Sunday 9 November 2008

70 godina kasnije



Pre sedamdeset godina, u noći 9. na 10. novembra 1938. godine, u Berlinu je Zlo krenulo po svoje. Preko 25.000 Jevreja oterano u konclogore "u taku" za nekoliko sati. Par desetina izgubilo glavu na licu mesta. Ceo Berlin prekriven srčom hiljada izloga i prozora čiji su vlasnici ili stanovnici bili Jevreji. Kristalna noć, ili bolje reći kako je žrtve ispravno zovu "Noć pogroma". Noć početka Holokausta i predvorje najvećeg pakla u istoriji ratova koje pamti ljudski rod.
Za Jevrejima su ka gasnim komorama ubrzano sledili Cigani, Poljaci, Rusi (i slovenska niža rasa), komunisti, antifašisti, pacifisti, pederi, debili, idioti ... obični Nemci. Zapravo, pošteno bi bilo reći da su ovi poslednji zapravo bili prvi koji su punili nacističke konclogore. I ko zna kakve još "kategorije ljudi" kako su ih nazivali Gebels, Himler, Hajdrih i naravno "Dobri doktor" Jozef Mengele.
Zbog toga se 9. novembar u svetu obeležava kao Svetski dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije.
Sedamdeset godina kasnije još uvek se licitira brojem žrtava nacizma, koji je daleko veći od broja stradalih u Drugom svetskom ratu, jer je duže trajalo.
Posebna muka i sramota je što se to na najodvratniji način danas radi u Srbiji. Razni nacipatriotski frontovi i strojevi mlate praznu slamu i poneko zalutalo romče. Tetovirani ćelavi mišići u čizmama na TV kažu "mrzim cigane, oni nama srbima uzimaju posao". Dobrodošao u JKP, takvi trebaju tamo da nose po 3 kante na leđima a ne da se troši gorivo na kamione!

Pored takvih idiota, po Evropi niču i razne anti-naci organizacije, poput ANTIFA koja ima ogranak i u Srbiji, pa i novosadski AFANS. Da ponekad preteruju sa Gevarom i srp-čekić crvenim zastavama, preteruju, ali nikako ne shvatam užasavajuću gromoglasnu tišinu mudraca iz SUBNOR-a, te organizacije koja je svake godine sve brojnija i brojnija! Pa zar nisu svojevremeno i oni bili antifašisti? Možda i nisu. Aktuelna srpska preletačka forma bavljenja politikom nije savremeni izum: nemalo se četnika posle rata prefarbalo u crvene, steklo fotelje i karijere i obezbedilo pokolenjima unapred.
A možda je vajne borce i sramota, jer pitanje je koliko njihovih unuka danas crta swastike sa četiri "S" unutar, kliču Đeneralu i Nadrilekaru, nose kokarde, bakljama hrane policajce, ubijaju romsku decu olukom odvaljenim sa zgrade u samom centru Beograda, "farbanim" komunalcima lome ruke i noge u noćnoj smeni, ili kamenuju kuću Mirka Đorđevića? Ponavljam, nije pitanje da li ih ima, već koliko ih je takvih? I zašto da se starine čude u šta im se unuci pretvoriše, kada su sami zdušno aplaudirali mortačini pod požarevačkom lipom, vrištali histerično uz svaku detonaciju širom njihove SFRJ sedeći uz njihov Dnevnik u pola osam kada ni muva nije smela da leti po kući dok se horor program ne završi negde posle dva sata najogavnijih bljuvotina u produkciji javne kuće informisanja koja slavi 50 godina postojanja, na čelu sa Kockoglavim direktorom za sve režime.
Moram da napomenem da i sa druge strane, anti-naci, postoje samostalne grupe koje se ozbiljno organizuju i pripremaju da na nasilje odgovore istom merom. Zamalo pa da se razotkriju prošle godine u Novom Sadu; srećom (po njih manje, mnogo više po sve ostale učesnike antifašističkog protesta) policija je intervenisala i pokupila Davidovićeve patriote koji sebe smatraju sve većim Srbima što više puta dignu latinski desnu ruku i podvriskuju "sieg heil".
"Živela pobeda"? Nad kime, bre, idioti nijedni. Ko vas to nauči, deda sa Kozare i Sutjeske? Ili možda oni drugi koje su đedovi gledali preko nišana, poput Ljotića i Krste Mišića? Ili Sveti Nikolaj, "hitleroljubac" i nikako "židomrzac"? Sveti, ej ... Gavrilović, Amfilohije, Filaret i Pahomije?! Možda veliki srbopatriota Jaša Tomić, idol radikalski, secikesa, mrzitelj Jevreja, ubica?
Koga su od ovih, za idola uzeli negotinski naci-strojevci kada isprepucaše onog Kineza, pa ga potom fino natenane i odžepariše? Je li to povod zbog koga ambasada NR Kine treba da prvi put čuje za tamo neki Negotin? Pa ko to treba da se smeje (ili zabrine) što negotinska omladina na kineskoj radnji napiše "Kinezi marš u Japan"?

Nemački ogranak ANTIFA hakovao je jedan od najvećih naciskin sajtova. Pomarisali su im kompletne baze podataka: tekstove, članove, kontakte, akcije, dokumentaciju. Pa? Da li znate da po tim podacima Srbija sa 637 postova zauzima 17. mesto od registrovane 102 zemlje po poreklu autora? Ili da je na 16. mestu po broju registrovanih "korisnika" sa zbirom od 123?
Nekome je to malo, ali koliko je tek neregistrovanih, ćutologa, klimoglavaca, donatora, simpatizera, tihih ideologa, državnika, domaćina, dobavljača auto-sprejeva i drugih rekvizita? Koliko je onih koji okreću glavu?

Uvek treba imati na umu onu Martina Niemöllera, da "kada su odveli sve pomenute kategorije na kraju su došli i po mene, dobrog i poslušnog Nemca - ali nije preostao više niko ko bi se pobunio".
Uvek se tako završi, da se ne zavaravamo.

8 comments:

Anonymous said...

Koliko treba da budemo poslušni danas kada smo u nedoumici da li je sve po zakonu i u skladu sa Ustavom?
Naime svedoci smo raznih obećanja da će se preispitati ustavnost zakona o pretplati ili taksi za RTS koju plaćamo ili ne plaćamo, kako koji.
Pre neki dan visoki službenik RTS-a najavio 100 000 opomena za neplaćanje pomenute takse, a kasnije i tužbe.Zar nije bilo logičnije prvo oceniti ustavnost tog zakona, pa ako je zakon po Ustavu onda tužite neplatiše?
Mada, mislim da spajanje računa za utrošak struje i za gledanje TV-a nema nikakve logike, a možda nije i po zakonu.To praktično znači da ako hoćemo da imamo struju , moramo da gledamo RTS. A šta je sa onima koji već plaćaju taj program kroz pretplatu na neki satelitski paket (total, digi) ili kablovski sistem?
A ima ljudi koji i ne gledaju TV program, već koriste internet ili gledaju dvd filmove.RTS je i dalje obavezan.

Radmilo Kračunović said...

Pa dobro, hajde sad mogli bismo i da se zajebavamo na temu "medijskog fašizma" RTS-a, ako posmatramo samu suštinu pojma FAŠIZAM - kao apsolutno favorizovanje "jednog i jedino dozvoljenog": naroda, jezika, pisma, ideologije, kulture, hrane, pića, boje kože, geografskog porekla, desnorukih nad levorukima, starosnih ili seksualnih grupa, TV programa i ko zna čega sve još. Ili skraćeno - JA pa JA.
O takvoj frsti fašizma (koja inače nema nikakve veze sa Hitlerom, Musolinijem ili Ljotićem - da se odmah razumemo) bi moglo da bude reč kada se ozbiljno razmatra ponašanje takozvanog-samozvanog "medijskog servisa Evropske Srbije". Sve pod patronatom aktuelnih vlasti. Vlast se ne menja, RTS monolitno ostaje i opstaje sa svojim betoniranim retrogradnim pogledom na svet, ali i na sopstvenu suštinu.
Tužiće neplatiše? Jedva čekam pa da vidim tog njihovog advokata (koga će inače da plate 100.000 puta da lanza uzduž i popreko po Srbiji) neka slobodno dođe kod mene kući i sit se nagleda ne njihovog već bilo kog programa. Pola Negotina nema iole pristojan signal kroz kablovski sistem dok druga polovina nema nikakav signal, ma o kojoj se TV stanici radilo. Crn ekran, naročito u Borskoj. Ranije sam imao sliku samo kada pada kiša (gde je sada Kusturica da snima filmove, umesto da arlauče o Kosovu zajedno sa koštunjarsko-radikalskom fukarom), sada više ništa. EURO2008 fudbal sam gledao na TVRomania1 (kao da mi je trebalo znanje jezika za to).
Više ne funkcioniše kablovska u gradu, Grujić kaže da oni (TVKrajina) više neće da ništa popravljaju. Kupite antene! Što, da bi mogli da nam naplate pretplatu? Da bih mogao da gledam patriotske muzičke spotove grupa koje uzimaju imena nasumično birajući reči iz crkvenih knjiga, na staroslovenskom (oni crkveni rečnik takvim zovu, iako se radi o iskrivljenoj varijanti ruskog) - sve to u pauzama sportskih događaja, od fudbala, preko tenisa i košarke, pa sve do boćanja i tablića.
Ili možda uobičajeno kretenisanje plastičnih faca koje su smenile "zavičajne" patriotske likove iz devedesetih u Dnevniku (Nacionalnom? - NACIonalnom!).
PRC, šipak!!!
Ja se striktno informišem na internetu, preko novina Danas i Vreme, ponekad Blic, i u razgovoru sa ljudima. A što bi ljudski razgovor bio nekompetentniji od nekog novinara sa RTS-a koji od nas prima platu da laže na sva usta?! Profesionalac, jelte? Jašta.
Blogovi spadaju u sasvim novu sferu informisanja koja u svetu doživljava hiperekspanziju. Svrstani su u tzv. oblast građanskog novinarstva (citizen journalism), za koju je CNN čak osnovao i posebnu godišnju nagradu.
Ljubiša Bojić iz Kragujevca je ušao u uži izbor za nominaciju za ovu godinu!
Da li je RTS to objavio? Jok, što bi o konkurenciji.
A BBC, History Channel, National Geography, Opstanak i MAX-Q ... to može da se gleda i bez njih. Pitaj Grujića.
Sve bi ovo bila zajebancija da nije u pitanju najpokvareniji i najuobičajeniji princip odnosa države prema svojim građanima, kod nas tako mio decenijama: ma ko vas bre j...

Peščanik said...

Haha...RTS...ma neka ga ukinu odmah onom ko im ne placa.
Bugarske neka ubace sto vise, ko zna mozda se i mi jednom razumemo- mada... ne verujem.

Anonymous said...

Sasvim se slažem da ovaj komentar nema bas veze sa ovim postom, ali nisam mogao, a da ne pomenem ovu vest koju sam procitao sasvim slucajno na sajtu b92 i nije imala vise od dva tri komentara.Mislim na RTS.
A što se tiče teme posta, napravio si lep osvrt na tu i danas aktuelnu temu.

Radmilo Kračunović said...

Aktuelnu, na žalost.
Dovoljno je opasno "hitlerisanje" 60 i kusur godina kasnije, ali je još gore što se to uvuklo u mnogo zamaskiranije vidove pa ga je mnogo teško i videti a kamoli uhvatiti za gušu. Nabrojao sam samo mali deo tih raznih maskiranih svakodnevnih sitnih fašizama "iz našeg sokaka".
btw Ako je neko od vas čitao i komentarisao postove neka glasa (ako već nije) o "Otisku". Baš me interesuje ima li smisla da to radimo.

Anonymous said...

Građanski,
voleo bih ovaj tekst da objavimo u građanskom elektronskom časopisu "Zapad". Ako se slažeš odgovori mi ovde ili (bolje) na email: kontrapunktcentar@gmail.com, da se dogovorimo oko detalja (ime i prezime, eventualno organizacija ispred koje zelis da se potpises i slicno).

Dobar tekst!

Peščanik said...

Omladina omladina...
Rak rana grada Negotina ali koliko vidim samo pojedincima.
Ne radi se sa omladinom.Ovog puta ostavicu roditelje po strani i zapitacu se ko to jos omladini zeli i treba da pomogne u slucaju skretanja stranputicom, pricam o onoj visoko moralnoj duznosti.
Skola?
Sta ocekivati od jednog direktora koji klinca koji se vraca u svoj grad krajem meseca septembra ne moze ili ne zeli da upise tj. omoguci mu prebacivanje iz jedne skole u drugu.I nastavak skolovanja.
Nema mesta pored 200 srednjoskolaca koji napustise negotin?
O stimulacijama i borbi za te iste ucenike i da ne pricam.Tesko jel, ne moze se?
Normalno da je tesko kada se svako dao u politiku tako da za tu nasu klincuriju i nemaju vremena.Direktori, profesori...
Epa dragi moji nemate prava da ne radite ono sto treba da radite a na prvom mestu trebate biti odlicni pedagozi.Svi do jednoga. Jer ti klinci su i vas neuspeh.
To dvoje troje klinaca su isto srednjoskolci.
KO je sa njima razgovarao i milion puta ako treba i objasnjavao o nacizmu.
Verujem da je skola primetila problem ali nije reagovala.NIsu ni primetil da ih klinci zovu upomoc. Tesko je okrenuti telefon i kontaktirati roditelje ili obrnuto ako se primeti nesto sto nije uredu.Cuti da se ne sazna?
Kratko i jasno briga ih, kao da svoju nemaju.
E zato vam snazni odlaze.

Radmilo Kračunović said...

Čisto da se zna, ukoliko je neko primetio:
Uneo sam nekoliko ispravki u ovaj post zbog korektnosti teksta. Tiču se nekih imena.
Hvala A.Kekenju na napomenama i sokuokolovom što je greške uočio i skrenuo mi na njih pažnju.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...