poslovni računi, keš, fakture i profakture, pregovori, tok licitacije ... sve se zna i ništa se ne zna.
Ona Mala licitacija, komunalska, je javna - javno nadmetanje.
Ova Velika, opštinska kvazipolitička i daleko opasnija po građane, sve je samo ne javna. A nije baš ni tajna, u Velepalanci se sve zna. Javna tajna. Da podsetim, po Zakonu o političkim strankama (član 6) njihov rad je javan. Kada se vlast deli, parceliše, na ovakav način (kako se u nas praktikuje), građani itekako imaju pravo da znaju sve, numeraciju i broj parcela, imena i stručne kvalitete političkih kadrovika. Licitanata.
I opet - u čemu je problem?
Problem je u tome što se Velika licitacija sprovodi mimo očiju javnosti, za parcele koje nisu numerisane, a povrh svega nemaju ni međe. Granice pristojnosti i razuma ne postoje, zato se tako olako i gaze. Trguje se ispod žita, ne izdaju fiskalni računi, ne plaća porez.
Podnosioci izbornih lista se izmotavaju, kriju od građana ali i sebe samih imena odbornika. Sa druge strane, članovi Opštinske izborne komisije se zajebavaju, ne overavaju mandate istima jer kukaju da nisu dobili pare za svoj rad. Kao, Organ ih još nije isplatio.
Postoji prividno nevidljiva ali činjenično velika razlika između komunalizma i komunizma. Čitajte iznova Pekića (Novi Jerusalim, videti pod "Vlast i poredak"). Velika razlika.
Negotin beše "pazarno mesto", neka nam je to stalno na umu.
Ova Opština je birala i izabrala. Ne postoji razumno objašnjenje na šta se to još čeka pa da krenemo u bolju budućnost.
Kakvu su nam svi obećali pre 7. marta.

Hajmo, hajde, svi ... na Zapad?

Sunday 21 March 2010

Vesna

Ma, izem ti 100000 klikova ... pre bih ja to u nekoj čvrstoj valuti. Istu cifru.
Toliko o otisku i ove i prethodne nedelje.

Danas nam je došla Vesna. Konačno, posle skoro pet frigidnih meseci. Z(a)gađenih još i izbornim ludilom pride. Možda se od porasta temperature konačno počne da topi i led u srcima i glavama mnogih koji su svoj otrov i žuč prosipali neštedimice tokom nečega što su samo oni smatrali za "predizbornu kampanju".
Možda da, možda ne.
Možda ... do sledeće prilike, 2012. godine.

***
Jeste došlo proleće, sve (kao) zeleni itdetc...

... a gazda Fridrih Barbaroš je dobio konkurenciju u svemu. Robna kuća Živković vs Market 18. Baš u svemu, pa i u gomilama đubreta. Fridrih je zakrčio ulicu Save Dragojevića, a Uzorni Mixajlo tovari li tovari u tuđe kontejnere iza marketa. Zatrpava i tankove za mazut kotlarnice "Banana", povremeno. To - kondicije radi.
Stvarno, ima li kraja bezobrazluku Velikih Gazdi negotinskih?
Bruce Lee se svojevremeno pobrinuo za jednog Big Bossa. Dajte makar jednog sposobnog komunalnog inspektora za ovu dvojicu.
Nisu valjda neophodne borilačke veštine za pisanje prijava i naplatu kazni?

p.s.
Ono na gornjoj slici je "osiromašena" verzija popunjenosti kapaciteta iza Marketa 18. Obično je toga tu nekoliko puta više.

Sunday 14 March 2010

Otisak Nedelje - 14.03.2010.

E, pa dugo ga nije bilo.
Kao, imali smo pametnijih stvari o kojima je trebalo pisati ...
Nema veze.

Predlog #1 -

Blog Građanski Krug je u subotu doterao do svojih prvih sto hiljada klikova. Čudo jedno šta se sve ovde čitalo i pisalo za ovih nešto više od godinu i po dana. Čudo!
Hvala svima koji su kliktali, čitali i pisali.
Idemo dalje, naravno.

Predlog #2 - Alo Skalo!

Evo još jednog dokaza gde se sve čita naš blog. Redakcija kvazinovine Alo! maznula je sliku sa poslednjeg Artterorizma i postavila je na svoj tekst o negotinskim izborima ...
Posebna je muka tekst o tome kako je LDP dobio toliko glasova jer je kampanja vođena na ćirilici. Plus ona dva kretena sa svojim komentarima.
Kakav fleš! Kakvi kreteni ...

Predlog #3 - Blogovi ...

Pre neki dan je e-Vanja dobro primetila u jednom svom komentaru kako su blogovi negotinskih partija prosto zapali u neku vrstu hibernacije posle izbora. Osim jednog onako pristojnog tekstića i objavljivanja konačnih rezultata na blogu G17, ostali su ... sačuvaj me Bože.
Na antiblogu DS su kao objavili tekst o Đinđiću, pod datumom 12. mart. Toga dana provereno tekst nije postojao, a to što na google bloggeru možete da štelujete datum - e, to je neka druga priča. Plus tekst o sajmu automobila. Super, kao i kursna lista kojoj je tu mesto.
Ostali - SNS, SRS, NRStrahinja, PŽzN, SPS, sajt Opštine ... = 0. Nix. Nada. Zero.
PNTK (da li to još uvek postoji?) nastavlja sa izveštavanjem sa prve linije organskog fronta, dok LDP igra striktno preko zvaničnog stranačkog sajta.
Sve u svemu - e-Vanja je u pravu.
Ovogodišnja negotinska Blogosfera10 biće u celosti posvećena baš ovoj temi.

Predlog #4 - Froncle

Hajde sad, pošteno, na šta vam ovo liči? Šta je gore - ona silesija pocepanih plakata ili ovaj cirkus od sjebanih banera naprednjaka?
U stvari nije ni bitno. Radi se o nečemu drugom: kako je uopšte moguće da u jednoj državi koja sebe zove uređenom, neka grupa ljudi iz tzv. stranke koja smatra da bi tu istu državu još više i bolje uredila, sme da se pentra po drveću i banderama kako kome od njih dune, razapinje preko ulica i kolovoza nekakve gajtane i na njih kači svoje plakate.
Ko je nadležan da tako nešto dozvoli ili spreči? Elektrodistribucija, sa čijih su stubova i razapeti ti gajtani? Saobraćajna policija, nadležna za neometan saobraćaj koji bi trebalo da se tu odvija? Javno preduzeće za građevinsko zemljište ili neka od opštinskih inspekcija, nadležnih za korišćenje javnog prostora, za šta se naplaćuje i ne baš mali depozit?
Ko bre, aman ljudi?
Pitao sam jednog saobraćajca, on reče da nema pojma, ali da ako ima 4,5m visine onda ne smeta za vozila ...
Jebem ti zemlju i narod.

Predlog #5 - Još jedna šetnja

Još jedna dvanaestomartovska šetnja za Zorana Đinđića. Sedma po redu. Koliko će ih još biti dok se ovaj narod ne opameti?
Koliko je današnjih demokrata šetalo pre dva dana? A koliko se istih veselilio, ali pre sedam godina?
E to je pitanje na koje odgovor čekam po sedmi put.

Možda je i tribina održana tog dana u Domu Sindikata dala deo odgovora na postavljeno pitanje? Za one koji su hteli da slušaju i razumeju.

Predlog #6 - Doktorka, šta im je?

Doktorka je došla da ih vidi i da ih čuje.
Koga? Pa njene, bata Šurdo, pazi da nije došla zbog nas ...
Ladyspokesman srpskog Parlamenta je inače po struci lekar. Tačnije - psihijatar. Pa vi sad pogađajte zbog koga i čega je došla ponovo ove nedelje u Negotin.
Neko je ovde lud.
Pitam se samo da li su svi oni ostali ministri dolazili zbog zbunjenih, ili da zbunjuju.
Ne sećam se da je bio neko od njih, a da je po struci ginekolog. Mislim, treba nam i jedan takav, jelte, zbog radnje. Ovi gore nabrojani su dolazili zbog aktera.

Predlog #7 - Gradovi pobratimi

Novi Pazar je mesto koje je dobilo ime po trgovini ("pazar"). Kažu da Negotin nije dobio ime po Negoti i Tini, već zato što je tu još u vreme Rimljana bilo mesto gde se obavljala trgovina, vršili poslovni pregovori i sklapali poslovi. Latinska reč za pregovore, dogovore, obavljanje poslova (kao i potom engleska), neodoljivo zvuči kao naziv našeg grada.

Zato nije ni čudo što su se zbratimila dva pazarna mesta - Negotin i Novi Pazar. Kao predizborni poklon, gosti iz Stare Raške doneli su svoj autohtoni proizvod - farmerice. Original NP501. Jeste da i Negotin ima svoje 501 i 502, ali to je već nešto drugo. Za uzvrat, domaćini su im poklonili, ne baš 503 ali dovoljno, tri odbornička mandata u novom sazivu SO Negotin. Plus, učešće u novoformiranoj vladajućoj koaliciji.
Čudo jedno, taj džins, zar ne? Dve nogavice za tri mandata.
Hm, sve se nešto mislim da li bi se oni tako lako time kitili po Negotinu da je živ lokalni kralj farmerica, pokojni Gazda Periša ...

Predlog #8 - Baba Marta

Garantujem da se za Dan žena jedina onolikom snegu i hladnoći radovala Baba Marta lično.

***
A Veljko?
Pobele i on, siroma'.
Eto, šta vam je sedmica sa osam predloga. Isto kao i one nogavice za mandate.

Saturday 13 March 2010

Beograd, dvanaesti mart ...

Beograd. Još jedan dvanaesti mart. Sedmi.
Simina. Terazije. Miloša Velikog. Nemanjina. Vlada. Dvorište. Beogradska. Bulevar.
Grob.
Zašto...



Gune i ja smo bili ponovo na istom mestu, posle sedam godina.
Oduševljenih sadašnjom "koalicijom na vlasti" nigde nije bilo. Nemaju ni zašto, mnogi su se od njih radovali 12.03.2003. godine. A sada ih je isuviše takvih - u "koaliciji na vlasti".
Da, na Negotin mislim.
Na one što poziraju pod Zoranovom slikom.
Što se kiselo raduju svesni pirove pobede na izborima od prošle nedelje.

Ništa to ne razume.
Nikada nije, niti će.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...