Wednesday 24 March 2010

Licitacija


Radnici JKP Badnjevo poslednjih dana sređuju grad posle izbora i klizanja. Skidaju plakate koji ruže fasade po gradu, peru štampani beton. Uklanjaju tragove kampanjerosa. Peru nečiju savest, bez predpranja i omekšivača. Šta li će biti ako neko uključi centrifugu? Ma, čini mi se da ona radi sve vreme, ali na suvo.

Komunalci će za čišćenje trga i skidanje plakata uzeti pošteno zarađene pare. Naravno, iz budžeta Opštine. Istog onog budžeta koji pune svi građani, bez razlike - izašli na izbore ili ne. Po ko zna koji put vraća mi se poznata rečenica: Plakate treba da skine onaj ko ih je lepio, inače treba fakturisati čišćenje svakoj stranci posebno, po komadu skinutog plakata. Stranke bi za kampanju trebalo da dobiju pare iz budžeta, da to plate, ali onda se vraćamo opet na početak, da sve (kako god bilo) na kraju plaćaju građani. Pa, pošto plaćaju, onda imaju pravo i da zahtevaju od pevaljki da stoje kraj stola kada naruče pesmu, a ne da im presole kafu ili pljuju u supu.

Kad smo već kod komunalaca, danas je na Zelenoj pijaci održana redovna licitacija za godišnji zakup tezgi i prostora. Pomenuti komunalci su prethodnih dana isparcelisali i numerisali slobodan prostor predviđen za izdavanje, oprali pijacu, popravili krov i neke od tezgi. Narod se okupio, zakupio, pljunuo kintu za narednih 365 dana i - razlaz, do sutra.

Sistem godinama ovako funkcioniše, razrađen. Postoje numerisane tezge, jasno označen i takođe numerisan prostor, komisije, licitanti i zakupci. I sve protiče u redu, bez problema.

Pa, u čemu je onda problem?
U onoj drugoj, Velikoj Licitaciji, koja besomučno traje još od nedelje 7. marta uveče. Poznati su jedino licitanti, oni koji su prešli izborni cenzus.
Ulog, depozit, minimum i maksimum učešća, ponuda, potražnja, poslovni računi, keš, fakture i profakture, pregovori, tok licitacije ... sve se zna i ništa se ne zna.
Ona Mala licitacija, komunalska, je javna - javno nadmetanje.
Ova Velika, opštinska kvazipolitička i daleko opasnija po građane, sve je samo ne javna. A nije baš ni tajna, u Velepalanci se sve zna. Javna tajna. Da podsetim, po Zakonu o političkim strankama (član 6) njihov rad je javan. Kada se vlast deli, parceliše, na ovakav način (kako se u nas praktikuje), građani itekako imaju pravo da znaju sve, numeraciju i broj parcela, imena i stručne kvalitete političkih kadrovika. Licitanata.
I opet - u čemu je problem?
Problem je u tome što se Velika licitacija sprovodi mimo očiju javnosti, za parcele koje nisu numerisane, a povrh svega nemaju ni međe. Granice pristojnosti i razuma ne postoje, zato se tako olako i gaze. Trguje se ispod žita, ne izdaju fiskalni računi, ne plaća porez.
Podnosioci izbornih lista se izmotavaju, kriju od građana ali i sebe samih imena odbornika. Sa druge strane, članovi Opštinske izborne komisije se zajebavaju, ne overavaju mandate istima jer kukaju da nisu dobili pare za svoj rad. Kao, Organ ih još nije isplatio.
Postoji prividno nevidljiva ali činjenično velika razlika između komunalizma i komunizma. Čitajte iznova Pekića (Novi Jerusalim, videti pod "Vlast i poredak"). Velika razlika.
Negotin beše "pazarno mesto", neka nam je to stalno na umu.
Ova Opština je birala i izabrala. Ne postoji razumno objašnjenje na šta se to još čeka pa da krenemo u bolju budućnost.
Kakvu su nam svi obećali pre 7. marta.

Hajmo, hajde, svi ... na Zapad?

5 comments:

Anonymous said...

Vapaj tvorca ovog posta u vidu "poziva" svi na zapad uskratio nam je odgovor: kojim putem.
Dok se gospodin Ničić bori da se izgradi autoput Paračin-Zaječar-Vrška čuka, mi čutimo.
Neodoljiv je utisak da je gospodin Ničić stavljajući se na čelo pokreta PŽzN NIJE NI MISLIO NA NEGOTIN, VEĆ JE NJEMU VAŽNO SAMO da što više prigrabi za Zječar, a za Negotin u stilu ko ih j... Jer kako protumačiti njegovo zalaganje da autoput ide ne PREMA Negotinu, već do Vrška čuke.
Naravno zašto bi se on borio da autoput ide do Negotina, pa i dalje do Kladova, kada ni mi u Negoptinu ni kladovljani NE DIŽEMO GLAS, kako su to činili vojvođani kada je bio u pitanju autoput.
Pitam sve poštene građane Negotina da li treba da čekamo "od Boga milost" ili poput vojvodjana treba da složno diglemo glas da autoput mora da dođe do Negotina pre nego od Zjaječara do Vrška čuke.
DIGNIMO SLOŽNO SVOJ GLAS jer ako to ne učinimo ne će mo se svesti na palanku, već na zaseok.
Miša

e-novinar said...

E, moj Lale ! Zar se ne sećaš stranaka koje su se u svakoj izbornoj kampanji oglašavale na lokalnim medijima i skoro sve, listom, ostajale dužne za sekunde, minute, pa i sate / hej SATE / emitovanih EPP gluposti. Plus saopštenja, da ne zaboravim! Stvarno, čega sam se načitala, naslušala i nagledala / likova u ulozi kadrova/, programa za budućnost i, ma ni sama ne znam, kojih pikanterija više. I....... nikom ništa! Emitovaše mediji,uglavnom, sve, nadajući se parama, za plate uposlenika, naravno, ali ostadoše u većini izbornih sezona - kratkih rukava. Ne znam koje TV stanice u našem i nama susednim gradovima su najbolje prošle u susret martovskim .... idama..... u Negotinu ? Nemam kontakte ni sa kim, ali, baš ću se raspitati kod nekih kolega, tek onako, da utolim radoznalost. Zašto ovo napisah? Pa, nađoh za shodno da prokomentarišem, baš ovim rečima tvoju "Licitaciju", jer sam otkrila neke zajedničke momente koji povezuju komunalce, medije, stranke i plakate. Uzgred, lepo si javno definisao ovu užasnu tišinu pred ustoličenje odbornika i funkcionerske vrhuške, a prosto me je "iznenadilo" tvoje navođenje da Komisija, zna se koja, ne završava svoj posao zbog neisplaćenih joj troškova. Bože moj, pitam se, po hiljaditi put, postoje li zakonske sankcije koje će neko nekada da primeni u ovoj zemlji i dokle ćemo "tapkati" u mestu? Neću da budem demagog i kažem da mi je žao samo dece, žao mi je svih nas, i to, ONOLIKO! Nek završe posao koji su prihvatili, mislim, dragovoljno, a posle nek traže šta im pripada, ako treba i na sudu. Imaju, nadam se veze, pa neće dugo čekati. A, i inače, pravda je spora ali dostižna, zar ne ? Pozdrav!

Radmilo Kračunović said...

@Miša
Na salaš, i to sa malim S.
@Vanja
Duguju oni ne samo medijima već i kafanama i restoranima gde su danima arčili i bančili, odrađivali plaćene šihte.
Ovo što si rekla za komisiju je toliko bolno istinito i paralelno apsolutno primenljivo na sve, baš sve funkcije i organe od strane države nam imenovane i plaćene.

Anonymous said...

Dr.Tihomire
Juče sam na ulici čuo da ste Vi i Dr.Šujeranović pružili i stegli jedan drugom ruku. Ako je to tačno to me kao čoveka raduje.
Šta može više da doživi čovek od ostvarenja njegove ideje da se počinje da ostvaruje njegova ideja izložena u prvoj tački Predloga programa razvoja Opštine Negotin koja je izložena u PODIZANJU NIVOA OPŠTE SVESTI.
Izvini te me što vas na ovaj način prozivam, ali kao čovek nisam mogao da odolim iskušenju.
Voleo bi da me demantujete ako nisam u pravu.
Stari provokator.
Miša

Anonymous said...

Miso, pomirenje je 'palo' odmah posle izbora, dan, dva. Kad je Tica video izborne rezultate, odmah je pozvao svog kuma da se pomire, e sad da li bi do pomirenja doslo da Shure nije pobedio, to je pravo pitanje?

Tico, Tico, ko te ne zna, skupo bi te platio !!!

P. S. G17 za 2 godine ne prelazi cenzus, tako da Tica mora opet negde da se udomi, sledeca stanica - DS!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...