Sunday 7 March 2010

Izborna Nedelja



Dakle, došla je konačno i ta Izborna nedelja.
Ovaj post je otvoren za vaše komentare, informacije koje ste čuli ili doživeli.
Naravno, večeras će ovde biti objavljeni i konačni rezultati vanrednih lokalnih izbora u Negotinu.

12:00
Po prvim (nezvaničnim) informacijama, do 11h na biračka mesta je izašlo oko 14,5% građana opštine Negotin.

15:30
Nezvanično, do 15h izlaznost je 32-33%.
Samo po sebi to i nije neka velika stopa glasača izašlih na biračka mesta, ali ako to pretvorimo u brojke slika je nešto drugačija. Taj procenat je približno 1/3 od 42900 birača, ili oko 14 hiljada. Ili, što je tek interesantno, to su već 2/3 onih koji su izašli na izbore 2008. godine. Za 8 sati (od 07 do 15h) je izašlo toliko, što nameće zaključak, shodno dinamici, da je moguće da se ponovi izlaznost od preko 21 hiljade Negotinaca sa biračkim pravom, iako je u biračkom spisku oko 1000 manje glasača nego pre dve godine.
Dakle, bude li do kraja ovako, cenzusni prag i dalje ostaje na više od hiljadu osvojenih glasova, što se odražava i na konačni broj mandata koji će biti raspodeljen na one koji uđu u negotinsku Skupštinu.
Bokcamu, biti će interesantno večeras.

23:00
Konačni rezultati
Na izbore je ipak izašlo nešto više od 19000 Negotinaca. Oseća se taj manjak od hiljadu glasača u odnosu na 2008. godinu, to je sada očigledno.
Da se ne bakćemo procentima i osvojenim glasovima, piše to i na drugim blogovima i sajtovima, hajde da se bavimo brojem osvojenih (za sada) mandata u lokalnoj skupštini.

1. SNS - 7
2. SPS - 9

3. VDS - 2

4. SDPS - 3

5. LDP - 8

6. G17/PŽN - 4

7. DS - 12

---------------------------------
8. SRS - 0
9. DSS/NS/VDSS - 0

Evo mogućeg sastava buduće lokalne vlasti (po večerašnjim izjavama):
DS + SPS + SDPS + VDS = 26
Ovo je najjeftinija varijanta po DS i SPS. A i skoro je identična Republičkoj vlasti.

Nedostaje tu još G17, pa je moguće priključenje odbornika te stranke bez Ničićevih. Mada, kao što rekoh, ovo nije više neophodno. U ovakvoj konstelaciji snaga odbornici te koalicije ne mogu da budu jezičak na vagi koji bi prelamao od situacije do situacije.
Pričalo se večeras i o učešću LDP u vlasti sa DS, ali bojim se da to više nije aktuelno jer ne znam koliko je DS spremna da se odrekne SPS. Sa odbornicima LDP bi nova lokalna vlast imala zaista čvrstu većinu, a liberalima bi to donelo samo učešće u vlasti i nekoliko manje bitnih funkcija. Možda poneko zaposlenje, i ne mnogo toga više.
Radmila bi tada ostala samo odbornik lokalne većine. Njoj bi više odgovaralo da ostane u opoziciji, to je moj stav. Dovoljno poznaje kako funkcioniše lokalna samouprava da bi uvek mogla da bude u "konstruktivnoj opoziciji".

Teoretski, moguća je i vlast skoro svih:
DS+SPS+LDP+SDPS+VDSS(+G17) = 12+9+8+3+2(+2) = 34(36)
Negotinski Zaječarci bi podržavali takvu vlast "zbog interesa građana" i bili konstruktivna opozicija, sa iskustvom u lokalnoj samoupravi u Zaječaru i Boru.

Jedino bi SNS ostala u pravoj opoziciji, sa svojih pošteno odrađenih 7 odborničkih mandata.

*********
Dakle, lista LDP-Radmila Gerov je debelo podbacila, umalo duplo u odnosu na prognoze skoro svih koji su se time bavili. Pogodili su uglavnom prognozeri iz DS, mada su sa druge strane precenili sebe.
Demokrate su ostale na istom, pozitivna nula - dobar izgovor za "niko nije kriv". Ipak, činjenica je da su prvi, sa najvećim brojem osvojenih glasova i odborničkih mandata. Ne znam kolika im je to uteha.
SPS je dobio veliki poklon od "svog čoveka" u tuđim redovima, a možda će i još. Na žalost.
Izbori se za sada sigurno ponavljaju u Samarinovcu. Opet, po ko zna koji više put. Zaista, pitam se kada će konačno neko u tom selu da nadrlja zbog toga što se tamo izbori ponavljaju ama baš svaki put kada je neko glasanje. Ono što je bilo nekada selo Dupljane u vreme Miloševića, sada je Samarinovac posle odlaska pomenutog Požarevca. Zašto, i dokle bre više?
Kako god, pretpostavljam da će posle večerašnjeg prebiranja i sabiranja glasova, skor SPS porasti posle ponavljanja izbora u Samarinovcu. Dakle, ko da više nekom, povećava mu se broj odbornika - na 13 ili na 10. Užas.
Naprednjaci su definitivno progutali i uništili SRS ali i DSS, odradili muški kampanju baš kako se to na Zapadu praktikuje, osvojili više nego pre dve godine (dok su bili radikali). Pošteno, kao što rekoh, koliko god da mi se ne sviđaju kao stranka prefarbanih bedžonosaca.
Ljajićeva SDPS zaista predstavlja iznenađenje za sve. Ne zaboravite, oni su lepili po gradu ubedljivo najviše plakata, od svih današnjih trkača.
Rezultat VDS, stranke Vlaške nacionalne manjine, udvostručen je u odnosu na 2008. godinu. Duplo veći broj glasova i zato dva odbornika. Da podsetim, za njih ne važi cenzus od 5%, već prirodni prag (u odnosu na broj odbornika) - dakle, minimum 1/45 od broja važećih listića.
U kakvoj situaciji će biti 4 odbornika koalicije G17/PŽN, videćemo. Činjenica je da im je savez doneo preskok preko cenzusne prepreke, i to za njih predstavlja veliki uspeh. Šta će oni raditi sa svojim mandatima tek će se videti. U sadašnjoj konstelaciji snaga, njihova realna moć da utiču na opstanak lokalne vlasti predstavlja akcident male verovatnoće. Mada, ko zna, sve je moguće u timočkoj politici.
O rezultatu SRS i koalicije DSS/NS/VDSS šta još reći osim da je očekivan. Zajedno bi prešli cenzus. Vratite se nekoliko nedelja unazad i nađite post kada sam napisao da bi im najbolje bilo da svi pomenuti izađu zajedno na jednoj listi, a da se nadam da to neće da urade. I nisu. Hvala im.

***
Eto, tako smo danas svi glasali, i svojim miljenicima poklonili mandate da nas naredne četiri godine vodaju i vozaju. Sada je sve na njima, da porazmisle, nauče se na svojim i tuđim greškama pa pokušaju da nešto i urade za ovaj grad, a ne samo za posedovaoce svojih članskih karata.

Nadam se.

27 comments:

Anonymous said...

Lale
ČUDI ME DA NIKO NIJE NI "BEKNUO" O ONIM "TURISTIMA" IZ VALJEVA.
"IZGLEDA DA SU SLUČAJNI NEVIDLJVI VANZEMALJCI".

Marvin said...

Ja sam iznenadjen odzivom, agresivna kampanja izbornih štabova svih velikih partija je odradila svoje.
Slažem se sa Laletom, biće veoma zanimljivo videti rezultate.

Anonymous said...

Koji su to turisti iz Valjeva?Hocemo i mi da znamo.

Anonymous said...

Lale
Nisi me obavestio šta bi sa onim pićem što obeća, a prihvati i ZORAN?
Kad i gde?
Znaš moj telefon.

Anonymous said...

Beknuo ja al Lale cenzuriso.I o Nislijama i o Sabcanima koji rade kampanju,a Negotinci isfrustirani sto se nista nepitaju cak ni glavni nosioc liste.Pa i sekretarice doveli iz Nisa.

Anonymous said...

Dakle pukla Rada kao cokolada,ja licno nisam verovo da ce ovako nisko pasti ,ispod SPS.Pa kakav narod zivi u Negotinu,koji su to glasaci kakav im je mozak, nerazumem,nerazumem

Radmilo Kračunović said...

Šta sam bre ja cenzurisao? Prvi put i ja čujem za te turiste iz Valjeva, šta zajebavaš?!
Koji su bre ti? Ako je to opet neka ekipa iz DS, poput Šapčana i Nišlija, onda srećan im put. Mada, da ne beše njih bojim se da bi rezultat DS bio manji a SPS još veći. Zna se čijom zaslugom, čiji je to stil. Prosto, neću biti iznenađen rezultatom ponovljanih izbora u Samarinovcu. Živi bili pa videli.
Koliko sam ja upoznat, nisu žuti Negotinci bili isfrustrirani nego lenji, jer većina njih nije htela da ide u kampanju "od vrata do vrata".
Piće ćemo zveknuti ali ne da proslavimo pobedu LDP već od muke što je SPS tako zavuko DS, na finjaka.
Za oživljavanje SPS je svakako odgovoran onaj lik iz DS (još malo) koji je ceo dan džonjao u Komitetu a ne u svojoj (još malo) stranci, ali je prvenstveno odgovoran Boris Tadić jer ta priča nije počela u Negotinu, nego u Beogradu. I završiće se tamo, garantujem.
Ne Negotin, jebem ti Srbiju ...

Anonymous said...

lale kao prvo snimio sam ti blog sa slikama u izornoj tisini reklamiras gerovku na slikama sram te bilo i pored toga bices tuzem ti si mi sad simpa lale vrati pare djaba si blatio sve osim gerovke nebi da sam u tvojoj kozi

Anonymous said...

Pa Lale puko si sad ces tek da vidis kivicna ti ne gine blogeru moj jel si se prestavio kao ne profitna organizacija a uzumas pare od gerovke drzi se lale da vidimo kome ce da solis pamet

Anonymous said...

pozdrav od svih koji te znaju lele lele lele mani mani mani

Radmilo Kračunović said...

c c c ...

Anonymous said...

Laki, ovaj nepismeni što te proziva "u pokušaju", biće da je onaj sa informativnog razgovora, am?

Slavili, pa se osilili.....

P.S. Ljubiši Đorđeviću želim srećan put bez povratka (u politiku) s pesmom "Cry me a river" - bilo koja verzija! :)))

Radmilo Kračunović said...

Tjah, eto i praktičnog primera ćiftinskog duha palanke. Tako bolno očiglednog, svakome ko je pažljivo čitao VI deo Hronike palanačkog uma.
Jbg, majonez se jede, ne čiste se cipele njime. Niti mogu da operu zubi.

Anonymous said...

Lale moram da Te ispravim. Ne naredne 4 godine, jer su ovo vanredni izbori. Znači naredene 2 godine do sledećih redovnih izbora.

Radmilo Kračunović said...

Pa, o toj priči u vezi trajanja mandata osvojenih na vanrednim izborima bilo je reči još 2008. na Negotinskom Forumu, i teško se može reći da su se diskutanti oko toga složili.
Po jednima mandat traje 4 godine, nevezano šta se dešava u "ostatku" Srbije - osim ako se menjaju Zakon ili Ustav. Po drugima, mandat je oročen do narednih redovnih lokalnih izbora (u našem slučaju to su 2 godine). Vanredni izbori jesu bili 2001 pa dopunski 2002, redovni 2004 pa potom i redovni 2008. U međuvremenu, usvajan je novi Zakon o lokalnim izborima, tako da treba videti šta će se desiti 2012 ne samo u Negotinu nego i Odžacima, Voždovcu, Vrbasu, Kovinu, uskoro Boru i ko zna gde sve još.
Ke vidame bratjo ...

Armagedon said...

Ma izbori su definitivno čudo, a politika kurva, što bi reko Đoka Balaševiš!!!

Što se trajanja mandata tiče, ja očekujem lokalne izbore na republičkom nivou već na proleće, e sad nisam baš siguran da li će to važiti i Negotin i Bor obzirom na to da su u skorijem periodu već imali izbore?

Anonymous said...

Ma ljudi u opšte sada nije važno koliko će da traje mandat ovih koji su sada izabrani. Kada se izbori raspisuju oni se raspisuju za celu teritoriju države.
Za nas je mnogo važnije koje će snage da se dogovore i da li će nam, u narednom periodu, na čelnim pozicijama biti PRAVI LJUDI, ili će se nastaviti ova ujdurma sa "novokomponovanim osnovcima".
U ostalom, vrlo brzo će mo videti da li će oživeti institucija JAVNOG KONKURSA, pa samim tim i demokratski princip IZBORA PRAVIH /DO SADA DOKAZANIH SVOJIM RADOM LJUDE KOJE OVA SREDINA DOBRO POZNAJE/ ili će sve biti po starom.
Do tada živimo u nadi da nismo pogrešili. Inače nemoj mo da živimo u nadi da nam NEKO DRUGI MOŽE POMOĆI.

Anonymous said...

E moj Lale nikad se nisi razumeo u politiku,a uvek si mislio da si veliki igrac.Opet si igrao na pogresnu kartu.Kome li ces se sada prikloniti kad Gerovke nema.

Anonymous said...

Ako primecujete ni sad DS nije presla 5 000 glasaca,isto kao i 2008 Ljubisa.Stim sto su sada i SPO glasali za DS.Ispade Ljubisa imao bolji reiting.A na republickim 2008 god DS za poslanike imala oko 11 000 glasaca.Znaci i tada oni koji glasaju na republickom nivou nece ove lokalce jer ih vrlo dobro znaju.

Anonymous said...

Radmila je pobedila na 11 mesta u selima, a jedino je izborno mesto br 16 u Negotinu pokazalo kako je trebalo da se glasa.Znaci nrma nikakvih promena, i dalje ce nam krojiti sudbinu Uruk, Ljubisa i Strahinja. Sva sreca da vise to ne moram da trpim. Evropo evo stizem ( samo da se namole da mi daju pasos). Sledece sto sledi su masovna otpustanja u opstini. Nemojte reci tako treba, jedino sto treba i sto ce se uraditi otpustanjem radnika je to da se naprave mesta za nove radnike iz redova SPS-a, DS-a i Rasimove stranke. Tako da Negotine nemas pravo da se nerviras i ljutis zbog dana koji dolaze jer si sam odlucio da tako treba. Docekao sam kao bivsi clan SPO-a da vidim kako se ljui i grli SPS i SPO. Pa vala dosta je, a ako Vam je bilo dovoljno to sto ste dobili po koji poklon od stranaka ili prevoz do Negotina iz Evrope ( besplatan) da se odlucite za koga da glasate, neka Vam bude na cast.

Anonymous said...

Lale da li se izbori u Samarinovci, ovoga puta, ponavljaju, samo zbog toga, da bi Ljubiša Đorđević nedelju dana duže bio presednik opštine, kako je sam napisao na kalendaru koji je štampao o trošku opštine.

Radmilo Kračunović said...

Eto odgovora bezliku od 14:23.

Na žalost, i ove izbore je ponovo obeležilo glasanje "protiv" a ne glasanje "za", kako bi inače bilo normalno.

Anonymous said...

Umesto da odlučno sprovodi reforme i jača institucije, svaka vlada od 2000. godine do danas je samo jačala partijsku državu, zapošljavala svoje kadrove, delila pare odanim članovima upravnih odbora, nagrađivala poslušnike. Neosporni boljitak u svakodnevnom životu dobijen je uglavnom rasprodajom velikih sistema, a ne oporavkom privrede

Radmilo Kračunović said...

Onaj ko oprosti Tomi što je odjebo Šešelja nema šta da zameri Radmili kada posle svega priđe LDPu.
De da čujem kako je to nenormalno, nemoralno ili bezobrazno, posle te pomenute ljubavi Vuka i Ivice, ili Borisa i Marice ...
JUL, snajka, žuti JUL. Upropastili su sve posle 2000. Prvo sebe, pa onda i sve ostale. Srbiju.
Zato što su postali isti kao oni pre njih, a sa kojima su sada.
Posle 10 godina, kakav luping, kakav salto mortale! Opet na početak.
Zato već danas znaju da kukaju kako u novoj četvornoj koaliciji ne valja što je SPS ojačao, jer će onda mnogo da traže.
E pa šta ste žuta gospodo tražili, to ste i dobili.
Vlast.

Anonymous said...

Ok, ajd da nekako razumem sto je Tadic sa Dacicem gore u republici, mozda tako naredili amerikanci,ali ovo ovde je potpuno ludilo, sps i dalje predstavljaju oni isti od pre 10 i kusur godina, samo sto su sad vec metuzalemi sa otpalim zubima i rasupanim sedim kosama. Cisto sumnjam da im se misljenje promenilo prema Tadicu i DS u odnosu na ono od pre 10 g.
Zato ne razumem bas toliko forsiranje te neprirodne koalicije postopoto.
Nezalazeci u to koje si licnosti ispred odredjenih stranaka, kad ovako potpuno neutralno pogledas rezultate, mnogo je logicnije da vlast u opstini formira ds, ldp, ljajicevi i g17. To mi je mnogo prirodnije nego sa sps.

Radmilo Kračunović said...

Poštovani gospodine Anonimni: sa žaljenjem vas obaveštavam da ste Vi jedna normalna osoba koja na žalost logično razmišlja.
Zato, molimo Vas da nestanete iz naše ludnice.

Uprava

Anonymous said...

NEDAO BOG GEROVKU VISE NIKAD U VLASTI NITI U KOALICIJI BILO KAKVOJ>>>>>>><<<<<



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...