Sunday 14 November 2010

Otisak Nedelje - 14.11.2010.

Što brže, kraće i jasnije, to pre na spavanje...

Predlog #1 - Dezinformacija

Pre neki dan se u komentarima na ovom blogu pojavilo pitanje, tj. dezinformacija u vezi cene grejanja u Negotinu. Ja napisah nešto u odgovoru, ali evo i dokumenata koji (valjda) demantuju tvrdnju anonimnog pisca da se Negotinci greju iz gradskih toplana po ceni od 80 dinara po kvadratu.

U Službenom glasniku Opštine Negotin br.34 za 2010. godinu objavljena je odluka o cenama grejanja za grejnu sezonu 2010/2011. Naravno, tu Odluku je Opštinsko veće donelo na predlog Upravnog odbora JKP Badnjevo, cene nisu same od sebe pale s neba. Kao ni stopa PDV koja se na njih obračunava, i iznosi 8%.



Pored cena, Negotince je ovog puta zbunilo uručivanje dva obračuna za grejanje za isti mesec - oktobar 2010. ali sa različitim datumom roka za plaćanje. Komunalci su od ove godine prinuđeni da tako postupe zbog obaveze plaćanja poreza na usluge u periodu kada su usluge i pružene. Zato dva obračuna za oktobar umesto jednog u oktobru a drugog šest meseci kasnije (kada nema grejanja, ali ima kršenja zakona o PDV-u). Tako će biti i za svaki naredni mesec do kraja grejne sezone. Provereno, čak ni u poreskoj upravi nisu o tome razmišljali niti dolazili u kontrolu. Jednostavno, na ovaj način izbegnuta je kazna za JKP zbog privrednog prekršaja, dok građani nisu ničim oštećeni - i dalje plaćaju grejanje u 12 mesečnih rata, onako kako je propisala Opština. Pored toga, eventualne korekcije i umanjenja zbog (ne)grejanja vrše se odmah po isteku meseca na oba obračuna, tako da i tu ne bi trebalo da bude nejasnoća. E sad, da li se baš evidentira svaki dan kada se ne greje ... pa, i za to postoji mogućnost provere zvaničnim zahtevom za uvid u kotlarske knjige. Sve po slovu Zakona o dostupnosti informacija javnosti. Važi kako za drugove iz JKP Badnjevo tako i za gospodu iz Toplinga, da ne zaboravim i na te cvećke...
Btw, pošto ne funkcionišem po principu na kome funkcionišu sve lokalne vlasti od rimljana pa naovamo, zabole me za opštinarske igrice i spinovanje javnog mnenja po pitanju cene grejanja u Negotinu. Meni ne treba podgrejano biračko telo. Jasno i glasno - cena grejanja u ovom gradu je 144,84 dinara (sa PDV-om) po kvadratnom metru grejne površine stana na mesečnom nivou u vreme grejne sezone. Ova grejna sezona traje od 15.10.2010. do 15.04.2011. godine, tj. punih 6 meseci. Plaćanje je građanima omogućeno na 12 mesečnih rata i zato imaju mesečnu obavezu obračunatu upola cene (72,42 dinara). Rok za uplatu prve rate oktobarskog obračuna je 10.11.2010. a druge rate je 6 meseci kasnije, tj. 10.05.2011. godine.
Ko se sam greje na drva zna da mu niko neće dati ogrev za 30€ po kubiku u dve rate - daj pola sad i još pola na leto. Nego, solarijum bre, tj. pare na sunce pa se grej.
Inače, JKP Badnjevo je ušlo u program donacija nemačke Banke za razvoj vezano za projekte na sistemima daljinskog grejanja. Ovaj naš, negotinski, podrazumevao bi objedinjavanje svih korisnika i povezivanje na dve velike toplane (Borska i Veljko Vlahović), kako postojećih tako i novih. Srpski rečeno, u planu je i povezivanje privatnih kuća na grejanje iz toplana.
Živi bili pa videli.

Predlog #2 - Barbađubre


Bre ljudi, ja zaista više ne znam šta i dokle da pišem o tim ljudima koji drže market "Barbaroš". Što bi se srpski reklo, to bre ne jebe živu silu i ne poštuje nikakve komunalne i sanitarne propise. Opet su napravili odvratnu divlju deponiju u samom centru Negotina, iza Biblioteke. Inspektori (komunalni, sanitarni, tržišni, veterinarski) od njih beže kao đavo od krsta, komunalci bezuspešno pokušavaju da se izbore sa tonama đubreta koje te bitange bez imalo pardona danonoćno bacaju na travnjak oko kontejnera. Džukele sve to lepo preko noći raskupusaju i raznesu okolo, pacove ne treba ni da spominjem. Čuvena prikolica za đubre o kojoj je ovde takođe sto puta pisano, i dalje stoji malo poviše radnje, takođe prepuna.
Ima li neko normalan u ovom gradu da dušanovačkim mamlazima stane za vrat i natera ih da se ponašaju civilizovano, da od Negotina više ne prave svinjac?
Voleo bih da je makar jedan koncert Mokranjčevih dana održan na đubrištu kod Crvenobradog, da i to snime kamere RTS. Zašto da ne, pa i tu je centar Negotina.

Predlog #3 - Lajte kere i džukele

Negotinski komunalci su 2007. dobili saglasnost da otvore kavez, pardon prihvatilište za ulovljene ulične pse, da bi potom 2009. za to isto od iste nadležne instance dobili nalog da zatvore. Uslovi se nisu promenili, ali odluka jeste. O čemu se tu radilo, neko sigurno zna. Elem, kako god bilo, ova opština se u poslednje dve godine sita isplaćala odšteta za pseće napade na prolaznike po ulicama širom Negotina.
Pošto su negotinski šinteri ispali neispunjavajući sada te poslove obavljaju kragujevački, i to ne baš za sitne pare, ali i ne baš često. I dalje ostaje nemali broj prijavljenih napada i povreda koje kerovi nanose ljudima.
Nedavno je doneta odluka da se konačno dodeli plac JKP Badnjevo gde bi bio smešten objekt u koji bi bili donošeni kerovi nahvatani po ulicama. Da konačno opet proradi i lokalni šinteraj. Ali ovog puta sve po propisima. Kojim? Pojma nemam, valjda onim istim po kojima je i prethodna kafilerija bila otvorena pa zatvorena.
Rešiće se već taj problem sa psima. Nego, šta ćemo sa džukelama?

Predlog #4 - Opet pužovi!!!


Stvarno, ja čudom ne mogu da se načudim... Odakle bre puževi po gradu svakog novembra?! Pa pisao sam o pužovima pre tačno godinu dana, i sad evo ih opet. I to na zgradi Komunala. To mora da je neka osveta jer su prošle godine komunalci trebili rođake ovog primerka kada su sređivali dvorište bioskopa. Bioskop postade "kamerna scena Doma kulture". Sve se nešto bojim da JKP Badnjevo zbog pužova ne postane "kamerna scena Doma nekulture".
Tj. Opštine.

Predlog #5 - Imapuši, nemapuši


Počele su restrikcije u emisiji nikotinskog dima u srbijanski deo atmosfere. Nema pušenja bre u javnim prostorijama! Gazde kahvana ima da se opredele, ili će mušterije da im puše u lokalu ili neće. Tamo gde neće, neće ni da svraćaju, pokazuje praksa. Neverovatno koliko ovaj narod voli da puši. Obaška što i oni koji hoće i oni koji neće na kraju zajedno ispuše, čim puste na volju onima što se "bave politikom".
Zakonom propisana obeležja za one što neće i one što hoće da cuclaju imaju preovlađujuću belu tj. crnu boju. Kao, oni što neće su čisti, beli, nezagađeni, a oni što hoće su crni ko katran, crna im duša. Hm, a šta bi bilo kada bi umesto pušenja sve to primenili na savest? Da li bi ostale crno/bele oznake, ili bi svejedno preovlađivala samo jedna boja? Crvena, od sramote.

Mislim da bi na graničnim prelazima na ulazu u Srbiju trebalo postaviti ovakav dvojni saobraćajni znak. Da stranci, u čijim zemljama je pušenje skoro sasvim zabranjeno, budu na vreme upozoreni kako mogu biti kažnjeni i ako puše ali i ako ne puše, shodno propisanom slovu našeg zakona.
Da su ga ispušili ako se petljaju sa nama.
Btw, koji znak treba staviti na kupleraje a da se to ne odrazi na promet?

Predlog #6 - ЛДП negotinski

Negotinci su čudo, a Radmila baš mora da to potvrđuje svaki čas. Neće bre da stavi zaglavlje bloga lokalnog LDP-a latiničnim slovima pa to ti je. Džaba što je zvanični logo stranke urađen u tom nesrBskom pismu, neće pa neće da to ispravi.
No, nema veze, tvrda glava i gvozdena vrata otvara, ili kako već ide narodna poslovica. Važno je da su negotinski liberali održali svoju drugu izbornu skupštinu od osnivanja, i da ova za razliku od prve nije imala desetak prisutnih i trajala 5 minuta, kraće nego što je trebalo snimatelju STV da montira kameru.

Druga skupština je ipak prošla u ozbiljnom tonu, u skoro punoj sali bioskopa, pardon Kamerne scene Doma kulture.
Od predloženog jednog kandidata izabran je menadžer, a od predloženih 27 kandidata izabran je dvaessedmočlani Opštinski odbor. Smatram i dalje da je odbor previše velik i glomazan, i to javno kažem, ali hajde, videćemo kako to funkcioniše. Možda me demantuju. Ja sam ipak navikao da budem član male stranke, nisam hteo da budem član KP Kine, što jedared reče Miki.
Da ne zaboravim, izabraše i mene u taj odbor. To im je ili najpametniji ili najgori potez, pokazaće vreme. Ako budu radili naopako - odgovor je valjda jasan. Ako se budu bavili politikom umesto da pričaju ko koga mora da ispoštuje, moja krvna grupa je A+ pa neka na nju računaju u svakom trenu kada zatreba.
Jedva čekam paljbu dežurnih vrebača na temu šta smem a šta ne smem da iznesem po pitanju sopstvenog političkog stava na svom blogu. Aha, konačno su me uhvatili na delu! Drug Član!
Žibe bre u kućicu samospoznaje. Inače zovem one iz Kragujevca.

***
Toliko za ovu nedelju.
A za iduću? Pa, ja lepo rekoh da će biti sednice SO Negotin u roku, sa kompletnim dnevnim redom bez skidanja pojedinih tačaka.
Prpa, i to povelika.

46 comments:

Marvin said...

Glasam za predlog br.6. Ti si tu svoj na svome, i oni sigurno puno dobijaju tvojim prisustvom. E sad dali ti puno gubiš, videćemo. Pisao i ja nešto o tome.

REKURZIJA

RainDog said...

Predlog br. 6.
Ono što ne uđe ne može ni da izađe. :)

OO LDP Negotin said...

Promenih druže.

Radmilo Kračunović said...

Hehehe, volim te što si tvrdoglava ali na kraju ipak ispadneš razumna, za razliku od mnogih.
Eto primera kako kritika donosi rezultat. E kada bi još to važilo i za one koji treba da reaguju po ostalim predlozima (naročito #2 i #3), gde bi nam svima bio kraj?

Ehm, RainDog kao i obično, ne može bez seksa, ha?
A ko pa može... ;)
Ej bre, od pre neki dan smo obojica još matoriji ali ne damo se. :D

Anonymous said...

ajmo predlog br.2
Kakvi smo mi seljaci...znaci...zlo.
Pazarise i odose u svoja sela...

Ж. Р. Драгишић said...

Glasam za predlog broj 2!!! Ne zato što su ostali manje značajni, nego je taj ubedljivo naj... E sad ima tu nešto. Nije mi jasno kada će ova vlast da shvati (nije ni ona prethodna, pa verovatno, neće ni ova), da megamarketima nije mesto u centru grada (pogotovu ako nema dovoljno mesta za sve prateće objekte - uključujući i velike količine đubreta)?
Uostalom, za sve postoji rešenje, pa i za ovo. Treba samo inspekcije da rade svoj posao. Pa ako Barba ne može da održava "svoju barku i oko nje", nek se seli. Ili neka otvori parfimeriju (manje ima djubreta, a i lepo miriše).
P.S.
A što se tiče tebe i LDP, tu je stvar jasna. Bar meni. Uostalom, mišljenja sam da samo oni koji su "unutra" imaju legitimno pravo da nešto kritikuju (ako nisu poslušnici).

Anonymous said...

Predlog broj 6, samo zbog tebe , i naravno podrska Marvinu u njegovom opazanju..i blogu naravno.
Tirkizno plavo.

Nenad said...

glasam za broj 2. ako se slozimo da smo mi ti koji biramo vlast, i ako se slozimo da politika predstavlja uredjivanje drustvenih pravila po kojima zivimo, onda su ove slike ustvari rendgen nas samih.

Anonymous said...

Glasam za predlog br.6
Inače pitam se ,kada je u pitanju predlog br.1, zašto Ti a ne JKB.
Ovako ispada da Ti pokušavaš da ispraviš "KRIVU DRINU". Moralo je uz račune da usledi objašnjenje JKB.
Kada je u pitanju predlog br.2 ista je situacija iza marketa 18, a da ne govorimo pored puteva i prilazima seoskim naseljima. Valjda će novouvedena ekološka taksa DA UBLAŽI OVAJ PROBLEM.
i NA KRAJU ZAŠTO PREDLOG BR.6
Samo onaj koji je bio prisutan mogao je da vidi zašto 6STRPLJENJE,ORGANIZACIJA,SASTAV(mladi i privatni preduzetnici),KVALIFIKACIONA STRUKTURA,MALO GOVORA-PUNO REČENO.
I na kraju: IMA NADE ZA BOLJE SUTRA SA NJIMA, ako im pružimo priliku da vode opštinu Negotin.
Miša

Radmilo Kračunović said...

Eh, Mišo, JKP Badnjevo... pa ako neću ja, ko će?
Da li je nekada neko u poslednjih 50 godina građanima Srbije zaista rekao pravu cenu grejanja tokom grejne sezone, pa i u ovom gradu, iz firme ili iz opštine - svejedno?
Iskreno rečeno, ono objašnjenje koje je lepljeno po ulazima zgrada sam lično napisao. Jbg, i meni je trebalo neko vreme dok sam ukapirao o čemu se zapravo radi, tu oko PDV-a, dva obračuna i 12-mesečne naplate.
Oni iz poreske i tržišne mi nekako ispadoše najzbunjeniji jer o tome nisu ni razmišljali, niti tumačili Zakon o PDV-u, a mogli su da unazad par godina oderu JKP od kazni.
Neka, nije suština u kaznama, nego u korektnom grejanju građana. Sve ostale priče su "čaršijska limunada".

Anonymous said...

Na Rami jos uvek je u toku prenos sednice SO Negotin i naravno tu se moze cuti kojekakvih novih termina srpskog jezika, ali ono sto je meni posebno privuklo paznju, to je veliki uticaj popularne serije Selo gori a baba se ceslja a posebno glavnog lika Milasina (Manda), na popularizaciju reci iz nazovimo moravskog dijalekta, tako da drug Mr. stalno posle prebrojavanja glasova nesto konstaNtuje.
Moja konstatacija je da je to vrlo slatko , simpaticno, kad moze Trekelic, Nocic...moze i ...Milasin, mislim stvarno se izvinjavam!

Dragisa Racic said...

Predlog br.2, a hteo bih nesto napisati za predlog br. 3. Uklanjanje psa lutalica ne resva se samo odredjivanjem/obezbedjivanjem lokacije i ogradjivanjem iste gde bi se psi smestili. Postoji program (mislim da jednu kopiju poseduje i JKP Badnjevo) kako se dalje postupa sa ovim psima. Prva stvar koja se radi nakon sto se psi dovedu o prihvatiliste je odredjivanje stepena agresivnosti. Potpuno agresivni se "uspavaju", a manje agresivni se kastriraju, cipuju i zadrzavaju se u prihvatilistu. Potpuno neagresivni, takodje kastrirani i cipovani vracaju se na isto mesto gde su uhvaceni i pustaju se na slobodu. Ovaj program je uradjen postujuci sve norme i vec odavno postoji, samo eto nikako da se primeni. Da je pocelo sa njegovom primenom onda kada je i napravljen danas ne bi smo imali problem psa lutalica u Negotinu jer bi doslo do njihovog biloskog izumiranja, upravo sta se zeli ovim programom i postici.

Radmilo Kračunović said...

Pa dobro gosn Raco, slažem se, ali ulični psi se ne umnožavaju samo razmnožavanjem, jednim delom su za to krivi i Negotinci koji svoje kerove izbacuju iz kuća kada im dosade. O tome da mnoge ulične džukele neodoljivo podsećaju na neke varijante rasnih pasa koji postoje u gradu, šta tek reći...

Kako god, za ova dva dana nešto se ipak promenilo, kako po predlogu #6 tako i po onom #2.
Prostor ispred Barbaroša je konačno očišćen, gospon Mozak je došao u JKP da kuka kako on nije kriv i "će plati šta treba".
Jašta, "će".

RainDog said...

Šta se promenilo u vezi predloga br.6?

Radmilo Kračunović said...

Latinica, tato.

Anonymous said...

Bravo za ociscenu deponiju u centru grada i ako je to rezultat Laletove kritike onda pohvala njemu ili nekom drugom ko je na to uticao, u svakom slucaju moramo se boriti za cistiji i lepsi grad.
I pohvale moraju biti javnne, kao i pokude ako neko lose nesto uradi mora se znati, isto tako i za onog ko ucini nesto dobro obavezno se mora cuti.

Anonymous said...

Ono sto je Radmila pomenula na sednici a u vezi postavljenja uredjaja za evidenciju dolazaka radnika opstinske uprave na posao i njegovo selektivno koriscenje po principu "moj si, moj nisi", zelim da se i na ovaj nacin ukaze blogovskoj javnosti na nesvrsishodnost takve jedne vrste evidencije, upravo zbog toga sto se odredjeni broj radnika i ranije a i sad uopste ne pojavljuje na svojim po sistematizaciji radnim mestima. Sad da li je tu u pitanju mozda tapija na odredjeno mesto u opstini, ili su to gradjani od posebnog interesa, ne znam, jedino sto znam da su njihovi ucinci jednaki 0, a o strucnoj spremi i kvalifikacijama da ne diskutujem.
Ne zelim nikoga da imenujem, jer to nije moj zadatak, cilj mi je da se o svemu javno zna, a oni ako se budu prepoznali, nadam se da ce se popraviti i ponasati kao i ostali "normalni" ljudi.

Anonymous said...

Anonimnom od 20.17 To sto ce se oni prepoznati javnost nema nista,sem ako ne kazes o kojim se,bar,poslovima radi.Inace,sistem evidencije radnika u zgradi opstine je skolski primer diskriminacije tih ljudi u odnosu na ostale radnike opstinske uprave locirane van zgrade,kao i u odnosu na sve radnike ostalih ustanova.No,o tome ce se verovatno izjasniti ,,princ od belih mantila,, jer je on,verovatno,dao saglasnost na uvodjenje ove besmislene sprave.Evidenciju ne postuje 50% radnika jer niko nije upoznat sa pravilima,,igre,, niti se zna sta se desava sa onima za koje utvrdi da kasne ili izlaze ranije sa posla,a o izlasku i povratku sa pauze i da ne govorimo.Sef budzeta je radnicima sa sprata rekao da to ne treba da se evidentira i oni se tako i,javno,ponasaju na ocigled drugih radnika koji se evidentiraju i za pauzu.Kome sve to treba vreme ce pokazati,ja mislim politicarima za razracunavanje sa neistomisljenicima,sto ce,takodje,vreme pokazati.Pozdrav svim radnicima Opstinske uprave koji se nalaze u getu.

Anonymous said...

Kao neko ko je zarad svoje dece onaj koji podrzava politiku LDP-a i veruje u pamet i snagu mladih ljudi (i svoje sam ucio da cuvaju cast i moral) iskreno sam iznenadjen nastupom gdje Gerov na poslednjoj sednici SO.I to u onom delu gde se imenuje direktor Doma kulture, a ona po ne znam koji put pominje srednjoskolku! Srecna je gdja Gerov sto je sada pravi covek na pravom mestu - nekada direktor
a sada magistar direktor. Ne zna samo gdja Gerov, jer za razliku od nas pripada mladjoj generaciji a nas starije jos nije izdalo pamcenje i secanje sledece: Ta mnogo puta pominjana srednjoskolka je u vreme proslog direktorskog mandata novog (starog) direktora zapravo vec bila direktor ove ustanove.
Tacnije zamenik direktora koji je obavljao sve poslove jer je tadasnji direktor u to vreme cesto odustvovao zbog magistrature. Znaci, magistrirao je u vreme kada je bio direktor a da je to u stvari firmom rukovodila srednjoskolka i tada i sada. Znaci, zakljucite sami...

Marvin said...

Ako sam dobro razumeo, u opštini Negotin je postavljen aparat za evidentiranje ulazaka i izlazaka zaposlenih. Ja to pozdravljam i mislim da je to prvi korak ka uvođenju discipline. Polako će to doći na svoje, doduše ne znam o kakvom se sistemu radi.

Anonymous said...

Poštovani,

Ni jednog trenutka na sednici SO Negotin nisam govorila o sposobnosti prethodnog direktora, niti sam iznela kritike na njen rad. Govorila sam samo o činjenici da neko sa srednjom školom ne može da prima platu kao neko ko ima završen fakultet. To nije moguće po Uredbi o koeficijentima za isplatu plata, a lokalna samouprava je dužna da istu primenjuje. Ovo važi za sve ustanove pa i za Dom kulture. Takodje smatram, da neko ko će za par meseci da ode u penziju, ne treba da primi otpremninu u iznosu od nekoliko stotina hiljada dinara iz budžeta opštine kao tehnološki višak. To je moj stav i on nema nikakve veze sa personalnim rešenjem. Lično veoma cenim prethodnog direktora i jasno sam rekla da novi direktor, koji je magistar (a kad je magistrirao ja to zaista ne znam), treba da u narednom periodu pokaže svoje znanje i sposobnost.
Moje mišljenje je, a nadam se da se i Vi slažete s tim, da Negotin zaslužuje da na čelu svake ustanove ili preduzeća ima direktora sa završenim fakultetom jer u gradu ima obrazovanih i stručnih ljudi. Ovo ne treba tumačiti kao omalovažavanje ljudi sa završenom srednjom školom jer ima puno sposobnih ljudi i bez fakultetske diplome. Ali, kako objasniti mladim i školovanim ljudima činjenicu da je srednja škola vrednija od fakulteta. Onda se postavlja pitanje čemu školovanje, kako motivisati mlade ljude da se školuju, ako im pored nemogućnosti da se zaposle po završetku fakulteta sad i obezvredimo tu diplomu?

S poštovanjem
Radmila Gerov

Anonymous said...

Kod Vas se Radmila sve vrti oko para, plata i itd...
U cije ime Vi to pricate?
Licno se ne kunem u fakultetske diplome iz prostog razloga jer koliko primecujem upravo su takvi i doveli Negotin, Srbiju ovde gde se nalazi, na dno.
Mozda bi trebalo oprostiti ojadjivaje srbije zbog fakultetskih diploma?
Fakultetska diploma ne garantuje umece,snalazljivost,timski rad,pravu procenu u pravo vreme...i jos puno ljudskih i znalackih osobina u poslovanju.Da ne garantuje to je ocigledno.
Mahanjem necijim, TUDJIM diplomama i nije neki kec u rukavu, proslo je to vreme druga tita, danas se omladina skoluje ite kako. Mozda da malo izadjete iz Ng i otvorite sebi oci.
Da li ja po vasem trebam da prihvatim fakultetske plate od 100000e(a da to nisu lekari i pedagozi) kao normalnu,i platu sa srednjom 0d 15,000din, u ovo vreme kada dva miliona i vise na rubu egziztencije? Da li trebam da prihvatim Vase visoko obrazovane procente u hiljadama eura od svakog ugovorenog posla za dobrobit grada?? O tome Vi nama sada pricate??
Ja cu za razliku od Vas uvek biti na strani realnih, pametnih, snalazljivih, radnih gradjana.Bilo fakultetski obrazovanovih ili onih drugih, koji NA ZALOST nece skoro imati priliku da se dokazu upravo od Vas takvih.
Tirkizno plavo

Anonymous said...

Predlog za otisak nedelje:
-Konstastujem ili kostatujem
-Tito ili tito
-a može motika ili čuk....

Anonymous said...

Kakvo prijatno iznenadjenje, Blic objavio nesto sto nije u saglasnosti sa vrhom opstine. Opet ih nasamarise socijalisti.
http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/217865/Podrska-stranke--za-izbor-znacajnija-nego--diploma

Anonymous said...

Po opstini se prica, da je Mita jako ljut na Radmilu zbog iznosenja zamerki oko tacki u vezi budzeta, to da iza svega stoji Dusica, i da opstinska vrhuska mora da poradi na suzbijanju ove pojave.
Kao kontra mera navodi se obelodavanje nekih marifetluka prethodne vlasti!

Anonymous said...

Postovana g. djo Gerov. slazem se da na celu jedne ustanove treba da bude skolovan covek. Ali..... kroz fakultet su mnogi prosli , a fakultete samo kroz neke. Direktor biblioteke , gdja koja ima fakultet je zanimljiva tema. Dobro je sto nije vise u prosveti. Zalosno je sto je pregazila fakultetske i magistarske diplome u biblioteci. Toliko o diplomama.

Anonymous said...

Ma jasno je da je obrazovanje samo jedan od preduslova za primanje u radni odnos, ali danas se sve radi politicki, tako da izmedju dva sa istim obrazovanjem izabracu onog ko je u mojoj stranci ili mi je rodjak ili mu j.... zenu, mislim ovog zadnjeg mozda i necu, ali samo ako ja dodjem na vlast.
Pa uzmite spiskove radnika koje su glupsoni Pajta i Ljubisa i krezuba baba Slavica zimus pravili za odstrel radnika u opstini, po kojima su braco, kriterijumima ti ljudi stavljani na spiskove. Prava smejurija, to su ljudi sa obrazovanjem i iskustvom u opstinu!!!

Anonymous said...

Slazem se sa Gerovkom, eto nama gospodina Urukovica za predsednika opstine. Ipak covek ima magistarski rad iza sebe, za razliku od pojedinih.

Anonymous said...

Ne mogu da razumem taj primitivizam kojim se neki ljudi iz ovog grada služe kada govore o, sada već bivšoj, direktorki Doma kulture. Nikuda ova palanka neće stići jer ne ume da prepozna prave vrednosti. Bolesni, napaljeni i umišljeni stručnjaci koji od sveg znanja, poseduju jedino sposobnost da se hvale svojim diplomama (koje su u poslednje vreme toliko relativizovane da ne treba ni govoriti o tome). Uostalom, najnoviji primer našeg vrlog sugrađanina A. I (52), koji je magistrirao dovoljno govori o nekim diplomama.
Prema tome, dajte se dovedite u red i onima koji to zaslužuju odajte priznanje za ono što su uradili. Jer, ono što je gospođa Jovović uradila za godinu dana, ovi vaši akademci neće uraditi ni za čitav svoj umišljeni umetnički život. Iz prostog razloga jer oni, pre svega misle na sebe, a gospođa Jovović je mislila na ovaj grad.
Ona je za taj grad uradila mnogo i red je da joj grad uzvrati, a ne da neki anonimusi pljuju po njoj. I zato, ako je Njegoš mogao da kaže "U pamet se dobro Crnogorci", ja mogu da parafraziram "Gorski vijenac" i da kažem : "U pamet se dobro Krajinci". Jer ako nastavite ovim putem, poješće vas zloba, bes i mržnja.

Anonymous said...

Žalosno je i da pljujete po kako kažete akademcu sa umišljenim umetničkim životom. Ko vama garantuje da on ne misli na svoj grad. Ili, možda, vas muči zloba, bes i mržnja?...

Anonymous said...

E stvarno je nama dosta deoba i mržnji.
Ja mislim da treba priznati i rad ljudi koji nemaju fakultet, ali dobro rade, i obrnuto oni koji imaju fakultet i ne znaju da rade.
Naravno da je svačiji rad na proveri ,i treba nabrojati istni za volju šta je urađeno u oblasti kulture za proteklu godinu, naravno i sve pre toga. Napraviti upoređenje i priznati da direktorka sa visokim obrazovanjem nije nešto značajno doprinela kulturi.Možemo zajedno da nabrajamo.
Za gospodina koji je sada izabran , sve čestitke i vreme je pred nama pa ćemo videti šta će sve učiniti. Neka mu je sa srećom iskreno, u meni nema mržnje!

Anonymous said...

Ono što ja mogu da dodam je, da dom kulture u zadnjih godinu dana primetno bolje radi. Primećuje se velika energija, koja je tu bila uložena. Sa ili bez fakulteta, rad takvih ljudi treba ceniti, a ne razvlačiti na raznorazne načine po blogovima.

Anonymous said...

Sa malim zakašnjenjem uključujem se u ovu raspravu, samo sa jednim pitanjem.
Koliko je ljudi stvarno u NEGOTINU kvalifikovano da oceni stručni rad radnika u kulturi?
Meni se čini da se gubi iz vida narodna uzrečica:Koliko para toliko i muzike.
Kada je sadašnji (novo postavljeni direktor) ulagao napore da nam obezbedi vrhunske sadržaje nije nailazio na podršku sredine. Sadržaji su bili vrhunski, a podrška (čitaj posečenost i obezbeđenje sredstava za gostovanje ansabala) više nego skromna, tako da je trebalo mnogo napora da se obezbedi naknada za gostovanje u Negotinu ansabala koji su stekli svetski renome.
Negotinu su potrebni sadržaji koji prelaze naše okvire.
Partijski neobojen.

Anonymous said...

Mnogo reci o kulturi i bivsoj direktorki,sada,kada to vise nije.Trebalo je govoriti o tome dok je bila na tom mestu.Nesporno je da g/dja Jovovic ima sposobnosti za rad u kulturi,ali priznacete da nema kvalifikaciju za mesto direktora,ali sta je bilo,bilo je i ne treba je sada povlaciti po blogovima raznoraznim,neumesnim ili umesnim komentarima.Sve je to posledica politicke drzave,kada se i nasi drzavni organi DEPOLITIZUJU i budu funkcionisali po principu struke nece nam se desavati da politika zloupotrebljava kadrove.Direktor mora imati struku i odredjeni stepen obrayovanja,a sposobni ljudi ce raditi svoj posao i za to biti pravicno nagradjeni.Daleko smo mi od toga,ali ja se nadam da je dostizno,u tome je MUKA tranzicije.Moramo proci kroz to sa manje ili vise problema.U nasoj drzavi to jako sporo ide,ali proci ce,samo treba malo vise ljudskosti i postovanja izmedju nas samih.Pozdrav!

Anonymous said...

Nakupovase se Vlasi i odose...

Anonymous said...

Lale
Možeš li da uradiš jedan post na temu šta je pozitivno urađeno u Negotinu za zadnjih godinu dana?
Nije provokacija.
Miša

Anonymous said...

Sezdeset dana je proslo 60 znaci , a Grbovicu nije odgovireno od strane opstine ili UO o konkursu koji je bio za direktora bilbioteke. Takodje, nestal je i gospodja predsenik UO biblioteke koja nije ni bila na tom UO.Zato razmislite, ona zna kao i mi. Pozdrav, samo napred DS ukopava , polako ali sigurno sebe. Kad su morali Srpkse radikale da mole da ne dolaze na UO biblioteke.

Anonymous said...

Nadam se da cete mi objaviti komentar. Koja partija se ne zalaze nainfrstrukturi putevau manjim sredinama, koja pratioja ne govori o boljim uslovima u Negotinu. U cemu je ralika izmedju nstupa gospodina Ostoijica i drugih politicara u vreme predizborne kampanje? Ima razlike?! Oni dolazili tada , a on po zavrsetku kamranje. Rezlultat isti- daleko je Beograd uverih se po stoti tup!

Anonymous said...

lale , kakva je to EKO taksa koju placaju fizicka lica. Moja prijateljica je dobila obavestenje sa cifrom od 750 dinara. Kome ide lova !

Anonymous said...

Posle duze pauze , evo me opet da sa budnom paznjom ispratim aktivnosti pokretaca i hronicara sa ovog bloga, neumornog Laleta. Malo se politicki razmahao i aktivirao. Nije mu zameriti-bice to na dobrobit svih nas. Ma gde se nasao, njegova harizma , kultura i nepotkupljivost pozitivno ce uticati na novu sredinu.
Dopada mi se da ovaj blog proizvodi dejstvo. Vec sam pisao da bi sve drugo bilo: "Pas laje , vetar nosi..." Cini mi se da ovo citaju i pristalice i oponenti. Valjda cemo se ocistiti, unaprediti i malo kultivisati.
Negotinci - glavu gore, bez obzira kog ste obrazovanja. Ocistimo se, unapredimo, ispravljajmo svoje i tudje greske. Neka svako uradi najbolje sto moze u svom domenu.Dokazano je da je sistem dobar kad je celina medjusobno povezanih funkcionalnih delova. Ne dozvolimo da Negotin stagnira , sto se inace desava. Ne delimo se , nego zbijajmo redove, inace nas je sve manje. Udruzimo se protiv klanova koji "vuku" za sebe. " Povucimo" za sve nas jace od svih njih. I za kraj , evo jednog malog testa koji potvrdjuje da zajedno vise znamo , tj. zajedno smo jaci!Neka svako pokusa da se seti reci od 3 slova koja predstavlja deo tela.(Poenta: svako ce se setiti nekoliko reci, ali kad se skupe na gomilu dolazi se do nekih valjda 27 reci, koje ma koliko neko pametan bio sam ne moze izmisliti...)

BojanS. said...

@ Annoniman 20.57 Šta priča ovaj čovek?? Nije mi jasno...Ovde svi dođu da malo truć truć ser ser bla bla a ništa ne govore , a još su i anonimni...

Anonymous said...

Odgovor Bojanu S.
Da pojasnimo nejasno.
Lale je postao clan politicke partije. Kazem da je to dobro za tu partiju. Nema ovde mnogo onih koji imaju sta da kazu i unaprede sredinu u kojoj se nalaze...
Malo polemisem i na temu obrazovani-neobrazovani. Nesto mi pada na pamet da su i piramide pravili oni koji skole nisu videli.Obrazovanje je mozda bitan faktor-potreban uslov za napredak u danasnje vreme (posebno kod novih tehnologija), ali ne i jedini. Hteo sam da kazem da nam trebaju svi (posebno u stagnirajucem Negotinu) da kao dobar sistem funkcionisemo.
Negotin mi je u srcu (kao i tebi valjda), pa upucujem poruke ujedininjenja i pomirenja zbog zajednickog cilja. Jesu ovo malo opsta mesta, priznajem...
Negotinci dragi , pozdrav. Ne dajmo se...

Anonymous said...

Prcitah te pazljivo,samo se pitam kome to pises? LDP-u ? Pa procitaj kako i dalje omalovazava narod na njihovm blog. Uzas, uzas. A sve bi to bilo fino sto ti rece, da nam se vrati sva stara garda koja je napustila grad Ng. Ili da se politicki neopredeljeni ljudi bezuslovno ukljuce u realizaciju boljitka grada, sto pre.A ima ih tek toliko nekih 40%, koji bi ja verujem svim srcem, mogo vise umeli od svih (vas-njih) zajedno.
I bez straha, ako i budu bolji, pa civilizovan smo narod kako se tvrdi.A i misli se o mladima(laksi su za manipulisanje).
p.s. Sve ovo nema veze sa Laletom, tesko da ce on vise biti izmanipulisan.
Tirkizno plavo

Anonymous said...

Poslednjih nekoliko komentara su u stilu: "Truč, truč boranija".
Priznajem da su u okviru "zanimanja" i "interesovanja" vlasnika bloga.

Anonymous said...

Odgovor "tirkizno plavom"
Uvek nastupam sa pozicije lokal patriote , Negotinca u srcu i duši. Dokle god se budem micao i mislio biću na tom stanovištu. Partije u lokalu moraju "ispod žita" da se dogovoraju u interesu grada na štetu velikih i otuđenih centara moći van ove sredine. Njihov je cilj "velika riba pojede malu" , što ne smemo da dozvolimo.
Odlična zamisao da se neaktivni aktiviraju u našem zajedničkom interesu. Treba stvoriti uslove za tako nešto. Potpuno sam na tvom stanovištu po tom pitanju. Samo da vlastodršci pobede svoju sujetu.
I još jednom kažem da sve ovo ima smisla samo ako ptoizvodi dejstzvo i pokreće na akciju.
Pozdrav svima dragi Negotinci. Zbijajmo se...

Anonymous said...

Ah,ah, ah, moze li se sujeta pobediti i kako?
Ne, ne moze.
Ma koji centri to toliko smetaju razvoju grada? Koliko fabrika za proizvodnju je izgradjeno u tim centrima, da se ne lazemo ni jedna.
Jedva cekam taj njihov rad ispod zemlje, mozda od tog svog silnog kukolja i nikne sa pravom neki klas zita.
Poenta je u onih 40%, koji jos uvek znam nece ni na ciju stranu. I ne treba, docice i njihovo vreme. I to vrlo brzo.
Tirkizno plavo



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...