Sunday 16 November 2008

Otisak Nedelje - 16.11.2008.


Da ne dužim: na osnovu broja glasova/komentara izgleda da Negotince najviše interesuju ali i bole lokalne teme.
Evo nekih brojki, na početku:
- broj kliktaja na ove stranice (hitova) od momenta postavljanja posta "Otisak Nedelje #1" pa do ovog trenutka je 347
- komentara 6
- komentatora 5
Rezultat glasanja:
- predlog br.4 = 4 glasa
- predlog br.2 = 1 glas
- svi ostali = nule i ništice


Očigledno da narod ne voli kada ga varaju pa još i po džepu, nameće se kao logičan zaključak ukoliko pogledamo kojim ste predlozima dodelili svoj glas.
Da ne dužim više, pogledajmo predloge za otisak koji je ostavio najdublji utisak u prethodnoj sedmici. Da vidimo koja je to zverka pokazala svoj trag, a sneg još nije pao.

Predlog #1 - Lasice i lisice


U nedelju 9. novembra održani vanredni lokalni izbori u četiri opštine širom Srbije. Rezultati su k'o naručeni: žutaći sa svojom koalicijom svuda osvajaju najviše glasova, za vrat im dišu Tom i Džeri koji su pobacali sve kokarde i Čiča-Dražine i Čiča-Vojine slike, LDP pokazuje trend rasta od najmanje +1% u odnosu na maj (za njih je to zapravo 20%, sa 5 na 6), Šešeljonima vraćaju mandate ali oni na izborima ne osvajaju ništa. SPS je beton k'o i obično, a Kosturica tone li tone.
Baš da vidim šta će svi oni da urade sa tolikim mandatima koje im narod poveri na čuvanje.
Lasice i jaja.
Okruglo pa na ćoše.

Predlog #2 - You T(r)ube


Kako da neko opiše ono oko čega je b92 u četvrtak digao toliku prašinu? Samo po sebi je dovoljno ogavno, pa još nedostaje da se i ovde nadugačko i naširoko zanoveta. Ili možda naslađuje - ima i onih sa takvim afinitetima.
Najkraće - u Srbiji, u Negotinu, deca se u osnovnim školama "zanimaju" za najstariji zanat na svetu. Ne za dunđerski, nego onaj još stariji kako bi rekle babe. Taj klip jeste postavljen još pre dva meseca na You Tube ali ga je "najslobodnija TV stanica na svetu" otkrila tek u četvrtak, pa odmah "najslobodnije" pustila u etar.
Po gradu se za ovo, ali i još neke druge primere, šuška ne mesecima već poslednjih nekoliko godina. Niko ne reaguje.
Godinama nam grad liči na "Zimovanje u Jakobsfeldu", pa niko ne reaguje.
Godinama se incidentno dešavaju teške krađe, oštećuje javna imovina (pretežno JKP), masovne tuče, šutke 30 na 1, teške saobraćajke, otmice i ubistva. Niko ne reaguje. Po medijima idu izjave lokalnih pravosudnika kako su polovinu krivičnih dela izvršila lica mlađa od 14 godina ... Ala reaguju, svaka im čast!
Krivi su roditelji, kriva su deca, kriva je škola, kriva je policija, kriva je država ... Prosto ne mogu da se otmem utisku da smo svi nekako krivo nasađeni, da sadimo krivo drveće, i to još ukrivo. Ova reč se koristi koliko i čuveno znači.
Šta bi se desilo da ih zamenimo?
Znači roditelji, znači deca, znači škola, znači policija, znači država ...
Znači krivi su svi. Ili zaslužni, zavisi sa koje se strane fiskalnog računa gleda.
Ima ovde još nečega: Posle 2000. godine u foteljama opštinskih lidera sedelo je i još uvek sedi nekoliko prosvetnih radnika. Ako su oni pre 5. oktobra bili kak'i su bili, šta je sad pa ovo?
Koga ovi i kako to vaspitavaju, svi vidimo. I na ulici, i na inter-net ...

Predlog #3 - pok. OTPOR! 1998-2008


Prošlo je deset godina od nastanka narodnog pokreta OTPOR! o kome svi sve znamo. Sa obe strane nekadašnje predpetooktobarske barikade, podjednako. U međuvremenu, Pokret se utopio u DS (ma ko bi to rek'o?!), neki koji su bili zamalo pretesterisani odustaše od daljeg progona Porodice, neki od njih su tragično i pomalo sumnjivo završili na dnu Velike Morave. A neki se i dalje slikaju, sećaju, daju intervjue, dele žute i stručnjačke funkcije - ili ih nema više nigde. Završili škole, videli da su namagarčeni i pobegli odavle. Gde? Što dalje.
Srđan još nije zaradio za nove zube, ili mu je to imidž po kome ga svi prepoznaju?
OK, dešava se i drugima, što ne bi i narodnom pokretu. Narafski, Srbijica je to brale. Ali, zašto ono pok. u naslovu predloga? Pokojni, ne pokret.
Zbog Savetnika milog nam i dragog Koferčeta.


Neka se i ovo zna - Divac i Danilović su 2002. odbili da medijski podrže Đinđićevu Vladu. Kao, ima tu nešto što im se ne sviđa, pa da vide na šta će da izađe. A i da se napazare Kisele Vode, vidite kako u Kaliforniji stalno besne požari ...

Predlog #4 - Letenje u jatu


U petak sam, vraćajući se sa posla, prvi put ove godine na nebu video jato divljih gusaka kako leti na jug. Ne kažem da su prve, nego za mene jesu. Priroda, šta ćeš. Oseća to da će uskoro da zagudi pa leti na jug gde je povoljnija klima. Divlje guske. (ovde završavam sa ornitologijom)


A domaće guske? Mislim na ove naše, što se bave politikom? (ovde počinje politička ornitologija)
One koriste prizemnije tehnike. Ne lete ali preleću! Menja to perje i paperje, jata, dlaku - ali ćud? Ček bre, jesu li to guske ili vuci?! Vuci, u guščijoj masti - da se ne pokvase kada se gegaju od bare do bare, od blata do blata. Izolacija na nivou.
Ova vrsta gusaka nije nešto jajonosna, iako preovlađuju jajare. Meso im je dosta žilavo i bezukusno. Perje bez stila. Često imaju običaj da svoja jaja podmeću u tuđa gnezda.
Problem je što oni (tj. guske), gde god da idu/preleću/gegaju se, za sobom donose blato. I unose ga u dobre kuće, prljaju tepihe i sve ostalo što guske inače rade.
Zaboravljaju da utovljene domaće guske najčešće završavaju ovako, kao na slici.


Samo Napred Srbijo!

... glasajte

5 comments:

Anonymous said...

u negotinu je trenutno po ulicama nekakva nedefinisana smesa dima i magle, fale jos guske
moze za br. 4 (kao i prosli put)

Peščanik said...

Meni to znaci znaci lici kao da se u trenutku nema resenje, barem jednog, vec se ima ona prva misao Samo da nisam ja, pa udri po njima...to je taj secer...
Mislim da cu poceti pre svakog citanja i pisanja znaci znaci, da drmnem preventivno po dva Klomentola.
E pa iz toga razloga glas pada na #4
na one Sakale, Vuci nisu, hteli bi oni da budu, jerbo vuk napada oci u oci, Sakal mucki sledja i to u grupi.
G...#4

Anonymous said...

мој глас иде броју #2
време је да се чукну у главу

Anonymous said...

Predlog broj 2
Neverovatno! Devojcice se prostituisu, roditelji nezainteresovani, skole vide samo nasilje (ne cuju nista), policija nema dokaze. Kao da im porucujemo: Devojcice, okupite vece drustvo i samo nastavite. Ne moze Vam niko nista!

Anonymous said...

Друже Лале иако много "свираш" у задње време, грасам за твој предлог 2 јер је ово срамота за цео град!
Девојчице се баве са најстаријим занатом а дечаци се бију и све то у основној школи, и шта је следеће још да снимају то што се прича да раде па и то да овбјаве на интернету! И шта раде ти школски полицајци, где су они?
А тек какав глас бије оне у среднјим школама и ђаке и професоре, ко зна шта тек онда они раде?
ДГласам за број 2.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...