Monday 8 September 2008

Gradjansko vaspitanje


NEPOSREDNO UČEŠĆE (PARTICIPACIJA) GRAĐANA U OSTVARIVANJU LOKALNE SAMOUPRAVE

Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srbije:

Član 65.
Oblici neposrednog učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave su: građanska inicijativa, zbor građana i referendum.
Oblici neposredne samouprave iz stava 1. ovog člana uređuju se zakonom i statutom.

Statut Opštine Negotin:
Član 82.
Građani opštine neposredno učestvuju u ostvarivanju poslova opštine putem građanske inicijative, zbora građana i referendumom.

Definicija peticije:
Peticija je "kolektivni akt" protesta kojim građani protestuju i zahtevaju od nadležnog organa da preduzme odgovarajuće mere u cilju rešavanja određenog problema.
Peticiju podnosi/potpisuje grupa građana.
Postupak podnošenja peticije uređuje se statutom opštine.
Nadležni organ je dužan da u roku od 30 dana donese odluku i odgovori podnosiocima peticije.

O.K. - ali peticija nije predviđena ni Zakonom ni Statutom, kako onda rešiti problem, tj. legalno nastupiti prema lokalnim vlastima, i od njih dobiti željeni odgovor?
Prosto.

Ustav Republike Srbije:
2. Ljudska prava i slobode
...
Pravo na peticiju
Član 56.
Svako ima pravo da, sam ili zajedno sa drugima, upućuje peticije i druge predloge državnim organima, organizacijama kojima su poverena javna ovlašćenja, organima autonomne pokrajine i organima jedinice lokalne samouprave i da od njih dobije odgovor kada ga traži.
Zbog upućivanja peticija i predloga niko ne može da trpi štetne posledice.
Niko ne može da trpi štetne posledice za stavove iznete u podnetoj peticiji ili predlogu, osim ako je time učinio krivično delo.

* * * * *

Dakle, ne predvidevši formu peticije, vlastodršci sebi nisu omogućili opciju uslovljavanja iste formalno-proceduralnim akrobacijama poput roka za prikupljanje potpisa, fontova, formata paragrafa, polja tabela, forme obrasca i vrste ličnih podataka potpisnika koji se podnose.
Kako je već rečeno, peticija nije oblik učešća građana u lokalnoj samoupravi već je kolektivni akt protesta, način iskazivanja građanske neposlušnosti i nepristajanja na bahatost vlastodržaca.
Smatramo da je dovoljno navesti u zaglavlju cilj peticije, ko i kome je upućuje, a od ličnih podataka ime i prezime + JMBG + potpis.
Obzirom da su se javili neki od vas koji ne žive u Negotinu a podržali bi ovu akciju, moram da konstatujem da (na žalost) neusvajanje zakona o elektronskom potpisu povlači sa sobom i nemogućnost legalne podrške peticijama na ovakav način, tj. ostavlja izlaz adresiranima da te potpise odbace zbog nemogućnosti provere autentičnosti.
Razmišljao sam da li da aktiviram neku od varijanti elektronskih/internet - peticija, ali ...
Zato, ovoga puta neka bude "peške": ukoliko niste u Negotinu a želite da nas podržite, papir u ruke i pišite sledeće:

Mi (ili JA, zavisi koliko vas ima), dole potpisani građani podržavamo peticiju Udruženja građana "Građanski Krug" iz Negotina o dodeli mesta za postavljanje kioska vlasniku poslastičarsko-bombondžijske radnje "Kod Fileta".

Podaci:
1. redni broj
2. ime i prezime

3. JMBG (matični broj, onaj sa 13 cifara)
4. mesto boravka (i državu, ako ste u inostranstvu)
5. svojeručni potpis

+mesto i datum prikupljanja potpisa

Papir u kovertu (sa što više potpisa) pa na poštu (za adresu pošaljite mejl).

Ili - skener (obavezno u boji da ne liči na fotokopiju), A4 300 dpi, pa u
leconty mailbox. Sve do 1MB veličine prolazi glat kao attachment.

Postoji još jedna varijanta, ali ona iziskuje (obavezno) sledeće: prihvatamo i poruke/komentare podrške ukoliko ste registrovani Google blogger sa profilom popunjenim dovoljno za identifikaciju (kliknite na moj profil, pa napišite nešto slično). Ne ide da "anoniman" podrži akciju nekoliko puta. Taman da nas posle Bećari vijaju za falsifikat i neozbiljnost.

Potpise sakupljamo što više u što kraćem roku. Filetu nije sve jedno.

3 comments:

Anonymous said...

Sjajna je ideja...

NIje anoniman podrzao akciju nekoliko puta vec se anoniman dopunjavao.Ali nije na odmet objasniti, kako nebi bili shvaceni kao neozbiljni, i falsifikatori.
A i dok ne sredi google blogger kako treba, morace malo da se cima tamo amo. Novine pa muke.


Ja licno podrzavam korigovanje licnog misljenja ka boljem, ali ne podrzavam odlazak brzim vozom do odredjene destinacije trazeci sopstveno misljenje., tako da i nije neki problem kako ce tamo to neko shvati.

Anonymous said...

na ovo sam mislio ...
I ja mogu da budem anoniman kada to hoću. "Anonimnih" ima nekoliko pa se ne zna ko je ko, zato je bitno da se kako-tako identifikujemo.
Koji je problem sa google bloggerom? Stvar je prosta: ako imaš već Google nalog samo dopiši podatke u blogger profil, a ako se prvi put registruješ na Google, bolje je da odmah ideš na blogger jer se automatski otvara i nalog za ostale Google servise (forume, diskusione grupe, oglase, foto baze i ko zna šta sve još).
Samo unesi mejl (kao "user") i izmisli neki password, a u profilu stavi neko ime (Lale, Benedicta, Gradjanin, Lorenzo ...) i obavezno mesto Negotin, da se zna da nas ima još.
Sad, kada smo "u temi" pozivam sve vas još jednom da otvarate svoje blogove i de se odlučite na odlazak u Bor 4-5 oktobra, na Blog Open seminar Evropskih bloggera.

Peščanik said...

Pa neznam, sta je .Naucicu. Aj da probamo sada.Pescanik i anonimam to ti je jedno isto.Ne prepoznaje me uvek, uvek mu nesto nedostaje.Uf
Izvinjavam se citaocima.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...